Kanelparfait med äppelkompott och mandelflarn

Bara rubriken på den här desserten räcker nog för att fånga mångas intresse, jag vet att mitt fångades iaf och gör fortfarande för den delen nu när jag smakat på härligheten! Äppelkompott är en sån där sak som jag tidigare kokat till jul men massa kryddor, men den här varianten med enbart smak av kanel och äpple passar utmärkt nu till sommarn. Kompotten är dessutom ett utmärkt komplement att ha till gröten som ni kanske såg i tidigare inlägg eller tillsammans med en klick keso som mellanmål. För att återgå till själva desserten som en helhet så kompletterar allt varandra och den fick många lovord då det bjöds på till söndagsfikat :). Mandelflarnen tillför det där lilla extra och det blir gott med en liten annan textur till, sen ska jag inte hymmla med att det blir lite extra fint!

 

Kanelparfait ca 4 port:
3 äggulor
½ dl socker
½ msk kanel
2½ dl vispad grädde

Den har parfaiten blir riktigt krämig och god med en precis lagom smak av kanel!
Vispa upp gulorna med sockret så det blir poröst, blanda sedan ner kanelen och vänd ner den lättvispade grädden i äggsmeten. Häll upp i en form och ställ i frysen minst 4 timmar innan servering. Klä gärna formen med plastfolie för att förenkla om glassen ska stjälpas upp vid servering.

Äppelkompott:
1½ kg äpplen
2 kanelstänger
2 dl vatten
1 dl socker

Skala och kärna ur äpplena, skär dom i klyftor eller stora tärningar. Koka upp vatten, socker och kanel i en stor kastrull och lägg sedan i äpplena, låt puttra tills dina äpplen har blivit mjuka omkring 10-15 minuter. Häll upp din äppelkompott i en fin glasburk med tätförslutande lock, låt även kanelstängerna följa med så fortsätter dom att ge smak. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp.


Mandelflarn:
50 g smör
½ msk mjölk
½dl socker
½ msk honung
1 msk vetemjöl
1 dl sötmandel

Hacka mandeln ganska smått, smält smöret i en kastrull och lägg i resten av ingredienserna. Låt allting puttra ihop någon minut. Värm upp ugnen till 175 grader, klicka ut din smet på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tänk på att inte ta för stora skedar med smet och att hålla stora mellan rum emellan annars kommer flarna att flyta ihop. Grädda i ca 6 minuteri varm ugn. Låt som stelna till lite när flarnen är färdiga innan du försiktigt kan lossa på dom, för att få form på flarnen kan du böja dom över ett galler/glas.

 

Du gör enkelt fina korgar av flarnen genom att forma dom över undersidan på ett glas.

 



Vänd upp glassen på ett fat och skär i skivor eller forma i fina kulor direkt ur bunken, servera med en sked av äppelkompotten och en stort mandelflarn på sidan av.

Den här goda desserten är ännu en utav Arlas godbitar, här hittar du recepten på kanelparfait, mandelflarn och äppelkompott!

Trackback

bloglovin