Fröbröd med smak av kanel

 Jag har fått in några gissningar på vad det var jag smaksatte mitt bröd med som jag bakade igårkväll och faktum är att den första gissningen var den som prickade mitt i prick, nämligen kanel :)! Det betyder att du Nette kommer få en liten överraskning hemskickad på posten, innehållet håller jag hemligt så blir det som en rolig överraskning istället! Hoppas att du gillar det! Jag har mailat dig så om du kan svara så fort som möjligt så blir jag glad!
 
 
Och till er andra som var med och gissade för fulla muggar på kryddor, tack för så många bra nya tips på smaksättare :)!
 
 
Nu över till knäcket, för jag antar att ni vill ha receptet!? Och som ni förmodligen redan snappat upp så är det här en variant av det andra receptet på fröbrödet som jag lagt upp tidigare (ni hittar det receptet här). Jag lekte lite mer med mjölsorterna denna gång och ändrade lite frön men i grunden är det rätt lika! Men till skillnad så är det här knäcket helt fritt från gluten!
 
Recept:
1 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
1/4 dl chiafrön
1 dl sesamfrön
½ dl vallmofrön
½ dl linfrön
1½-2 tsk kanel
½ tsk salt
2 msk mörk sirap
1 dl rapsolja
2½ dl vatten
 
Blanda alla mjöl, frösorter och kryddor i en skål medans du kokar upp vatten olja och sirap. När vätskan kokar tar du av kastrullen från plattan och häller det direkt över dina torra ingredienser, i början kan det se ut som mycket vätska men fröna och mjölet kommer suga åt sig snabbt. Rör om med en sked tills du har fått en jämn "deg". Lägg degen på en plåt täckt med bakplåtspapper och tryck sedan ut den med händerna i ett tunnt lager som täcker hela plåten. Skär därefter upp knäcket i lagom stora bitar, jag använder mig av en pizzaslicer. Brödet gräddas i 150 grader i 1 timme, stäng av ugnen efter gräddningstiden men låt brödet stå kvar med luckan på glänt tills det har stelnat ordentligt. Mitt fick så över natten så var det perfekt på morgonen :).
 
 
De här brödet får som ni ser en ganska mörk färg gentemot det andra receptet och ger en härlig smak av kanel. Det passar utmärkt till mellanmål med lite keso på eller med färskost och avocado.
 
 
Någon som tänker prova att göra det här busenkla och supergoda knäcket :)?
 

Kvällsbak och gissning!

God kväll mina tappra läsare! Är kanske inte helt ensam om att sitta uppe och uggla såhär på kvällskvisten? Faktum är att jag har ett bröd inne i ugnen som jag väntar på ska bli klart innan jag tänker börja snegla på sängen :), vet inte varför jag hux flux ska börja baka efter kl elva på kvällen men sådär kan det gå när man heter Jenny och har haft många tankar i omlopp under dagen! Det fick bli en liten annan variant av det knäckiga fröbrödet som jag tidigare har lagt upp recept på här i bloggen, har hört några som har provat det nu och varit riktigt nöjda med resultatet :)!
 
Denna gång smaksatte jag brödet lite med en till mig kär krydda, med vad får ni veta imorgon efter att jag har smakat. Men under tiden tänkte jag att ni kan få gissa vad smaksättningen blev. Den som gissar rätt först får en liten överraskning hemskickad!
 

Små frasiga äppelpajer

Den där dumlen jag pratade om häromdagen som jag hade planer för råkade åka raka vägen ner i magen.. hihi. Så kände verkligen att det var dags att jag fick baka någonting idag och med tre stycken äppelträd utanför dörren så är det svårt att låta dem gå till spillo. Det fick bli en lite ny variant av äppelpaj, har legat och tänkt på dem där äppelpajerna man köper på mcdonalds eller iaf kunde köpa förut? Det var nog ett bra tag sedan jag var där nu. Iaf så gjorde jag något liknande, ville ha ett ganska neutralt pajskal så att det inte skulle bli förmycket med den lite sötare äppelfyllningen så jag höll det väldigt enkelt. Äpplena måste man tillaga först annars hinner de inte bli mjuka under den korta tillagningstiden. Du kan göra klart pajerna i förväg och ställa in dem i kylen tills det är dags för dem att tillagas.

Förstår att ni är nyfikna på receptet nu om ni har sett bilden nedanför, mums :)!!
 
 
Recept
 
Pajdeg
2½ dl mjöl
80 g smör
½ tsk salt
1 tsk socker
2½ msk kallt vatten
 
Blanda mjöl med salt och socker, tärna ner det kalla smöret och nyp ihop det med mjölet tills allt är smuligt och jämnt fördelat. Häll i vattnet och forma snabbt ihop till en deg, plasta in degen och lägg den i kylskåpet medans du förbereder fyllningen.
 
Fyllning
ca 3½ dl tärnade äppelbitar
1½ tsk kanel
2 msk ljus sirap
3 msk ljust muscovadosocker
1 krm vaniljpulver
2 tsk vetemjöl
 
Skala äpplena och tärna dem i mindre bitar. Lägg äpplen tillsammans med socker, sirap, kanel och vaniljpulver, låt äpplena småputtra på medelhög värme tills dem blir riktigt mjuka. Smaka av så att det är lagom sötma, jag tycker att äpplen som man plockar hemma direkt från träden passar bäst att baka med då de oftast är lite syrligare och får en bättre balans tillsammans med sötman. Äpplena kommer förmodligen koka ur sig en hel del vätska så mot slutet kan du reda av med lite mjöl för att det inte ska vara så rinnigt. Ställ äppelblandningen åt sidan för att svalna helt.
 
 
 
Ta fram degen och kavla ut den tunnt på mjölat bakbord, skär ut ca 10-12st rektanglar i lika storlek. Lägg en sked med den avsvalnade äppelblandningen i mitten på hälften av rektanglarna, de andra ska va till lock. Pensla kanterna med lite vatten innan locken läggs över, se till att nypa åt kanterna ordentligt så att dem blir täta. Lägg alla små äppelknyten på ett fat och ställ in i kylen ca en halvtimme.
 
Häll upp en neutral olja i en stekpanna, det ska vara rätt rejält med olja utgå från att täcka hela botten och sedan lika mycket till (knytena ska lite halvt friteras). Värm upp oljan ordentligt innan du lägger ner de små "äppelpajerna" (picka några hål med en tandpetare i pajdegen så att eventuell luft har någonstans att ta vägen) låt dem tillagas några minuter på varje sida tills de får en gyllene färg, lägg därefter upp dem på en tidning för att rinna av.
 
 
Pajerna har nu fått ett frasigt neutralt yttre med en varm och god lite sötare fyllning, dem ska ätas varma direkt gärna tillsammans med lite vaniljglass, då smakar de som bäst!
 
 
 Rykande varm äppelpaj! 

Rödbetor på salladsbädd med fetaost och valnötter

Inläggen har lyst med sin frånvaro här några dagar, har inte vart i toppform i helgen så det fick bli några dagar ifrån datorn med bara en massa välbehövlig vila :). Nu är jag mycket piggare igen och det börjar spritta lite i bakfingrarna nu när jag hållt mig ifrån det en hel helg. Får se om jag kan hålla mig ifrån att gå och rota fram hela skafferiet snart, det ligger några dumlekolor där inne som ligger minst sagt risigt till att klara sig kvällen ut. Tills dess att jag funderat ut vad det ska bli av dumlen så får ni ta del av något helt annat, nykokta rödbetor med fetaost och valnötter. En fröjd både för ögat och smaklökarna :).
 
 
Jag kan inte påstå att jag gillar inlagda rödbetor så mycket men just nykokta ångande rödbetor har jag lite svårt att stå emot! Här gjordes en sallad av betor, fetaost, ruccola och valnötter. Rödbetorna lade jag på varma och fetaosten åkte på direkt efter för att bli lite ljummen, tillsist ringlades lite olivolja över tillsammans med flingsalt samt lite nymald peppar. Servera som ett tillbehör till maten eller varför inte på buffebordet.
 
Du behöver:
ruccola
300 g rödbetor
100 g fetaost
1 näve valnötter
olivolja
flingsalt och peppar
 
Koka rödbetorna, skala och skiva dem i tunna skivor, lägg ut ruccola på ett fat tillsammans med betorna. Smula därefter över en god fetaost och strö ut några valnötter. Ringla över olivolja och krydda lätt med flingsalt och peppar
 

Du kan enkelt variera med olika slags nötter och ostar!
 

Parmesanmos och lax med tomatcreme

Hej fina ni! Jag kom precis in från altanen där jag har legat i lä i solen en stund. Solen värmer riktigt fortfarande och det känns nästan som att september har bjudit på finare väder än vad hela sommaren gjorde. Är så sugen på att boka en resa inför vintern snart, jag vill till ett paradis med massa sol och bad, ni kanske har några bra restips att dela med er utav? Vad är erat favorit resemål?
 
Vi tar ett steg ifrån resor till mat istället nu va :)?
Lax är lite utav en favorit här hemma och sätts gladeligen upp på middagsmenyn, vilket var precis vad den gjorde igår. Gjorde ett gott krämigt potatismos till med smak av parmesan, en supergud smaksätting och laxen toppades med en tomat och valnötscreme. Om någon är sugen på att servera just detta till middag ikväll så följer receptet nedan!

 
Kan nästan känna värmen från solens strålar på den här bilden!
 
Recept för 4 port:
ca 700-800 g kokt potatis
2 msk olivolja
3/4 dl grädde
120 g parmesan
½ dl hackad gräslök
salt och peppar
 
Mosa den varma kokta potatisen lätt och häll över olivolja samt grädde, använd en elvisp för att vispa ihop det till ett slätt och krämigt mos, tillsätt därefter riven parmesan, salt och peppar. Innan servering rör du ner färsk hackad gräslök. Garnera gärna mose med lite hyvlad parmesan och gräslök.
 
 
Lax med tomat och valnötscreme:
4 st laxfileer
75 g soltorkade tomater
50 g valnötter
100 philadelphiaost
1 msk hackad gräslök
salt och peppar
 
Mixa tomaterna samt hacka valnötterna fint, blanda ihop med philadelphian och gräslöken till en röra, smaka av med salt och peppar. Skär upp din lax i fyra stycken fileer som du steker på medel värme, jag brukar steka laxen på skinnsidan tills de är nästan klar sen vänder jag den bara snabbt för en liten stekyta på andra sidan innan den är redo för servering, på så sätt får jag en god och saftig lax. Bre över din tomat och valnötscreme över den varma laxen och servera till ditt nygjorda potatismos.
 
 
Cremen med tomat och valnötter passar utmärkt till just lax och fisken i sig behöver inte mer krydda än lite salt och peppar innan stekning, och som alltid så passar potatismosets lenhet så bra till fisk.

Cookie dough

Ibland lyckas man bara få ihop något så gott, det här receptet skriker Jenny och Cookies N Dreams lång väg! Så alla som är lika söt å kaktokiga som jag borde sätta upp det här receptet på sin prova på lista.
 
Jag har en aning om att det är fler än jag som har ett öga för Ben & Jerrys alla goda glassar och kanske har ni precis som jag hittat en favorit i smaken cookie dough? En god vaniljglass med bitar av kakdeg och choklad i, whats not to like :)? Jag har gått och funderat på att göra min egna variant ett tag nu och det är precis vad jag började min dag med idag. Och kanske det bästa utav allt, det blir plötsligt okej att äta kakdegen innan gräddning :)! Jag har använt mig av de här grundreceptet på glassen förut (ni hittar det här) och kommer säkerligen göra det många gånger igen, det är enkelt och du får en riktigt krämig, mjuk och god glass. Helt klart det bästa receptet jag provat hittills utan glassmaskin.
 

 
Kakdeg:
70 g rumsvarmt smör
1 dl ljust muscovadosocker
1 ägg
2 dl mjöl
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70%
 
 
Vispa ihop smör tillsammans med sockret och tillsätt därefter ägget under vispning. Rör ner det torra ingredienserna och tillsist chokladen som du har hackat i ganska små bitar. Rulla ihop degen och förslut den i lite plastfolie innan den läggs in i kylen medans du gör glassmeten.
 
 
Det är tillåtet att smaka :)
 
 
Glass:
5 dl grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
½ tsk vaniljextrakt
250 g kakdeg
 
Vispa upp grädden till ett mjukt fluff tillsammans med vaniljextrakt. Häll därefter i den kondenserade mjölken som blandas ihop med grädden. Ta fram kakdegen och nyp av små bitar som du lägger i glassmeten. Receptet på min kakdeg är mer än vad som går åt till glassen, jag använde ca 250 g kakdeg i min glass och gräddade därefter några kakor utav degen som blev över. Grädda kakorna i ca 8 min i 200 grader. (Om du tänker använda all kakdeg till glass så kan du utesluta bakpulvret i degen)
 
När du känner dig nöjd med mängden kakdeg i glassen rör du runt och sätter ett lock på burken, eller täcker med plastfolie. Ställ in burken i frysen och ta ut och rör om ca en gång i timmen de första timmarna innan glassen börjat stelna. Det hjälper också till för att inte alla kakbitar ska hamna i botten utav bunken. Frystiden är ca 7 timmar innan glassen är redo att serveras.
 


Jag hade mina förväntningar på att den här glassen skulle bli god, men att den skulle bli såhär *#!*# god!
 

Mysig morgon med scones

God morgon :), sitter nästan med kudden kvar på kinden känns det som. Katterna ligger med magarna i vädret och smälter frukosten, hade nästan tänkt att göra desamma snart på soffan med något varmt att dricka. Det är riktigt burrväder ute just nu så jag håller mig nog inne kanske hittar på något gott att baka :)..  Har gjort ännu ett nytt scones recept här i dagarna för er som är sugna på lite mer variation till frukosten! Det bästa med scones är att du har färskt bröd redo att ätas på en halvtimma, sen behöver du inte göra samma gamla recept med vetemjöl utan det finns både bättre och godare alternativ :), slå en kik i min scones kategori för fler goda sconestips, efter att du avnjutit detta goda recept såklart!
 
 
Recept för 2 bröd:
75 g smör
3 dl dinkelmjöl
2 dl rågmjöl
1 dl dinkelflingor
3 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
2 msk linfrön
2 msk mörk sirap
2 dl filmjölk
 
Tärna smöret i mindre bitar i en skål, nyp ihop de tillsammans med mjölet så att det blir jämnt fördelat. Blanda ner resten av de torra ingredienserna och arbeta tillsist ner sirap samt filmjölk, lättast att få en fin deg går det med händerna. Självklart kan du utesluta sirapen om du vill ha sockerfritt, men jag tycker om smaken den ger och sen fungerar den lite som en smakförstärkare.  Dela degen i två delar som du formar till runda scones, lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta ut bröden på plåten. Skär ett kryss i varje bröd och nagga med en gaffel i rutorna. Pensla sconsen med filmjölk och grädda dem i 225 grader i 14 min. Ät sconsen varma och nygräddade, de här blir riktigt mjuka och goda i smaken!
 


Det blev en riktig mys frukost med tända ljus. Jag älskar den här tiden när man börjar tända ljus om mornarna och på kvällarna, det bli så mysigt och hemtrevligt :). Fler som är lika fanatiska över tända ljus och skulle behöva rensa ur lite bland alla ljuslyktor där hemma :)?

 
 

Potatisgratäng med smak av ädelost

Det var några veckor sedan jag hade en helt ledig helg nu så jag har haft det riktigt lugnt och skönt hemma och känner ingen ågren alls inför att det faktiskt är måndag igen imorgon. Hur har ni spenderat helgen? Har ni ätit något gott eller kanske varit ute på någon rolig utflykt? I fredags åt vi den här potatisgratängen som jag tidigare lade upp på facebook, tänkte att jag skulle lägga upp receptet här för dom som vart nyfikna :). Jag har tidigare delat med mig av hur gott det blir med chevreost i en potatisgratäng, har ni inte provat den kombo ännu så är det på tiden (ni hittar receptet här)! Det här receptet är inte så olikt, jag har bara bytt ut ostsorten till ädelost samt tillsatt lite löt. Det var första gången jag provade den kombinationen och jag kan meddela att den var inte så tokig den heller!
 
Recept för ca 4-5 port:
800 g skalad potatis
140 g ädelost
1 lök
4 dl grädde
2 vitlöksklyftor
dragon
salt och peppar
 
 
Skiva potatisen i jämna tunna skivor och hacka löken. Varva potatis samt lök med smulor av ädelosten i en ugnssäkerform. Blanda ihop grädde med pressad vitlök samt kryddor och häll över potatisen. Jag har fota i dragon i gratängen eftersom ajg tycker det är så gott till potatisen, men det är upp till dina smaklökar vad du gillar bäst! Grädda gratängen i 170 grader i ca 90 min. Känn efter så att potatisen är mjuk och gratängen har blivit krämig innan den tas ut.
 
 
Gratängen blir krämigare och godare om den tillagas som här längre i en lite lägre temperatur! Nå, tänker ni prova på någon utav mina potatisgratänger nu till hösten :)?

Grattis!

Har precis dragit de två personer är som hade lyckan med sig och har vunnit de fina baktillbehören :)! Vad roligt att så många var med och tävlade, önskar som vanligt att alla kunde vinna men det kommer fler chanser snart! Så under tiden får jag säga:
 
Stort grattis till..
Lotta B "Följer din blogg dagligen och den är verkligen jättefin! Vad duktig du är, det inspirerar!
Har delat och gillat och sånt nu, så nu äre bara å hålla tummarna ;)"
..du kommer få det söta tårtfatet och fina muffinsformarna hemskickade!
 
Även ett stort grattis till
Emma H "Delar gärna med mig o gillar såklart! O så håller jag tummar o tår för lite tur :) Tack för en mysig tävling!!"
du kommer få den lilla vispskålen samt den söta plåtburken hemskickade!
 
Jag skickar iväg ett mail till er båda så att ni kan ge mig lite uppgifter :).
 
 
 
 

Mörk höstlimpa med tranbär och äpplen

Förstår att många är nyfikna på vilka som vunnit de fina sakerna från Magasin Hemmavid nu, jag ska sätta mig och kika på det senare så ni får hålla er till tåls lite till :). Bjuder på något annat under tiden som jag tycker ni alla kan ge ett försök ikväll!
 
Brödbaket fortsätter hemma och i veckan fick det bli det här goda filmjölksbrödet med tranbär och äpplen som håller brödet riktigt saftigt. Har blivit mycket filmjölksbröd på sista tiden i just brist utav tid på att baka andra bröd, dem är så tacksamma att göra då de går så snabbt och man kan slänga i lite av vad skafferiet bjuder på. Det här brödet kändes höstigt på något sätt så vad passar bättre än att det får heta höstlimpa då :)?
 
 
 
Recept för 1 limpa:
3½ dl filmjölk
100 g äpplelbitar
75 g torkade tranbär
3/4 dl linfrön
2 sk honung
2 dl grovt rågmjöl
2½ dl fint rågmjöl
1 tsk bikarbonat
1½ dl dinkelflingor
 
Skala och skär äpplena i tärningar, lägg den tillsammans med fil, honung och tranbär i en skål och rör ihop. Blanda ner mjölet, bikarbonat, frön och flingor tills du får en jämn kladdig deg.Häll upp degen i en brödform som du täckt med bakplåtspapper invändigt, strö över lite dinkelflingor och skjussa in i ugnen! Grädda i 175 grader i 75 min. Låt brödet svalna på galler innan du skär i det, förvara inlindad i en kökshandduk.
 

 
Tranbär är nyttiga små rackare som vi borde uppmärksamma lite mer. Dem påminner lite om lingon och är super goda torkade i müsli, på gröten, i bröd eller bara som dem är. Tranbär innehåller en massa nyttiga anioxidanter och visste ni att bären bland annat motverkar urinvägsinfektion?
 

 
Äpplena plockades direkt från trädgården och ger en härlig sötma i det grova brödet.
 
 

Frågelåda

God morgon :)! Fick ihop några frågor i förra inlägget som jag tänkte att ni skulle få börja morgonen med att läsa. Tack igen för eran fina feedback!
 
 
1.Vad är det godaste du vet? /Jenny
 
Svar: Självklart ska vi börja med den här "lätta" frågan haha.. det finns för mycket gott för att nämna en sak och jag går lite i perioder med vad jag vill ha men ja jag kör väl! Heta grytor, gratänger, mina föräldrars mat, vårrullar (kanske ni vill ha recept på?), lax, sen har lite dille på mozzarella, och som ni säkert redan känner till det mesta som är sött.
 
2.Du ska verkligen vara stolt över denna bloggen vill jag börja med att säga. Tack vare díg har jag funnit stor glädje till mat och bakning och har testat flera av dina recept. En riktig inspirationsblogg detta!
Skulle vilja fråga dig, när började intresset för att laga mat och baka komma för dig? Och vart i Sverige bor du, samt, vad jobbar du med?
Skulle vara intressant att veta, svara på det du vill! :) /Jenny
 
Svar: Tack rara du :). Vad trevligt med så många Jenny samlade på ett och samma ställe! Jag har väl egentligen alltid tyckt om att laga mat då det var något vi ofta gjorde tillsammans hemma och det lades ner en del tid och omsorg på måltiderna. Men sen jag flyttade hemifrån så har det växt på mer och jag har upptäckt en stor glädje till att även baka, varesig det är bröd eller något sött. Jag bor i Östhammar.
 
3.Det fina med din blogg är att du är så uppmuntrande! Du är verkligen en inspiration :) Längtar tills jag själv har ett hus med ett bra kök men så länge får mitt minikök duga ;)
Jag undrar vad du jobbar med, som hinner laga så mycket mat jämt? Har du någon favorit när det gäller matkultur från något speciellt land? Kan du kanske berätta om något speciellt minne du har associerat till mat; t.ex. någon plats du aldrig kommer glömma pga deras pasta?
Kram på dig! /Nastasja

Svar: Nastasja! Du har kommit med uppmuntrande ord här sen långt tillbaks du anar inte hur mycket glädje du gett mig! Kan börja med att tala om att jag har ett riktigt litet kök, utan diskmaskin och andra modernigheter :), men man får göra det bästa utav det som finns tillgängligt! Sen jobbar jag skift inom bevakning, skiftgången ger mig väldigt mycket tid för köket ibland och knappt någon tid alls vid andra tillfällen så det är lite blandat. Jag gillar lite starkare mat, gärna mexikansk eller thailändskt inspirerad, var i mexiko för något år sedan och att få sitta på stranden och pussla ihop små knyten med kyckling, grönsaker och världens godaste guacemole är inte fy skam vill jag lova!
 
4.Tips på bra och goda mellanmål som man kan äta när man kommer hem från skolan? :) /Greta
 
Svar: Ett mellanmål ska ju inte va för stort men samtidigt vill man ju inte bli sugen på något om en kvart igen, här kommer några bra tips som är bra och man står sig på till nästa måltid. Hoppas du får några tips :).
  • En skiva hårt bröd med keso, skinka och avocado, lite färsk pressad apelsin juice.
  • Smoothies av alla dess slag. Innehållandes de frukter/bär som finns hemma, kvarg, och lin/chiafrön.
  • Keso toppad med valnötter, solrosfrön, färska blåbär och kiwi, ringla över lite honung.
  • Ett kokt ägg på en skiva filmjölksbröd med färsk pressad juice.
 

Under kategorin smoothies hittar ni massor av fräscha recept och kombinationer som passar bra till mellanmål. Samt några söta små bonuskatter som gladeligen ställer upp på bild :).
 
 
 
5.Jag sitter och funderar på frågor men bara för att du har "fritt fram" så står det nästan still ha, ha

1: Vilken är din viktigaste/käraste kökspryl, som du inte kan leva utan? Vill gärna se bild
2: Delar din sambo ditt intresse för mat? (annat än att få äta allt gott förstås ;)) lagar och bakar ni tillsammans?
3: Vilket brinner du mest för mat eller baka?
4: Vem har varit/är din största inspirationskälla i köket?
5: Vilken är din egen favoritblogg som du följer varje dag?
6: Hur tänkte du när du kom fram till att bloggen skulle heta:
Cookies N Dreams?

Några frågor kommer i alla fall här.... /Zenita
 
Svar: Vad många bra frågor du kom med Zenita, det är väl bara att sätta igång antar jag :)!
1:  Helt klart min älskade assistent som jag fick i födelsedagspresent!
2: Nog gillar han mat allt men han föredrar att vara den som provsmakar! Men ibland får han prova på att laga något utav mina recept så att jag vet att dem funkar :).
3: Det är lite i perioder men just nu är det att baka!
4: Mina föräldrar har alltid vart matintresserad och tagit hem nya smaker så dom har nog stor del i mitt intresse inom mat. Bakning har jag kommit in på själv och jag hämtar gärna inspiration från bilder på nätet eller tv program.
5: Blir alltid lika imponerad när jag kikar in på Kryddburken :).
6: Jag och min sambo låg och spånade på namn i soffan en kväll. Måste vart där runt nyår någon gång och vi hade nyligen kommit hem från New York, där fanns bland annat en glass som jag föll som en fura för "Cookies and Cream". Namnet gjordes om lite och det fick bli Cookies N Dreams då jag är en riktig drömmare :)..
 
 
 
Min bästa vän i köket!
 

Glädje och frågestund

Det har börjat titta in lite nya människor här märker jag både bland kommentarerna och på facebook, ni skriver så mycket snällt allihop och ger mig så mycket energi! Jag är ingen mästare inom mat och bak och besitter ingen utbildning överhuvudtaget inom området, det är därför som jag vill försöka förmedla känslan av att alla kan till er, kan jag så kan ni med :)! Sen utvecklas vi ju ständigt med tiden och upptäcker nya spännande områden i köket. Provar man inte nya saker så vet man inte om det är något för en själv, och det gäller allt här i livet så bär det med er längs vägen.
 
Egentligen skulle jag bara skriva hur otroliga ni är som kommer in här dag efter dag och sprider värme till mig, lyckan när jag loggar in och någon precis skrivit att dom provat ett recept eller mailat några positiva rader är stor. Och sålänge man jag tycker att något är roligt och ger något tillbaka så ska man fortsätta.

Nu har det ju ändå gått några månader sedan jag började blogga här och många utav er som kommenterar känner jag igen sen långt tillbaks. Jag är inte direkt så privat i mitt skrivande och kommer nog aldrig komma in på det spåret, eller ja.. jag försöker dela med mig av små saker och kanske något minne då och då men egentligen vet ni väl kanske inte så mycket om mig. Det här är ju trots allt en mat och bakblogg men jag får ändå en del andra frågor bland kommentarerna ibland därför kände jag att det kanske kan passa bra med en frågestund idag där ämnet är fritt. Så skriv ner om du undrar över något så gör jag mitt bästa för att besvara era frågor i ett inlägg sedan.
 
 
Här trivs jag som bäst, där jag bara kan njuta utav lugnet.

Vitlöksspäckad rostas i god kantarellsås

Då börjar även denna helg lida mot sitt slut, äntligen känner jag men antar att det är få som delar den meningen? Längtar tills nya veckan ska börja så det snart kan bli helg på nytt, vilket innebär ledig helg :)! Tycker vi avslutar veckan på bästa sätt, med en riktig "söndagsmiddag" till kommande burriga höstdagar!
 
Igår serverades middagen samlad direkt ur stekpannan, en bit rostas fick bli huvudpersonen i denna rätt och tillsammans med nyplockade kantareller har startskottet för höstens kommande middagar lagts :). Jag älskar stekar med goda såser, kokta grönsaker och nu till hösten känns det som att det är precis rätt tid för sådan mat! Rostas är en mör och god köttbit som jag tycker är tacksam, varsig du vill steka köttet som biffar eller helsteka som jag gjort nedan.

 
Recept för ca 4 port:
omkring 1 kg rostas
4 stora vitlöksklyftor
salt och peppar
 
Hacka upp vitlöken i små bitar och gnid in din hela bit rostas i vitlöken, salta och peppra rikligt runt om. Bind därefter ihop köttet med ett steksnöre. Bryn på köttbiten i en varm stekpanna med smör och rapsolja, detta gör du för att behålla köttsaftena i köttet. Stick därefter in en termometer i köttet och stek färdigt i ugnen på 150 grader till önskad innertemperatur. När köttet är klart packas det in i folie och får stå för att vila ca 20 min, under tiden kan såsen göras.
 
 
Hade turen att få lite kantareller av pappa, dom kom väl till användning direkt :).
 
Sås:
smör att steka i
100 g förvällda kantareller
½ hackad lök
2 stora morötter
1 hackad vitlöksklyfta
1 msk mjöl
3 dl grädde/matlagningsgrädde
sky från köttet
1 msk kalvfond
salt och peppar
 
Fräs på kantareller, lök, vitlök och morötter som du skärt i ca 2 cm tjocka bitar i en klick smör. Strö över mjölet och rör runt så att det fördelar sin över grönsakerna och svampen, häll därefter på grädden under omrörning så inte mjölet ger några klumpar. Skyn ifrån köttet rörs även det ner tillsammans med lite kalvfond, salt och peppar. Låt såsen småputtra en stund så att morötterna blir riktigt mjuka.
 
 
Skär upp köttet och lägg bitarna direkt i den goda såsen, stick in lite färska kvistar av rosmarin och garnera med lite frästa kantareller på toppen. Servera direkt ur stekpannan så håller allt sig varmt.
 

Köttet blir riktigt mört och gott och smakar ljuvligt tillsammans med kantarellerna och den krämiga såsen.
 

Pecan äppelpaj

Äntligen har äpplena mognat på ett utav tomtens äppelträd, vi har olika sorter så det ger äpplen under hela hösten och inte mig emot som älskar att baka :). Någon som må vara ännu gladare så är det min sambo, äppelpaj är hans favorit så det brukar bli några smulpajer som görs iordning den här tiden på året! Allra godast blir en äppelpaj med äpplen direkt från trädgården dom är ofta lite extra syrliga och passar därför så bra med det lite sötare pajskalet.
 
Så varsågoda och njut av receptet nedan, kanske kan det vara något för helgens fika?
 
 
Trädet bär fullt med frukt som bara väntar på att få fylla sitt syfte, i detta fall en pecan äppelpaj! Den här pajdegen blir bara så god, lite knäckig i smaken av sirap och grädde och med pecannötterna blir det fulländat :).
 
Pajdeg:
150 g smör
2½ dl mjöl
1½ dl havre
½ tsk bakpulver
3/4 dl socker
3/4 dl ljus sirap
2 msk grädde
100 g pecannötter
 
Fyllning:
5-6 st äpplen
2 msk socker
1 msk kanel
1 tsk stötta kardemummakärnor
 
Tärna smöret och mixa nötterna fint, lägg dem tillsammans med restrerande ingredienser i matberedare och kör ihop till en deg, det blir en ganska kladdig sådan. Skala alla äpplen och skiva dem i skivor, allt utom kärhuset förstås :). Lägg ner äpplena i en plastpåse innan du häller över socker, kanel och kardemumma. Skaka runt äpplena i påsen så att allt bli jämnt fördelat och lägg dem sedan i en pajform. Fördela ut pajdegen jämnt med fingrarna över äpplena och grädda pajen i 175 grader i ca 25 min. Låt gärna pajen svala lite innan den serveras.


 
Norrhagen bjuder på strålande sol idag så pajen togs med för att njutas ute, man får ta vara på septembers fina dagar :).


 
Servera pajen med en kula god vaniljglass, vaniljsås och några pecannötter på toppen!
 
 

Tävling!

Antar att ni väntat på den utlovade tävlingen idag! Vi blev 300 st på facebook igår så det måste firas :). Den här gången är det den fina butiken Magasin Hemmavid som är med och sponsar i priset! För er som inte är bekanta med Magasin Hemmavid så är dom belägna i Östhammar men har även en webbbutik där det går att välja och vraka ur sortimentet! Tror ni kommer känna igen en hel del saker därifrån som synts här i bloggen med jämna mellanrum, jag vill ha allt :)!
 
Nu är ni förståss nyfikna på vad ni har vinstchans på just i denna tävling, och eftersom det har börjar bli fler tävlande så tycker jag att vi kör två priser den här gången:

 
Den första vinstchansen består av en söt ljusblå vispskål samt plåtburk ifrån Ib Laursen och
den andra vinsten består av dessa fina små bakformar samt ett sött tårtfat i plåt även det ifrån Ib Laursen.
 
Vill du vara med och tävla :)??
Gilla både Cookies N Dreams och Magasin Hemmavid på facebook, du kommer snabbt till sidorna genom att klicka direkt på namnen ovan.
Dela sedan Cookies N Dreams facebooksida så att fler hittar hit och får chansen att vara med och tävla!
 
När ovanstående är gjort så skriver ni en liten kommentar under detta inlägg att ni är med och tävlar! Glöm inte att skriva ut namn samt mailadress så att jag kan meddela dig om du är en eventuell vinnare!
 
Tävlingen avslutas den 12 september kl 23:59.
 
 

Om det är någon av vinsterna ni föredrar framför den andra så var inte rädda att nämna det i kommentaren :).
 

Morotscouscous på salladsbädd

Tycker man att tiden inte räcker till för köket under vardagarna så är olika salladsvarianter perfekt. Det går oerhört snabbt att göra iordning och du får även en fräsch lunch till dagen efter! Kyckling gör sig alltid bra både varm som kall och finns oftast tillhands hemma i frysen. Lite couscous fick göra sällskap med kycklingen och piffades till med lite grönsaker samt buljong. Vi kände att vi behövde en lite lättare middag efter plankan som avnöjts kvällen innan, sen är det ju så gott att bara välja sina favoriter och lägga på en tallrik som tillsammans smakar ännu bättre. Nedan beskriver jag lite lätt vad jag slängde ner i tallriken till gårdagens middag, som även räckte till lunch idag ska tilläggas alltså ca 4 portioner :).
 
 
Vill du göra något liknande :)?
Mät upp vatten för två port enligt anvisningarna på couscous paketet. Hacka upp en morot, en halv gul lök och en vitlöksklyfta, låt grönsakerna få koka i vattnet någon minut tillsammans med en halv buljong tärning. Mät upp couscousen och rör ner i vattnet och ställ sedan för att svälla. Tärna upp kycklingfile som du fräser på i varm panna, använd 2 kycklingfileer till 4 port, krydda rejält med curry samt salta och peppra.
 

 
Lägg en bas av blandsallad i en djup tallrik, fyll på med sockerärtor, tomat och små mozzarellabollar. Lägg i nån sked av den avsvalnade couscousen och stekt kyckling, ett kokt ägg per tallrik får gärna åka med också :). Gjorde en god dressing till där 2 dl gräddfil rördes ihop med 1 tsk curry sen saltade och pepprade jag bara lite, svårare än så behöver det inte bli!
 
 
 Det här gillar min mage :)!

Plankstek

Jag har lovat att det ska bli en tävling här på bloggen när vi når 300 st på Cookies N Dreams facebooksida, och som det har rasslat in gillare efter det :), klarar vi det innan veckan är slut kanske? Vill du också följa Cookies N Dreams även på facebook och få fler uppdateringar och bilder så klickar du här.
 
Som många utav er redan har skymtat så invigde jag mina nyinköpta planksteks plankor igår, inte nådigt så gott det blev! Min andra hälft där hemma älskar plankstek så jag borde ligga på plus minst en vecka nu, eller hur ;)? Har fort runt som en tok innan jag äntligen fick tag i ett par plankor och det var helt klart värt väntan, älskar att äta direkt från en varm planka sen får moset en så härlig yta och med en hemgjord bearnaisesås kan det inte bli fel helt enkelt!
 
 
Duchessepotatis:
½ kg kokt potatis
1 msk smör
½ dl grädde
2 äggulor
1½ dl riven ost, gärna västerbottenost
salt och peppar
 
Vispa ihop den nykokta potatisen med grädde, ost, gulor och smör tills du får ett slätt och ganska fast mos. Krydda med lite salt och peppar. Låt moset svalna av något innan du fyller upp det i en sprits. Spritsa fint ut moset runt om plankan innan dem skjussas in i ugnen på 220 grader, räkna med att moset ska vara inne i ugnen ca 10 min innan resten läggs på.
 
 
2 st köttbitar, valfri sort
2 tomater 
lite riven ost
10 st sparrisar
2 skivor bacon
 
Bryt av sparrisen och lägg dem i två knippen, rulla ihop tajt dem med någon skiva bacon och fräs på dem lite snabbt i het panna så att baconet får färg och sparrisen hinner börja tillagas lite. Skär av toppen på tomaterna och skär ut något mönster om så önskas, toppa med lite riven ost! När moset har gräddats i tio min så kan tomat och sparrisen kan läggas på och gräddas ytterligare ca 5 min. Köttet kryddas efter önskemål och steks  på bägge sidor, antingen steker du klart köttet helt i pannan och lägger direkt på plankan vid servering eller så låter du den lagas klart i ugnen de sista minuterna. Jag använde entrecote samt rostas då vi har lite olika smaker här hemma :)..
 
 
 
 Jag gjorde en egen bearnaisesås som vart bara så bra! Känner att den blir bättre för varje gång jag gör den. Vill du också ge dig på ett försök så finns mitt recept här.
 
 
Nå, vem tänker ge sig ut i jakten efter ett par plankor nu?

Underbara vanilj och blåbärsbullar

 
Redan söndag, jag vet inte vart den här helgen tog vägen riktigt :)? Var iaf in i stan igår och äntligen hittade jag plankor till plankstek, de har varit slut i varenda affär jag gått in i sedan.. ja, ett halvår tillbaks säker! Jag stod bara och gapade när jag såg att det låg ett par kvar på hyllan, folk lär väl ha undrat :)! Nu har de iaf precis förbrännts i ugnen så ikväll blir det invigning, cant wait!
 
Nu till något helt annat, förutom kolasnittar så blev det även en sats vanilj och blåbärsbullar i fredags, jag gör bullarna stora för att de ska påminnas om riktiga kondisbullar och doppar dom i socker innan servering :). För att få bullarna riktigt saftiga och fina så försök att se upp med att använda för mycket mjöl, låt degen arbetas länge i maskin så att du får den riktigt elastisk, då slipper du ofta även att använda något mjöl vid utbakningen.
 

 
Bulldeg:
50 g jäst
5 dl mjölk (3%)
½ tsk salt
1 dl socker
3 tsk stött kardemumma
200 g rumsvarmt smör
ca 14 dl vetemjöl
 
Smula ner jästen i bunken och tillsätt lite av deg vätskan som du innan värmt upp till 37 grader. Låt jästen smälta ner innan salt, socker och kardemumma tillsätts. Tärna upp smöret i bitar och klicka ner i vätskan, tillsätt därefter mjölet lite i sänder. Låt därefter din bakmaskin arbeta degen riktigt elastisk och fin i 10-15 minuter på medelhög hastighet. Jag lovar att du kommer märka skillnaden om du knådar degen lite längre än vanligt. Täck över bunken med lock eller plastfolie (en handduk kan torka ut degen) och lås jäsa upp till dubbel storlek ca 1 timme.
 
När degen har jäst färdigt tas den upp på bakbord och knådas lite lätt, dela i två delar och kavla ut varje del till en stor rektangel.
 
 
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
3 msk socker
3 msk vaniiljsocker
ca 1½-2 dl blåbärssylt
 
Blanda ihop smör med socker och vaniljsocker och bred ut över din utkavlade bulldeg. Täck halva rektangeln med ett tunt lager blåbärssylt och vik därefter över över den andra halvan. Skär ca 2 cm tjocka remsor av degen och snurra ihop till bullar, lägg ändarna underst. Det blir några avbrott med att tvätta händerna då det kan bli lite kladdigt med sylten så se upp med att använda för mycket. Bullarna läggs på en plåt klädd med bakplåtspapper för att jäsa upp till dubbel storlek ännu en gång täck över med plastfolie. Se till att du får en riktigt varm ugn, 250 grader och grädda bullarna i ca 8 min. Låt svala på galler under handduk.



Klicka här för att se hur jag snurrar mina bullar.
 
Topping
strösocker
smält smör
 
Innan bullarna serveras penslar du ovansidan med smält smör och doppar i strösocker, så gott!
 
 
Min karl var okontaktbar vid provsmakningen, de här bullarna är bara så goda!
 
 

Starta dagen

 God morgon solstrålar! Har ni vaknat upp på rätt sida idag :)?
Som ni kanske minns så var jag tidigt i våras inne i någon kvarg period, det var mycket kesella med bär och frön till frukost eller mellanmål men det blev lite för mycket kvarg hit och kvarg dit så jag ledsnade ett tag och det är inte förrän imorse som jag startade dagen med en klick kesella igen. Smaken på enbart kesellan är just inget utstickande men det är ju just tillsammans med lite färsk frukt eller bär som det blir så gott! Imorse fick det bli blåbär, nektarinbitar, solrosfrön och chiafrön som tillbehör samt en hårdmacka med kokt ägg. Jag blir lagom mätt i magen samtidigt som jag står mig bra på det, sen älskar jag att få starta dagen med färsk frukt och bär det ger lite hotellkänsla!
 
 
 Vad plockade ni fram på frukostbordet idag?
 

 
 
 
 

bloglovin