Macadamianöt och chiafrö bröd

Jag vaknade först rätt så tidigt imorse men när jag tittade ut på regnrusket så bestämde jag mig för att ligga kvar i sängen. Det slutade med att vi låg och drog oss länge, länge, så skönt och mysigt men det gör att jag känner mig lite förslappad resten av dagen. Känns det igen? Nu sitter jag i alla fall placerad här framför datorn med två spinnandes kalla och frussna missar i knät, nyss inkommna från regnet.

Jag har precis fyllt på magen med en skiva av ett riktigt gott bröd som jag tänkte dela med mig receptet utav till er. Jag testade en ny frösort i det här brödet som jag kom över, nämligen chiafrön. Har ni hört talas om det här lilla fröet tidigare? Om inte så tycker jag att ni ska lägga namnet på minnet, chiafröet kommer ursprungligen från Mexico och är ett utav världens mest näringsrika livsmedel.

 

Recept:
4dl filmjölk
3/4 dl mörk sirap
2 morötter
2 msk olja
3 msk chiafrön
1 dl macadamian
1½ dl havregryn
2 dl rågmjöl
ca 3½ dl vetemjöl med fullkorn
1½ tsk bikarbonat

Tillvägagångssättet för det här filmjölksbrödet är inge krånligare än vid något annat filmjölksbröd. Riv morötterna grovt och hacka upp nötterna innan du rör ihop alltsammans, börja först med de blöta ingredienserna och forsätt med de torra tills du har en bra kladdig konsistens. Klä en brödform med bakplåtspapper och klicka i degsmeten, strö gärna över lite nötter och havre. Grädda i 175 grader i 75 minuter, täck eventuellt över med lite folie mot slutet om det börjar bli för mörkt. Som alltid ska du låta ett filmjölksbröd stå tills sig något och svalna lite innan du hugger in. Håller sig färskt och gott i minst ett par dagar.

 

Såhär ser dom små mirakelfröna ut, för att enkelt beskriva chiafröet så innehåller det bland annat: mycket mer omega 3 än lax, mer magnesium än broccoli, mer protein än havre, mer kalcium än mjölk och mer järn än spenat.
Trackback

bloglovin