Ingen sommar utan Tzatziki

Äntligen kan man nästan ta på sommaren, ge mig en lite varmare sol och semester så är det fulländat :)! Längtar tills vi går ner till bryggan och äter lunch och lapar i oss alldeles för mycket sol i dom värsta soltimmarna, ja jag älskar solen! Något annat jag gillar är tzatziki! Vi har legat i en torka nu nästan hela vintern men nu är det grillsäsong och jag bara måste ha tzatzikin tillbaks på middagsbordet. Det är en enkel och fräsch sås som för tankarna till ett varmt Grekland och som alltid funkar lika bra till en grillad köttbit eller att dippa en nybakt baguett i. Det finns olika sätt att göra sin sås på, ett lite snabbare och ett som tar lite längre tid men kanske är mera korrekt. Vilket som så kommer du få en god sås/tilltugg/förrätt!

Recept
1 gurka
2 dl yoghurt
3 st vitlöksklyftor
salt och Svartpeppar
ev lite citron och ca 1 tsk olivolja


Riv grukan grovt och låt den ligga och rinna av i en sil, salta lite över så hjälper det till att dra ur vattnet ur gurkan. Försök få ur så mycket vatten som möjligt. Är du ute i god tid kan du hälla yoghurten i ett kaffefilter så att vasslen rinner av, annars går den bra att andvända precis som den är. Blanda ihop den avrunna gurkan med yoghurten (gärna turkisk eller grekisk yoghurt som är lite fastare och inte har behovet av att rinna av så mycket). Pressa ner vitlök och peppra efter smak, har du saltat gurkan så är det förmodligen salt så det räcker redan. Smaksätt ev med lite citron och en skvätt olivolja.
 
 
Trackback

bloglovin