Kanelbullar

Bullar! Ja, jag måste nog säga att jag är svag för bullar, kanelbullar, vaniljbullar, blåbärsbullar you name it :)! Under vår och sommar vill jag väldigt gärna ha bullar i frysen redo att plockas fram när fika suget sätts in. Och alla gillar väl bullar? Att få till en riktigt bra bulldeg är inte så svårt men det finns vissa riktlinjer att gå efter:

  • Tänk på att degvätskan inte få överstiga 37 grader då kommer du ta kål på jästen
  • Tillsätt hellre för lite än för mycket mjöl kan inte påpeka det nog så låt degen vara lite kladdig inför första jäsningen
  • Det är väldigt svårt att säga att en deg ska jäsa i 40 minuter, ha istället som riktlinje att den ska jäsa till minst dubbel storlek.
  • Knåda!

Så med det sagt lycka till med bullbaket!

Recept:
150g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
3 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
12-13 dl vetemjöl special

1 ägg
pärlsocker

Värm upp mjölken, när det är fingervarmt häller du lite av spadet i en bunke tillsammans med den smulade jästen. Rör tills jästen har lösts upp i detvätskan då tillsätter du resten av vätskan, socker, salt och stötta kardemummakärnor. Tärna upp det rumstempurerade smöret och tillsätt det i bunken. Ha i mjölet lite i sänder och jobba ihop till en fin deg ca 12 minuter i maskin. Låt jäsa under lock till dubbel storlek.

Stjälp upp din deg på ett mjölat bakbord och knåda ut alla luftbubblor och dela degen i två delar. Kavla ut degen till en rektangel, bre rumsvarmt smör över hela ytan och ha på rikligt med kanel och nån matsked socker. Rulla ihop degen och skär små bullar som du lägger i formar eller snurra dina bullar och lägg dom direkt på bakplåtspapper som jag gör.

Hur snurrar man bullar? Det finns många olika sätt men såhär gör jag:Vik degen dubbel på längden efter att du haft på innehållet till bullen, kavla lite lätt ut degen så den inte är så tjock.Skär ut långa remsor av bulldegen och "byxa" remsorna, dvs dom ska sitta ihop i överkant och ha två byxben hängandes.Nu ska du tvinna byxorna det gör du lättast genom att hålla upp dom och kasta runt ena benet runt det andra, då snurras de ihop i en väldans fart, sedan är det bara snurra ihop bullarna och låta båda ändarna mötas på undersidan.

Låt dina bullar jäsa upp till dubbel storlek gärna under plastfolie så det inte torkar ut degen innan du penslar dom med ett uppvispat ägg och strör över pärlsocker. Grädda i ugn i 250 grader ca 5-8 minuter.Det blev även två längder såhär fina blev dom, sänk temperaturen till 225 grader när dom gräddas och låt stå inne i 15 min. Låt längderna vila en liten stund innan du skär i dom.

Trackback

bloglovin