Semlor

..Semlor, temlor, memlor
 
Och hysterin kring semlor har börjat.. :). Jag är ingen semmelfantast faktiskt, jag tycker att de är jätteroliga att baka och de ser så fina ut med den lilla hatten som är täck utav florsocker men sen räcker det för mig att titta på när andra äter upp dom med mm-m:ande läten, jag smakar med andra ord inte själv.. Så här får ni inte ta mitt ord utan mina ädla små provsmakares ord om att de här receptet ger utsökta semlor! Egentligen vet jag inte varför jag inte äter semlor, det är nog mest bara något som har hängt med sen jag var liten eftersom jag inte åt grädde (vilket jag fortfarande har svårt för) och nu blir jag inte sugen när jag ser en semla och då känns det onödigt! Det ska väl vattnas i munnen när man ska unna sig något extra eller hur :)?
 
Nåväl det här bjöd jag på till söndagsfikat igår till min älskade sambos lycka :).
 
 
 
 
För er som är lite mer semmeltokiga än mig så kommer mitt recept på semmelbullar med en härlig kardemummasmak här:
 
Recept, 12 st semmelbullar
2 1/2 dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
1/2 tsk rent vaniljpulver
25 g jäst
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 9 dl vetemjöl special
 
1 ägg till pensling
 
Stöt kardemumman i en mortel och värm den tillsammans med mjölken och vaniljen till 37 grader. Smula ner jästen i bakbunken och tillsätt mjölken. Blanda tills all jäst lösts sig, då tillsätts ägg, tärnat rumsvarmt smör, salt och socker. Arbeta därefter ner mjölet tills du får en smidig fin deg, jag använder min assistent så när allt mjöl blandats ner får degen arbetas i ca 10-12 minuter. Knådar du för hand så är det bara att ge järnet.
Låt degen jäsa upp till dubbel storlek gärna under lock så att fukten bevaras i degen. När degen jäst färdigt tas den upp på bakbord, knåda ur luften lite lätt och dela därefter i 12 delar. Rulla ihop tajta små bollar utav degen och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt, täck över med plastfolie och låt åter jäsa till dubbel storlek. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg innan de gräddas i 225 grader i ca 10 min.
 
 
 
Fyllning:
 ca 300 g mandelmassa
ca 1 dl mjölk
innanmätet från bullarna
 
ca 6 dl vispad grädde
 
Skär av ett litet lock på dina bullar och gröp ur lite utav innanmätet så att det bildar en grop i varje bulle. Blanda ihop mandelmassa, mjölk och innanmätet med en gaffel. Fyll hålen i bullarna med mandelmassblandningen och spritsa över ett härligt lager utav grädde! Jag smaksatte grädden med lite vaniljpulver samt lite florsocker.
 
 
 
När grädde är påspritsad så är det bara locken och lite siktat florsocker som fattas innan det är dags för att hugga in!
 
 
Har ni ätit årets första semla ännu eller väntar ni till fettisdagen??
 
 


Kommentarer
Nastasja

Oh.my.lord. Det finns inget bättre fika än semlor. Står här på jobbet och dregglar nu! Vilket perfekt inlägg att göra comeback med! ;)

Svar: Haha :D! Vilken tur att de var till belåtenhet! Bara att sätta igång och baka imorgon nudå ;).
cookiesndreams.blogg.se

2013-01-28 @ 18:54:27
URL: http://thefoodtrain.blogg.se
Nastasja

Oh.my.lord. Det finns inget bättre fika än semlor. Står här på jobbet och dregglar nu! Vilket perfekt inlägg att göra comeback med! ;)

2013-01-28 @ 18:54:27
URL: http://thefoodtrain.blogg.se
Ana Zagreb

Åh...ser så komplicerad ut...ska försöka iaf!

Svar: Det är nog inte så komplicerat som du tror :), hoppas du ger det ett försök!
cookiesndreams.blogg.se

2013-01-28 @ 19:56:01
URL: http://coffeeandcake.blogg.se
aliengirl- art is my life

Jag gillar inte semlor, men det är ju roligt att baka något gott som man gillar! :)

2013-01-28 @ 19:57:31
URL: http://aliengirllouise.blogg.se
Ida

Jag har av någon anledning gått från att inte alls gilla semlor till att älska det!

Svar: Haha vem vet det kanske blir likadant för mig!
cookiesndreams.blogg.se

2013-01-28 @ 20:10:28
URL: http://idasivertsson.blogg.se
Emelie Petersson

Åh, gud vad underbart med semlor.
Det är något av det bästa jag vet.
Detta inlägget var jätte bra gjort :-)

Svar: Tack!!
cookiesndreams.blogg.se

2013-01-28 @ 20:18:42
URL: http://syrum.blogg.se/
michaela- med syskon i magen ♥

njäää..ingen favvis här heller. men jag tackar absolut inte nej om det bjuds haha ;) dina semlor var verkligen jättefina och jag hade absolut kunnar sätta i mig en nu ;)

Svar: Tack snälla :)
cookiesndreams.blogg.se

2013-01-28 @ 20:26:31
URL: http://minahjartanochjag.webblogg.se/
Sara

Gott :)

2013-01-28 @ 21:06:19
URL: http://sarajosefin.blogg.se
Ebba Molin

Åh så gott! Här hemma blir det bak av semlor i helgen!

Svar: Vad roligt :) jag längtar också till helgbaket!
cookiesndreams.blogg.se

2013-01-28 @ 21:11:43
URL: http://molinebbas.blogg.se/
sara

såg riktigt goda ut :)

Svar: Tack Sara!
cookiesndreams.blogg.se

2013-01-28 @ 21:24:43
URL: http://roblessara.blogg.se
Emilia

De ser riktigt goda ut! Är heller inget fan av semlor men ska testa att baka dessa och bjuda familjen på :)

Svar: Hoppas de smakar :)
cookiesndreams.blogg.se

2013-01-29 @ 09:50:35
URL: http://emiliaskok.blogg.se
Kristin @ The Chocolate Box

Jag är inte heller så förtjust i semlor, gillar inte mandelmassa och vanlig vispad grädde är inte heller någon favvo.. Men de ser så himla goda ut, så jag önskar att jag gillade dem, haha!

Kul att se att du bloggar igen, undrade lite var du hade tagit vägen, skönt att se att det inte hade hänt något tråkigt eller så :)

Svar: Tack Kristin! Ja de känns skönt att börja igen men jag behövde ett litet avbrott tror jag! Haha ja jag önskar också att de va lika goda som de flesta andra tycker :).
cookiesndreams.blogg.se

2013-01-31 @ 16:44:07
URL: http://www.thechocolatebox.se
Ella

Wow vad fina dina semlor blev. Hur får du till locket så snyggt? Är inte heller ett semmelfan eftersom de är lite småtorra. Men jag bjuder ju gärna de som tycker om semlor, så kanske skall ta och prova dessa ! Kram

Svar: Tack!! Jag skär till dom lite i trekantsformer bara, svårare än så är de inte :). Ja fast bakar man brödet själv så slipper du de torra bullarna ;)! Kram!
cookiesndreams.blogg.se

2013-02-02 @ 21:16:24
URL: http://www.sottochsalt.com
Sara Ekman

Smaskens :)

2013-02-08 @ 11:30:21
URL: http://aamaziing.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin