Klassisk Limpa

Så vart det dags för brödbak idag igen, hade lite svårt att bestämma mig vad det skulle bli denna gång men tillslut så vann en gammal hederlig limpa matchen. Självklart slinker det ibland ner en brödpåse på affären även för mig, rostbröd och sånt köper jag färdigt, men som ni kanske har märkt så gillar jag hembakat bäst :). Egentligen tar det inte så lång tid att baka bröd det är mest flera moment av väntan där du hinner göra massa andra saker under tiden!

Nåja åter till limpan, klassisk god limpa med lite sötma som smakar ljuvligt med några skivor av din favorit ost :).



Recept för 2 limpor
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
4 tsk brödkrydda
12-14 dl rågsikt

Smält smör i en kastrull, häll i mjölken och blanda ut det med jästen i en bunke när vätskan uppnått 37 grader. Häll i sirap, brödkyddor och salt innan du noga arbetar ner mjölet antingen för hand eller i maskin. Ställ degen på jäsning under bakduk ca 1 timme eller till den jäst upp till dubbel storlek.

Knåda degen riktigt smidig på mjölat bakbord, dela i två delar oh forma till två limpor. Lägg dina limpor på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek ännu en gång. Sikta lite rågsikt över limporna och snitta dom med en vass kniv. Sätt in limporna i ugnen på 200 grader i 35 minuter, täck eventuellt över med folie på slutet om dom får för mycket färg. Låt limporna svalna på galler under bakduk. Avnjut ditt goda bröd :).


Kommentarer
Josephine

Mmm..Gott!

2012-03-05 @ 22:23:56
URL: http://josephinesare.blogg.se/
Camilla

Finns nog inget bättre en nybakat bröd, särskilt på morgonen! :)

2012-03-06 @ 07:21:26
URL: http://franberg.blogg.se/
Mickan

Oj, vad mycket gott du delar med dig av här inne! Vad glad jag är att blogg.se lyfter fram såna här guldkorns-bloggar! Jag återkommer definitivt :)

2012-03-06 @ 09:56:13
URL: http://livelovelaugh.blogg.se/
Veronica

Limpa är alltid lika gott!

2012-03-06 @ 20:49:25
URL: http://mistylover.blogg.se/
Martin

Jag har verkligen blivit inspirerad av din blogg! Jag har testat ditt bröd nu och är förväntansfull på mer av dina verk!

2012-03-08 @ 18:31:41
URL: http://martinbakar.blogg.se/
Jenny

Vad roligt att höra Martin!! Tack gånger tusen :)

2012-03-09 @ 03:11:58
URL: http://cookiesndreams.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin