Enkla frukostbröd

Igår morse startades dagen med nybakta frallor som jag förberett redan kvällen innan. Det blev med andra ord kalljästa frallor denna gång, jag blev så himla sugen när jag såg de här receptet där rikligt med smör användes i bröden. Jag ville ju också göra smörfrallor så det fick bli en egen liten variant :), och såhär med facit i hand så kan jag inte annat än att hålla med att bröden blev supergoda med en stor förtjänst av smöret. Sen har det efterlysts lite "enklare" bröd som inte innehåller 10 olika sorters konstiga frön och mjölsorter som jag alltid lyckas slinka ner :).. oops! Måste erkänna att jag stod och tvekade bra länge om jag inte skulle ha i några goda chia eller linfrön ändå :D.. meen jag tyglade mig och nu efteråt är jag glad att jag lät bli! Tänk att man ska ha sån bra självdisiplin va :D.. 
 
 
Recept för 8 st frallor:
3 dl vatten
10 g jäst
½ msk flingsalt
50 g smör
7-8 dl vetemjöl
Nån msk chiafrön och linfrön
 
Får klargöra på en gång här att fröna är faktiskt bara till lite topping oh kan bytas ut till vad du vill :)!
 
Börja med att plocka fram din älskade assistent, bakbunke eller vad du nu föredrar! I med vatten och jäst som rörs samman, det går bra med kallt vatten då dessa bullar ändå ska kalljäsa, och jästmängden den ska vara såhär liten! Tillsätt flingsalt och tärna ner rumsvarmt smör i vätskan innan mjölet hälls i lite i sänder. Arbeta degen ca 10 min i maskin tills den är elastisk och fin, degen får absolut inte bli för torr! Lägg upp degen på bakbordet och dela i 8 st bitar som rullas till små frallor och läggs på en plåt med bakplåtspapper. Täck därefter över brödet ordentligt med plastfolie innan du ställer in hela plåten i kylskåpet över natten. Plastfolien hjälper till att hålla fukten kvar i bröden. På morgonen när du kliver upp är det första du gör att plocka fram brödplåten och sätta på ugnen på 225 grader. Ställ gärna plåten ovanpå spisen om det brukar bli lite varm ifrån ugnen, låt bröden stå framme ca 45 min innan de penslas med lite vatten och får lite härliga frön på sig! Grädda i ca 12 min
 


Snitta lite i bröden innan de åker in i ugnen så blir de finare :).
 
 
Överraska familjen med lite nybakata frallor nu till helgen :).


Kommentarer
vonskareng

ser helt underbara ut! får nog bli brödbak idag alltså :)

2012-11-15 @ 12:54:05
URL: http://vonskareng.blogg.se
Amanda Lindgren

Hej är sjukt imponerad över allt du bakar lagar. Men jag har en fråga, du skulle inte kunna fixa några glutenfria fiskrätter som jag sedan får använda i mitt projektarbete. Jag ska göra en receptbok, såklart kommer jag att skriva vars receptet kommer ifrån alltså länka till din blogg. Sedan kommer jag inte att sälja boken heller utan bara trycka upp den i ett häfte som jag skickar runt bland mina släktingar och vänner om de frågar efter den. Det är bara en fråga du behöver absolut inte svara ja :)

Tack för en SJUKT inspirerande blogg!

2012-11-15 @ 13:41:31
URL: http://amandasssss.blogg.se
Simone

Mums med bröd! Är de infrysnings- och microvänliga? :)

2012-11-15 @ 15:43:03
Lovisa

Använde du torrjäst eller vanlig? =)

Svar: Vanlig jäst ska det vara :)
cookiesndreams.blogg.se

2012-11-15 @ 17:51:14
URL: http://loovis.blogg.se/
Victoria

Nybakat är ju helt underbart!!
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

2012-11-16 @ 13:47:01
URL: http://www.xn--victoriasprovkk-mtb.se
kiwiberries

mmm ja va gott! det vill jag gärna göra =)

2012-11-16 @ 21:47:03
URL: http://kiwiberries.blogg.se/
Mårtenssons kök

Så kul att du bakade dom, visst är dom farligt goda:) Tack för länkningen!

HA en bra vecka

Svar: Tack själv för ett sånt gott recept :)
cookiesndreams.blogg.se

2012-11-18 @ 19:58:56
URL: http://martenssonskok.blogspot.se/
Jenna

Hej! Kan man om man vill göra "storbak" kunna lägga varsin deg i en plastpåse över natten eller behöver de kunna "andas"? Alt. Sticka håll i påsen? Kanske sen innan insättning i ugn jäsa dubbel tid? För att kompensera den alt. Jäsningen under natten? Kanske inte är optimalt? Eller får det för mycket jäst smak tro? Har inte mega kylen heller tyvärr.. Tacksam för svar :) Med vänlig hälsning, Jenna

2013-03-03 @ 05:39:36


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin