Två sorters kakor

Arla recepten fortsätter att flöda in, den här gången blir det smaksatta kokostoppar och hallongrottor med en extra piff, klicka på namnen för att komma till recepten. För er som glömt så är det sista chansen att vara med i arla-tävlingen idag här hittar ni den!

Man brukar väl säga sju sorters kakor men då kommer ni bastna här så det får räcka med två! Igår bakades kokostoppar med ananas en kombination jag tidigare inte provat men som fick helt klart ett gott betyg så för er som gillar kokostoppar kanske de kan vara en riktig hit :)? När jag ändå var igång så bakade jag även hallongrottor med ett marängtäcke, hallongrottor är en sån där riktig mormors kaka i mina tankar som det var åratal sen jag bakade dom sist. Varför vet jag inte för dom är ju riktigt goda både med och utan maräng och borde därför inte glömmas bort. Idag är bakning mycket mode, det ska vara cupcakes, cakepops och macarons :), inget fel i det men vi ska komma ihåg de gamla klassikerna också :)!


Nala är bara en utav alla småtussar här på gården som vill vara med när jag pysslar med kameran ute, speciellt nu när solen värmer :).

Kokostoppar med ananas:
200 g kokosflingor
50 g smält smör
2 ägg
1 dl socker
1 dl krossad ananas
1 dl finhackad torkad ananas

Kokostoppar är busenkelt att göra det är bara att röra ihop alla ingredienserna i en skål och låta stå en liten stund. Tänk bara på att ananasen ska vara väl avrunnen så att det inte blir för vattnigt. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och forma dom i lagom storlek och så att dom blir litetoppiga. Grädda kokostopparna i 175 grader i ca 15 minuter eller tills dom börjar få fin färg på toppen.

 

Hallongrottor med maräng 24 st:
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl marsanpulver (för kokning)

ca 1½ dl hallonsylt

Maräng:
2 äggvitor
2 dl socker


Vispa ihop smör och socker tills det blir vitt och poröst, blanda de torra ingredienserna i en egen bunke och rör sedan ner i smörsmeten. Dela degen i bitar och forma till små bollar som du lägger i pappersformar, tryck en grop i varje boll med tummen där du lägger en klick hallonsylt. I i ugnen och grädda i 10 min i 175 grader. Under tiden kakorna gräddas vispas marängen ihop, börja med att vispa äggvitan till ett hårt skum tilsätt sedan sockret under vispning och vispa tills du har en fast fin maräng. Prova vända snabbt på bunken så ska smeten vara kvar. När kakorna gräddats i 10 min så spritsar du direkt ut en topp med maräng på alla kakorna, sätt sedan snabbt in i ugnen igen och grädda i ytterligare 10 min.


Med marängen som ett gömmande täcke blir det verkligen som en liten hallongrotta i mitten.
 
 


Min maräng blev inte den snyggaste men det är väl smaken som räknas :)?
Trackback

bloglovin