Liquorice and raspberry

Hej mina vänner! Jag ramlade ju över två små söta burkar härom dagen vilket jag tipsade tidigare på facebooksidan, den ena innehållandes saltlakrits sirap och den andra ett lakritspulver! Oh my säger jag bara. Jag är en sucker för saltlakrits så jag kunde inte motstå att få prova på dessa härligheter. Sirapen har en riktig kraftig smak utav saltlakrits och föll mig perfekt i smaken :). Den har jag nu precis tillsatt i en smarrig milkshake med hallon, inte tokigt alls måste jag säga hallon och lakrits passar så bra ihop! Det blev verkligen en lyxig milkshake såhär på tisdagseftermiddagen :).
 
 
 
Hallon & lakrits milkshake 
1 dl hallon
1 dl mjölk
1-2 tsk saltlakrits sirap
(ev en sked glass eller skvätt grädde)
 
Jag använde frysta hallon till shaken, då håller den sig kall och god längre :). Häll ner ingredienserna i en mixer och mixa tills allt är slätt. Lakritsen tillsätter du efter smak, börja med 1 tsk och se om du vill ha det mer markant därefter. Vill du lyxa till det lite extra så tillsätt en sked vaniljglass eller en skvätt grädde!
 
Toppa med lite raw lakritspulver och något färskt hallon!
 
 
Precis lika gott som det ser ut, känner på mig att det här kommer bli en riktig hit en varm sommardag :)!
 
 
Och såhär ser burkarna ut, både pulvret och sirapen finns i olika varianter och för er som är nyfikna så finner ni dem här. Längtar efter att få smaksätta fler recept med dessa nykomlingar i mitt kök!

Att göra egen pasta

Hoppsan :).. där gick det visst en vecka till! Och ni väntar fortfarande tålmodigt på hur det gick med pastan som jag gjorde i söndags förstår jag?! Riktigt bra faktiskt :), tror inte att jag har gjort egen pasta sen jag bodde hemma hos mamma och pappa och såhär i efterhand undrar jag verkligen varför?! Det blir ju bara så gott och tar egentligen inte så lång tid, eller ja givetvis tar det ju längre tid än att öppna ett paket med färdigpasta men känner du att du har två timmar extra en helg och en pastamaskin som står och dammar så har du ingen ursäkt :). Som med allt annat så finns det ju såklart många olika sätt att göra pastadegen på, jag använde mig utan receptet som står på baksidan utav durumvete påsen och de funkade utmärkt! Jag fick en bra och smidig deg som passade bra för mig som nybörjare.
 
 
Recept för ca 3-4 port
2 dl durumvete
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk olja
2 msk vatten
2 krm salt
 
Ja som ni ser så är inte receptet så svårt att komma ihåg :)!
 
Mät upp mjöl och salt på ett bakbord och forma en grop i mitten. Knäck äggen i mjölgropen och fyll på med vatten samt olja. Blanda försiktigt runt lite med en gaffel i de blöta ingredienserna och kavla därefter upp ärmarna för nu blir de kladdigt! Dra upp mjölet över äggblandningen med hjälp utav händerna och börja knåda ihop det till en deg. Knåda degen ca 8 min, det blir lite kladdigt i början men tillslut kommer du ha en smidig och lättarbetad deg. Lägg degen i kylen ca en halvtimme för att vila innan du börjar forma pastan.
 
 
När degen har vilat en stund så är det bara att dela upp degen i delar och veva på med pasta maskinen, det funkar ju att kavla och skära/rolla ut din pasta också men med en maskin blir det ju betydligt lättare att få det jämnt och fint sen går de ju snabbare också. När pastan är gjord så lägg den på en ren kökshandduk för att torka lite, strö eventuellt lite mjöl över.
 
 
Veva veva veva.. :)
 
 
Färsk pasta tillagas väldigt snabbt så var på alerten så att den inte blir överkokt! Koka pastan i saltat vatten i ca 2 min.
 
 
Jag gjorde en och en halv sats utav det här receptet så att vi fick lite extra när jag ändå höll på :). Det går ju jätte bra att förvara pastan i kylen om ni vill ha en till måltid för senare i veckan, låt den ligga och lufttorka nån timme på en handduk först.
 
 
Och såhär såg våran måltid ut den kvällen :), pasta carbonara gud jag bara älskar den rätten! Klicka på bilden så kommer ni till mitt godaste recept på carbonara!

Mango och energipåfyllning

Jag söker fortfarande efter Lina som vann i Estrellatävlingen?! 
 
Jag har känt mig riktigt trött nu i början på den här veckan, vet inte vad de beror på? Kanske lite brist på sol :)? Har iaf försökt kickstarta mig själv nu med lite c-vitamin ifrom utav en smoothie och jag måste säga att nu för stunden känner jag mig riktigt pigg så vi får se hur länge effekten håller i sig :D.. Har haft lite mangonoja den senaste veckan, bara måste ha mango med andra ord men nu tog den sista slut så det får stå överst på att handla listan :)! Förresten vad gott det var med en smoothie, nu under vintern har det inte blivit mycket till fruktmixandes men nu när våren närmar sig så kommer det nog bli fart på mixern igen :).
 
I min smoothie hade jag:
fruktköttet ifrån 1 mango
1 näve jordgubbar
1 msk citronsaft
 
Mixa bara ihop frukterna och njut :)! Både mangon och jordgubbarna är så pass söta så att man lätt kan pressa ner lite citronsaft för extra fräshör och c-vitamin :). Jordgubbarna tog jag lite halvt frysta så håller sig smoothien kall! Visste ni förresten att mango innehåller rikligt utav vitamin A, som bland annat är bra för huden!?
 
 
 
Fler än jag som älskar denna underbara frukt? Vet inte hur många mangos jag slukade då vi var i Thailand och i Mexiko, de är så fasligt goda där! Grämer mig lite att jag inte hittat samma mangosort här hemma, med gult skal. Ni kanske har något tips på vart den finns :)?
 
 
Någon som däremot inte har problem med energin just nu så är det Nala, ni vet min söta vita lilla tuss :). Hon håller på och river hela huset just nu haha. Hon må se lugn ut på bilden men ni skulle bara veta haha. De andra tre missarna sitter bara och stirrar med uppspärrade ögon.

Cookies in a Jar!

Hej gobitar!

Jag fortsätter lite på de förra inlägget som dök upp här i fredags, receptet på chocolate chip cookies med andra ord. Ni har säkert hört talas om Cookies in a Jar några utav er? Jag minns när jag såg Leila göra det en gång i ett utav hennes avsnitt och sedan dess har jag också velat göra de, de tog bara lite tid innan jag kom till skott :) hihi! För er som är mindre införstådda med just namnet cookies in a jar så är det precis som det låter, kakor i en burk. Dock så är kakorna inte gräddade ännu och det fattas fortfarande de blöta ingredienserna, med andra ord så har man bara lagt ner torra ingredienser till ett kakrecept i fina lager i en glasburk som sedan kan användas som en fin gå bort present. Nu hade jag ju lite i tankarna att det här skulle vara ett tips till alla hjärtans dag som väntar bakom nästa hörn, kanske uppvakta en fin vän med lite goda kakingredienser ;)?
 
 
Receptet jag använt mig av hittar ni här, enda skillnaden är att jag bytte ut muscovadosockret mot vanligt råsocker eftersom jag tänkte att muscovadosockret kanske skulle stelna? I mjölet blandar du ner salt, bakpulver och eventuell vanilj, överst i burken lägger du chokladen som du valt ut eller lite färgglada godisar!
 
 
Choklad, choklad, choklad..
 
 
..och lite mera choklad, ovan ser du lite tips på vad man kan tänkas stoppa ner i burken :). Vad skulle du välja?
 
 
Fäst en lapp på burken med vad som behöver tillsättas (i detta fall 100 g smör och 1 ägg) samt hur länge kakorna ska gräddas och i vilken temperatur! På andra sidan lappen kan du ju döpa kakorna till något fiffigt eller skriva en liten hälsning :). Jag hade bara röda etiketter och de kändes lite juligt så jag tog inslagningspapper istället som jag bara brände lite på i kanterna för att den skulle se lite finare ut.
 
 
Har du en större burk så går det ju bra att dubbla eller trippla receptet för att den ska fyllas!
 
 
Jag brukar köpa ett par tätförslutande burkar när jag är på ikea, de är enkla samt har ett bra pris vilket passar utmärkt vid tillfällen som de här :).
 
 
Ha en mysig söndagskväll :).

Chocolate chip cookies

God morgon i stugan! Har ni vaknat upp med fredagskänslorna i kroppen?
 
Ni är några som har frågat efter receptet på dessa mumsiga chocolate chip cookies jag gjorde i veckan och här kommer de :)! Det blir väl en härlig start på fredagen att se dessa färgglada prickar? Jag älskar den första bilden som ni ser här, vilka vårkänslor den ger :)! Inte sant? Sen att dem varken är eller ser tokiga ut att stoppa i munnen det är ju bara ett bonus eller hur! Så får ni lite tid över för bakning i helgen kanske dessa kan vara något, fort går dem att baka också så du behöver inte undsätta en massa tid!
 
 
Recept för ca 18 cookies:
100 g rumsvarmt smör
1 dl muscovadosocker
1 ägg
1 1/2 dl mjöl
1/2 dl havre
1/2 tsk bakpulver
1/3 tsk vaniljpulver
1 krm salt
150 g choklad / smarties
 
De finns en massa förslag på vad du kan välja att stoppa i dina kakor :), vad säg som vit/ljus/mörk choklad i olika smaker, smarties/nonstop, daimkulor eller nötter. 
 
 
Vispa ihop det rumsvarma smöret tillsammans med socker, knäck sedan i ägget under vispning. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem så du får en kakdeg. Hacka choklad och rör ner även den, jag använde både mörk och ljus choklad samt smarties, hade lite svårt att välja me andra ord :). Rulla degen till en rulle och plasta in den, stoppa in i kylen ca 30 min. Dela degen i 18-20 kakor, ca 1 cm tjocka och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, tänk på att dem flyter ut på plåten så lägg inte kakorna för tätt. Grädda i 200 grader i ca 8 min, du ser på kakorna att dom är klara när de börjar få färg. Lägg försiktigt upp kakorna på ett bakgaller för att svalna när de gräddats färdigt.
 
 
Smarties valde jag mest för färgernas skull, nonstop ser lite.. förlåt mig men tråkiga ut :).
 
 
Kakorna blir härligt knapriga och har en lite mjukare mitt, ju längre gräddning desto knaprigare kaka!
 
 
Kakfatet är ett loppisfynd som min mamma gjorde åt mig :), superfint och jag gillar att det är i tre våningar så att man får plats med lite när det är dags för fikabjudningar! 
 
 
 Kan ni inte berätta för mig hur era helg planer ser ut? Jag "hoppar över" helg den här veckan så de vore ju kul att få höra vad ni ska hitta på istället! Nåväl någon god middag eller två ska vi nog hinna med att få till här hemma iaf :).

Drömmar bakning och kaffe

 Här kommer svar på lite frågor som dök upp igår:
 
 
Te eller kaffe? Baka eller laga mat? Skulle du kunna tänka dig jobba med matlagning eller är det bara en hobby? Du är grym! /Nastasja 
 
Nastasja! Det är konstigt men det känns nästan som att vi känner varandra även fast att vi aldrig har träffats! Du  har funnits med länge nu bland kommentarerna och jag uppmanar alla mina läsare att kika in på Thefoodtrain där Nastasja bloggar om mat! Nu vart det ett litet bloggtips mitt i allt men för att komma till frågorna, mellan te och kaffe måste jag tyvärr säga inget! Dricker inte kaffe och kommer förmodligen inte lära mig (?) och te har aldrig fallit mig i smaken :/. Mellan bakning och matlagning så väljer jag nog att baka, det är lite som terapi att baka och få ut lite kreativitet :). Som det är nu är det bara en hobby och då jag inte har någon utbildning kommer det förmodligen så förbli. Tack snälla :).
 
Ella som bor med lillebror, mamma och pappa i Stockholmsområdet och älskar att resa, laga mat och baka & att fotografera! Vad är din högsta dröm just nu? :-) kram
 
Hej Ella! Känns som att vi har lite utav samma intressen du och jag :)!
Självklart har jag många drömmar, hela jag är en drömmare och om jag får nämna några så skulle jag vilja att bloggen blev stor (såklart), hitta mitt drömhus och få resa världen över med min kärlek. Men för att drömmar inte bara ska förbli drömmar så brukar jag sätta upp mål varje nyårsafton tillsammans med min sambo som vi försöker uppnå under året! Det är bättre med mål än löften och sen är det alltid bra att ha någonting att sträva efter, men tänk bara på att målen ska vara inom en rimlig gräns, vissa saker kanske kräver delmål för att man ska känna att man kommer nånstans på vägen och inte ge upp! 
 
 
Vi skriver upp våra mål på lyktor och låter dem flyga iväg på tolvslaget, sen har vi även en tavla här hemma med målen för att bli påminda :).
 
 
Hej! Sandra här från Varberg, pluggar arbetsvetenskap och stora intresset är bakning och mat! Älskar din blogg! Vad e favoriterna bland småkakor, mjuka kakor och kycklingrecept?? Kram!
 
Tack snälla Sandra :) tänk att jag har så härliga läsare! Det är så svårt att välja favoriter så man får ju nästan magsår på köpet :P.. Men bland småkakor men kanske dom här är lite extra, och mjuka kakor ja de får nog bli morotskaka som jag också har ett kanonrecept på här ;). Kyckling gillar jag i alla dess former, fråga min familj :P, brukar få höra av mamma och pappa när vi var på semester i Turkiet en gång och jag åt kyckling i en hel vecka och sen visade det sig vara kyckling på planet hem också :D.. Kan inte välja något speciellt recept men älskar kyckling i asiatiska rätter :).
 
Vad gör du med allt du bakar? ;) /Jenny
 
Jadu :)! Ganska ofta när de gäller sötsaker så bakar jag inte på ett helt recept utan jag kanske gör halva eller ännu mindre, det framgår ju inte på bild :). Sen kan jag tänka mig att ni upplever att jag bakar varje dag eftersom det är vad bloggen handlar om, medans de i verkliga fallet kanske är nån gång i veckan :), ibland blir de mer och ibland blir det mindre! Mycket går ju även att frysa in såsom bröd och bullar och en hel del ger jag bort eller så äter vi upp de vi är sugna på att äta upp. Men ja, jag kan ju inte sticka under stolen med att jag är en gottegris plus att jag älskar nybakt bröd, sen är det ju en bonus att det får hela huset att lukta så hemtrevligt :)!
 
Vad jobbar du med? :) /Emilia
 
Den här frågan har dykt upp några gånger förr men jag jobbar inom bevakning! 

Grattis till..

..Lina K.
"Jag (och hela min familj) är ostälskare så självklart vill vi tävla om ostbågar! Prästosten brukar ha en given plats i kylen så dags att prova den i en ny form"
 
Och
 
..Lovisa P.
"Jag skulle vilja vinna Estrella popped chips salt eftersom det finns så mycket mer man kan göra med chips än att bara använda dem till snacks."
 
Ni är de två vinnarna i Estrella tävlingen :). Jag kontaktar er båda på mailen och hoppas på svar snabbt så att paketen kan komma ut i rullning! Hoppas att ni blir nöjda med smakerna och får många mysiga kvällar framför teven med snacksen! Svaren på frågorna var förstås att chipsen kallas popped chips eftersom de först bakas i ugnen och sedan poppas i olja. Till Estrella ostbågar med cheddarsmak används engelsk cheddarost, dansk danbo och schweizisk emmentaler.
 
 
Vad roligt att så många ville vara med och tävla :).

Bakmorgon och frågestund!

Hej på er :)! Jag har en sån där riktig mysmorgon för mig själv och har börjat tidigt med lite bakning. Visserligen fick jag besök tidigt imorse men de va utav en söt liten hund så jag kan tassa omkring i tofflorna här och dona bäst jag vill. Jobbar ni eller har ni också en välbehövlig extra lång morgon hemma som jag :)? Nåja ni som blir avundsjuka kan skatta er lyckliga med att jag missar dessa mornar i helgen ist. Hur som helst, jag tänkte börja med att påminna er om att det är sista dagen idag för att vara med och tävla i Estrella tävlingen samt säga vad roligt att så många utav er verkar uppskatta den!
 
Sen så tänkte jag att vi tar en frågestund idag. Det har dyker upp en del frågor här bland kommentarerna och det var ju ett tag sen sist nu så skriv ner era frågor i kommentarsfältet nedan så ska jag svara på dom imorgon, om de blir ett par stycken så svarar jag i form av ett inlägg så att alla kan läsa. Ni har dagen ut så ska jag göra mitt bästa sen med svaren :). Frågorna kan handla om allt imellan himmel och jord men om jag ska svara på era frågor så tycker jag att ni som skriver kan berätta en rad om en själva också så att jag får veta något om er :) är det en deal?!
 
 
Bakar chocholate chip cookies, nu blir hjärtat glad när han kommer hem :).
 
 
Och söta lilla Noel har tagit bästa platsen framför brasan ..till katternas besvikelse :P.

Mina älskade tulpaner

God Morgon mina fina!
 
Många utav er vet säkert redan om min förkärlek till tulpaner, riktigt krispiga våriga tulpaner! Vill man få mig på fall så är det blomman med stort B helt enkelt :)! För mig är tulpaner ett tecken på allt vi har framför oss nu och att våren väntar bakom nästa hörn! Och den delen utav året som tulpanerna säljs så bara måste jag ha minst en bukett hemma! Det är så vackert med levande blommor på köksbordet eller i fönstret och den omsorgen förtjänar väl ett hem eller hur :)? ..Det är iaf vad jag intalar mig varje gång en bukett börjar vissna, hihi.
 
 
 
 
Ja ni ser, det ser ju redan ut som att våren har kommit hem till mig ;). Så iväg med er nu och köp lite tulpaner!
 
Vilken är din favoritblomma?

Småbröd med västerbottengömma

Och så var det helg igen, har precis kommit in från en härlig men bitande promenad i solens sken :)! Nu sitter jag och tinar upp framför brasan och funderar på att baka något till senare kanske :)? Hur spenderar ni helgen?
 
Förra helgen eller i söndags mer exakt så kokade jag en kyckling till middag här hemma och från buljongen som blev gjorde jag en härlig soppa till måndagen som vi började veckan med! Det blir så gott att koka en kyckling tills köttet bara faller av ifrån benet och ta för guds skull vara på buljongen som blir till, jag lät ett par morötter, lökar, vitlökar, salt och hela pepparkorn koka med och när kycklingen benats ur åkte även benen ner och de fick koka ihop sig ett tag till. När du sedan silar av detta har du en supergod buljong att koka soppa på! Ja.. i varje fall så är det inte soppan ni ska få recept på nu utan det mumsiga brödet som jag bakade till! Småfrallor med små västerbottenost gömmor! För visst är det väl så att en god soppa kräver ett gott bröd och helst hembakat eller hur :)?
 
 
Recept för 10 st småbröd
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 dl rapsolja/olivolja
3/4 tsk salt
1 msk honung
ca 4 dl vetemjöl
ca 3 dl dinkelmjöl
ca 100 g västerbottenost
 
Smula jästen i en bakbunke och häll över fingervarmt vatten (37 grader), blanda ut tills jästen har löst sig innan olja salt och honung blandas ner. Häll ner mjölet lite i taget och låt det formas ihop till en smidig deg i din assistent. Låt degen jobbas ihop i maskinen i ca 12 minuter, ställ därefter degen för att jäsa till dubbel storlek under lock eller bakduk. 
Stjälp upp degen på en bakbänk och arbeta lite lätt ihop den innan degen delas i 10 delar. Skär tio kuber utav osten. Tryck i en ostkub i varje degbit och rulla ihop tio tajta små bullar innan de läggs på en plåt med bakplåtspapper. Täck över bröden med plastfolie eller bakduk och låt jäsa ännu en gång till dubbel storlek. 
 
 
1 uppvispat ägg
lite riven västerbottenost
flingsalt
 
När bröden jäst färdigt penslar du med ägg och strör över lite riven västerbottenost salt flingsalt. Grädda bröden i 250 grader i ca 10 minuter. Lägg upp bröden på ett bakgaller för att svalna något när de gräddats färdigt. Servera medans bröden fortfarande är lite varma!
 
 
Kan man annat än älska doften utav nybakt bröd? Och älskar man både nybakat bröd och västerbottenost så kan det ju inte bli en bättre kombo!
 
 
 Osten ger brödet det lilla extra i smak och bildar härliga små grottor i bröden! Ett enkelt men supergott bröd till en rykande soppa :).
 
 
Ha en mysig lördag nu allihop :), och glöm inte delta i tävlingen längre ner!

bloglovin