Västerbottenpaj

Härom dagen lagades västerbottenpaj, man behöver inte vänta till sensommar och kräftskiva för att det ska ätas inte hos oss iaf. Jag älskar västerbottenpaj, dock är den inte så matig så servera gärna med en stor sallad om det inte är kräftperiod, eller varför inte med en klick rom och creme fraich :). Den här pajen blir riktigt krämig av all ost och grädde, tycker du att den blir för fet med vanlig grädde så byt ut mot matlagningsgrädde eller någon dl mjölk.

Pajdeg:

2½ dl mjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
en nypa salt

Fyllning:
2 ägg
2 äggulor
2½ dl grädde
250-300 g västerbottenost
salt och peppar


Kör ihop pajdegen med maskin eller nyp ihop den för hand, lägg degen för att vila en stund i kylskåp innan du trycker ut den i en pajform. För att undvika bäst att kanterna inte sjunker ner så ställ in den i frysen en stund innan gräddning. Förgrädda pajskalet i ca 10 min 200 grader.

Knäck äggen i en bunke och vispa lätt ihop med grädden, riv din bit med västerbottenost och rör ner det i smeten. Salta och peppra, det är enda kryddan jag tillsätter. Häll fyllningen i ditt pajskal och grädda i 175 grader i ungefär 30 minuter, det gör inget om den är lite dallrig när du tar ut den men den ska inte va lös. När det är kräftskive tider så har jag kantareller i pajen det blir underbart gott, stek bara ur all vätska ur svampen innan. 
Trackback

bloglovin