Toscakaka

Ni som följer Cookies N Dreams på facebook har väl inte kunnat gå miste om bilden som lades ut på den här goda kakan igårkväll :)? Och gjorde ni det så får ni en chans att njuta av den nu istället! Jag skulle egentligen ha bakat en annan kaka ifrån början men så fattades en ingrediens helt plötsligt (måste ha små hustomtar i skafferiet), så den kakan fick snabbt omvandlas till den här kakan istället, hänger ni med de vart lite kaka på kaka där kan man säga :). Hur som, det gick som smort förutom att elvispen gick sönder mitt i allt så nu är jag i stort behov av en ny!

Toscakaka som det fick bli, känns som en riktig klassiker och funkar perfekt nu när du ska ha fikabjudning ute i solen. Det sega lagret av knäckig mandel ger liv åt den här annars ganska enkla kakan. Och som ni kanske redan har upptäckt är toscakakan även den ett härligt Arla recept som ni finner här.

 
Recept

Kakbotten:
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl gräddfil

Börja med att vispa socker och smör till en porös smet, knäck sedan i ett ägg i taget under fortsatt vispning. Häll i grädd fil och blanda de torra ingredienserna för sig innan de rörs ner i smeten. Den här smeten blir rätt så tjock så klicka ut den jämt i en smörad och bröad springform. Grädda sedan i ugnen i först 20-25 min i 175 grader.

Toscaglasyr:
75 g smör
½ dl honung
½ dl socker
2 dl sötmandel hackad
1½ msk mjölk
1½ msk mjöl

Under tiden kakan gräddas kan du göra själva toscan. Smält smör i en kastrull och blanda ner resten av ingredienserna, låt koka ihop någon minut så det tjocknar till något. När kakan gräddats första delen tar du ut den och brer på toscasmeten innan du snabbt sätter tillbaks kakan i ugnen igen. Grädda ytterligare ca 10-15 minuter. Låt kakan svalna något när den tagits ut ur ugnen innan den tas ur formen.

 
Gräddfilen gör kakan riktigt saftig och god. Blir sugen på en bit bara av att se på den här bilden :).

 
För att spara tid med mandeln så kan du pulsköra den i en mixer istället för att hacka. Se bara till så att det inte blir till ett enda smått mjöl.
Trackback

bloglovin