Underbar citruskaka med vallmo

En lätt härlig doft av citron och nybakt ligger i köket för tillfället. Jag älskar när man stiger in i ett kök och möts av underbara välkomnande dofter som visar på att här spenderas det mycket tid, ett rum att inte bara äta i utan också umgås och experimentera fram olika recept och smaker. Ett kök är till för att användas och sådant som används ofta eller har ett kärt ursprung får gärna stå framme och ta sin del av inredningen. Någon som känner igen sig i mitt tankesätt eller tar ni fokus på helt andra saker i hemmet? Berätta gärna vad! För att återgå till mitt kök och den härliga citrus doften kan jag lite smått berätta att en citronkaka med vallmo precis är uttagen ur ugnen. Kan tillägga att den inte bara luktar utan smakar gott också :). Jag hann som tur var precis få det sista ur solens strålar nu när jag var ut och fotograferade, så skönt att kunna fota ute igen, de senaste rätt dystra vädret som annars har härjat utanför dörren har varken varit min eller kamerans bästa vän direkt :)..
 
 
Det är ett flertal som har frågat om just det här kakfatet, för er som vill ha ett likadant så hittar ni det här.
 
Recept:
2 ägg
2½ dl socker
100 g smält smör
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
3/4 dl blå vallmofrön
1 dl smetana
skal och saft ifrån 1 citron
 
Topping:
1 dl smetana
1 dl florsocker
 
Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, blanda alla de torra ingredienserna för sig innan de vänds ner i äggsmeten tillsammans med smetana och citronsaften. Riv ner skalet från en citron i smeten och häll i smält smör, rör tills du har en jämn smet. Smöra och bröa en spring form till kakan och grädda den i ca 40 min i 175 grader. Tag ut kakan ur ugnen när den är färdig och låt svalna.
Vispa ihop själva toppingen till kakan tills det får en ganska fast konsistens, bre ut över kakan innan servering.
Receptet på citronkakan ingår i mitt provlagningsuppdrag och du hittar det även här.
 
 
Smetana är en syrad grädde och är ännu inte så vanligt förekommande i det svenska köket, men som tur är så lanserade arla just smetana i sitt utbud i början av året, bra va :)!
 
 
Kakan har en fräsh smak av citron och vallmofröna ger en spännande konsistens till den otroligt saftiga kakan! Du piffar lätt till kakan med lite fina blommor som tex dessa söta små "bellisar" som faktisk även är ätbara.
 
 
 
 


Kommentarer
Anonym

Vet du något man kan använda istället för Smetana? :)
Har ett recept på citron-vallmofrönsmuffins hemma som är helt underbart goda, så jag tvivlar inte på att denna kakan måste vara minst lika mumsig! :)

Svar: Självklart kan du byta ut den, ta hälften creme fraich hälften gräddfil så blir det rätt likt. Inte för att jag tror att det blir sån stor skillnad med enbart gräddfil heller för den delen :)! De där muffinsarna lät spännande :)!
cookiesndreams.blogg.se

2012-06-20 @ 01:22:56
Sandra

Oj, så gott!

2012-06-20 @ 07:08:25
URL: http://www.sandrasmatkrypin.se
kiwiberries

gott gott!

2012-06-20 @ 10:11:36
URL: http://kiwiberries.blogg.se/
Bakverk och Fikastunder

Låter väldigt spännande! Härliga bilder! Underbart när man kan fota ute ;-)

Annatroll

Hm, låter mysko med vallmofrön, men ändå lite spännande... Måste nog testa!
Trevlig midsomma önskar jag dig! Kraaam

Svar: Jag hoppas du blir positivt överraskad om du provar Anna, det vart iaf jag :). Trevlig midsommar till dig med!! Kram!
cookiesndreams.blogg.se

2012-06-20 @ 21:05:58
URL: http://annatroll.blogg.se
Mårtenssons kök

Provat cupcakes med samma smakkombination så denna kakan kan vi verkligen tänka oss är smarrig!

2012-06-21 @ 18:24:56
URL: http://martenssonskok.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin