Tårtkalas i Norrhagen

I helgen har det vart kalas i Norrhagen, massor av gottis har bakats och först ut på bloggen blir en hederlig gräddtårta!

Det är väldigt sällan jag gör tårtor måste jag medge, någon enstaka gång vid födelsedagar men aldrig bara för att och av ett rent infall. De gånger jag gör en tårta däremot så gör jag det väldigt enkelt för mig, bär, vaniljkräm och grädde är vad jag brukar hålla mig till. Jag har ganska svårt för tjocka lager smörkräm eller ett riktigt maffigt lager utav grädde, det är faktiskt på senare tid jag har lärt mig att äta grädde över huvud taget. Den här gräddtårtan fanns iaf med i provlagningsuppdraget från Arla och den är helt i min smak, receptet finner ni här. En lätt fluffigt tårtbotten, en god vaniljkräm i perfekt konsistens att bre ut över tårtan och syrliga bär. En riktig sommartårta med andra ord som jag tycker ni ska prova :).
 

 

Recept Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver


Vispa ägg och socker riktigt poröst och fluffigt, blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner det i ägg smeten. Häll upp i en bröad springform och grädda i 175 grader i 30 min. Låt kakan svalna innan du delar den i tre stycken jämna bottnar med hjälp av en brödkniv.


 

 

Vaniljkräm:
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl socker
1 vaniljstång
5 äggulor
3 msk majsstärkelse

ca 3 dl mosade bär
3 dl vispad grädde


Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg fröna tillsammans med vaniljstången i en kastrull, häll i mjölk, grädde och socker, låt koka upp. ta kastrullen av plattan och låt stå i ung 10-15 min, plocka ur vaniljstången.
Vispa upp äggulor med majsstärkelsen och rör ned det i kastrullen, sätt tillbaka kastrullen på plattan och värm upp under ständig vispning tills den har tjocknat (krämen ska inte koka). Låt krämen svalna i vattenbad. Receptet till vaniljkrämen kommer jag använda mig av många gånger, perfekt konsistens och god smak!

Bre ett tjockt lager med vaniljkräm och de mosade bären på båda lagren (jag använde hallon, men valet är fritt). Sätt på locket och bred ut vispad grädde över hela tårtan. För att enklast få det jämt brukar jag använda en lite bredare kniv, se till så att grädden täcker hela tårtan, ingen botten ska synas. Garnera med precis vad du vill, färska bär, riven choklad, blommor, ljus?
 Jag har inte konstnär nog i mig (synd) för att hålla på med sugarpaste eller marsipan för att göra fina utsmyckningar och garneringar till tårtor och bakverk. Så här fick det bli ett jämt lager grädde och några stora färska blåbär (chokladdekoren gör man lätt genom att ringla/spritsa lite smält choklad på ett bakplåtspapper och sedan låta det stelna). Ibland räcker det lilla långt :).

Vad vill ni helst ha för fyllning i en tårta :)?
Trackback

bloglovin