Lyx på en knäckemacka

Vaknade upp med solen skinandes in genom sovrumsfönstret idag. Det har ungefär samma effekt som att dricka tio koppar kaffe för mig! Så jag studsade upp och har små donat lite såhär på morgonkvisten, äntligen börjar de bli härligt varmt här inne också från brasan! Nu sitter jag och mumsar på en supergod macka. Jag fick ett nytt effektknäcke hemskickat ifrån Leksandsknäcke bröd och jag måste ge det två tummar upp. Det innehåller surdeg och chiafrön, och något som innehåller chiafrön kan väl omöjligt vara dåligt :)? Här hemma äter vi ganska mycket hårt bröd, och idag finns det ju så stort utbud att välja imellan så ingen borde ha problem med att hitta en favorit!
 
 
Skulle kunna starta varje dag med en sån här macka!
 
 
Mackan har jag brett med ett lager färskost, sen varvat med skivad avocado, mozzarella, en härligt god kallrökt lax och toppat med lite groddar. Lika som att det finns så många goda hårda bröd nu så finns det ju också så många goda pålägg man kan lägga på mackan! Unna dig lite lyx ibland!
 
Hur startade ni dagen?
 
 
 

Mintiga kladdmuffins

Jag älskar när det doftar nybakt i huset, och det är precis vad det gör när man bakar dessa små juveler. En härlig doft av choklad lägger sig i stugvärmen och det känns sådär extra hemtrevligt när köket nyss har använts :).
 
Tror inte att jag är den enda här som är bekant med känslan chokladbegär? Ibland vill man bara ha något riktigt kladdigt och mäktigt chokladigt, am i right?? Något som verkligen stämmer in på alla tre begreppen är ju kladdkaka och de funkar i de flesta sammanhang, men som här hemma där en hel kaka inte går åt om vi inte ska ha gäster så passar ju muffinsvarianten perfekt och då hålls ju automatiskt portionen nere i samma veva :). Kladdkaksmuffinsarna kan du förvara i kylen om de kommer gå åt de närmaste dagarna annars går de ypperligt att frysa in och kan tas fram vid behov. Receptet när du gör små kladdmuffins är desamma som för en kladdkaka dock har jag tillsatt en hel del choklad i detta recept för ett ännu godare resultat :).
 
 
 
Recept för 15 st kladdiga chokladmuffins
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjöl
2½ msk kakao
100 mörk choklad 70%
½ tsk vaniljextrakt
100 g smält smör
200 g marabou mintkrokant
 
Vispa ihop socker tillsammans med äggen lätt, blanda ner vanilj, mjöl och kakao innan det smälta smöret rörs ner. Smält den mörka chokladen i vattenbad eller i micron (var försiktig med värmen i micron bara så det inte bränns). Chokladen rörs ner tills du har en jämn fin smet. Tillsist hackas resten av chokladen upp i lagom stora bitar och tillsätts även den i smeten. Jag valde marabou mintkrokant och det blir bara så gott, men har du en egen favorit choklad så välj den såklart :).
 
Födela smeten i 15 st aluminiumformar som du placerar på en plåt. Grädda dina mini kladdisar i ca 15-17 min i 150 grader. dem ska fortfarande vara kladdiga när de tas ut med inte rinniga. När muffinsarna ställs för att svalna kommer de sjunka ihop, perfekt för att lägga en kula vaniljglass i eller spritsa lite grädde. När muffinsarna har svalnat kan formen lätt tas bort, förvara i en burk med lock i kylskåp eller frys in dem.
 
 
Farligt goda att ha i sin närhet, älskar att de blir perfekt segt kladdig i mitten och smaken av minten tillsammans med chokladbitarna som gömmer sig!
 
 
Vem försöker ni lura egentligen, sätt igång och börja baka med er! :)

Keso och mandelbröd

Tack rara ni för alla snälla hälsningar både här och på facebook angående mitt brödrecept som fick en liten plats i Fitness Magazine, såg även att det uppmärksammats på blogg.se första sida nu :)! När vi ändå är igång på brödområdet så fortsätter vi på den banan idag! Sen har jag några så höstigt fina bilder att bjuda på!
 
Som ni vet vid det här laget är filmjölksbröd något som jag brukar baka med jämna mellanrum, men ibland är det roligt att experimentera lite extra med vad som finns att tillgå i kylen. Det står iprincip alltid ett par burkar keso i våran kyl och varför skulle det inte funka att använda sig utav det istället :)? Jag provade först att göra på enbart keso som grund men jag fick inte riktigt till det, så i slutändan blev det hälften keso och hälften yoghurt istället. Vanligtvis brukar det vara en rätt kladdig smet till filmjölksbröd men med keson i smeten kommer den inte vara fullt lika kladdig som du är van vid och man får arbeta in mjölet lite mer än vanligt. Men i slutändan kommer du få ett saftigt gott bröd!
 
 
Recept för 1 limpa:
2 dl turkisk yoghurt
2 dl keso (4%)
1½ dl sötmandel
½ dl mörk sirap
1 dl havregryn
½ dl linfrön
3 dl grahamsmjöl
2 dl rågmjöl
1½ tsk bikarbonat
 
Hacka upp mandeln grovt, blanda nötterna tillsammans med keso, yoghurt och sirap i en bunke. Arbeta därefter ner de torra ingredienserna tills allt är jämnt fördelat. Det kan kännas väldigt torrt först men blanda på så kommer det bli kladdigare tillslut. Täck en brödform med bakplåtspapper och klicka ner bröddegen, strö lite hackad mandel eller mandelspån över innan formen ställs in i ugnen på 175 grader i ca 75 min. Om brödet börjar bli för mörkt mot slutet så täck över det med lite folie. När brödet är klart får de svalna av lite på ett galler innan det huggs in :).
 
 
Det här brödet får en härlig smak av mandeln med ett knaprigt yttre och saftigt inre. Förvara brödet inlindad i en kökshandduk.
 
 
Älskar hur höstens färger kommer fram på bilderna :).
 

När man får ett recept publicerat..

..blir jag alldeles sprallig!
 
Jag vart helt lyrisk när Fitness Magazine frågade mig för ett tag sedan om de fick publicera mitt chiabröd i deras november nummer! Och idag när nummret äntligen är ute i butik och jag ivrigt har tittat igenom tidningen och receptet ca tio gånger så känns det toppen, hihi ett litet steg i rätt riktning! Det kanske inte ses som så stort för många men känslan att få se mitt recept i en riktig tidning är stor för mig :).Extra glad blev jag naturligtvis när det var just chiabrödet då jag själv har fastnat extra för det här super fröet, har ni inte det i skafferiet hemma så tycker jag att det ska skrivas upp på handlingslistan.
 
 
En glad (och brun) tjej :), vill du spana in receptet så hittar ni det här.
 
 
Vilken super start på helgen, nu ska jag ta med mig den här må bra känslan och njuta av lite mysig fredags tacos framför en film med min kärlek! Ha en härlig fredagskväll alla ni :).
 
 
 
 

Tomatbruschetta med halloumi

Idag har kylan och blåsten verkligen bitit mig röd om kinderna, längtar tillbaka till värmen samtidigt som hösten har en sån friskhet med sig nu som man inte vill missa! Dock så faller själva charmen med hösten samtidigt som löven gör det, så fort alla löv tappats och det blir mörkt på tok för tidigt så vill jag bara ha jul, inte bara för att jag älskar julen utan för att den ger någon slags mysfaktor med mörkret! I alla fall, innan vi lämnade hösten hemma för en veckas semester så åt vi den här lilla goda tomatbruschettan, det vart en uppskattad liten förrätt till en god middag som inte kräver en massa förberedelser innan. Vill du utesluta brödet av någon anledning så byt ut de mot en bädd av ruccola som du lägger tomatröran på. Halloumin ger en härlig sälta och passar perfekt med tomaterna.
 
Recept:
4 skivor ciabatta bröd
½ rödlök
2 tomater
2 vitlöksklyftor
finhackad chili
1 msk olivolja
1 msk balsamico
svartpeppar och flingsalt
4 skivor halloumi
 
Finhacka rödlök, vitlök och färsk chili, chili mängden bestämmer du efter eget smak och tycke jag använde ung en tredjedel av frukten (smaka gärna lite på chilin innan den tillsätts för att veta styrkan). Tärna tomat i små tärningar och blanda ihop med resten av finhacket. Blanda alltsammans med olivolja samt balsamico vinäger och avsluta med nymald svartpeppar och flingsalt. För att få fram smakerna bäst så låt gärna blandningen stå lite och bli något rumstempurerad innan servering.
 
 
 
Skär skivor av brödet och stek dem på bägge sidor i en torr varm panna så att de får lite färg, stek även på skivor av halloumin så att de får en fin yta. Lägg en sked av tomatröran på varje brödbit och toppa med en skiva nystekt halloumi. Det här receptet räcker till ca 4 små skivor bröd och serveras direkt.

 
Kanske kan vara någonting att prova till helgens meny eller som ett gott tilltugg :)?

Home sweet home

God kväll mina kära, då var jag åter tillbaks hemma i lilla stugan efter en vecka med strålande sol och en massa bad i 28 gradigt turkost vatten! Det har vart en vecka med massa avkoppling, kärlek och god mat, precis vad vi behövde :). Jag har saknat er och blir glad över att se att aktiviteten har fortsatt här och ni har inte glömt bort lilla Cookies n Dreams medans jag vart borta hihi!
 
När vi kom hem var det första vi möttes av i dörren var en rund liten Lo som såg riktigt förnöjd ut, hon har med andra ord fått lite för mycket av det goda när vi vart borta :)! Idag har dagen bara spolats bort hade hoppats på att hinna lägga ut ett recept men snart så rullar jag igång med lite nya härliga inlägg igen! Har tagit ut ett bröd ur ugnen för en liten stund sedan så vi får färskt till frukost samt lite mysig kvällsfika när sambon kommer hem. Jag har längtat efter att baka och saknat ett gott hembakt lite mörkare bröd under veckan!
 
Hoppas att ni haft en kanon vecka och att ni ser fram emot lite inlägg :)!
 
 
Bjuder på en brun Jenny en varm sommarkväll sålänge :) Kram!
 
 
 

Kicka igång fredagen!

Godmorgon på er mina sköna! Så var även helgen kommen denna vecka för er som har längtat! Och hur ska ni kicka igång denna helg bättre än med en smoothie? Uppfriskande smoothies får jag aldrig nog utav, ofta är jag inne i "smoothieperioder" då inget annat duger lika bra som dessa energibomber :). Just såhär när mörkret börjar vara längre om dagarna så behöver iaf jag mer vitaminer för att hålla mig pigg men jag har ganska svårt att få i mig allt det jag borde. Då fungerar smoothies som en komprimerad liten vitamin kur! Du kan ju ha i precis vad du vill och var inte rädd för att blanda i frön eller kanske lite havre för att få en mer mättande känsla. Denna gång åkte lite avocado ner i mixern tillsammans med en massa gott!

 

Du behöver:

½ avocado
1 dl blåbär
1 dl hallon
1 dl yoghurt
½-1 msk honung
några droppar vaniljextrakt
1 tsk psylliumfrön
 
Använder du frysta bär så låt dem tina upp något innan du mixar dem tillsammans med avocado och yoghurten, jag smaksatte med lite honung samt vanilj och toppade min smoothie med psylliumfrön som är snälla mot magen min. Häll upp i dricksglas eller ät ut en liten skål med sked!
 

Jag älskar avocado och faktum är att det gör sig jättebra i smoothies, det behöver som sagt inte bara vara frukt och bär.
 
 
Ta hand om varandra i helgen nu, kanske ska du överraska din kära med någon god middag :)?

Underbar blåbärspannacotta

Förhoppningsvis ligger jag på stranden just nu och försöker få någon sorts färgnyans på kroppen! Men inte ska ni gå helt lottlösa för det :), jag sa ju att jag skulle tidsinställa något inlägg och om allt funkar som det ska så borde det vara tisdag förmiddag?! Nu ska ni få njuta av något som jag njöt av i helgen!
 
Jag är väldigt svag för pannacotta (..vilka sötsaker är jag inte svag för förresten?) så i helgen fick det bli en blåbärspannacotta till efterrätt efter en härlig middag!
 
 
Jag hann inte mer än att plocka av linsskyddet så började det regna, bara ta sitt pick och pack och balansera in med allt igen!
 
4-6 st portioner
4 dl grädde
2 dl blåbär
1 vaniljstång
3 msk socker
2 gelatinblad
 
Börja med att mixa blåbären, är dom frysta kan det vara bra om du tinar upp dem lite först. Lägg därefter blåbär tillsammans med grädde och socker i en kastrull, dela en vaniljstång och skrapa ur fröna, lägg ner frön och stängerna i grädden och låt koka upp under omrörning. Ta av kastrullen från plattan så fort det har kokat upp. Gelatinbladen kan med fördel läggas i blöt direkt när du börar så att dem är mjuka lagom tills gräddblandningen kokat upp, rör ner bladen i den varma vätskan så att dem löser upp sig helt.
Jag vill ha min pannacotta slät så jag silade den innan upphällning i glas eller små portionsformar men de gör du som du vill. Ställ in i kylen tills pannacottan har stelnat.
 
 
Kan riktigt höra hur det sprakar ifrån brasan i bakgrunden på den här bilden!
 
 
Garnera pannacottan med färska blåbär eller gör en härlig blåbärsspegel.
 
Garnering, blåbärsspegel
2 dl blåbär
1 msk socker
 
Koka upp blåbär tillsammans med socker tills all vätska kokat ur bären. Sila sedan av så att du får en blank och fin "blåbärssaft". Låt svalna och toppa sedan din pannacotta med blåbärsspegeln innan servering.

 
Som ni ser på bilderna så varvade jag vaniljpannacotta med blåbärspannacotta i några glas, det enda du behöver tänka på är att låta första lagret stelna ordentligt och när nästa lager hälls på ska det ha svalnat av först. Stick i en termometer och vänta tills de sjunkit ner rejält i grader. Sedan är det bara ställa in i kylen igen för stelning. Det ser ju väldigt dekorativt och fint ut men självklart smakar blåbärspannacottan utsökt precis som den är :).
 

Pirr!

 Nu pirrar det sådär härligt i hela magen! Snart ska vi sätta oss i bilen mot arlanda och imorgon kommer vi vakna upp till sol och värme! Det känns inte så tokigt alls, hihi.. Just nu har Baghera lagt beslag på en utav resväskorna och har en missnöjd blängande blick på mig, han har nog lärt sig vad dom där väskorna betyder med andra ord! Jag kommer ju sakna mina fyra små tokar här hemma. Nåja, det blir inget recept idag men däremot har jag tidsinställt något inlägg under veckan så det kommer inte eka helt tomt på den fronten, jag hoppas ni gillar dom :).. Nu ska jag springa och våldspussa på alla mina små hjärtan här hemma innan det är dags för avfärd!
 
 
 
Hoppas ni får en kanon vecka :)!
 
 
 

Underbara mornar

God morgon! Sitter och smuttar på lite varmt honungsvatten med citron i, känns så skönt att jag lyckades ta mig upp i någorlunda tid idag. Jag vet, jag älskar ju mornar och brukar studsa upp i vanliga fall men den senaste veckan har jag varit trött så nu har jag låtit mig sova ut ordentligt de senaste dagarna och jag känner idag att det har lönat sig! Idag har jag lite grann att stå i, jag och min kära bokade nämligen en sista minuten och vi åker på söndag (tjiiihoooo!!!), ska bli underbart men jag har alltid en massa jag vill hinna med hemma innan jag åker bort för att kunna koppla av maximalt :)! Har mina aningar om att jag inte är helt ensam om det?
 
 
Tänkte dela med mig av ett litet scones recept såhär på morgonkvisten :), det kanske kan vara något till söndagsmorgonen? Enkla och supergoda!
 
Recept 2 scones:
75 g smör
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 msk psylliumfrön
1 dl havre
3 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
1 msk honung
2 dl filmjölk
 
 
Börja i vanlig ordning med att nya ihop smöret med mjöl innan du tillsätter restrerande torra ingredienser. Avsluta med filmjölken och honungen och arbetea ihop till en jämn degmassa. Dela i två delar och forma ut dem till två platta scones. Skär ett kryss i bägge och nagga med en gaffel innan dem gräddas i 225 grader i 14 min. Servera sconesen nybakta med smör och ost, gärna även tillsammans med någon god marmelad eller sylt.
 
 
Hade i för mig en ny frösort när jag bakade dessa scones, psylliumfrön. Dessa frön är snälla mot magen och ger ett saftigt bröd precis som lin och chiafrön!
 
 
 

Vaniljutlottning

Så var det dags att berätta vilka som hade lyckan med sig i vaniljtävlingen :)!
 
Grattis till.. Maria! Du kommer få ett paket om fem st vaniljstänger och en flaska vaniljextrakt hemskickad, hoppas det passar bra till marknaden :).

"Jag är meeed! :) Jag vill vinna för att jag verkligen har fått en skjuts i inspirationsväg och skulle kunna göra något helt fantastisk av denna vanilj! Har tjuvstartat med julsmakerna och tror det här skulle vara perfekt kombinerat med det jag tänkt bara till julmarknaden som komma skall :) Nu håller jag tummarna! :D"
 
Det var så många med denna gång och som alltid vill jag ju att alla ska kunna vinna, vilket förstås inte går men två vinnare blir dubbel glädje eller hur :)? Så jag säger även grattis till:
 
Nastasja! Du kommer få en flaska vaniljextrakt hemskickad.
 
"Har sedan länge gillat båda sidorna :) Jag skulle speciellt vilja vara med att tävla för att jag gillar att det är fräscha råvaror och ett enkelt sätt att minska på sockret. Sedan vill jag fräscha upp mina bakkunskaper och vanilj är som du säger, en god smaksättare. Fingers crossed att jag har tur!"
 
 
 
Kolla eran mail tjejer så fort ni ser detta!
 

Morotskaka med stort M

Hej mina fina!
 
Just namnet morotskaka kanske inte låter sådär vansinnigt gott för vissa men ack vad dem bedrar sig! Den här kakan är otroligt god och saftig och tillsammans med cream cheese frostingen kan det inte bli fel för smaklökarna. Som ni kanske misstänker redan så är det här lite utav en favorit bland bakverk och det brukar bara komma uppskattande ord när en morotskaka ställs fram till fikat. Sen är det ju självklart ett plus att den står sig så bra i kylen och håller sig fräsch i ett par dagar. Så jag hoppas att ni njuter av receptet och nästan kan känna smaken av kakan ifrån bilderna!
 
 
Morotskaka:
3 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
300 g finrivna morötter
2 1/4 dl rapsolja
3 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
2 msk kanel
 
Vispa samman ägg och socker lite lätt, det behöver inte bli poröst. Tillsätt därefter oljan samt de rårivna morötterna, jag tycker att det blir bäst när morötterna är finrivna. Något du kan tänka på är att du väljer en neutral olja som inte ger smak åt kakan. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ner det i smeten tills allt är jämnt fördelat. Kanel får du egentligen tillsätta lite efter smak, jag brukar ha 2 msk då jag gillar smaken och även den mörka färgen den ger kakan men vill du ha en mildare ton så kan det räcka med 1 msk. Smörj en springform och häll i smeten, grädda kakan i 175 grader i ca 40 min, känn efter innan du tar ut din morotskakan, den ska inte vara lös med det gör inget om den är lite kladdig i mitten. 
 
Frosting
200 g philadelphia
30 g smör
1½ dl florsocker
2 msk citronsaft
smaksätt ev med lite vaniljpulver
 
Medans kakan svalnar kan du vispa ihop frostingen, se bara till så att alla ingredienser är riktigt rumsvarma innan du börjar! Vispa ihop smör med philadelphian och florsockret tills du får en slät fin konsistens, smaksätt därefter med citronsaft och eventuellt lite vaniljpulver eller vaniljsocker om så önskas! Bred frostingen över den avsvalnade kakan och täck med plastfolie. Förvara morotskakan i kylskåpet.
 
 
Nu behöver ni inte fundera på vad ni ska baka för gott nästa gång :)!
 
 
Förresten! Ni missar väl inte att det är sista dagen att vara med i vaniljutlottningen imorgon?
 
 

När tiden springer bort

 De senaste veckorna har jag insett att jag inte alltid hinner med lika mycket som jag skulle vilja här på bloggen. Helst av allt så vill jag lägga upp något nästan varje dag men det funkar inte för mig, tiden finns inte där och jag vill inte jäkta fram något därför kan det bli lite glest imellanåt. Nu går jag iaf snart av en period med mycket jobb och kommer vara lite mer ledig en tag så förhoppningsvis blir de lite tätare mellan inläggen en stund. Har massa tankar på recept som jag är redo att sätta igång med och bjuda på här :). Just nu står en morotskaka på vedspisen och har gett ifrån sig en härlig doft åt hela köket, jag behöver såna här dagar ibland när jag bara kan gå runt och pyssla i köket hela förmiddagen. Jag älskar att få stiga upp och veta att jag har gott om tid för att baka ett bröd eller någon god kaka och nu när hösten har kommit så har jag ett ännu större sug efter att få vara kreativ.
 
Jag hoppas att ni ser fram emot en höst här med massa goda recept lika mycket som jag :).
 

 Älskar ni också alla vackra färger som naturen bjuder på den här årstiden?

Gammeldags havreboll

Jag har ett tydligt minne från när jag och min syster var små och skulle göra chokladbollar, det måste väl ha varit bland de första man började kladda ihop på egen hand i köket. Gärna med händerna så att det blev extra kladdigt, självklart trodde man att detta skulle bli supergott och det var det säkert första tuggorna tills dess att man satte tänderna i en stor smörklump vilket resulterade i en stor avsmak. Med andra ord försök inte kladda ihop dina chokladbollar för hand, lämna den uppgiften åt matberedaren :)! Men nu var det inte chokladbollar som står i fokus utan något ännu bättre i mitt tycke nämligen havrebollar. Hur gott kan det inte vara med en sån här gammaldags havreboll till fikat en solig höstdag :)?
 
 
Recept för ca 10st havrebollar
5 dl havre
125 g smör
1½ dl socker
1 tsk vaniljextrakt
1½ tsk kakao
½ dl grädde
 kokos
 
Ja det är ju inte direkt några krusiduller när man gör havrebollar, det kan vem som helst åstadkomma med ett gott resultat :). Här har ni iaf ett bra recept att utgå ifrån och vill ni minska sockrermängden lite så kör med endast 1 dl. Tärna bara smöret och lägg det i matberedaren med alla torra ingredienser samt vaniljextraktet, mixa samman allt så det blir riktigt smuligt och börjar kladda ihop sig något, häll därefter i grädden och låt matberedaren köra några minuter. Smeten ska bli riktigt fint fördelad och kladdig innan den är klar, ställ därefter in den i kylen i ca 1 timme för att stelna.
 
 
När smeten har stelnat till sig så kan du ta fram och rulla ut bollar och därefter rulla dem i kokos som du hällt upp på ett fat. Det här receptet ger ca 10 st havrebollar.
 
 
 Smarrigt va :)? Vet inte hur många år sedan det var jag gjorde havrebollar sist vilket är lite synd det är ju både barnsligt gott och enkelt!
 
 

Give me that Vanilla!

 Minns ni tävlingen jag hade i samarbete med Verde Balam för ett par veckor sedan? Det vart en rätt så populär tävling där vaniljstänger låg i priset och jag kan ha skymtat om att det skulle komma en till chans för er som gick lottlösa! Den här gången så är det vaniljextraktet som står i fokus, något som jag inte har fått upp ögonen för förrän på senaste tiden.Det är en perfekt smaksättare och så slipper man ju sockret för dem som vill kontrollera mängden bättre! Just nu så använder jag mycket av just denna vanilj och jag vill gärna se att fler ska få chansen att prova på dessa produkter!
 
Vill du vara med och tävla?
 
Om du är förtjust i vanilj eller kanske vill överraska någon som är det så tycker jag att du ska vara med i utlottningen denna gång! Det du har vinstchans på är en flaska med vaniljextrakt samt en förpackning med fem stycken vaniljstänger ifrån Verde Balam.
 
För att vara med i vinstchansen så är det enda du behöver göra att gilla Cookies N Dreams och Verde Balams facebook sida! Klicka på namnen för att enkelt komma dit och gillar ni redan sidorna så är det ju som menat att ni ska vara med! Skriv därefter ner en kommentar under detta inlägg om att du är med och tävlar, skriv gärna ned varför du vill vinna :). Sist av allt, glöm inte ditt namn och mailadress!
 
Tävlingen avslutas den 10/10 kl 23:59
 
 
Om ni vill veta mer om Verde Balam och deras vanilj så kan ni läsa lite utförligare här.
 
Lycka till!

Kladdkaka med dumlegömma

Hej mina fina! Såg att det var ett par stycken som vart sugna på dumlekladdkakan som ni fick en sneak peak av på Cookies N Dreams facebook! Självklart ska ni få receptet :)! Sen vill jag bara säga att jag inte alls har glömt bort den utlovade tävlingen då sidan nyss fick 400 följare, håll utkik!
 
Hur gott kan det inte vara med en riktigt kladdig chokladkaka tillsammans med en god vaniljglass? I helgen så föll suget in och en smet rördes snabbt ihop, just receptet till kladdkaka har suttit fast i bakskallen sen jag lärde mig vrida på en ugn sen finns det ju olika variationer men så här gör jag. Hade en påse dumlecrisp i skafferiet som med glädje åkte ner i formen innan smeten kladdades på, har ju tidigare lagt ut ett förslag på att man kan ha center i kakan vilket blir precis lika gott som med dumlen :).
 
 
Kladdkakssmet:
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjöl
5 msk kakao
100 g smör
½ tsk vaniljextrakt
125 g dumle/dumlecrisp
 
Vispa ihop ägg, socker och vanilj. Blanda de torra ingredienserna för sig och smält smöret, rör ner allting til en jämn smet. Lägg dumlen i en smörad och bröad springform ca 22 cm, och bred därefter ut chokladsmeten i formen, jag använde dumlecrisp och det blev supergott men självklart går det lika bra med vanilg dumle. Grädda kakan i 175 grader i ca 20min, kakan ska fortfarande vara rätt så kladdig när den tas ut. Låt svalna medans du börjar med glasyren.
 
 
 
Chokladglasyr
75 g smör
1 msk mjöl
3/4 dl mjölk
3/4 dl grädde
½ tsk vaniljextrakt
3 msk socker
70 g mörk choklad 70%
 
Den här glasyren är busenkel och blir riktigt god när den fått stå och blivit fast i kylen! Lägg alla ingredienser i en kastrull, bryt sönder chokladen i lite mindre bitar. Låt allt smälta och koka upp på medelhög värme, småkoka någon minut under omrörning så att smeten tjocknar innan den tas av från värmen. Ställ för att svalna något innan den bres ut över kladdkakan, ställ därefter in kladdkakan i kylen för att stelna lite, servera kylskåpskall med en kula vaniljglass eller lite vispad grädde.

 
Älskar att andas in den första riktigt friska höstluften, speciellt på sådana dagar som bilden ovan visar. Katterna trivs som ni ser men det märks att det börjar bli lite kyligare för platsen i soffan börjar bli mer och mer populär.
 
 
Kladdkaka är ju gott precis som det är men ibland skadar det inte med lite extra piff! Har ni någon speciell ingrediens eller något tips på hur ni får till den perfekta kladdkakan :)?

 
Måste få avsluta med söta lilla Mercedes, hon vill alltid vara med och pyssla där jag är men uppskattar väl inte alltid att uppmärksamheten riktar sig åt annat håll ibland :)..

 

bloglovin