Körsbärsmazariner med hemkokt körsbärssylt

God kväll på er, det blev visst lite senare än planerat idag, men här får ni något sött till sommarfikat att sätta tänderna i :).

Igår kokade jag en underbart god körsbärssylt
, jag har aldrig gjort sylt av körsbär tidigare men jag vill lova er att den vart riktigt god! Grämer mig nästan lite att jag aldrig testat det förut.. Nåja, tanken med körsbärssylten var att de skulle förgylla några söta små mazariner, med andra ord körsbärsmazariner som är det första receptet ut ifrån provlagningsuppdraget med Arla som jag berättade om igår och ni hittar receptet på mazarinerna här. Jag har aldrig riktigt tänkt så mycket på mazariner tidigare, det är en kaka som kan kännas kanske lite bortglömd rent utav? Men faktum är att det är en god kaka (speciellt för dig som gillar mandelmassa) som inte alls är krånglig att pyssla ihop själv hemma i köket. Och det var just de, gör dom själv för mazarinerna man köper i packe på affären går inte att jämföra med dessa!
 

 
 
 
Recept för ca 16 st mazariner
Deg:
3 dl vetemjöl
3 msk socker
½ tsk bakpulver
100 g smör
1 ägg

Lättast gör du degen i en matberedare, kör ihop mjöl, socker, bakpulver och smör till en smulig blandning. Knäck därefter i ägget och kör snabbt ihop det till en deg. Tryck ut degen i 16 st folieformar och ställ sedan in de i kylen för att stelna till lite. Sätt under tiden ugnen på 200 grader och börja med fyllningen.

Fyllning:
ca 1 dl körsbärssylt
250 g mandelmassa
½ dl socker
125 g rumsvarmt smör
2 ägg

Riv mandelmassan i en bunke och blanda ut med sockret. Se till så att du har ett riktigt rumsvarmt smör (micra annars några sek så det börjar mjukna), rör ut smöret med mandelmassan. Knäck i ett ägg i taget och rör till en jämn smet. Ta fram dina formar och lägg en klick sylt i varje botten innan du täcker upp med fyllningen. Grädda i 200 grader i ca 15-18 min.
 

 

Glasyr
2 dl florsocker
1½ msk vatten
1 krm röd hushållsfärg

Låt mazarinerna svalna när du tagit ut dom. Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred ut över varje liten kaka. Garnera gärna med några körsbär uppepå som hintar om den lilla gömman av sylt som döljer sig inuti :).
Tips: det går bra att frysa in mazariner, men vänta då med att ta på glasyren tills dom ska ätas!
 

 

Recept på Körsbärssylten finner du här

2 liter körsbär
½ dl vatten
6 dl socker
3 krm citronsyra
pektin

Det här blir en ganska stor mängd sylt, ca 1.75 l så känner du att det blir för maffigt går det ju alltid bra att halvera receptet!

Skölj och kärna ur dina körsbär enklast går det för hand se upp för stänk bara jag fick en prickig tröja på köpet :), men har du en körsbärsurkärnare så är lyckan gjord för en stund! Lägg bären tillsammans med socker och vatten i en kastrull och låt koka upp på svag värme, puttra i 15 min. Skumma av några gånger och blanda mot slutet ner citronsyra och pektin i sylten. Jag använde mig utav syltsocker, tycker det funkar utmärkt då det redan innehåller pektin och citronsyra, bra va :)?. Stelirisera glasburkar i ugnen genom att ställa in dom i 100 grader ca 10 min, fyll sedan med sylt upp till kanten innan burkarna tätförsluts. Öppen burk förvaras i kylen.
 
 
 
 
Trackback

bloglovin