Ljuvlig Lasagne


En rykande lasagne slår aldrig fel på middagsbordet och smakar alltid minst lika gott även dagen efter, därför passar jag alltid på att göra så det räcker till två middagar här hemma. Vissa dagar är det så skönt att bara kunna plocka fram rester ur kylen och snabbt få fram middagen, eller hur :)? Att göra lasagne innebär några moment men det är inga svåra sådana, och så fort du har lagt ihop din lasagne sköter den ju sig själv i ugnen. Och om du vill spara lite tid kan du ju använda köttfärssåsen från föregående dags middag.

Jag tycker en lasagne kräver en god krispig sallad till, något kallt och fräscht som bryter av mot den rykande såsen och pastan. Lite ruccola, tomat, avocado, lök och fetaost fick ta plats på dagens tallrik bredvid denna goda pastarätt.Receptet räcker till ca 4 pers

Köttfärssås
400 g köttfärs
1-2 morötter
1 gul lök
400 g krossade tomater
3/4 dl tomatpure
1 dl grädde
3 vitlöksklyftor
1 msk chipotlepasta
salt och peppar

Börja med att fräsa den hackade löken, lägg sedan i köttfärsen och stek tills färsen är tillagad. Häll i krossade tomater, riven morot, tomatpure och grädde. Krydda med chipotlepasta och pressad vitlök innan du saltar och pepprar, låt köttfärssåsen koka ihop en stund på svag värme. Smaka av ifall något fattas.

Bechamelsås
ca 50 g smör
5 msk mjöl
6 dl mjölk
2 dl grädde
100 g riven ost
salt och peppar

Under tiden som köttfärssåsen puttrar på spisen kan du sätta igång med bechamelsåsen. Gör en redning på smör och mjöl och häll sedan i vätskan lite i sänder. Riv osten och lägg i den i såsen, låt koka upp tills såsen tjocknar och osten har smält, salta och peppra. Jag har alltid ost i såsen när jag gör lasagne, vissa lägger den imellan lagren eller uppepå, men allting blandas ju hur som helst :).

8-10 st lasagneplattor

Nu är det dags att lägga ihop din lasange, häll lite bechamelsås i botten på en form innan du lägger ett jämt lager med lasangeplattor. Bygg på med köttfärssås och ytterligare bechamelsås innan du börjar om med ett lager lasangeplattor igen, fortsätt tills du nästan når kanten på formen. Avsluta bygget med att täcka några plattor med bechamelsås. In med lasagnen i ugnen och tillaga i ca 20-30 min i 200 grader, låt gärna lasagnen stå en liten stund innan den serveras.
 

 
 
Om du låter lasagnen stå en stund efter att den kommit ut ur ugnen sätter den sig lite bättre och blir lättare att ta utav :). Berätta gärna hur du gör din lasagne på bästa sätt, kanske någon udda ingrediens eller smaksättning!?

Trackback

bloglovin