Linfröbröd

Provade att baka ett nytt bröd idag, det blev ett riktigt saftigt, fint och mättande bröd, som jag definitivt kommer göra om! Så här får ni receptet på mitt linfröbröd.



Recept:
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
3/4 dl mörk sirap
1½ tsk salt
2 dl krossat linfrön
1 dl krusakli
1 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl

Bland ut jästen med fingerljummet vatten, häll i sirapen och blanda noga. Salt, linfrön, krusakli och grahamsmjöl åker i och rörs om väl innan du tillsätter vetemjöl lite i taget. När du känner dig nöjd med degen ställs den under bakduk för att jäsa ungefär 45 minuter.
Baka ut degen på mjölat bakbord tills du får den smidig och fin, forma till en limpa och lägg i en form klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa ännu en gång i ca 40 minuter innan limpan bakas i ugn 225 grader i 35-40 minuter, vird ner temperaturen till 200 grader efter en kvart ungefär och täck eventuellt över med ugnsfolie om brödet börjar bli för mörkt.



Nyttigt att veta om linfrön:

Bröd med linfrön brukar ha en tendens att bli extra saftiga eftersom linfröna har en vattehållande förmåga. Linfrön har också en positiv effekt på mage och tarmar i rimliga mått. "Råa" linfrön ska dock inte överkonsumeras utan omkring 1-2 msk per dag (hela linfrön) är det rekomenderade intaget detta på grund av att linfrön innehåller cyanid. Däremot vid användning som här av krossade linfrön vid bakning där gräddning i ugnen sker så minskar cyanidinnehållet markant.
Så att använda linfrön i bakning där en upphettning förkommer är alltså ingen fara för någon överkonsumtion, kom ihåg att folk dagligen äter linfrön och för att bli cyanidförgiftat krävs en överkonsumtion under en lång tid.

"Cyanidinnehållet i krossat linfrö förefaller i hög grad att reduceras vid bakning. Enligt (5) kunde inte cyanid påvisas i bröd respektive muffins med krossat linfrö efter gräddningen." /Livsmedelsverket




Kommentarer
cindy

Vad gott det ser ut! :)

Ha en fortsatt trevlig onsdag!



/http://cindyvuong.blogg.se

2012-03-14 @ 14:43:59
URL: http://cindyvuong.blogg.se/
Mickan

Gott med hembakat!

2012-03-14 @ 16:17:13
URL: http://livelovelaugh.blogg.se/
Alexandra Kjellman

Muuums! Hembakat är det bästa som finns!

2012-03-15 @ 07:08:35
URL: http://alexandrakjellman.webblogg.se/
Mira

Det låter gott, synd bara att jag inte är så mycket för frön i brödet! :/

2012-03-15 @ 08:49:18
URL: http://mirasplace.blogg.se/
Louise

Åh vad gott med hembakat!

2012-03-15 @ 10:05:07
URL: http://louisedahl.blogg.se/
tina

Det här måste ju vara en sida för dig!

Helt nyöppnad!

http://www.leilasgeneralstore.com/

2012-03-15 @ 10:40:31
ebba & isabella

ny omgång av dagens blogg finns nu uppe , sista för den här veckan så passa på att va med nu ?

http://wejustsmile.blogg.se/2012/march/dagens-blogg-16.html#comment

2012-03-15 @ 10:40:57
URL: http://wejustsmile.blogg.se/
tina

Det här måste ju vara en sida för dig!

Helt nyöppnad!

http://www.leilasgeneralstore.com/

2012-03-15 @ 10:41:24
Jasmine

Det ser väldigt gott ut!

Roligt när man provar att baka något nytt och genast blir så förtjust i det. :)

Kram

2012-03-15 @ 13:22:02
URL: http://rosanatt.blogg.se/
Anna

Sv: hihi aha jag såg inte att det fanns en frukost kategori! Men nu såg jag, tack!

2012-03-16 @ 08:20:18
URL: http://annatennis.blogg.se/
masshe

åhh den äh måste jag prova, ser jättegott ut :D

2012-03-16 @ 19:38:57
URL: http://mimimoo.blogg.se/
sofia p

Hej vännen! Jättegott o enkelt bröd. Jag hade ingen brödform men hade smör o havregryn i en sockerkaks form, funkade faktist jättebra. Kram kram

2012-03-16 @ 19:46:26
Nastasja

Fina Jenny, jag har en fråga till dig: min syster är allergisk mot linfrön, finns det något jag kan ha i istället för det? Har sett att du använder det i många av dina recept men jag är ingen erfaren brödbakare och vet inte riktigt vad man kan byta ut mot vad och så. Tacksam för svar!

Kram!

2012-04-10 @ 18:44:21
URL: http://thefoodtrain.blogg.se/
Jenny

Nastasja: Just i detta recept så får linfröna brödet saftigt, du skulle kanske kunna byta ut det mot tex vetekross men det blir inte samma bröd. Annars så kan du utesluta de helt i mina filmjölksbröd det är inga problem :). Det mörka siraps brödet är riktigt gott också och helt utan frön. Nästa gång jag bakar bröd ska jag tänka på att inte ha i linfrön, det åker i i bara farten ibland :). Kram!

2012-04-10 @ 19:31:13
URL: http://cookiesndreams.blogg.se/
Jennifer [fotoblogg]

Alla dina bröd ser så galet goda ut! Så fort jag baka bröd i brödform så blir de kladdiga i mitten och stenhårda utanpå, varför? Skär jag upp dem för tidigt eller vad beror det på?

Svar: Tack snälla Jennifer! Tyvärr så vet jag inte riktigt vad som är felet då? Men alla ugnar är ju olika och det gäller ju bara att lära känna den. Det låter ju som att din ugn kräver lite längre gräddningstid, och prova med att täcka över brödet med folie efter kanske halva tiden om du tycker skorpan blir för hård. Du kanske ska prova att baka bröd med termometer för att vara säker på att det är helt klart? Om du bakar filmjölksbröd så låt dem gärna svalna innan du skär i dem. Hoppas de gav lite nytta iaf!
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-18 @ 22:22:39
URL: http://starofusa.blogg.se
Annatroll

Wow, godaste brödet ever!!! Tack för fina recept och all inspiration! Ha en go helg, Kraaam

Svar: Åh vad glad jag blir att du tyckte om det! Det är lite utav en favorit själv :)! Sköt om dig, kram!
cookiesndreams.blogg.se

2012-10-13 @ 16:42:16
URL: http://annatroll.blogg.se
Annatroll

Bakade även ditt morotsbröd, (går ej att kommentera under det) dubblade receptet och bakade det i två avlånga formar, tycker det blir finare form på skivorna sedan! Superdupergott även detta, och enkelt att baka! Tack igen!Kraaam.

Svar: Hm.. ska kolla upp varför det ej går att kommentera, vad bra att du sa det! Ska också tänka på att lägga brödet form nästa gång :)! Tack för att du delar med dig, så roligt att höra når någon testar recepten!! Kram
cookiesndreams.blogg.se

2012-10-13 @ 16:46:22
URL: http://annatroll.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin