Kladdkaka med dumlegömma

Hej mina fina! Såg att det var ett par stycken som vart sugna på dumlekladdkakan som ni fick en sneak peak av på Cookies N Dreams facebook! Självklart ska ni få receptet :)! Sen vill jag bara säga att jag inte alls har glömt bort den utlovade tävlingen då sidan nyss fick 400 följare, håll utkik!
 
Hur gott kan det inte vara med en riktigt kladdig chokladkaka tillsammans med en god vaniljglass? I helgen så föll suget in och en smet rördes snabbt ihop, just receptet till kladdkaka har suttit fast i bakskallen sen jag lärde mig vrida på en ugn sen finns det ju olika variationer men så här gör jag. Hade en påse dumlecrisp i skafferiet som med glädje åkte ner i formen innan smeten kladdades på, har ju tidigare lagt ut ett förslag på att man kan ha center i kakan vilket blir precis lika gott som med dumlen :).
 
 
Kladdkakssmet:
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjöl
5 msk kakao
100 g smör
½ tsk vaniljextrakt
125 g dumle/dumlecrisp
 
Vispa ihop ägg, socker och vanilj. Blanda de torra ingredienserna för sig och smält smöret, rör ner allting til en jämn smet. Lägg dumlen i en smörad och bröad springform ca 22 cm, och bred därefter ut chokladsmeten i formen, jag använde dumlecrisp och det blev supergott men självklart går det lika bra med vanilg dumle. Grädda kakan i 175 grader i ca 20min, kakan ska fortfarande vara rätt så kladdig när den tas ut. Låt svalna medans du börjar med glasyren.
 
 
 
Chokladglasyr
75 g smör
1 msk mjöl
3/4 dl mjölk
3/4 dl grädde
½ tsk vaniljextrakt
3 msk socker
70 g mörk choklad 70%
 
Den här glasyren är busenkel och blir riktigt god när den fått stå och blivit fast i kylen! Lägg alla ingredienser i en kastrull, bryt sönder chokladen i lite mindre bitar. Låt allt smälta och koka upp på medelhög värme, småkoka någon minut under omrörning så att smeten tjocknar innan den tas av från värmen. Ställ för att svalna något innan den bres ut över kladdkakan, ställ därefter in kladdkakan i kylen för att stelna lite, servera kylskåpskall med en kula vaniljglass eller lite vispad grädde.

 
Älskar att andas in den första riktigt friska höstluften, speciellt på sådana dagar som bilden ovan visar. Katterna trivs som ni ser men det märks att det börjar bli lite kyligare för platsen i soffan börjar bli mer och mer populär.
 
 
Kladdkaka är ju gott precis som det är men ibland skadar det inte med lite extra piff! Har ni någon speciell ingrediens eller något tips på hur ni får till den perfekta kladdkakan :)?

 
Måste få avsluta med söta lilla Mercedes, hon vill alltid vara med och pyssla där jag är men uppskattar väl inte alltid att uppmärksamheten riktar sig åt annat håll ibland :)..

 


Kommentarer
Erica AKA Tomtens Dotter

Jag gjorde en hallon/vit chokladmousse och toppade kladdkakan med. Det blev supergott, kan rekommenderas
http://tomtensdotter.se/2011/september/fantastiskt-god-chokladkaka.html

Svar: Det lät ju inte helt fel Erica :)
cookiesndreams.blogg.se

2012-10-02 @ 14:16:20
URL: http://tomensdotter.se
Lina

Men hur gott lät inte det där? Kladdkaka är ju underbart, och dumlecrisp är ju minst sagt underbart det med - och två underbara saker tillsammans kan ju inte annat än AMAZING! men funkar det lika bra med grädde till ?

Svar: Haha ja en bra kombo med andra ord :), självklart gör det de, välj vad du gillar bäst till :)
cookiesndreams.blogg.se

2012-10-02 @ 14:54:19
Katarina

OMG så gott! Dumlecrisp är goda, det var ett tag sedan jag åt sådana :)

Svar: Ja dom försvinner väldigt lätt :D..
cookiesndreams.blogg.se

2012-10-02 @ 15:21:24
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com
Jen Fotografi - Fotograf i Västervik

Lät ju inte helt fel! Men jag tror jag ska testa med Center nästa gång min Center-tokiga kompis kommer på besök :)

Så söta dina katter är! Ska alltid vara med (vilket jag kan tycka är lite otäckt ibland eftersom det är så mkt som är giftigt för de, typ choklad, saffran osv. och det räcker ju med 1 sek så är de där och ska "smaka".)

PS: Har du ätit saffranspasat med fläskfile´och örtparmesan nån gång? Annars har jag ett kanonrecept du kan få om du vill :-)

2012-10-02 @ 19:48:41
URL: http://jenfotografi.blogg.se
malin

Alltså HERREGUD vilken underbar blogg du har här, brukar inte fastna för bloggar sådär och speciellt inte mat/bakbloggar men din var något alldeles extra!
Recept som känns goda och lätta att göra.
Ville bara säga det. Keep on going! <3

Svar: Tack snälla Malin! Blir så otroligt glad av att höra det! Jag hoppas du hittar lite recept att prova och att du fortsätter hitta inspiration här :)! Tanken är att alla ska kunna följa recepten och hitta ett större intresse för köket :)! Stor kram!
cookiesndreams.blogg.se

2012-10-02 @ 19:50:03
URL: http://sthlmbaby.blogg.se/
Jen Fotografi - Fotograf i Västervik

Oj va fel det blev... saffranspasta ska det ju stå såklart :-)

Och jag menade såklart att jag tycker det är otäckt med MINA katter, jag vet ju inte hur dina är. De kanske inte bryr sig om godsakerna :-)

Svar: Ja, centerkladdisen är inte helt fel må jag säga!
Haha, oftast är dom söta, men även den sötaste kan ha sina moments hihi. Som tur är så är dem väldigt kräsna på matfronten så grejerna får vara ifred :)! Har aldrig hört att saffran är giftigt för dem men det ska jag lägga på minnet nu till juletider och jag vill absolut ha ditt recept på saffranspastan, alltid kul med nya ideer :)!! Kram!
cookiesndreams.blogg.se

2012-10-02 @ 19:50:31
URL: http://jenfotografi.blogg.se
sabina mammastårtor

det ser jättegott ut!

Svar: Tack Sabina :)
cookiesndreams.blogg.se

2012-10-02 @ 20:46:12
URL: http://www.mammastartor.blogg.se
Sofia - Fotograf & nyblien göteborgare

Men allvarligt talat! Inte ok! Jag försöker faktiskt låta bli att göra godsaker tills på fredag, men nu kliar det i fingrarna. Smälter dumlen, men inte krispet? Det måste ju bli underbart.

Svar: Haha, vilken tur att det är fredag snart :)! Vanlig dumle smälter ut mer men de här med crispet runt höll sig mer intakta!
cookiesndreams.blogg.se

2012-10-03 @ 08:23:46
URL: http://pusstjuv.blogg.se
Sandras Matkrypin

Men ååååh så gott! Kladdkaka i alla dess former är ju en klar favorit när man ska unna sig något :)

2012-10-03 @ 08:36:49
URL: http://www.sandrasmatkrypin.se
kiwiberries

det där var den bästa kombinationen jag hört!

Svar: Haha, ja vad kan bli godare än att slå ihop två goda saker!
cookiesndreams.blogg.se

2012-10-03 @ 16:59:15
URL: http://kiwiberries.blogg.se/
Joanna / byblondie.se

Så gott det både ser ut och låter! :)
Älskar dumle!

Svar: Tack Joanna, kan bara intyga att det är riktigt mums :)
cookiesndreams.blogg.se

2012-10-03 @ 20:08:09
URL: http://byblondie.se
felicia-

Nej men fy så gott det där lät. Måste jag testa med dumle i=)

Svar: Det tycker jag verkligen att du borde :)!!
cookiesndreams.blogg.se

2012-10-03 @ 21:50:31
URL: http://whofelicia.blogg.se
-Sofie

Mitt knep för att fp till en kladdig och smarrig kladdkaka är att inte vispa ingredienserna. Allt åker i bunken och rörs ihop med slickepott, väldigt enkelt och väldigt smidigt. :) toppenblogg som vanligt, alltid kul att titta in hos dig. :) kram

Svar: Ska göra så nåsta gång, tack för tipset Sofie och tack för dina fina ord :)!!
cookiesndreams.blogg.se

2012-10-03 @ 23:10:45
URL: http://www.sofiekleist.blogg.se
Jen Fotografi - Fotograf i Västervik

Haha, ja mina katter har också sina moments ;-) Det är tyvärr mkt som är giftigt för de som man inte vet om, särskilt i juletider med alla julblommor o så med. Har aldrig blommor inne för jag är livrädd och mat plockar jag bort direkt :-) Mina älsklingar ju!

Här kommer receptet (hoppas det är okej att det tar upp halva kommentarsfältet;)):

Ingredienser: Parmesan, basilika, persilja, gräslök, två vitlöksklyftor, 4-5 morötter, bandspagetti (ca 7 st runda), 1-2 påsar saffran, socker, en fläskfilé, soya, salt, peppar och olivolja.

Gör så här: Putsa köttet och skär i millimetertjocka skivor. Marinera med en marinad av soya, olivolja, salt och peppar (ska inte ligga, bara "blötas" ner så köttet blir helt svart). Skala och skär morötterna i 5mm-skivor, koka dem. Riv parmesan, hacka örterna och pressa en vitlöksklyfta och blanda i en skål. Stek det marinerade köttet (det ska i princip bli hårt så när det är färdigt stek lite till). Koka pastan. Mosa saffran med lite strösocker. Ta fram t.ex. en stor gryta. Häll i ca en matsked olivolja och bredvid häll i saffran/socker. Ös i pastan. Blanda om så all pasta blir färgad av saffranet. Ha i köttet och morötterna, blanda lite. Voila! Servera med MASSOR av parmesan-blandningen och en god fetasallad. Smaklig måltid! Godaste som finns!

Svar: Självklart är det okej! Vill ha massa tips :)! Det här verkar ju helt enkelt super gott! Får ta och försöka mig på det här receptet snarast :)! Många smaker som jag gillar!
Tack för att du delar med dig, Kram!
cookiesndreams.blogg.se

2012-10-04 @ 03:29:41
URL: http://jenfotografi.blogg.se
Jen Fotografi - Fotograf i Västervik

Gott med även vitlöksbröd till! :-)

2012-10-04 @ 03:33:27
URL: http://jenfotografi.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin