Mammas Havrekaka

Goddag mina kära, jag sitter inne och myser med regnet som slår ner utanför just nu. Jag antar att många av er har börjat få riktiga fredagskänslor nu och längtar hem till mys med familjen eller vad som nu kan stå på schemat? Mina helgkänslor får vänta ett par dagar till men efter de dröjer det till nästa helgjobb :)!

I ett par dagar nu har jag haft tanken att jag ska baka den här kakan, dels för min nya fina sockerkaksform och dels för att den är god såklart. Det här är en kaka som min mamma brukade baka när vi syskon var mindre och bodde hemma, därför kallar jag den mammas havrekaka men egentligen heter den något i stil med sommarkaka tror jag. Oftast bakas denna kaka i en långform men det går självklart att som jag baka den i en större sockerkaksform eller minska lite på smet mängden om du bara har en vanlig storlek på sockerkaksformen. Basen är rätt likt en sockerkaka med undantag från att det är betydligt mindre ägg i denna.



Kaksmet
1 ägg
3 dl socker
3 dl mjölk
100 g smör
7 dl mjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

Vispa upp socker och ägg tillsammans medans du smälter smöret, egentligen krävs bara ett ägg i den här kakan men mina var lite små så jag tog två. Blanda smör med mjölk och häll det i ägg smeten. Blanda alla torra ingredienser för sig innan de vänds ner i resten, blanda om till en jämn smet utan klumpar. Smöra och bröa en form, antingen en långpanna eller en större kakform och häll i smeten.

Fyllning
150 g smör
3 dl havre
1½-2 dl socker
2 msk kanel

Smält smöret i kastrull, när smöret har smällt häller du i havre, socker och kanel. Låt allt puttra samman någon minut för att sedan klicka ut havreblandningen över din smet. Det kommer bildas små härliga grottor med den mumsiga havre blandningen när kakan är färdiggräddad.
Grädda kakan i 175 grader, i ca 20-30 min lite beroende på vad du väljer för form. I en långpanna där kakan är lite tynre tar det omkring 20 min, men i min stora sockerkaksform som är gjord i tjock keramik där kakan blir tjockare tog det omkring 30 min. Ni får helt enkelt hålla koll och känna efter med en sticka, stickan ska inte vara kladdig :).



Kakan går utmärkt att skäras upp och frysas in det som inte går åt för stunden.





Kommentarer
Fia

Ser god ut =)

2012-05-11 @ 15:55:15
URL: http://www.sofsan.se
Bella

Vad jobbar du som? :)

2012-05-12 @ 11:40:38
URL: http://bellsibullsi.blogg.se/
Ida

Jag har en tävling där du kan vinna en valfri print utan ram från GeMina Arts! :)

Var gärna med men läs reglerna noga ifall du deltar :)

http://idahtt.blogg.se/2012/may/tavling-vinn-en-valfri-print-utan-ram-fran-g.html



Har även en frågestund på min blogg, fråga gärna ngt :)

http://idahtt.blogg.se/2012/may/fragestund.html

2012-05-12 @ 17:06:56
URL: http://idahtt.blogg.se/
jenny

Bella: jag jobbar som vakt, så tyvärr inget mat/bak relaterat :)..

2012-05-12 @ 21:51:37
URL: http://Cookiesndreams.se
Frida

Den ser väldigt god ut! :)

2012-05-12 @ 23:45:02
URL: http://fridiifrida.blogg.se/
Andrea

Ser ut som en mumsig kaka det där! Här är länken till de där sconsen jag hade hört om. De ska tydligen vara supergoda!



http://arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=21065

2012-05-13 @ 20:15:36
URL: http://friskusen.blogg.se/
Jenny

Andrea: Oj ja dom såg goda ut :) de får jag prova nångång :)

2012-05-13 @ 20:18:27
URL: http://cookiesndreams.se
Sara Nilsson

Gjorde denna kaka för några dagar sen. Riktigt god! Fast lite knepigt med så stor mängd smet då man som jag bara har normalstora sockerkaksformar. Men rekommenderar den absolut, riktigt gott slutresultat! :)

2013-01-14 @ 00:14:40


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin