Plankstek

Jag har lovat att det ska bli en tävling här på bloggen när vi når 300 st på Cookies N Dreams facebooksida, och som det har rasslat in gillare efter det :), klarar vi det innan veckan är slut kanske? Vill du också följa Cookies N Dreams även på facebook och få fler uppdateringar och bilder så klickar du här.
 
Som många utav er redan har skymtat så invigde jag mina nyinköpta planksteks plankor igår, inte nådigt så gott det blev! Min andra hälft där hemma älskar plankstek så jag borde ligga på plus minst en vecka nu, eller hur ;)? Har fort runt som en tok innan jag äntligen fick tag i ett par plankor och det var helt klart värt väntan, älskar att äta direkt från en varm planka sen får moset en så härlig yta och med en hemgjord bearnaisesås kan det inte bli fel helt enkelt!
 
 
Duchessepotatis:
½ kg kokt potatis
1 msk smör
½ dl grädde
2 äggulor
1½ dl riven ost, gärna västerbottenost
salt och peppar
 
Vispa ihop den nykokta potatisen med grädde, ost, gulor och smör tills du får ett slätt och ganska fast mos. Krydda med lite salt och peppar. Låt moset svalna av något innan du fyller upp det i en sprits. Spritsa fint ut moset runt om plankan innan dem skjussas in i ugnen på 220 grader, räkna med att moset ska vara inne i ugnen ca 10 min innan resten läggs på.
 
 
2 st köttbitar, valfri sort
2 tomater 
lite riven ost
10 st sparrisar
2 skivor bacon
 
Bryt av sparrisen och lägg dem i två knippen, rulla ihop tajt dem med någon skiva bacon och fräs på dem lite snabbt i het panna så att baconet får färg och sparrisen hinner börja tillagas lite. Skär av toppen på tomaterna och skär ut något mönster om så önskas, toppa med lite riven ost! När moset har gräddats i tio min så kan tomat och sparrisen kan läggas på och gräddas ytterligare ca 5 min. Köttet kryddas efter önskemål och steks  på bägge sidor, antingen steker du klart köttet helt i pannan och lägger direkt på plankan vid servering eller så låter du den lagas klart i ugnen de sista minuterna. Jag använde entrecote samt rostas då vi har lite olika smaker här hemma :)..
 
 
 
 Jag gjorde en egen bearnaisesås som vart bara så bra! Känner att den blir bättre för varje gång jag gör den. Vill du också ge dig på ett försök så finns mitt recept här.
 
 
Nå, vem tänker ge sig ut i jakten efter ett par plankor nu?


Kommentarer
Nastasja

Du är så grym! Har du tips på hur man tillagar kött på ett bra sätt i något inlägg?

Svar: Har nog inga tips nu i något inlägg, men det kanske går att ordna :).
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-03 @ 20:03:42
URL: http://thefoodtrain.blogg.se
Zenita

Det är ju såååå gott med planka. Laxplanka är inte heller dumt det måste du prova. Dock bör man kanske använda sig av olika plankor till kött/fisk om man är känslig ;)
Här kommer ett litet råd :)
Du bör bränna in dina plankor för att få den rätta smaken. (samt att de håller längre, dom spricker inte lika lätt)

Pensla plankorna rejält med matolja och sedan in i ugnen på 275°-300° och låt dem stå tills oljan börjar koka, ca 5 min. Ta ut plankorna och pensla med mer olja och in i ugnen igen ca 5 min. Ev. behöver man upprepa behandlingen någon gång tills plankorna fått ganska mörk färg.

Svar: Oh laxplanka lät ju inte så tokigt, älskar lax :)! Plankorna brändes in i söndags, gjorde som det stod på en lapp som följde med fast då skulle dem stå inoljade i 2 timmar i 100 grader, någon mörkt färg blev det ju inte precis. Borde jag göra igen på högre grader tror du? Tack för tipsen :), Kram!
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-04 @ 15:23:58
annajessicasofia.blogg.se

jag ska hämta ut två plankor imorgon, som jag tänkte testa i helgen tror jag :-)

Svar: Vad spännande :), alltid lika roligt att få nya prylar till köket :)
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-04 @ 18:24:35
URL: http://annajessicasofia.blogg.se/
Anna

vart hittar man plankor att köpa???

Svar: Jag köpte mina på claes ohlson faktiskt, där kändes dom mest prisvärdiga :).
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-04 @ 19:21:43
Zenita

Hej igen:)
Oj vad olika det står i råden! Mitt råd är från lappen då jag köpte mina plankor för måååånga år sedan (och jag har lyckats spara lappen också). Behöver väl inte tala om hur läääänge sedan det är? ;)

Mina plankor är mörkbruna och ger en riktigt härlig smak till maten. Nu vet ju inte jag om era "gav smak", det måste du nog avgöra själv. Hur som helst så är de ju inoljade i alla fall och det är viktigt för att de inte ska spricka.
Tids nog gör dom ju det i alla fall vilket känns lite trist med det är inget som påverkar funktionen.

Laxplanka MÅSTE du bara testa snart!! Jag brukar ha på ett ungefär: Mos, lax, tomat, lite stekta wokgrönsaker som jag toppar med lite riven ost, citron. Vitvinsås eller Keldas lovely lemon, toppa med lite räkor. Super!!

2012-09-05 @ 00:07:34
Anna

Hej,

Ser fantastiskt gott ut. Undrar hur många personer receptet är räknat på?

/Anna

Svar: Receptet räcker för 2 plankor alltså två port, glömde skriva ut det, bra att du är uppmärksam :)!
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-13 @ 14:29:36


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin