En god hamburgare kräver ett gott bröd


Jag tror de flesta kan enas om att hemmagjorda burgare är så mycket godare än hamburgarna som ligger i frysdisken eller finns på snabbmatsstället. Men en god hamburgare ska väl få avnjutas i ett gott bröd, eller har jag fel? De man köper är ofta lite tråkigt kompakta och torra med ett långt hållbarhets datum. I helgen fick sambon önska middag, och just hemmagjorda burgare stod högt upp på listan, till dessa gjorde jag egna hamburgerbröd och jag måste nog själv säga att det vart en riktig hit :). Kan tillägga att innan jag hade hunnit slå mig ner till bordet hade han redan dragit i sig en burgare späckad med godsaker, ett gott betyg med andra ord :).

  

Välj en god färs till dina burgare, i detta fallet tog vi älgfärs blandat med lite goda kryddor, chipotlepasta, äggulor samt ströbröd.

 

Recept för 5 stora hamburgerbröd:
1/4 pkt jäst
2 dl vatten
1 msk honung
½ tsk salt
25 g rumsvarmt smör
ca 4 ½ dl vetemjöl
sesamfrön


Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten (37 grader), blanda tills jästen löst sig i vätskan. Tillsätt honung, salt och smör innan mjölet hälls i. Låt en bakmaskin köra ihop degen smidig tills den släpper kanterna eller knåda intensivt för hand. Degen ska va något kladdig när den ställs för jäsning till dubbel storlek i minst en timme. Lägg upp degen på ett bakbord, knåda ur bubblorna och dela degen i fem bitar, forma till små bollar som du plattar ut något på en bakplåtspappers klädd plåt. Låt jäsa åter igen i ca 40 min. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön och flingsalt. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Stänk in lite vatten i ugnen när du sätter in plåten.


Till hamburgarna gjorde jag en tomat och avocadosalsa med lite sting i, vill ni också prova så följer receptet nedan:

Het tomat och avocadosalsa:
1 tomat
½ lök
1 jalapeno
1 avocado
saft från ½ lime
2-3 vitlöksklyftor
koriander
salt och peppar

Tärna upp tomat och avocado och lök samt finhacka vitlök och jalapeno. Blanda alltsammans i en skål och pressa över saften ur en halv lime, krydda rejält med koriander samt salt och nymalen peppar. Du väljer själv hettan genom att använda så mycket du vill utav jalapenon, jag använder en och då tar jag med allting såsom kärnhus och mellanväggar men skippa de om du vill ha en mildare variant eller ta halva. Låt salsan stå en stund framme innan den serveras så kommer smakerna fram mycket mer :).

 

 Förtom salsan hade vi en enkel yoghurtsås för att bryta av de annars ganska starka smakerna från jalapeno och vitlök, under burgaren gömmer sig sallad och fetaost. Kan garantera att den här hamburgaren slår de flesta :)!

 

 Av bakpotatis skärde jag långa skivor som penslades med olivolja, flingsalt, dragon och peppar. Dessa grillades på galler i ugnen tills de fick ett frasigt yttre. Så goda!

Trackback

bloglovin