Paket från Pepparkakeland!

Igår fick jag ett litet sött paket på posten, nej inte det jag talade om på facebook utan ännu ett och detta var till lilla mig :). Paketet var från pepparkakeland en nystartad sida här i internetvärlden där du kan beställa hem dina egendesignade pepparkaksformar (bra va!) ! Och med tanke på att det här är en bakblogg så tror jag inte att jag är den enda som just nu börjar tänka på alla formar som man kan tänkas vilja ha för ett ännu roligare julbak :), am i right? Nåväl, jag skickade i alla fall in en bild på en vacker snöflinga och hem kom en superfin pepparkaksform! Jag var lite frågande först om det skulle gå med en snöflinga för det blir ju ganska snirkligt men det var tydligen inga problem fick jag skåda i efterhand! Gränsen behöver ju givetvis inte gå vid att bara baka pepparkakor heller utan man kan ju trycka ut vad som önskas, kanske marsipandekorationer till tårtan eller något annat sött och gott!
 
Jag tycker det här är en jätterolig ide vare sig om du själv vill ha unika pepparkaksformar som ingen annan har eller kanske som ett fiffigt julklappstips med något speciellt motiv som får en kompis glad :). Kommer ni på någon rolig form?
 
 
Extra plus till att man får formen så fint inslaget med etikett och allt, då känns de lite mer personligt :).
 
 
Och såhär blev min snöflinga :), nu kan jag knappt vänta tills det är dags för pepparkaksbak här hemma så att jag äntligen kan få prova formen! Ni kommer ju självklart få se mer bilder då på hur pepparkakorna blev :). Vill du veta mer om pepparkaksformarna så klickar du dig in här.

Mumsiga scones med gräddfil och havre

Tiden har bara sprungit framåt den senaste veckan, ibland känns det som man har så gott om tid med saker och sen är den bara borta helt plötsligt! I fredags dansade iaf jag och killen min loss till shm som så många andra och ja nu är det helt plötsligt måndag, vad som hände med tiden där imellan det vetitusan :).. Den här måndagen innebär i alla fall att nu har jag klarat av en hel del jobb och skådar till största delen ledighet på schemat! Äntligen!! Här hemma var vi lite seg startade imorse så jag har inte hunnit med så mycket annat än att fika med lite scones i soffan. Kylskåpet ekade lite tomt efter helgen så jag hade varken filmjölk eller yoghurt att baka med, men en gräddfil stod mitt på hyllan och såg oskyldig ut så den fick rädda frukosten denna gång utan några som helst problem! Det blev med andra ord riktigt goda scones utav detta recept med massa havregryn och gräddfil :).
 
 
Recept för 2 st bröd
75 g smör
2 dl havregryn
3 dl rågsikt
3 tsk bakpulver
2 tsk fiberhusk
3/4 tsk salt
2 dl gräddfil
 
Tärna smöret och smula ihop det med de torra ingredienserna, tillsätt därefter gräddfilen eller vad du nu har tillgång till och blanda ihop till en jämn fin deg. Dela degen i två delar och forma dem till två runda scones som du lägger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Skär ett kors i bägge bröden och nagga dem med en gaffel. Strö tllsist över lite havre innan dem gräddas i 14 min i 225 grader.
 
Servera sconesen nygräddade med smör och en god ost :).
 
 
Tror jag ska ta mig i kragen snart för att gå ut medans det är ljust och leta mossa som jag har lite planer för! Haha, förra året gick jag ut i skogen med min pappa i totalt beckmörker på mossjakt, men det gick det med sålänge pannlampan var på :)!

Sega pepparkakskolor

Kola kola kola (ja godiskola såklart:)! Nu äntligen börjar det bli dags för lite julgodis och igår så blev det en liten smygstart med kolakokning! Både jag och min underbara sambo är barnsligt förtjusta i små söta kolor, kanske inte det bästa att stoppa i munnen dock inser jag lite förargligt varje gång när ingredienserna hälls upp men ibland får man dispans :).. Och denna gång smaksatte jag med lite pepparkakskryddor! Fasligt gott för er som vill prova på någon annan smak, men självklart kan du även ha kolan precis som den är utan kryddor! Pass upp i början av kokningen bara då det brukar ha en tendens att växa utan ** i kastrullen :), efter ett tag när kolan börjar bli segare så lugnar den ner sig!
 
Recept på pepparkakskolor:
3 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 tsk kanel
½ tsk malen nejlika
½ tsk malen ingefära
 
Blanda ihop grädde socker och sirap i en kastrull och låt det koka upp. Koka blandningen under delvis omrörning tills det börjar se tjockt och lite segt ut. Det är lite svårt att säga exakt hur länge det ska koka, jag kokade omkring 30 minuter, men det bästa är att göra ett kulprov dvs droppa ner lite av kolan i ett glas kallt vatten, stelnar det och du kan forma det till en liten kula så ve du att kolan är klar! När kolan kokat färdigt rör du ner dina pepparkakskryddor och häller upp kolan i en form täckt med bakplåtspapper för att stelna. Jag har skrivit upp mina kryddor såsom jag använde men det finns ju en färdig pepparkakskryddblandning att använda också har jag sett så om ni inte vill köpa hem alla dessa går det såklart bra med 2 tsk färdig pepparkakskrydda!
 
 
När kolan stelnat är den färdig för att skäras upp i lagom stora godbitar, slå gärna in kolan i lite smörpapper eller cellofan alternativt lägg några ark papper emellan lagrena i en bunke så att dem inte fastnar för mycket i varandra. Kolan förvaras i en burk i kylskåpet...
 
 
...Vilket innebär att vi just nu öppnar kylskåpet en gång var femte minut här hemma ungefär..hihi :).

God kväll i stugan

God kväll mina kära! Tro det eller ej.. jag lever hihi!
 
Som jag har längtat till denna måndag för det innebär att jag nu har en dag framför mig med bara en massa pyssel. Jag håller faktiskt redan nu på och förbereder och planerar lite smått inför december månad som kommer bjuda på en massa trevligheter :), bland annat så kommer ett liknande samarbete med Arla att dyka upp igen som jag vet att många utav er uppskattade i somras! Men just nu så tänkte jag mest passa på att tipsa er om en pågående tävling! Inte här hos mig dock, utan hos Arla där jag plus många andra bloggare är delaktiga på ett hörn :). Det gäller att hitta en massa julmatsbilder på olika bloggar (däribland mig, så börja leta) och sedan har du en vinstchans på massa fina bakredskap bland annat ifrån gerbera som har helt underbara keramikformar!
 
Tävlingen innebär lite pyssel och kräver lite tid men det kan det vara värt för ett fint pris :), om du vill vara med och tävla så hittar du all information här.
 
 
Hittade förresten den här fina lackstämpeln + lack samt lite annat smått och gott i förra veckan på magasin hemmavid som jag bara inte kunde gå förbi så nu håller jag på och tränar för fulla muggar till julklappsinslagning haha :).

 
Sov gott så hörs vi imorgon igen :)

Enkla frukostbröd

Igår morse startades dagen med nybakta frallor som jag förberett redan kvällen innan. Det blev med andra ord kalljästa frallor denna gång, jag blev så himla sugen när jag såg de här receptet där rikligt med smör användes i bröden. Jag ville ju också göra smörfrallor så det fick bli en egen liten variant :), och såhär med facit i hand så kan jag inte annat än att hålla med att bröden blev supergoda med en stor förtjänst av smöret. Sen har det efterlysts lite "enklare" bröd som inte innehåller 10 olika sorters konstiga frön och mjölsorter som jag alltid lyckas slinka ner :).. oops! Måste erkänna att jag stod och tvekade bra länge om jag inte skulle ha i några goda chia eller linfrön ändå :D.. meen jag tyglade mig och nu efteråt är jag glad att jag lät bli! Tänk att man ska ha sån bra självdisiplin va :D.. 
 
 
Recept för 8 st frallor:
3 dl vatten
10 g jäst
½ msk flingsalt
50 g smör
7-8 dl vetemjöl
Nån msk chiafrön och linfrön
 
Får klargöra på en gång här att fröna är faktiskt bara till lite topping oh kan bytas ut till vad du vill :)!
 
Börja med att plocka fram din älskade assistent, bakbunke eller vad du nu föredrar! I med vatten och jäst som rörs samman, det går bra med kallt vatten då dessa bullar ändå ska kalljäsa, och jästmängden den ska vara såhär liten! Tillsätt flingsalt och tärna ner rumsvarmt smör i vätskan innan mjölet hälls i lite i sänder. Arbeta degen ca 10 min i maskin tills den är elastisk och fin, degen får absolut inte bli för torr! Lägg upp degen på bakbordet och dela i 8 st bitar som rullas till små frallor och läggs på en plåt med bakplåtspapper. Täck därefter över brödet ordentligt med plastfolie innan du ställer in hela plåten i kylskåpet över natten. Plastfolien hjälper till att hålla fukten kvar i bröden. På morgonen när du kliver upp är det första du gör att plocka fram brödplåten och sätta på ugnen på 225 grader. Ställ gärna plåten ovanpå spisen om det brukar bli lite varm ifrån ugnen, låt bröden stå framme ca 45 min innan de penslas med lite vatten och får lite härliga frön på sig! Grädda i ca 12 min
 


Snitta lite i bröden innan de åker in i ugnen så blir de finare :).
 
 
Överraska familjen med lite nybakata frallor nu till helgen :).

Ostar överallt!

Kommer ni ihåg att jag nämnde i höstas att jag vart på en ostprovning? Jag berättade inte så mycket om det då men nu har jag fått se resultatet av själva provningen så jag tänkte att ni också skulle få se :). Jag blev inbjuden av Arla tillsammans med tre st andra tappra matbloggare och vi fick prova lite goda hårdostar i Winjas ostkällare (supermysig by the way) i Stockholm som dem på Arla valt ut. Temat var just julen så vi skulle tänka i julens tecken (vilket var lite svårt i septembermånad) när vi provsmakade och det hela sammanställdes därefter till tidningen Arla aktuellt. Tidningen går ut till Arlas kunder så det är därför inget ni kommer hitta i butik.
 
Egentligen kan jag inte säga att det är så stor fokus på ost under julen i våran familj, det är så mycket fokus på annat just den tiden på året och vi är ganska klassiska i julmaten. Visst brukar vi ha en liten ostbricka och den klassiska edamerosten får en noga utvald plats på julbordet men thats it! Därför var det roligt att få höra lite andra tankar och ideer om just ost och jul! Hur är eran relation till ost under julen?
 

 
 
 Här fanns det inga hämningar, stavar på stavar ställdes fram :), så under dessa 2 timmar så kändes de som jag åt mer ost än vad jag gjort på hela året. Och just det! Sen fick vi prova en nykomling bland hårdostarna, Castello alp selection weissbier som blev lite utav en favorit på ostprovningen och som definitivt kommer köpas nu till jul för min del, kanske ni också ska slå ett extra öga i ostdisken :)?
 
Bild fotad av: Bianca Brandon-Cox
 
 Här ser ni hela skaran samlad och jag tänkte passa på att slå ett litet extra slag för Johans blogg matgeek, för er som vill vidga eran blogglista lite!
 
 
 

En jättemazarin till farsdag

Hej på er :), jag har vart lite avlägsen från bloggen under helgen men nu är jag tillbaks famför datorn igen! Ni har väl inte glömt bort att vara lite extra omtänksamma mot eran pappa idag såhär på farsdag :)? Sälv så skulle jag baka mazariner som min pappa älskar men så hade den där lilla hustomten vart på besök igen så jag hade inga aluminumformar kvar! Han är inte lagom fräck han där! Så där stod jag och hängde läpp i köket en stund innan jag bestämde mig för att göra en jättemazarin istället! Pappa blev glad tillslut iaf och det är väl det som räknas :). Hur har ni firat eran pappa?


 
Receptet på mazariner kikade fram här redan i somras och det var det jag utgick ifrån även när jag gjorde denna mazarinkaka fast i lite mindre mängd, större form och längre tid i ugnen :). I botten utav mazarinen gömmde sig till pappas stora glädje det som fanns kvar utav min blåhallonsylt, den hittar du här! Jag är väl inte en så stor mazarinfantast som ni kanske vet men ni ska också veta vilken skillnad det blir att baka egna mazariner mot köpes, det blir så mycket godare med andra ord! Och för er som blir sugna på att baka mazariner så kommer ni till det receptet här.
 

Jag tycker inte om detta mörker och regn som legat över hela dagen idag, jag är inte riktigt kompis med det när jag fotar, skulle behöva lite goda tips och råd med andra ord!
 

 Fick återigen användning för detta söta lilla spetsband från magasin hemmavid :). nu ska jag klura ut någon middag och sedan blir det en myskväll med film såhär sista timmarna utav helgen. Ha en toppen kväll nu :).
 

Mumma kardemummaäpplen

 Igår mumsade vi på så goda äpplen här hemma! Äpple är lite utav en favorit att använda till bakning för mig, det passar till så mycket såsom, pajer, bröd, ugnsstekta, kompott.. you name it :)! Just denna gång fyllde jag äpplena med en riktigt god blandning med smak av kardemumma och stekte på dem i ugnen. Det här är busenkelt och något som vi brukar göra nu speciellt till höstmörkret, fyllningen kan man variera och just denna med bland annat mandelmassa och havre komponerade jag ihop igår efter vad skafferiet hade att erbjuda!
 
 
Nå, ser det gott ut?
 
Du behöver:
50 g rumsvarmt smör
2 msk ljust muscovado socker
½ dl havre
50 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
 
3 st äpplen
vaniljkesella
 
Se till så att smöret har blivit riktigt rumsvarmt innan du börjar annars är det svårt att mosa ihop ingredienserna, vilket är precis vad du börjar med.  Lägg allting i en skål, smula ner mandelmassan och stöt dina kardemumma kärnor innan de åker i! det kommer dofta underbart från kardemumman och muscovadosockret ger en härlig kolaaktig ton till blandningen!
 
 
Ni gissade på bra på facebook när jag lade upp denna bild om vad som vankades!
 
 
Skala och kärna ur dina äpplen med en äppelurkärnare tills alla spår utav kärnhuset är borta! Blandningen räcker till tre st äpplen. Fyll igen hålen med din massa du nyss blandat ihop, låt gärna lite sticka ut över äpplet, ju mer desto godare vet ni väl :).. Ställ äpplen i en form och strö eventuellt över lite muscovadosocker över äpplena innan de gräddas i 25 min i 200 grader. Känn på äpplena med en tandpetare innan de tas ut så att de hunnit bli ordentligt mjuka!
 
 
Det är lite olika från äppelsort till äppelsort med tillagningstiden, välj en mjöligare sort som mig så blir de mjuka fortare än en fast!
 
 
 Äpplena serveras hela eller i halvor varma direkt från ugnen, gärna med lite vaniljkesella till då smakar det som bäst :)!
 

Du kommer inte bli besviken på vare sig doften ifrån ugnen eller smaken på de varma äpplena tillsammans med den goda fyllningen! Det här passar utmärkt nu till höst/vintern tycker jag och går att variera med massor av kryddor samt ingredienser! Gillar ni den här varianten så kan hända att jag bjuder på en till favorit :)!
 

God morgon

God morgon :)! Hur mår ni? Själv så sitter jag här nöjd med en skål blåbärsgröt i magen, ett supergott och enkelt sätt att variera frukostgröten lite! Brukar ni äta gröt till frukost? Jag gillar verkligen gröt och kommer in i riktiga grötperioder ibland, havre och rågmjöl ligger på topplistan hos mig och just nu så rör jag gärna ner lite blåbär under kokningen det gör ju gröten bara ännu nyttigare och godare! Nu ska jag få igång en eld här hemma och sen ska jag fösöka hinna komma ut på en liten promenad innan jag måste iväg, hur ser eran dag ut?
 
För gröten behöver du:
2 dl vatten
1 dl havre
ca ½ dl frysta blåbär
 
Gröten kokas precis som vanligt och blåbären rör jag ner frysta precis när gröten börjar bli klar. Toppa gärna gröten med lite mosade blåbär också. Toppen start på dagen :).
 
 
Vilken är eran favoritgröt??
 

Krämig ost och skinkpaj

God morgon på er mina små troll! Har besämt vart uppe nu i några timmar, så det börjar mer och mer kännas som lunch för min del :)..  Men jag hoppas att ni har fått en lång sovmorgon denna underbara lördag! Jag tänkte bjuda på lite paj såhär helgen till ära, en klassisk ost och skinkpaj blev det i veckan och det är inte så illa pinkat vill jag lova! Paj är väldigt gott i sin enkelhet och passar ju så bra att ha med sig till lunch dagen efter med en härlig sallad, speciellt då den kan ätas både varm som kall. Jag gillar verkligen paj då det kan göras i så många varianter, den här är ju en väldigt klassisk variant men alltid ett säkert kort!
 
Vad ska ni äta för gott till middag idag? Nu är det jag som vill ha lite tips :)!
 
 
Pajdeg:
150 g smör
3 dl mjöl
en nypa salt
2 msk kallt vatten
 
Att trycka ut en pajdeg i formen.. ah där måste jag nog erkänna att inte ens jag drar på smilbanden, but somebody´s got to do it (ibland kan man lura någon annan, hihi)! 
I alla fall, ibland känner jag mig lite på latsidan då åker matberedaren fram där alla ingredienser snabbt åker i och körs ihop till en deg, det brukar bli väldigt bra tills man ser all onödig disk (ja, jag har ju ingen sån där diskmaskin). Annars går det ju lika bra att forma ihop det till en deg i en bunke, nyp ihop mjölet med det kalla smöret innan vattnet tillsätts och du formar ihop din deg. nu kommer det.. lura någon att trycka ut pajdegen i en pajform, jag brukar använda en springform. Ställ in i kylen ca en halvtimme innan skalet förgräddas ca 8-10 min i 200 grader
 
Fyllning:
3 ägg
1½ dl grädde
1½ dl mjölk
1 msk grovkornig senap
1 tsk torkad dragon
3 dl ost (kvibille cheddar extra lagrad)
ca 150 g rökt skinka
salt och peppar
 
Pajen innehåller inga konstigheter, en vanlig äggstanning rörs ihop med ägg mjölk och grädde. Riv din ost, jag har skrivit ut vilken jag har använt mig av denna gång men valet är såklart fritt :). Välj en god rökt skinka, jag brukar ta färdigskivad och bara skära den i rutor, lägg skinka tillsammans med ost i äggsmeten och krydda med salt, peppar och dragon. Smaksätt eventuellt med lite grovkornig senap, jag tycker det ger en god smak utan att det smakar senap om pajen. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175 grader i ca 40 min.
 
 
Låt pajen svalna en stund innan servering så smakar den bara ännu bättre och hinner stanna till lite :). Jag serverade pajen med en god sallad på tomat och avocado.
 
 
 Ha en mysig lördag :)

Utsmyckade pumpor

 I våran familj har vi aldrig ägnat så stor uppmärksamhet åt halloween mer än att tända lite ljus. Jag gillar inte direkt temat som halloween för med sig med spindlar, spöken och läskiga pumpor.. Någon som förresten vet varför man dekorerar pumporna? Nu undrar väl ni som sett på facebook vad jag skulle med pumporna till som jag hade köpt om jag inte gillar dessa utsmyckningar, men det finns ju så många andra roliga och mycket finare sätt att dekorera en pumpa, och jag missar inte gärna lite pyssel :). Här har jag använt mig av pepparkaksformar, hammare och borrar. Så ni som vill utsmycka pumpor med era barn men inte vill att dem ska handskas med en vass kniv eller om det är fler därute som vill ha lite ny inspiration till pumpan så borde ni fortsätta läsa nu :).
 
 
För den första metoden behöver du: valfri pepparkaksform och en hammare.
Gröp ur pumpan noga först, sedan placerar du en pepparkaksform där du vill ha hålet och hammrar lite lätt igenom pumpan tills du kan trycka ut i mitt fall stjärnan. På det här sättet får du fina jämna utsmyckningar och riskerar inte att slinta med kniven!
 
För den andra metoden behöver du: penna och en borrmaskin.
Med en borrmaskin kan du göra hur fina utsmyckningar som helst det är bara fantasin som sätter gränser här. Jag höll mig till stjärntemat och ritade först ut en mall som jag därefter ritade av på pumpan, sedan är det bara borra efter linjerna. För att få vissa mönster mer levande kan det vara fint med olika storlek på borrarna. När utsmyckningen är klar sticker du ner en ljusslinga, antingen låter du en lampa titta fram ur varje borrhål eller så placerar du slingan som den är. Gör ett litet hål i underkant där sladden kan gå ut.
 
 
Ett tips kan vara att öppna pumpan i underkant när den ska tömmas så slipper man skarven som blir upptill.
 
 
Ser inte så komplicerat ut va :)?



Visst ser det bra mycket trevligare ut än en läskig gubbe :)? Jag möts då hellre av lite välkomnande stjärnor på farstun än en elak pumpa, hihi!

bloglovin