Vitlöksspäckad rostas i god kantarellsås

Då börjar även denna helg lida mot sitt slut, äntligen känner jag men antar att det är få som delar den meningen? Längtar tills nya veckan ska börja så det snart kan bli helg på nytt, vilket innebär ledig helg :)! Tycker vi avslutar veckan på bästa sätt, med en riktig "söndagsmiddag" till kommande burriga höstdagar!
 
Igår serverades middagen samlad direkt ur stekpannan, en bit rostas fick bli huvudpersonen i denna rätt och tillsammans med nyplockade kantareller har startskottet för höstens kommande middagar lagts :). Jag älskar stekar med goda såser, kokta grönsaker och nu till hösten känns det som att det är precis rätt tid för sådan mat! Rostas är en mör och god köttbit som jag tycker är tacksam, varsig du vill steka köttet som biffar eller helsteka som jag gjort nedan.

 
Recept för ca 4 port:
omkring 1 kg rostas
4 stora vitlöksklyftor
salt och peppar
 
Hacka upp vitlöken i små bitar och gnid in din hela bit rostas i vitlöken, salta och peppra rikligt runt om. Bind därefter ihop köttet med ett steksnöre. Bryn på köttbiten i en varm stekpanna med smör och rapsolja, detta gör du för att behålla köttsaftena i köttet. Stick därefter in en termometer i köttet och stek färdigt i ugnen på 150 grader till önskad innertemperatur. När köttet är klart packas det in i folie och får stå för att vila ca 20 min, under tiden kan såsen göras.
 
 
Hade turen att få lite kantareller av pappa, dom kom väl till användning direkt :).
 
Sås:
smör att steka i
100 g förvällda kantareller
½ hackad lök
2 stora morötter
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk mjöl
3 dl grädde/matlagningsgrädde
sky från köttet
1 msk kalvfond
salt och peppar
 
Fräs på kantareller, lök, vitlök och morötter som du skärt i ca 2 cm tjocka bitar i en klick smör. Strö över mjölet och rör runt så att det fördelar sin över grönsakerna och svampen, häll därefter på grädden under omrörning så inte mjölet ger några klumpar. Skyn ifrån köttet rörs även det ner tillsammans med lite kalvfond, salt och peppar. Låt såsen småputtra en stund så att morötterna blir riktigt mjuka.
 
 
Skär upp köttet och lägg bitarna direkt i den goda såsen, stick in lite färska kvistar av rosmarin och garnera med lite frästa kantareller på toppen. Servera direkt ur stekpannan så håller allt sig varmt.
 

Köttet blir riktigt mört och gott och smakar ljuvligt tillsammans med kantarellerna och den krämiga såsen.
 


Kommentarer
Victoria

Mmm så gott det såg ut:)
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

2012-09-09 @ 21:05:28
URL: http://www.xn--victoriasprovkk-mtb.se
Zenita Sundström

Ser supergott ut. Nu längtar jag också sån där höst/vintermat. Stek och gräddsås, kalops, kokkött och pepparrotssås, köttsoppa med klimp. You name it!
Visste du att Rostas kallas även fattigmans filé?

2012-09-09 @ 22:37:00


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin