Nationaldagstårta

Imorgon är det Sveriges nationaldag, men jag undrar just om det betyder mer för folk än att det just är en ledig dag? Många reflekterar nog knappt varför vi är lediga kan jag tänka mig (de samma gäller mig). Brukar ni fira nationaldagen, ni kan väl berätta hur isf? Jag tycker absolut inte det behöver vara något speciellt utan mer bara uppmärksamma dagen lite mer, kanske med en liten tårta som den jag tänkte dela med mig av eller bara med att hissa flaggan i topp :).

Den här tårtan vann en tävling som Arla hade som gick ut på att just göra en Nationaldagstårta. Nu har även jag provat på att göra denna vilket flöt på bra, men måste säga att jag var lite tveksam till en början hur jag skulle få ihop det med all marsipan då jag inte har det bästa utav tålamod. Att vänta på att en deg ska jäsa i flera timmar eller långkoka en gryta på spisen är en sak då behöver jag bara tiden men just att pilla och vara konstnärlig är inte min starkaste sida. Jag tycker att det är jätte kul men vid första lilla fel utbrister jag ett frustrerat MEN ÅÅH! Men denna gång gick lindrigt om man bortser från att jag sprutade ner min sambos tröja med blå karamellfärg i min iver att färga marsipanen, där utbrast iofs inget MEN ÅH utan en mer skamsen blick om någon såg och ja för den som undrar, det syntes (men gick som tur var bort i tvätten). :)
 

 

I grund och botten så är tårtan en vanlig god rulltårta som har fått sig en liten extra pimpning med marsipanen.
(Tårtan ser helt enorm ut på den här bilden (eller så är jag liten?) !

Nationaldagstårtan är en del ur provlagningsuppdraget från Arla, receptet finner du här.

Rulltårtebotten:
3 ägg
1½ dl socker
1 msk vatten
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulve
r

Vispa upp ägg och socker riktigt vitt och poröst. Häll i vattnet, blanda de torra ingredienserna för sig och vänd ner i äggsmeten tills inga mjölklumpar återstår. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 30x40 cm, häll i smeten och grädda i ca 5 min i 250 grader. Känn efter noga så att den är genogräddad innan den tas ut ur ugnen och var samtidigt försiktig med att den bränns vid. Vänd upp botten på ett sockrat bakplåtspapper och låt svalna med formen över sig för att hålla fukten.

Fyllning:

3 dl grädde
250 g jordgubbar
1½ msk socker


Skiva jordgubbarna lätt och blanda med vispad grädde innan fyllningen bres över rulltårtan. Rulla ihop tårtan försiktigt så den inte går sönder.

Garnering:

2 dl vispad grädde
jordgubbar
ca 400 g vit marsipan samt gul och blå karamellfärg


Bre ut ett lager grädde över rulltårtan innan locket med marsipan läggs över. Kavla antingen ett eget eller köp färdig kavlat. För att färga marsipanen häller du några droppar karamellfärg på en bit marsipan och knådar in det tills allt har en jämn färg.
Bred ut jordgubbs och gräddfyllningen på botten när den svalnat, jag fick inte riktigt på allt då det ville fly ut i kanterna när jag rullade ihop den.

 

Vik in marsipanen runt om tårtan så gott det går, garnera sedan med ett fint band som du gjort av den färgade blåa och gula marsipanen genom att rulla två längder och twinna dom om varann. Annars kan du använda ett vanligt gult och blått band att knyta runt tårtan. Garnera därefter med lite färska jordgubbar runt om.

 

Jag mer än älskar syrener, kan inte få nog den här tiden på året när alla börjar blomma så fint för att inte tala om hur gott dom doftar! Passa på att använda dom så mycket ni kan nu innan alla är utblommade!
Trackback

bloglovin