Abborre från årets första fångst

Det är få maträtter som klingar så mycket sommar i mina öron som just abborre gör, gärna panerad med färsk potatis och om du har tur stekt abborrom på en hårdbröd macka! Det är svårtslaget på många sätt. Jag minns dom gånger vi åkte ut på sjön hela familjen och satt på klipporna och metade, solade och badade om vartannat, då försegick det alltid en ständig tävling om vem som fick den största abborren (dock tröt nog ofta mitt tålamod innan det ens börjat nappa), då är det ett plus att ha fördelen att kunna lägga nät.

Jag berättade ju tidigare här i veckan att vi var och lade ut årets första nät i lilla viken där vi bor, det blev en bra fångst på 20 abborrar och 3 gösar vilket några utav er fick en sneak peek på genom Cookies n Dreams på Facebook. Man får känna sig lyckligt lottad som bor där man bor minst sagt :)! Så häromdagen njöt vi av en redig lunch som skrek sommar lång väg här i Norrhagen och självklart ska jag dela med mig av njutningen även till er!





För att njuta av denna härliga måltid behöver du:

Abborrfile samt abborrom
mjöl
ägg
ströbröd
majonäs
salladslök
färsk potatis
dill
hårt bröd
flingsalt och peppar

Panera dina fiskfileer i mjöl, ägg och ströbröd, kom ihåg att salta och peppra i mjölet innan. Stek fileerna snabbt på medelhög värme i rikligt med smör, vill du inte panera så smakar det underbart vilket som. Stek under tiden även på rommen i en klick smör tillsammans med lite salt och peppar, det tar sin lilla tid men när rommen börjar få färg och sprätta hej vilt så är den klar :).
Lägg dina små färskpotatisar på en plåt och ringla över olja, stek dom i ugnen på 225 grader tills dom är klara. Jag brukar låta skalen sitta kvar när dom är så små och fina. Lägg upp potatisen i en skål och strö över rikligt med hackad färsk dill, flingsalt och lite nymalen peppar.
Servera allting med hårt bröd lite färsk hackad salladslök och majonäs, gör som jag och lägg upp allt det goda på en hårdbröd macka eller njut av det på tallriken. Det här visar ännu en gång hur enkelheten sålänge du har bra råvaror vinner i längden, jag hoppas bara nu att jag har många liknande måltider att se fram emot under sommarhalvåret.





Okej, jag har nyss ätit middag men jag skulle inte kunna säga nej till en sån här macka om den stod framför mig just nu :).




Kommentarer
Monia - mamma till Tuvalie

Hej, var gärna med och tävla hos mig :) Du kan vinna 300 kr presentkort hos batteriexperten.com och en valfri barntavla från dotto.se. Tävlingarna hittar du här: http://moniasundgrenjansson.blogg.se/category/tavlingar.html

2012-05-04 @ 18:38:00
URL: http://moniasundgrenjansson.blogg.se/
Beatrice

Oh så gott! Jag fiskade mycket abborre som barn och fick njuta av den nystekt. Det är himmelskt! Nu blir det inte lika ofta men nån gång steker vi om den ser fräsch ut i fiskbilen. Nu blev jag rejält sugen :) Kanske kan jag få tag på file' imorgon med lite tur.



Trevlig mathelg till er. Nybakat frukostbröd kanske ;)

2012-05-04 @ 21:25:25
Emma

Gud så gott de såg ut!

Abborre är rena lyxfisken för mig, vi kommer aldrig ut o fiskar o köper tyvärr inte.. så när nån av fiskarna kommer hem till svärmor med fisk då o då, så håller man tummarna att de är nån abborre med :)

Så gott :)

2012-05-04 @ 22:12:25
Nastasja

Min morfar och syster är hejare på att fiska abborre så jag får nog ge mig på detta i sommar med. De mackorna såg så himla goda ut!

2012-05-05 @ 00:18:26
URL: http://thefoodtrain.blogg.se/
Anonym

En delikatess! Inte mycket som slår nyfångad, panerad & smörstekt abborre till lunch.

2012-05-08 @ 20:27:16
Anonym

finns det färsk potatis redan nu?

2012-05-14 @ 19:14:34
Jenny

Sv: Ja det finns det :), denna var dock inte svensk men ack så god ändå :).

2012-05-14 @ 19:24:56
URL: http://cookiesndreams.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin