Mörk chokladmousse

 Tänk att det snart är påsk igen! Ovanligt tidigt känns de som och man börjar väl lite smått undra om våren ska kika fram snart, förra helgen gick jag i skogskanten längs hagen här hemma och letade efter blåsippor i ett tappert försök till vårkänslor men där var förhoppningarna förstora! Tittade förresten precis tillbaks i arkivet här på bloggen i marsmånad från förra året och jag skymtade inte en gnutta snö på de bilderna och nu måste jag praktiskt taget leta efter bar mark här hemma!.. Nåja för att återgå till påskpratet så ska jag gotta i mig så mycket goodis under den kommande påskhelgen!
 
 
Något annat som är godis så är det chokladmousse, kan inte påstå att jag backar för frestelsen men jag kanske inte uppnår samma förkärlek som min kära sambo har för ämnet! Så till hans glädje så har det blivit en del "moussegörande" en period nu men jag har visst inte delat med mig av det här superenkla receptet till er ännu märkte jag. Så ihelgen när solen var framme passade jag på att plocka fram kameran :). Mousse är en sån där superenkel efterrätt som alltid blir uppskattad och lätt att göra till många! Piffa till den med lite färska bär eller en härlig hallonsås så gör du succe.
 
Recep för ca 5 port: 
4 dl grädde
150 g mörk choklad 70% 
2 äggulor
 
Vispa grädden lätt, den ska fortfarande vara lös i konsistensen annars finns risk att moussen blir grynig och du vil ju ha en len och slät mousse eller hur :)? Smält under tiden chokladen över vattenbad eller i micron. Låt chokladen svalna något innan du rör ner äggulorna. Därefter tillsätter du grädden lite i taget och blandar ut de till en jämn smet eftersom. Fyll små portionsformar med chokladmoussen och låt stå i kylskåpet minst en timme innan servering.
 
 
Välj en choklad av bra kvalitet när du gör moussen! Jag brukar använda lindt mild choklad 70%. 
 
 
Servera i fina små skålar eller i söta små kaffekoppar som jag valde denna gång!
 
 
Det här kanske kan vara ett bra förslag till efterrätt under påskhelgen?
 

Starta lördagen med nybakat

Börjar lördagen på bästa sätt! Att tassa upp och sätta igång ett brödbak :), den här gången blev det ett ljust härligt bröd, det är inte så ofta det blir ett helvitt bröd här hemma men ibland kan det ju vara så gott! En ljummen skiva med frasiga kanter och ett mjukt lite segt innehåll tillsammans med ost och skinka, de är mumma de :). Det har inte blivit så mycket mjukt bröd här hemma sista tiden men till helgen vill vi ha långa härliga mornar här hemma och unna oss något lite extra gott till brunch som det oftast brukar bli och då är det så härligt med hembakat!
 
 
Det här brödet har jag bakat med manitoba cream, ett mjöl som hjälper till med jäskraften lite extra, ni kan läsa mer om mjölet och skillnaderna samt hitta receptet till brödet som jag lagt upp tidigare här eller genom att klicka på bilden ovan. 
 
 
Se till att snitta ett fin mönster i brödet precis innan det skjussas in i ugnen, här ser ni alla fina jäsbubblor!
 
 
Brödet får en fin skorpa om du stänker in lite vatten samidigt som brödet ställs in.
 
 
 Hoppas ni vart sugna på att baka nu :).. Själv så ska jag gå och förbereda lite inför kvällens middag!
 

Gifflar med en doft av vanilj

 God kväll på er mina fina! Sitter just nu och väntar på att min älskade livskamrat ska komma hem så att vi kan avnjuta lite middag tillsammans :). En fetaost och spenatpaj är precis uttagen ur ugnen så jag börjar milt sagt bli måttligt sugen på att hugga in nu! Vad serveras på era matbord ikväll
 
För att komma med till ämnet så går vi från matpaj till bullar eller vaniljgifflar för att vara mer exakt :), för det var precis vad som bakades igår. Hade en ledig förmiddag hemma och assistenten gav ifrån sig lockrop i köket så jag kunde inte hålla mig ifrån att baka lite! Varför det vart just gifflar vet jag däremot inte men de var de första som tanken kom till, inte så konstigt iofs eftersom dom är så goda! Så om ni blir lika sugna som jag på att baka så följer receptet nedan!
 
 
24st vaniljgifflar:
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
50 g jäst
3/4 dl socker
1 krm salt
2 äggulor
8-9 dl vetemjöl special
 
Fyllning:
125 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl florsocker
1/2 tsk vaniljextrakt
1/2 tsk äkta vaniljpulver
 
Pensla med ett uppvispat ägg
 
Värm upp vätskan till 37 grader och smula ner jästen i din bakbunke. Häll därefter i din vätska och låt jästen lösas upp. Tärna ner det rumsvarma smöret tillsammans med gulor, socker och salt i vätskan och häll tillsist ner mjölet medan maskinen arbetar ihop en fin deg. När allt mjöl är tillsatt och degen känns bra så låter du den arbetas smidig i maskinen ca 10 min eller knåda förhand ca 15 min. Låt degen jäsa under lock till dubbel storlek.
 
Under tiden kan du mosa samman fyllningen med en gaffel tills allt är jämnt blandat.
 
 
Knåda degen lite lätt på bakbord och dela den i 4 lika stora delar. Kavla ut varje del till en rundel och skär ut 6 st trekanter (ni ser på bilden ovan hur jag menar). Bre ut fyllningen på den bredaste delen och rulla ihop trekanterna till små gifflar. Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper och peta in fliken lite under bullen. Låt återigen jäsa upp till dubbel storlek under bakduk eller plastfolie.
 
 
Pensla med ett uppvispat ägg och grädda gifflarna i 6-8 min i 250 grader. Låt svalna på galler under bakduk.
 
 
 
Kan tillägga att det doftar ljuvligt utav vanilj med dessa små godbitar! Nu använde ju jag mig utav vaniljextrakt och rent vaniljpulver men man får smaksätta med den vaniljen man har tillgång till helt enkelt :).
 
 
Fattas bara att man kan sätta sig ute i solen och fika snart! Då är livet komplett hihi :).
 
 
Avslutar med lilla Baggen :).

Frestad misse och vårkänslor

Haha ja vad säger man, jag måste få bjuda er på det här kortet..  Blev ganska paff när det helt plötsligt dök upp en tunga på bild när jag gick loss med kameran idag! Men jag lyckades iaf fresta någon, lilla Baggens nos kan man inte att lura när det doftar nybakt! I bakgrunden skådar ni vad nästa recept blir här, har nämligen bakat smarriga gifflar idag som jag bjöd min mamma på till fika men det inlägget spar vi tills imorgon :)!
 
 
Katterna yr ju som ni sett ofta omkring mig när jag tar med mig grejerna ut för att fota, dels för att det är spännande såklart, det finns ju trots allt något ätbart på fatet men också för att de blir så glada när man är ute med dem! Allt som allt så rör det sig ju sex stycken katter här på gården som alla vill ha uppmärksamhet!
 
 
 
Bjuder på två bilder till från dagen när jag ändå är igång på kissemissespåret :). Min lilla ulltott är så glad att det äntligen tittat fram lite grönt gräs (ja, hon äter gräs) och nästa linslus är en soldyrkade nästan i klass med matte sin. Vi är inte de enda som får vårkänsor :)!
 

Frestar med Key lime pie

Hej mina fina! Ni tittar troget in här trots att jag har varit totalt sämst på att blogga sista tiden, det värmer mitt unga hjärta de ;)! Just nu har jag slagit mig ner i soffan, en svag doft av lime ligger som en dimma i köket, jag har precis lämnat ifrån mig den här fräsha lilla key lime pajen! Det är bra med små beställningar för då slipper jag bekymmra mig om att vi inte hinner äta upp det här hemma samtidigt som jag får pyssla och dona lite med slickepottar och fina formar!
 
Förresten, det var ju uppe på tapeten ett tag om jag hade någon instagram som ni kunde följa, antingen privat eller till bloggen. Det hade jag ju inte just då men nu sen ett litet tag tillbaka har jag skaffat en för er som är sugna på att se lite mer runt mig än bara bakning. För er som vill följa så heter jag jkuffner, och om intresset finns kvar så kanske det är dags med en egen för bloggen så småningom!
 
 
Receptet på pajen har jag lagt ut här tidigare men för er som är nyfikna så hittar ni det här
 
 
Runt om spritsade jag ut vanlig vispad grädde som jag smaksatt med vanilj, grädden blir en len kontrast till den syrliga pajen.
 
 
Ha en mysig kväll!
 

 

Sesamknäcke

 Hej!! Nej, jag har inte glömt bort bloggen! Jag har bara haft lite annat att stå i :)! Men ni har väl märkt vid det här laget att jag kan försvinna några dagar hux flux men rätt som det är känner jag ett riktigt sug av att få skriva av mig lite till er och dela med mig av något gott såklart :)! Bakade ett enkelt knäckebröd igår kväll som jag har provknaprat på idag, tummen upp alla gånger :)! Det är riktigt knaprigt och de går på ett kick att slänga ihop utan att behöva dra fram några maskiner eller annat stök för här kommer bestämt händerna bäst till användning! 

 
Recept:
1 dl vetemjöl
1 1/2 dl grovt rågmjöl
1/4 dl sesamfrön
1/2 msk chiafrön
1/2 msk mörk sirap
1 dl vatten
 
Sesamfrön + Flingsalt
 
Blanda ihop alla de torra ingredienserna och tillsätt därefter sirap och vatten. Lättast formar du ihop degen med händerna direkt i bunken och när det börjar gå ihop sig till en deg vänder du ut den på ett bakbord och knådar ihop den riktigt smidig och fin! Kavla ut degen riktigt tunn, det kan behövas lite mjöl på kaveln emellanåt så att det inte fastnar! Vänd degen emellanåt under kavlingen. När du fått degen tunn så tar du till sist några drag med kruskaveln (eller om du som jag inte hittade din så kan du banka lite med en köttbankare haha), lägg därefter över ditt blivande knäcke på plåt med bakplåtspapper, degen blir väldigt lätthanterad så det ska inte vara några problem i detta moment :). Strö över flingsalt och sesam frön och dra något lätt drag med kaveln eller platta till med händerna så att fröna fastnar.
 
Du kan utgå från att kavla ut degen så att den iprincip täcker sig över hela plåten, då är det lagom tunnt! 
 
Grädda brödet i ca 5-6 min i 250 grader.
 
 
Älskar att solen äntligen bestämt sig för att titta fram om dagarna! Den är verkligen min bästa vän när jag ska fota :).
 
 
Låt knäcket svalna och bryt det sedan i lagom stora bitar! Receptet räcker till en plåt men det går enkelt att dubbla om du vill ha mer!

Stilla lakritssuget med en tävling!

Jag har ju vart inne lite på lakritsspåret här så vi fortsätter ett inlägg till, vilket jag iofs inte tror gör er så besvikna direkt för nu är det tävlingsdags igen :). Det är återigen Magasin Hemmavid som är med och sponsar denna tävling och det handlar självklart om lakritsprodukterna som jag har visat upp här i förra inlägget! Vi kommer lotta ut en set med en burk salt lakritssirap och en burk med raw lakritspulver ifrån Johan Bülow. Perfekta för bak/godistillverkning eller ett enkelt sätt att piffa upp vaniljglassen och milkshaken!
 
Så vad behöver du göra för att vara med och tävla om lakritssirapen och pulvret?
 
Gilla både Cookies N Dreams och Magasin Hemmavids sidor på facebook, du kommer snabbt till sidorna genom att klicka direkt på namnen! Dela därefter facebooksidorna så att fler hittar hit och får chansen att vara med och tävla!
 
När ovanstående är gjort så skriver du en liten kommentar här under detta inlägg om att du är med och tävlar! Glöm inte namn och mailadress :) lycka till!
 
Tävlingen pågår t.o.m ons 6/3 kl 23:59
 
Nedan ser ni de härliga lakritsprodukterna som kommer lottas ut!
 
 
Ja det är ju inte första gången jag nämner Magasin hemmavid här i bloggen, men bra ting ska väl lyftas fram eller hur :)? För er som vill ta er en ytterligare titt på Magasin Hemmavid så finns dem både som en webshop (klicka på namnet för att komma dit) och även som butik i lilla Östhammar där jag bor! De har fullt utav fina heminredningsprylar och det kliar alltid i fingrarna på mig när jag tittar in där!

bloglovin