Mörk höstlimpa med tranbär och äpplen

Förstår att många är nyfikna på vilka som vunnit de fina sakerna från Magasin Hemmavid nu, jag ska sätta mig och kika på det senare så ni får hålla er till tåls lite till :). Bjuder på något annat under tiden som jag tycker ni alla kan ge ett försök ikväll!
 
Brödbaket fortsätter hemma och i veckan fick det bli det här goda filmjölksbrödet med tranbär och äpplen som håller brödet riktigt saftigt. Har blivit mycket filmjölksbröd på sista tiden i just brist utav tid på att baka andra bröd, dem är så tacksamma att göra då de går så snabbt och man kan slänga i lite av vad skafferiet bjuder på. Det här brödet kändes höstigt på något sätt så vad passar bättre än att det får heta höstlimpa då :)?
 
 
 
Recept för 1 limpa:
3½ dl filmjölk
100 g äpplelbitar
75 g torkade tranbär
3/4 dl linfrön
2 sk honung
2 dl grovt rågmjöl
2½ dl fint rågmjöl
1 tsk bikarbonat
1½ dl dinkelflingor
 
Skala och skär äpplena i tärningar, lägg den tillsammans med fil, honung och tranbär i en skål och rör ihop. Blanda ner mjölet, bikarbonat, frön och flingor tills du får en jämn kladdig deg.Häll upp degen i en brödform som du täckt med bakplåtspapper invändigt, strö över lite dinkelflingor och skjussa in i ugnen! Grädda i 175 grader i 75 min. Låt brödet svalna på galler innan du skär i det, förvara inlindad i en kökshandduk.
 

 
Tranbär är nyttiga små rackare som vi borde uppmärksamma lite mer. Dem påminner lite om lingon och är super goda torkade i müsli, på gröten, i bröd eller bara som dem är. Tranbär innehåller en massa nyttiga anioxidanter och visste ni att bären bland annat motverkar urinvägsinfektion?
 

 
Äpplena plockades direkt från trädgården och ger en härlig sötma i det grova brödet.
 
 


Kommentarer
Maria

Åh, vad det såg gott ut! Det måste verkligen provas i helgen. :)

2012-09-13 @ 12:18:07
URL: http://marshias.blogg.se
Nathalie

Har sedan jag i somras serverades ett utsökt filmjölksbröd på ett Café tänkt att jag skall göra ett provbak men är ju lite in snöad på surdegsbak att det inte blivit av, men nu får det allt ta och bli av...Det är ju så smidigt:)

Svar: Vad duktig du är som bakar med surdeg :), tycker absolut du ska prova detta receptet som ett enkelt litet avbrott i surdegsbaket :).
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-13 @ 14:54:54
URL: http://www.brodkonst.se
Sara på Vardag.nu

Mm, filmjölksbröd är så smidigt! Tranbär och äpple låter som en kanonkombo i brödet. Jag höftar alltid ihop filmjölksbröd att diverse skafferislattar :) Fina bilder!

Svar: Tack Sara! Ja det brukar bli en blick in i skafferiet och plocka ut det som ser godast ut för stunden :).
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-13 @ 16:29:06
URL: http://vardag.nu
Kakan

Mums, verkar både gott och smidigt, men att tranbär och tranbärsjuice skulle motverka UVI är tyvärr inte sant. Men dom är nog nyttiga ändå för det :D

Svar: Ja riktigt gott :)! Jag har lärt mig att tranbär innehåller ett ämne som gör det svårt för bakterierna som orsakar urinvägsinfektion att fästa sig, de sköljs alltså ut med urinen. Det finns såklart delade meningar på detta som med all forskning :)
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-13 @ 18:02:54
Therese

Brödet ser verkligen supergott ut och saftigt! Tycker de torkade tranbären är jättegoda och använder de alltid i müsli:)

2012-09-13 @ 20:16:33
URL: http://therese-gottochblandat.blogspot.com
Anna - Bakmamman

Åh det här såg ju helt fantastiskt gott ut, får jag ta och testa någon dag :) tranbär är verkligen underbara.

2012-09-14 @ 07:45:05
URL: http://bakmamman.blogg.se
Maddiie

Mm det såg gott ut!
Hoppas allt är fint med dig och att du får en bra fredag :)

Svar: Du får prova någon dag :), allt är kanon och jag önskar dig detsamma :)!! Kram
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-14 @ 09:58:44
URL: http://maddiie.blogg.se
Nastasja

Ska göra detta brödet på söndag när jag testar på att göra en grönsakssoppa för första gången i mitt liv. Är inte soppa och nybakt bröd med ost den bästa höstkombinationen? Kram fina Jenny!

Svar: Åh gud så gott det lät med soppa, håller helt med dig en perfekt höstkombo! Och soppan kräver nästan ett gott hemlagat bröd :). Har du börjat komma tillrätta i dit kök ännu :)? Stor kram!!
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-14 @ 20:11:22
URL: http://thefoodtrain.blogg.se
Posas

I dugg a couple of you put up as I idea they were hassle-free handy

2012-09-14 @ 20:42:31
URL: http://2012mode.buenblog.com/
Simone

Nu står det en laddning höstlimpa i ugnen, jag väntar med spänning! Åkte ner en morot i smeten också :) Älskar dina brödrecept!

Svar: Åh vad smarrigt :), kan tänka mig att moroten passade bra med! Tack snälla!
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-16 @ 19:02:14
Nastasja

Läste precis ditt svar på min kommentar här, haha. Har fått upp ett fint kryddskåp på väggen nu så att jag kan ha alla mina smaksättare samlade och sedan har jag börjat vänja mig vid få kokplattor och en liten ugn. Det blir ju liksom vad man gör det till! Kram!

2012-09-23 @ 21:07:25
URL: http://thefoodtrain.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin