Inspirera varandra, -Ostfyllt picnic bröd

Vissa saker kommer jag aldrig ledsna på som tex rykande nybakt bröd men det kan vara kul att få in lite nya ideer och tips på brödbak. Och jag har ju så många härliga läsare som älskar att vara i köket och baka precis som jag så varför inte börja skapa ihop och ge varandra ideer? Så nu tänkte jag att ni som vill slänger ihop ett bröd, vilket som helst kanske en favorit eller något helt nytt, bloggar om detta och länkar till erat bidrag i kommentarerna under detta inlägg eller mailar mig på jennykuffner@hotmail.se. Om två veckor alltså den 17/5 så sammanfattar jag de förslag som kommit in och gör ett förhoppningsvis långt inspirations inlägg där allas bröd med bilder och länkar finns med. Om det här blir något som ni uppskattar så kan hända att vi kan göra det flera gånger fast med andra teman, blir det en diss så får det här inlägget åka längre och längre bak i arkivet :). Ni bestämmer!

Så vad tycker ni? Jag hoppas att ni sätter igång och bakar bröd nu!


Här kommer iaf mitt bidrag till brödbaket, ett ostfyllt picnic bröd som vi njöt av i gassande sol på våran altan häromdagen! Du kan självklart fylla med de ostar du helst vill eller har hemma, varför inte lägga i lite rökt skinka eller salami också för ett lite extra matigt bröd :). Vi kunde inte hålla oss utan skärde i det när det var riktigt nygräddat, osten var då riktigt mjuk och ville fly ut ur brödet, Mums!

Recept
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
3/4 msk flingsalt
½ dl olivolja
½ dl ljus sirap
1½ dl durum vetemjöl
3/4 dl majsmöl
5½ dl vetemjöl special
ca 150 g riven cheddarost
ca 100 g ricottaost
timjan

Smula ner jästen och lös upp den i vattnet, tillsätt under tiden flingsalt, olja och sirap. Bakar du i maskin så låt den gå ganska låg fart när du tillsätter mjölet öka sedan farten något och låt degen arbetas i 12 min. Jäs upp till dubbel storlek i ca 1½ timme. Lägg upp degen på mjölat bakbord efter jäsningen och knåda den riktigt smidig, kavla ut en rektangel och bre över ricottaost. Riv din cheddar ost och strö det över degen också men spar lite till garnering. Rulla ihop degen som när du bakar bullar och forma ihop den till en "snäcka" nyp ihop och stick under ena änden lite på undersidan så inte osten rinner ut. Jäs brödet ännu en gång under bakduk i ca 50 min.
Pensla brödet med vatten strö över osten, timjan och lite flingsalt. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 30 min, täck över med folie mot slutet om det börjar bli för mörkt.Trackback

bloglovin