Bullkalas

Det blev en liten behövlig paus ifrån bloggen den här helgen men det betyder inte att jag har hållit mig ifrån köket, så nu med ny energi kickar vi igång en ny vecka! Och inte vilken vecka som helst, midsommarveckan! Då hoppas jag på att solen vill visa sitt intresse och att det blir en massa gott i magen med många skratt. Mer om midsommar senare :). Nu är det baking som ämnet rör, bullbakning i hög grad med två utav Arlas fantastiska recept som jag har äran att få prova på lite extra! Måste bara passa på att slå ett extra slag för min bakmaskin, tack världens bästa sambo och tack för att så många bra hjälpverktyg finns på marknaden idag! Trots att jag har knådat och knådat mina degar innan och trott att dom har blivit riktigt bra så märker jag verkligen skillnaden nu. Givetvis behöver man inte knåda en deg i maskin för att få ett lyckat resultat men det är så mycket enklare att få en elastisk och saftig deg i en bra bakmaskin än förhand.



Nåväl, gårdagen börjades med bullbak och närmare bestämt två sorters bullar :), sockerbullar samt en längd med vaniljkräm och sommarbär. Till det en perfekt turstsläckare för den lite mindre generationen i form av kalasbrus, ett sånt där namn man blir alldeles förtjust i och glad av att höra! Kalasbrus gör du enkelt genom att blanda konc. hallonsaft med sockerdricka eller vanligt bubbelvatten, svårare än så är det inte men det kommer definitivt uppskattas av de små, kanske kan vara något till midsommarfirandet :)? Här hittar du ett mer exakt recept på kalasbrus för nu blir det bullar!

Recept på solbulle med hallon och blåbär hittas även här.

Bulldeg:
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1½ dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
13-14 dl vetemjöl

Vaniljkräm:
1 äggula
2 msk strösocker
3 dl mjölk
2 msk majsstärkelse
3 tsk vaniljsocker
2 msk smör

Topping och glasyr:
2 dl florsocker
1½ msk kallt vatten
3 dl hallon och blåbär
1 ägg

Smält smör och blanda med mjölken, låt stå tills vätskan blir fingervarm (37grader). Blanda ut vätskan med smulad jäst i en bunke tills jästen har löst sig. Rör ner restrerande ingredienser och tillsist arbetas mjölet ner tills degen känns smidig och elastisk. Se upp för att få en för kompakt deg! Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek.
Blanda ihop alla ingredienserna till vaniljkrämen förutom smör, låt alltsammans bli varmt på spisen under omrörning och ta bort då första bubblan kommer till ytan. Rör tillslut ner smöret och ställ krämen för att kallna.
När degen har jäst färdigt knådas den på en mjölat bakbord och delas i två delar. Tryck ut varje del till en ganska stor rundel omkring 2 cm tjock. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, bre ut vaniljkrämen över dina två bullar men lämna lite fritt i kanterna. Låt dina bullar jäsa i ca 30 minuter innan kanterna penslas med ägg och bären strös ut över bullarna. Grädde i mitten av ugnen i ca 20 min i 200 grader. Rör ihop florsocker med kallt vatten och ringla glasyren över bullarna innan de serveras!



Dessa härliga jättesolbullar är helt i min smak med de var ju inte de enda bullarna som bakades under helgen, utan socker bullar fick det även bli. Just sockerbullar är jätte smidiga att frysa in och plocka upp när gästerna kommer, värm dom i ugnen och pensla bullarna därefter med smör för att sedan doppa i vanligt strösocker. Degen är iprincip en vanlig vetedeg och är du sugen på receptet för dessa härligt sommriga sockerbullar så finner du det förutom nedan även här.

Recept för ca 20 st bullar:
50 g jäst
3 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
1½ dl socker
1 msk stött kardemumma
½ tsk salt
2 krm hjortronsalt
12 dl vetemjöl

25 g smält smör
1 dl socker

Blanda ihop jäst, ägg, socker, smör, salt och kardemumma rör sedan i den fingervarma mjölken tills du har en jämn smet. Blanda ut hjortronsaltet i mjölet som du häller i medans du arbetar ihop till en riktigt smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt till ca dubbel storlek. Ta upp den färdig jästa degen på enn mjölad arbetsyta där den knådas och delas i 20 bitar. Rulla till små bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 30 min innan de gräddas i ugnen på 200 grader i ca 8 minuter. När bullarna har svalnat något (gärna på galler) så är dem redo att penslas i smör och vändas i socker!



Försök hålla fingrarna i styr när de här bullarna kommer fram på kakbordet, och för ett ännu bättre resultat så kan du prova fylla dem med exempelvis lite vaniljkräm :)!



Ett riktigt bullkalas dukades upp i söndags :)!


Kommentarer
Sabina mammas tårtor

Ser jätte gott ut

2012-06-18 @ 20:23:58
URL: http://www.mammastartor.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin