Inspirerande grilltips, Lax och färskpotatis i foliepaket

 Ni kanske tror att jag har glömt bort att fortsätta med inspirationsinläggen som jag tidigare lovade att jag skulle? Svaret är självklart nej men tiden sprang iväg fortare än jag trodde! Jag har skapat en ny kategori som ni får lägga på minnet, för tidigare och kommande inspirations inlägg som heter inspirera tillsammans!
Den här gången vill jag att vi ska inspirera varandra under kategorin grillat! Det kan vara precis vad för recept som helst sålänge de görs på grillen, kanske ditt bästa tips på hur du får den där köttbiten riktigt saftig och mör med den bästa marinaden eller någon häftig efterrätt att impa med på just grillen! Fundera en stund och låt fantasin flöda, blogga sedan om ditt tips med en fin bild och skriv sedan en kommentar med en länk till ditt inlägg nedan i kommentarsfältet. Jag ger er två veckor alltså till den 14/7 sedan sammanställer jag ett inspirationsinlägg med allas bidrag bilder och länkar så att alla läsare kan ta del av bidragen!
Länka gärna till det här inlägget i eran blogg så att fler kan ta del och vara med :)!
 
Vem hakar på?
 
Här kommer mitt grilltips till er!
Jag älskar lax i alla former och nu när grillen används flitigt under sommaren så blir nog mitt tips till er att tillaga  i foliepaket på grillen. Du kan inte misslyckas och kommer få en otroligt saftig och god lax serverad. Laxen tillagas med en god röra som fungerar lite som såsen i det här receptet. Även färskpotatis åkte på grillen direkt i små paket.
 
 
Recept för ca 3-4 port
ca 800 g laxfile
8 st champinjoner
citron
 
Se till att laxen är helt fri från ben, dela den i 4 st lika stora fileer på om 200 g styck. Riv av ark ifrån en folierulle, kan vara bra att lägga folien i dubbla lager ifall den skulle gå sönder. Häll lite olivolja i botten innan laxen läggs i antingen två och två eller en i vardera för portionspaket. Strö över flingsalt och mal över peppar. Skär skivor av citronen och lägg emellan laxfileerna.
Vicka lite på foten till champinjonerna tills du känner att den lossnar och kan dras ut, eller skär försiktigt runt med en kniv tills foten kan avlägsnas från hatten. Du ska nu få som 8 st små skålar av hattarna.
 
150 g färskost
100 g chevreost
ca 6 st soltorkade tomater
färsk basilika
flingsalt och peppar
 
Skär tomaterna i små bitar och rör ihop med färskost samt chevre (skär bort den vita kanten på chevreosten innan). Hacka upp den färska baslikan och rör ner mängd efter smak. Smaka tillsist av med salt och peppar. Fyll champinjonerna med oströran och bred resten över laxen. Förslut laxpaketen och lägg på grillen i ca 15-18 min under lock. Öppna paketen på grillen och kolla så att laxen är tillagad igenom innan de tas av.
Champinjonerna åker direkt på grillgallret och kan grillas efter att alla paketen är klara, se tills att de vattnar ur och skrynklar ihop sig riktigt :).
 
 
Det här röran bli otroligt god och chevre tillsammans med basilika och tomat passar som hand i handsken på laxen.
 
 
Vem kan neka små ostfyllda champinjoner på tallriken?
 
Färskpotatis i paket med rosmarin:
små färskpotatisar (räkna med 8-10 st per person)
1 hel vitlök
1 stor kvist rosmarin
olivolja
flingsalt och peppar
 
Till laxen gjordes färskpotatis i foliepaket, de behöver tillagas lite längre så se till att de kommer på minst en kvart innan laxen. Skrubba potatisen och lägg tillsammans med vitlöks klyftor, olivolja, färsk rosmarin, salt och peppar i fyra st små foliepaket. Mängden potatis varierar på storleken men räkna med ung en 8-10 st av den mindre sorten per portion. Förslut potatispaketen och tillaga på grillen i ca 35 minuter, känn med en sticka så att dom är klara.
 
 
Rosmarin direkt från kryddlandet
 
 
Det som är så bra att tillaga maten i små foliepaket förutom att det blir gott och ser lite spännande ut är all disk du slipper undan :). Inga stekpannor och plåtar åker fram utan all sköter sig självt ute och du kan fokusera på annat under tiden :).
 
(Har du ingen blogg men vill ändå vara med att inspirera och bidra så maila en bild samt recept till mig på: jennykuffner@hotmail.se)
 
 
 

Morgon energi

God morgon! Solen tittade mig i ansiktet imorse när jag slog upp ögonen men trots att jag känner mig 100 gånger piggare av att vakna upp till solen så behöver jag något som kickar igång mig för att vakna på riktigt. Och nej.. då pratar jag inte kaffe, är ingen dyrkare av koffein i något sammanhang utan en kick ifrån bär och frukt ger mig så mycket mer, speciellt tidigt på morgonen då jag kan ha svårt för att äta en bra frukost innan jag kommer iväg! Det här startade jag morgonen med:
 
1-2 urkärnade paraguayo
2 dl jordgubbar
3/4 dl mjölk
1 sked kvarg
½ tsk chiafrön
 
Mixa samman alla ingredienser till en slät uppfriskande smoothie och rör ner chiafröna i efterhand!
Fyll gärna i hur ni startade eran morgon :)!
 
 
Har ni inte testat paraguay ännu så gör det, det är en spansk riktigt god och söt liten persika som är rik på framförallt A vitamin. Och chiafröna har ni väl inte glömt bort som jag tidigare har presenterat för er? Om ni missat detta superfrö så ber jag er vänligen men bestämt att läsa mer om det här :)!
 
 
 
Mercedes ska som vanligt vara där mamma sin är :)
 
Alla som kommer in idag kan väl lämna en kommentar och säga hur dom har hittat hit :)!
Ha en bra dag fina ni!
 
 
 

Barnsligt god sviss med jordgubbar och rabarber

 
Marängsviss, vart förs era tankar när ni hör det? Mig påminner det direkt om när jag var liten och gick på kalas, och nu sitter jag här ett par år senare lika förbluffad över hur det kan vara så gott!
 
 Hur kul det än må vara så är det inte alltid man hinner baka pajer, maränger och sju sorters kakor till de kommande gästerna, just vid ett sådant tillfälle kan en god sviss vara läge att överväga (man behöver inte vara liten för att älska den här svissen)! Om som ni redan har sett ingår det här goda receptet på sviss med jordgubbar och rabarber i Arla uppdraget.
 
Sviss med jordgubbar och rabarber:
2 dl vispad grädde
½ l glass, jordgubb/vanilj
250 g kesella rabarber
12-20 maränger
½ l jordgubbar
 
Det är ju rent utav busenkelt att göra en sviss, den här räcker för ungefär 6 personer och det enda du behöver göra är att varva alla ingredienser i antingen sex st små eller i en stor skål. Ett tips är att byta ut rabarberkesellan mot den med citrussmak för variation :).
 
Chokladsås
½ dl mjölk
½ dl kakao
3/4 dl socker
 
Chokladsåsen är egentligen det enda du behöver fundera på att göra från grunden och den går bra att slänga ihop precis innan. Koka ihop alla ingredienserna till chokladsåsen och låt koka någon minut innan den ställs för att svalna något. Häll sedan såsen över resten av härligheterna och servera direkt innan glassen smälter.
 
 
Tycker du att det blir för sött med maränger så byt ut mot extra mycket jordgubbar eller lite pecannötter.
 
 
För ett nyttigare alternativ så servera jordgubbar med en kesella som du smaksatt själv, tex med rivet citronskal eller vaniljsocker/vaniljextrakt, avsluta med riven mörk choklad på toppen :)
 
 
 

Sommrig sallad med honung och dragonsås

Äntligen, jag säger det igen äntligen, kunde vi sitta ute på altanen med en varm sol i ansiktet och njuta av middagen. För några veckor sedan fick vi sitta ute någon dag men på senaste har vi blivit förvisade till middagsbordet inomhus då solen "lyst" med sin frånvaro och ersatts av regn. En varsin härlig sallad togs med ut och vi satt och bara njöt en stund, av varandra, landet, tystnaden, hästar, katter och sommar. Nu längtar jag till semester bikinilinjer och picnic på bryggan :)!
 
 
Nu undrar ni väl säkert vad denna härliga sallad består av :)? Jo det ska jag tala om förstår ni.
 
Ingredienser 2 port:
frisesallad
ruccola
bladspenat
tomat
salladslök
1 pkt knaperstekt bacon
1 avocado
macadamia nötter
75 g getost
2 kokta ägg
brödkrutonger
 
Här behövs inga exakta mått utan gör salladen direkt på tallriken så slipper du onödig disk och ser direkt hur mycket som behövs för att du ska bli mätt :). Börja med att ta fram två portionsskålar och fyll till hälften med sallad, tomat och lök. Dela en avocado och skär i bitar, stek bacon riktigt knaprigt och låt rinna av på papper en stund. Fyll på med restrerande ingredienser över salladen och avsluta med ett kokt ägg smulad getost och lite macadima nötter eller brödkrutonger om du hellre vill ha det.
 
 
Välj den salladen som är din favorit, sådana här bladpåsar som finns i affären kan vara bra om man vill ha lite olika sorter men inte vill behöva fylla hela kylen med sallad efter middagen!
 
 
Till salladen gjorde jag en enkel sås som passar perfekt såsom dressing till salladen eller till grillat en varm sommar kväll.
 
Honung och dragonsås
2½ dl creme fraich
½ rödlök
1 msk honung
1 tsk torkad dragon
salt och vitpeppar
 
Hacka löken fint och rör ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. Såsen är rätt mild och balanseras väl med honungen, passar bra då den inte tar för "stor" plats på tallriken.
 
 
Vad har ni ätit till middag :)??
 
 
 
 

Läcker chokladfondant

Det har varit lite glest på inläggsfronten senaste veckan och kommer kanske så förbli någon vecka till. Anledningen är att plattformen som jag bloggar på har gjorts om och även fast att det kommit med många bra saker så funkar inte allting tip top på bloggen just nu. Jag hoppas att dessa problem snart kommer att lösas och att mitt bloggande återigen blir som vanligt utan dessa förhinder.
 
Nu till något mycket roligare och framför allt godare :), chokladfondant! En liten, naggande god efterrätt med en fast yta och rinnande mitten av choklad. Alla chokladfanatiker som ännu inte gjort fondant, skärpning! Se det här som erat kall nu, masa er in i köket och sätt igång! För det här är fruktansvärt gott :).
 
Recept för 6 st fondanter
75 g smör
½ dl socker
2 ägg
1 äggula
75 g mörk choklad 70%
2 msk vetemjöl
 
Låt smöret bli rumsvarmt och vispa ihop det med socker, knäck under vispning i äggen ett i taget. Smält chokladen, den går snabbt att smälta i micron men var försiktig isf och ta ur och rör om med jämna mellanrum. Det krävs inte mycket för att få igång smältningen och mot slutet räcker det att bara röra ut bitarna. Låt chokladen svalna lite innan den rörs ner tillsammans med mjölet i äggsmeten. Klicka ut smeten i 6 st smorda portionsformar och grädda ca 8-10 minuter i 200 grader. Fondanterna ska fortfarande vara lösa i mitten med ett fastare yttre när dom tas ut. Vänd upp på fat och servera varma tillsammans med lättvispad grädde som du gärna kan smaksätta med lite hemgjort vaniljsocker, och varför inte servera tillsammans med den här underbart goda körsbärssylten.
 
 
 
Jag provade att göra fondanten både i små aluminiumformar samt keramikformar, i aluminiumformarna så passade 8 minuter perfekt, dom var lätta att vända upp på tallriken och alldeles sådär svenskt lagom lösa i mitten. I de lite tjockare keramikformarna tog det lite längre tid för att uppnå samma resultat omkring 12 minuter och de var något svårare att få ut ur formen men det gick som ni ser av resultatet på bilden ovan :)!
 
Chokladfondanten är på provlagning från Arla och finnes här.
 
 
 
 

Färskost när den smakar som bäst

Då har midsommarhelgen kommit till sin ände, jag valde att ta en bloggfri helg och bara njuta av släkt och vänner precis som så många andra utav er :). Men nu har jag ny energi och ser fram emot att dela med mig av nya goda recept under veckan! Jag antar att många därute påbörjar sin semester imorgon men glöm inte bort att kika in här bara för det :)!!
Till midsommarafton bakade jag baguetter och gjorde egen färskost, om någon mer utav er är sugna på att göra egen färskost och som tidiagare inte provat så får ni receptet här. Ställ in en filmjölkssmet i kylen på kvällen och ha färdig färskost på morgonen, det krävs med andra ord väldigt lite jobb från din sida :)! Färskosten håller sig omkring en vecka i kylskåp.
 
Recept på färskost:
1 l filmjölk
3 dl gräddfil
 
Värm upp filmjölken och gräddfilen i kastrull till ca 45-50 grader då den börjar skära sig. Klä en sil med en silduk eller kaffefilter och häll i filmjölksblandningen. Låt vasslen rinna av över natten i kylskåp. På morgonen kommer du ha en färdig massa redo att smaksättas. Det kanske låter mycket att göra på över 1 liter vätska men mycket kommer försvinna under silningsproceduren. Se till att ta till vara på vasslen som rinner ur, jag bakade bröd på min.
 
Jag delade upp färskosten och smaksatte med två olika varianter som blev kanon bägge, kan verkligen rekomendera den med valnötter och soltorkad tomat.
 
Smaksättning:
½ dl hackade valnötter
½ dl hackade soltorkade tomater
flingsalt
 
 
Smaksättning:
3 vitlöksklyftor
färsk gräslök
flingsalt
 
 
 
Har du inte provat detta förr tycker jag att det är på tiden :), färskost hör lite sommarn till och kommer passa perfekt att stila med sen när alla kräftskivor drar igång!
 
 
 
 

Minnen av jordgubbar och snabb kvargglass

Landet, jordgubbar, sol, lek, skratt, klirr ifrån glasen, familj och vänner, det är ord för mig som målar fram hur en midsommar ska vara. Alla har vi våra egna traditioner och seder, en egen synpunkt på hur en midsommar ska vara och firas. Gör mig en tjänst det här året och försök koppla av lite och om det är du som håller i själva "kalaset" så ordna ett knyt i år, försök också komma ihåg att det inte behöver finnas 10 sillinläggningar, 5 strömmingslådor och färskpotatis för halva norduppland :).
 
Det som jag helst vill se på midsommarmenyn måste vara jordgubbar, finns det ett bär som har mer sommar över sig än just dessa klarröda favoriter? När jag var mindre fick jag alltid en egen skål med enbart jordgubbar i då resten åt jordgubbstårta till midsomamrfikat, jag var lite kräsen då och åt iprincip inget som var kladdigt såsom grädde och såser. Hur som helst, den här skålen med jordgubbar vart centrum för uppmärksamheten då alla skulle retas och lossas sno jordgubbar ur skålen. Och envis snorunge som man var så blev det ett ramaskri utan dess like varje gång vid samma procedur. Efter ett tag dog väl spänningen ut och jag fick ha mina älskade jordgubbar ifred, det här är ett minne som etsat sig fast och jordgubbarna tänker jag hålla fast vid till midsommar varje år (dock utan en massa skrik och gap nu)!
 
Som vanligt kommer jag in på andra spår men ni som börjar lära er mina tankebanor vid det här laget kanske redan har listat ut att jag tänker dela med mig av en midsommar dessert och självklart då med jordgubbar i centrum :). Jordgubbarna skulle precis lika gärna kunna lämnas orörda i den här desserten då dom redan är så goda i sig, men den här gången valde jag att marinera dom i en limemarinad som vart väldigt lyckat men ändå inte tar överhanden. Till gubbarna gjordes Arlas goda kvargglass från provlagningsuppdraget som du hittar här, en supergod och enkel glass som du själv väljer smak på efter eget tycke.
 
 
Recept
 
Glass med kvarg
2 äggulor
½ dl acaciahonung
250 g kesella valfri smak
1½ dl grädde
 
Vispa upp äggulor med honung samt vispa grädden till ett rätt så fast fluff. Rör ner både grädde och kesella i äggsmeten, du får välja den kesella smak som du gillar bäst, jag använde vanilj men kan tänka mig att citrus skulle funka riktigt bra också :). Häll glassmeten i en skål och frys in i ca 4 timmar eller kör i en glassmaskin. Fryser du glassen direkt i frysen så ta gärna fram och rör i glassen någon gång under infrysningen.
 
 
Inte för att jag hade tvivel på glassen men den vart riktigt god måste jag säga och fick en bra konsistens för att vara gjord utan glassmaskin. Vaniljkesellan gav en fräsh lite syrlig smak.
 
Limemarinerade jordgubbar
1 l jordgubbar
½ lime
3/4 dl sockerlag
 
Sockerlag får du lätt genom att koka upp lika delar vatten och socker. Låt lagen svalna innan den blandas med jordgubbar, saft och rivet skal från ½ lime. Låt jordgubbarna stå framme en stund och bli rumsvarma innan servering.
 
 
Kom ihåg att jordgubbar smakar bäst när dom är rumsvarma, servera helst inte direkt ur kylen. Riv gärna över lite limeskal även på glassen vid servering.
 
 
Chokladsås
1½ dl grädde
3/4 dl ljus sirap
75 g mörk choklad, 70 %
 
Koka upp grädde med sirap, ta kastrullen från plattan och rör ner chokladen tills allt har smält. Servera chokladsåsen antingen varm eller kall.
 
 
Jordgubbar med glass är väl en sommar dessert om något, lägger du bara ner lite mer tid så får du det där lilla extra som den hemgjorda glassen och marinerade jordgubbarna ger.
 
Vad ska ni ha för efterrätt imorgon?
 

Underbar citruskaka med vallmo

En lätt härlig doft av citron och nybakt ligger i köket för tillfället. Jag älskar när man stiger in i ett kök och möts av underbara välkomnande dofter som visar på att här spenderas det mycket tid, ett rum att inte bara äta i utan också umgås och experimentera fram olika recept och smaker. Ett kök är till för att användas och sådant som används ofta eller har ett kärt ursprung får gärna stå framme och ta sin del av inredningen. Någon som känner igen sig i mitt tankesätt eller tar ni fokus på helt andra saker i hemmet? Berätta gärna vad! För att återgå till mitt kök och den härliga citrus doften kan jag lite smått berätta att en citronkaka med vallmo precis är uttagen ur ugnen. Kan tillägga att den inte bara luktar utan smakar gott också :). Jag hann som tur var precis få det sista ur solens strålar nu när jag var ut och fotograferade, så skönt att kunna fota ute igen, de senaste rätt dystra vädret som annars har härjat utanför dörren har varken varit min eller kamerans bästa vän direkt :)..
 
 
Det är ett flertal som har frågat om just det här kakfatet, för er som vill ha ett likadant så hittar ni det här.
 
Recept:
2 ägg
2½ dl socker
100 g smält smör
2½ dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
3/4 dl blå vallmofrön
1 dl smetana
skal och saft ifrån 1 citron
 
Topping:
1 dl smetana
1 dl florsocker
 
Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, blanda alla de torra ingredienserna för sig innan de vänds ner i äggsmeten tillsammans med smetana och citronsaften. Riv ner skalet från en citron i smeten och häll i smält smör, rör tills du har en jämn smet. Smöra och bröa en spring form till kakan och grädda den i ca 40 min i 175 grader. Tag ut kakan ur ugnen när den är färdig och låt svalna.
Vispa ihop själva toppingen till kakan tills det får en ganska fast konsistens, bre ut över kakan innan servering.
Receptet på citronkakan ingår i mitt provlagningsuppdrag och du hittar det även här.
 
 
Smetana är en syrad grädde och är ännu inte så vanligt förekommande i det svenska köket, men som tur är så lanserade arla just smetana i sitt utbud i början av året, bra va :)!
 
 
Kakan har en fräsh smak av citron och vallmofröna ger en spännande konsistens till den otroligt saftiga kakan! Du piffar lätt till kakan med lite fina blommor som tex dessa söta små "bellisar" som faktisk även är ätbara.
 
 
 
 

Lax till midsommarfirandet

Ibland behövs gamla inlägg få göra sig påminda och nu när midsommar är inom räckhåll tycker jag att det här gamla inlägget som jag lade ut i påskas om hur man gravar sin egna lax kan vara på sin plats att uppmärksammas igen. Om just gravad lax är något du vill testa och gärna ser på midsommarbordet så är det hög tid nu om laxen ska hinna gravas ordentligt innan helgen :). Du hittar inlägget på hur du går till väga här.Gillar du gravad lax så tycker jag absolut att du ska ge det ett försök att grava själv hemma i ditt egna kök :), sen är det ju så bra att laxen förbereds och därmed inte kräver något jobb dagen den ska serveras! Är det kanske rent utav någon av er som provade det här redan i påskas, berätta isf gärna vad ni tyckte!

 
Har ni något annat speciellt önskemål i just tema midsommar som ni vill ha tips om eller rent utav något som ni saknar ett bra recept på, säg till isf så ska jag göra mitt bästa att hjälpa till och komma med förslag :)!

Bullkalas

Det blev en liten behövlig paus ifrån bloggen den här helgen men det betyder inte att jag har hållit mig ifrån köket, så nu med ny energi kickar vi igång en ny vecka! Och inte vilken vecka som helst, midsommarveckan! Då hoppas jag på att solen vill visa sitt intresse och att det blir en massa gott i magen med många skratt. Mer om midsommar senare :). Nu är det baking som ämnet rör, bullbakning i hög grad med två utav Arlas fantastiska recept som jag har äran att få prova på lite extra! Måste bara passa på att slå ett extra slag för min bakmaskin, tack världens bästa sambo och tack för att så många bra hjälpverktyg finns på marknaden idag! Trots att jag har knådat och knådat mina degar innan och trott att dom har blivit riktigt bra så märker jag verkligen skillnaden nu. Givetvis behöver man inte knåda en deg i maskin för att få ett lyckat resultat men det är så mycket enklare att få en elastisk och saftig deg i en bra bakmaskin än förhand.



Nåväl, gårdagen börjades med bullbak och närmare bestämt två sorters bullar :), sockerbullar samt en längd med vaniljkräm och sommarbär. Till det en perfekt turstsläckare för den lite mindre generationen i form av kalasbrus, ett sånt där namn man blir alldeles förtjust i och glad av att höra! Kalasbrus gör du enkelt genom att blanda konc. hallonsaft med sockerdricka eller vanligt bubbelvatten, svårare än så är det inte men det kommer definitivt uppskattas av de små, kanske kan vara något till midsommarfirandet :)? Här hittar du ett mer exakt recept på kalasbrus för nu blir det bullar!

Recept på solbulle med hallon och blåbär hittas även här.

Bulldeg:
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1½ dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
13-14 dl vetemjöl

Vaniljkräm:
1 äggula
2 msk strösocker
3 dl mjölk
2 msk majsstärkelse
3 tsk vaniljsocker
2 msk smör

Topping och glasyr:
2 dl florsocker
1½ msk kallt vatten
3 dl hallon och blåbär
1 ägg

Smält smör och blanda med mjölken, låt stå tills vätskan blir fingervarm (37grader). Blanda ut vätskan med smulad jäst i en bunke tills jästen har löst sig. Rör ner restrerande ingredienser och tillsist arbetas mjölet ner tills degen känns smidig och elastisk. Se upp för att få en för kompakt deg! Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek.
Blanda ihop alla ingredienserna till vaniljkrämen förutom smör, låt alltsammans bli varmt på spisen under omrörning och ta bort då första bubblan kommer till ytan. Rör tillslut ner smöret och ställ krämen för att kallna.
När degen har jäst färdigt knådas den på en mjölat bakbord och delas i två delar. Tryck ut varje del till en ganska stor rundel omkring 2 cm tjock. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, bre ut vaniljkrämen över dina två bullar men lämna lite fritt i kanterna. Låt dina bullar jäsa i ca 30 minuter innan kanterna penslas med ägg och bären strös ut över bullarna. Grädde i mitten av ugnen i ca 20 min i 200 grader. Rör ihop florsocker med kallt vatten och ringla glasyren över bullarna innan de serveras!



Dessa härliga jättesolbullar är helt i min smak med de var ju inte de enda bullarna som bakades under helgen, utan socker bullar fick det även bli. Just sockerbullar är jätte smidiga att frysa in och plocka upp när gästerna kommer, värm dom i ugnen och pensla bullarna därefter med smör för att sedan doppa i vanligt strösocker. Degen är iprincip en vanlig vetedeg och är du sugen på receptet för dessa härligt sommriga sockerbullar så finner du det förutom nedan även här.

Recept för ca 20 st bullar:
50 g jäst
3 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
1½ dl socker
1 msk stött kardemumma
½ tsk salt
2 krm hjortronsalt
12 dl vetemjöl

25 g smält smör
1 dl socker

Blanda ihop jäst, ägg, socker, smör, salt och kardemumma rör sedan i den fingervarma mjölken tills du har en jämn smet. Blanda ut hjortronsaltet i mjölet som du häller i medans du arbetar ihop till en riktigt smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt till ca dubbel storlek. Ta upp den färdig jästa degen på enn mjölad arbetsyta där den knådas och delas i 20 bitar. Rulla till små bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 30 min innan de gräddas i ugnen på 200 grader i ca 8 minuter. När bullarna har svalnat något (gärna på galler) så är dem redo att penslas i smör och vändas i socker!



Försök hålla fingrarna i styr när de här bullarna kommer fram på kakbordet, och för ett ännu bättre resultat så kan du prova fylla dem med exempelvis lite vaniljkräm :)!



Ett riktigt bullkalas dukades upp i söndags :)!

Små söta blåbärspajer

Nu förbereds det i köket inför en rolig kväll med massa gott och goda vänner, solen skiner över Norrhagen så helgen ser ut att få en fin början :). Hur ser eran kväll ut? Jag hoppas ni börjar fredagskvällen med att läsa igenom det här receptet som provades i veckan!

Vem älskar inte att packa ner en massäck i väskan en solig dag för att bara kunna njuta i solen på en brygga någonstans eller kanske en cykelutflykt? Allting har en tendens att smaka så mycket bättre också när man äter det utomhus. Mackor och sallader är lätt att packa och få med sig något sött till efterrätt däremot kan ibland vara lite knepigare. Med undantag ifrån de här små söta blåbärspajerna förstås! Enkla att göra iordning och enkla att ta med sig då man kan sätta ihop dom på plats :)! Dessa perfekta små picnicpajer är ett smaskigt Arla recept som ni finner här.

 
Pajdeg
100 g smör
1½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ dl strösocker

Smält smöret i en kastrull och blanda ner alla torra ingredienser. Låt degen svalna något innan du trycker ut den i små formar, har provat både pappers och aluminum formar så båda funkar bra! Grädda sedan dina minipajskal i ca 8 min i 200 grader, eller tills dom fått lite färg.


Fyllning
250 g kesella citrus
125 g färska blåbär


När dina pajskal har svalnat plockar du försiktigt ut dom ur formarna, fyll skalen med citrus kesellan och toppa med några färska blåbär. Citruskesellan har blivit lite av en ny favorit för mig, men har du någon annan favorit smak såsom vanilj, rabarber eller hallon kan du självklart välja den istället :)!
 


Det börjar likna en riktig liten sommaridyll på våran tomt nu :)



Citruskesellan har en riktigt krämig, fräsch och sommrig smak som passar utmärkt till blåbären och det knapriga yttret.

 

Kycklingfyllda tortillas

Måste bara få dela med mig av en middag som slängdes ihop hemma helt på improvisation och vad suget sökte efter just denna dag. Det var så himla gott och innehåller inga som helst konstigheter. Vi fastnade lika mycket båda två så det här är något som snart kommer dyka upp på menyn igen! Jag gjorde egna tortillabröd till den här middagen, självklart kan du använda färdigköpta men det är inte nödvändigt när det går så himla enkelt och fort att göra egna, för att inte tala om godare! Ge det åtminstonde ett försök innan du kastar in handduken :). Fyllningen är riktigt krämig med goda naturliga smaker, välj styrkan själv genom smaka lite liite på jalapenon så du vet innan hur stark den är.



 

Tro mina ord när jag säger hur gott detta är, ni måste testa :)! Här kommer receptet för ca 2 port:


Tortillabröd ca 6 st:

4 dl mjöl

3/4 tsk bakpulver

50 g smör

ca 1 dl vatten

½ tsk salt

Nyp ihop smöret i mjölet tills det blir smuligt, häll i salt och vätska. Knåda tills degen känns smidig och lättanvändlig, dela degen i fem bitar som du kavlar ut till tunna stora "pannkakor". Stek bröden i en torr varm panna 1-2 minuter på varje sida. Lägg bröden direkt i en handduk på varandra så dom håller sig mjuka. 

Fyllning:
2 kycklingfileer
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 jalapeno
ca 1-1½ dl creme fraich
150 g tärnad fetaost
curry
salt och peppar

Skär kycklingen i strimlor och hacka upp löken riktigt grovt. Fräs på i en varm oljad stekpanna tills kycklingen börjar bli genomstekt och fått lite färg. Hacka vitlök och jalapeno fint, låt gärna kärnor följa med i pannan för lite fräsning. Krydda med salt och peppar och vanlig gul curry innan cremefraichen blandas ner, går lika bra med lätt som vanlig. Allra sist tillsätts fetaosten, smaka av så att kryddningen är lagom innan du tar stekpannan från plattan.

 

 

Kavla ut bröden riktigt tunna och stora, när du lägger dem i pannan krymper de ihop något.

 



Fyll dina tortillabröd med fyllningen, den här röran räcker till ca 5 st stora bröd. Rulla ihop och vik ner ändarna innan dina tortillas placeras tätt i en ugnsfastform. Strö lite ost över och sätt in i ugnen i ca 10 min i 200 grader. Servera direkt med en stor grönsallad till!

 
 
 

Toscakaka

Ni som följer Cookies N Dreams på facebook har väl inte kunnat gå miste om bilden som lades ut på den här goda kakan igårkväll :)? Och gjorde ni det så får ni en chans att njuta av den nu istället! Jag skulle egentligen ha bakat en annan kaka ifrån början men så fattades en ingrediens helt plötsligt (måste ha små hustomtar i skafferiet), så den kakan fick snabbt omvandlas till den här kakan istället, hänger ni med de vart lite kaka på kaka där kan man säga :). Hur som, det gick som smort förutom att elvispen gick sönder mitt i allt så nu är jag i stort behov av en ny!

Toscakaka som det fick bli, känns som en riktig klassiker och funkar perfekt nu när du ska ha fikabjudning ute i solen. Det sega lagret av knäckig mandel ger liv åt den här annars ganska enkla kakan. Och som ni kanske redan har upptäckt är toscakakan även den ett härligt Arla recept som ni finner här.

 
Recept

Kakbotten:
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl gräddfil

Börja med att vispa socker och smör till en porös smet, knäck sedan i ett ägg i taget under fortsatt vispning. Häll i grädd fil och blanda de torra ingredienserna för sig innan de rörs ner i smeten. Den här smeten blir rätt så tjock så klicka ut den jämt i en smörad och bröad springform. Grädda sedan i ugnen i först 20-25 min i 175 grader.

Toscaglasyr:
75 g smör
½ dl honung
½ dl socker
2 dl sötmandel hackad
1½ msk mjölk
1½ msk mjöl

Under tiden kakan gräddas kan du göra själva toscan. Smält smör i en kastrull och blanda ner resten av ingredienserna, låt koka ihop någon minut så det tjocknar till något. När kakan gräddats första delen tar du ut den och brer på toscasmeten innan du snabbt sätter tillbaks kakan i ugnen igen. Grädda ytterligare ca 10-15 minuter. Låt kakan svalna något när den tagits ut ur ugnen innan den tas ur formen.

 
Gräddfilen gör kakan riktigt saftig och god. Blir sugen på en bit bara av att se på den här bilden :).

 
För att spara tid med mandeln så kan du pulsköra den i en mixer istället för att hacka. Se bara till så att det inte blir till ett enda smått mjöl.

Vinstutdelning!

Tänk att vi är redan snart i mitten utav Juni, det här har man längtat efter sålänge nu och så har det redan gått en halv sommar månad utan att man märkt att sommaren har börjat? Men att vi är i mitten på denna månad innebär ju inte bara sommar utan också att det är dags att avsluta Arla-tävlingen som jag drog igång för ett par veckor sedan nu! Det ska tilläggas hur roligt det är att se att så många utav er verkar uppskatta Arla recepten som kikar fram här på bloggen det kommer in så många fina kommentarer på inläggen. Nu har vi gått igenom mer än hälften utav recepten så njut av dem som återstår!

Vinnaren av det fina kokbokskitet från Arla är Lina, Grattis!

 

"Jag gillar både din facebooksida och arlas. (din har jag följt länge redan). Sedan vill jag slå ett extra slag för den rårörda hallonsaften, min farmor har alltid gjort en egen rårörd hallonsaft till mig sedan jag bara var några år och gör det fortfarande (18år) nu. Varje sommar plockar hon hallon från sin buske och gör en saft endast till mig, en flaska där det står Lina på. Om jag skulle beskriva sommar med ett ord skulle det såklart bli farmors hallonsaft! Inget svårt val av mig. Hihi!"

Ett litet mail ligger och väntar på svar i din inkorg, så svara gärna så snabbt du ser detta :).

Saftkräm med små mandelkakor

Jag kokar mig någon gång ibland en tallrik kräm full med goda bär, saftkräm däremot har jag inte ätit sen jag var barn. Kanske just för att det bara är saft jag brukar vara mer ute efter själva bären annars i krämen :). Hur som helst sött men gott är det och just denna kräm avnjöts tillsammans med små, små mandelkakor och några färska björnbär blir det extra gott eftersom dom tillför lite tuggmotstånd i den annars släta krämen.
Bara för att det är en saftkräm behöver det inte betyda att man ska använda köpessaften som står på hyllan i affären utan mitt förslag till er är att koka den här krämen som jag på den underbart goda rårörda hallonsaften jag tidigare har delat med mig av. Eller kokar du kanske redan din alldeles egna saft, det behöver ju inte vara just hallon? Använd isf den :).

Saftkrämen med mandelkakor är ännu ett sommar recept från Arla som ni hittar här

För ca 4 port:
5 dl vatten
3 dl konc hallonsaft
3 msk potatismjöl

Rör ut potatismjölet i lite av vätskan och blanda ihop med resten i en kastrull, låt krämen tjockna på spisen och ta av när första bubblan syns. Om du låter krämen kallna så strö lite socker över så slipper du den där hinnan som annars gärna vill bildas ovanpå krämen.

Mandelkakor omkring 20 st:
1 äggvita
100 g mandelmassa

Riv mandelmassan grovt och rör ihop med äggvitan till en jämn smet. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa små kakor på en plåt med bakplåtspapper eller klicka ut med sked. Grädda sedan i övre delen i en varm ugn, 225 grader i ca 6-8 minuter.


Servera krämen med mandelkakor, kall mjölk och lite färska bär


Jag äter helst kräm när den fortfarande är varm, vad föredrar du?

Två sorters kakor

Arla recepten fortsätter att flöda in, den här gången blir det smaksatta kokostoppar och hallongrottor med en extra piff, klicka på namnen för att komma till recepten. För er som glömt så är det sista chansen att vara med i arla-tävlingen idag här hittar ni den!

Man brukar väl säga sju sorters kakor men då kommer ni bastna här så det får räcka med två! Igår bakades kokostoppar med ananas en kombination jag tidigare inte provat men som fick helt klart ett gott betyg så för er som gillar kokostoppar kanske de kan vara en riktig hit :)? När jag ändå var igång så bakade jag även hallongrottor med ett marängtäcke, hallongrottor är en sån där riktig mormors kaka i mina tankar som det var åratal sen jag bakade dom sist. Varför vet jag inte för dom är ju riktigt goda både med och utan maräng och borde därför inte glömmas bort. Idag är bakning mycket mode, det ska vara cupcakes, cakepops och macarons :), inget fel i det men vi ska komma ihåg de gamla klassikerna också :)!


Nala är bara en utav alla småtussar här på gården som vill vara med när jag pysslar med kameran ute, speciellt nu när solen värmer :).

Kokostoppar med ananas:
200 g kokosflingor
50 g smält smör
2 ägg
1 dl socker
1 dl krossad ananas
1 dl finhackad torkad ananas

Kokostoppar är busenkelt att göra det är bara att röra ihop alla ingredienserna i en skål och låta stå en liten stund. Tänk bara på att ananasen ska vara väl avrunnen så att det inte blir för vattnigt. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och forma dom i lagom storlek och så att dom blir litetoppiga. Grädda kokostopparna i 175 grader i ca 15 minuter eller tills dom börjar få fin färg på toppen.

 

Hallongrottor med maräng 24 st:
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl marsanpulver (för kokning)

ca 1½ dl hallonsylt

Maräng:
2 äggvitor
2 dl socker


Vispa ihop smör och socker tills det blir vitt och poröst, blanda de torra ingredienserna i en egen bunke och rör sedan ner i smörsmeten. Dela degen i bitar och forma till små bollar som du lägger i pappersformar, tryck en grop i varje boll med tummen där du lägger en klick hallonsylt. I i ugnen och grädda i 10 min i 175 grader. Under tiden kakorna gräddas vispas marängen ihop, börja med att vispa äggvitan till ett hårt skum tilsätt sedan sockret under vispning och vispa tills du har en fast fin maräng. Prova vända snabbt på bunken så ska smeten vara kvar. När kakorna gräddats i 10 min så spritsar du direkt ut en topp med maräng på alla kakorna, sätt sedan snabbt in i ugnen igen och grädda i ytterligare 10 min.


Med marängen som ett gömmande täcke blir det verkligen som en liten hallongrotta i mitten.
 
 


Min maräng blev inte den snyggaste men det är väl smaken som räknas :)?

Pastasås med kyckling, spenat och valnötter

Fredagskänslorna börjar sprudla riktigt nu, men trots att helgen är på ingång så tänkte jag dela med mig av ett snabbt recept på en god vardagsmiddag! Kanske passar perfekt när ni sitter där på söndagkväll och ska skriva ihop veckans mat!


Recept 4 port:
3 kyckling lårfileer
1 lök
ca 10 hackade soltorkade tomater
75 g färsk bladspenat
4 dl matlagningsgrädde
ca  2 msk kycklingfond
dragon
salt och peppar
valnötter

Skär kycklingen i bitar (du kan självklart använda vanliga fileer, tänk på att dom brukar vara lite större) och hacka löken i grova bitar, fräs tillsammans i en varm panna använd ev lite olja ifrån de soltorkade tomaterna. När kyckligen börjar bli genomstekt låter du tomaterna steka med en liten stund innan vätskan tillslut hälls i. Smaksätt med kryddorna och lite kycklingfond, låt koka ihop tills det tjocknar något. När såsen är klar vänder du ner bladspenaten och strör över lite valnötter. Servera med någon god pasta.

 


Det blev ett kort litet inlägg såhär på fredagseftermiddagen, tar igen det senare :). Hoppas ni får en super mysig fredagskväll, stor kram!

En god hamburgare kräver ett gott bröd


Jag tror de flesta kan enas om att hemmagjorda burgare är så mycket godare än hamburgarna som ligger i frysdisken eller finns på snabbmatsstället. Men en god hamburgare ska väl få avnjutas i ett gott bröd, eller har jag fel? De man köper är ofta lite tråkigt kompakta och torra med ett långt hållbarhets datum. I helgen fick sambon önska middag, och just hemmagjorda burgare stod högt upp på listan, till dessa gjorde jag egna hamburgerbröd och jag måste nog själv säga att det vart en riktig hit :). Kan tillägga att innan jag hade hunnit slå mig ner till bordet hade han redan dragit i sig en burgare späckad med godsaker, ett gott betyg med andra ord :).

  

Välj en god färs till dina burgare, i detta fallet tog vi älgfärs blandat med lite goda kryddor, chipotlepasta, äggulor samt ströbröd.

 

Recept för 5 stora hamburgerbröd:
1/4 pkt jäst
2 dl vatten
1 msk honung
½ tsk salt
25 g rumsvarmt smör
ca 4 ½ dl vetemjöl
sesamfrön


Smula ner jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten (37 grader), blanda tills jästen löst sig i vätskan. Tillsätt honung, salt och smör innan mjölet hälls i. Låt en bakmaskin köra ihop degen smidig tills den släpper kanterna eller knåda intensivt för hand. Degen ska va något kladdig när den ställs för jäsning till dubbel storlek i minst en timme. Lägg upp degen på ett bakbord, knåda ur bubblorna och dela degen i fem bitar, forma till små bollar som du plattar ut något på en bakplåtspappers klädd plåt. Låt jäsa åter igen i ca 40 min. Pensla bröden med vatten och strö över sesamfrön och flingsalt. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Stänk in lite vatten i ugnen när du sätter in plåten.


Till hamburgarna gjorde jag en tomat och avocadosalsa med lite sting i, vill ni också prova så följer receptet nedan:

Het tomat och avocadosalsa:
1 tomat
½ lök
1 jalapeno
1 avocado
saft från ½ lime
2-3 vitlöksklyftor
koriander
salt och peppar

Tärna upp tomat och avocado och lök samt finhacka vitlök och jalapeno. Blanda alltsammans i en skål och pressa över saften ur en halv lime, krydda rejält med koriander samt salt och nymalen peppar. Du väljer själv hettan genom att använda så mycket du vill utav jalapenon, jag använder en och då tar jag med allting såsom kärnhus och mellanväggar men skippa de om du vill ha en mildare variant eller ta halva. Låt salsan stå en stund framme innan den serveras så kommer smakerna fram mycket mer :).

 

 Förtom salsan hade vi en enkel yoghurtsås för att bryta av de annars ganska starka smakerna från jalapeno och vitlök, under burgaren gömmer sig sallad och fetaost. Kan garantera att den här hamburgaren slår de flesta :)!

 

 Av bakpotatis skärde jag långa skivor som penslades med olivolja, flingsalt, dragon och peppar. Dessa grillades på galler i ugnen tills de fick ett frasigt yttre. Så goda!

Frukost på sängen

Är med på blogg.se framsida och får passa på att hälsa alla nya ansikten välkomna och att somliga utav er väljer att kika in fler gånger :)!

Imorse blev det frukost på sängen, varma bagels fyllda med philadelphia, rökt skinka, ost och bladspenat. Jag drömmde mig tillbaks till New York för en kort stund där vi många mornar sprang över gatan och köpte bagels till frukost innan dagarna började på riktigt! Mitt recept på bagels har jag delat med mig utav tidigare, ni hittar det här. Helt perfekt bröd att ha i frysen nu på sommaren och ta fram till inte bara frukost utan picnic, dagar på sjön och liknande.


 

Vem skulle tacka nej till att starta dagen med den här underbart goda bageln :)?


 

Älskar bagels

Nationaldagstårta

Imorgon är det Sveriges nationaldag, men jag undrar just om det betyder mer för folk än att det just är en ledig dag? Många reflekterar nog knappt varför vi är lediga kan jag tänka mig (de samma gäller mig). Brukar ni fira nationaldagen, ni kan väl berätta hur isf? Jag tycker absolut inte det behöver vara något speciellt utan mer bara uppmärksamma dagen lite mer, kanske med en liten tårta som den jag tänkte dela med mig av eller bara med att hissa flaggan i topp :).

Den här tårtan vann en tävling som Arla hade som gick ut på att just göra en Nationaldagstårta. Nu har även jag provat på att göra denna vilket flöt på bra, men måste säga att jag var lite tveksam till en början hur jag skulle få ihop det med all marsipan då jag inte har det bästa utav tålamod. Att vänta på att en deg ska jäsa i flera timmar eller långkoka en gryta på spisen är en sak då behöver jag bara tiden men just att pilla och vara konstnärlig är inte min starkaste sida. Jag tycker att det är jätte kul men vid första lilla fel utbrister jag ett frustrerat MEN ÅÅH! Men denna gång gick lindrigt om man bortser från att jag sprutade ner min sambos tröja med blå karamellfärg i min iver att färga marsipanen, där utbrast iofs inget MEN ÅH utan en mer skamsen blick om någon såg och ja för den som undrar, det syntes (men gick som tur var bort i tvätten). :)
 

 

I grund och botten så är tårtan en vanlig god rulltårta som har fått sig en liten extra pimpning med marsipanen.
(Tårtan ser helt enorm ut på den här bilden (eller så är jag liten?) !

Nationaldagstårtan är en del ur provlagningsuppdraget från Arla, receptet finner du här.

Rulltårtebotten:
3 ägg
1½ dl socker
1 msk vatten
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulve
r

Vispa upp ägg och socker riktigt vitt och poröst. Häll i vattnet, blanda de torra ingredienserna för sig och vänd ner i äggsmeten tills inga mjölklumpar återstår. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 30x40 cm, häll i smeten och grädda i ca 5 min i 250 grader. Känn efter noga så att den är genogräddad innan den tas ut ur ugnen och var samtidigt försiktig med att den bränns vid. Vänd upp botten på ett sockrat bakplåtspapper och låt svalna med formen över sig för att hålla fukten.

Fyllning:

3 dl grädde
250 g jordgubbar
1½ msk socker


Skiva jordgubbarna lätt och blanda med vispad grädde innan fyllningen bres över rulltårtan. Rulla ihop tårtan försiktigt så den inte går sönder.

Garnering:

2 dl vispad grädde
jordgubbar
ca 400 g vit marsipan samt gul och blå karamellfärg


Bre ut ett lager grädde över rulltårtan innan locket med marsipan läggs över. Kavla antingen ett eget eller köp färdig kavlat. För att färga marsipanen häller du några droppar karamellfärg på en bit marsipan och knådar in det tills allt har en jämn färg.




Bred ut jordgubbs och gräddfyllningen på botten när den svalnat, jag fick inte riktigt på allt då det ville fly ut i kanterna när jag rullade ihop den.

 

Vik in marsipanen runt om tårtan så gott det går, garnera sedan med ett fint band som du gjort av den färgade blåa och gula marsipanen genom att rulla två längder och twinna dom om varann. Annars kan du använda ett vanligt gult och blått band att knyta runt tårtan. Garnera därefter med lite färska jordgubbar runt om.

 

Jag mer än älskar syrener, kan inte få nog den här tiden på året när alla börjar blomma så fint för att inte tala om hur gott dom doftar! Passa på att använda dom så mycket ni kan nu innan alla är utblommade!

Vinnaren är..

Då har även Mutti-tävlingen kommit till sitt slut där du hade chansen att vinna en stor produktbox ifrån Mutti tomatprodukter samt lite annat smått och gott. Deltagarna var få men ack så ambitiösa med sina varianter på pizzareceptet! Helst önskar jag att alla som deltog fick en hemskickad men nu är en vinnare dragen!

Vinnaren utav tävlingen är Therese och här hittar ni hennes version, italiensk pizza på grillen!

 

"Min bästa och godaste pizza bakar jag på pizzasten på grillen. Blir helt otroligt gott!!! Degen gör jag alltid med lite grahamsmjöl i som verkligen blir jättegott. Ibland gör jag egen tomatsås och ibland fuskar jag lite och brer på lite tomatpuré och avrunna krossade tomater. För bästa Italienska smak toppar jag också pizzan med riven ost, färska körsbärstomater, god salami och bitar av mozzarellaost. Efter gräddningen toppar jag ytterligare med stora goda gröna oliver, lufttorkad parmaskinka och mycket ruccolasallad. Absolut den godaste pizzan jag vet och att tillaga den på grillen är ett stort lyft. Perfekt mat för härliga sommarfester där var och en får baka och göra sin pizza efter egen smak. Jag brukar alltid lägga upp alla fyllningar i små skålar och bära ut på en stor bricka och sen är det bara att börja baka! Riktigt mysigt!"


(Jag har mailat dig Therese och hoppas att du svarar tillbaks så fort du kan :)!)

 

 

Vad vill ni se för tävlingar framöver?

Kanelparfait med äppelkompott och mandelflarn

Bara rubriken på den här desserten räcker nog för att fånga mångas intresse, jag vet att mitt fångades iaf och gör fortfarande för den delen nu när jag smakat på härligheten! Äppelkompott är en sån där sak som jag tidigare kokat till jul men massa kryddor, men den här varianten med enbart smak av kanel och äpple passar utmärkt nu till sommarn. Kompotten är dessutom ett utmärkt komplement att ha till gröten som ni kanske såg i tidigare inlägg eller tillsammans med en klick keso som mellanmål. För att återgå till själva desserten som en helhet så kompletterar allt varandra och den fick många lovord då det bjöds på till söndagsfikat :). Mandelflarnen tillför det där lilla extra och det blir gott med en liten annan textur till, sen ska jag inte hymmla med att det blir lite extra fint!

 

Kanelparfait ca 4 port:
3 äggulor
½ dl socker
½ msk kanel
2½ dl vispad grädde

Den har parfaiten blir riktigt krämig och god med en precis lagom smak av kanel!
Vispa upp gulorna med sockret så det blir poröst, blanda sedan ner kanelen och vänd ner den lättvispade grädden i äggsmeten. Häll upp i en form och ställ i frysen minst 4 timmar innan servering. Klä gärna formen med plastfolie för att förenkla om glassen ska stjälpas upp vid servering.

Äppelkompott:
1½ kg äpplen
2 kanelstänger
2 dl vatten
1 dl socker

Skala och kärna ur äpplena, skär dom i klyftor eller stora tärningar. Koka upp vatten, socker och kanel i en stor kastrull och lägg sedan i äpplena, låt puttra tills dina äpplen har blivit mjuka omkring 10-15 minuter. Häll upp din äppelkompott i en fin glasburk med tätförslutande lock, låt även kanelstängerna följa med så fortsätter dom att ge smak. Låt svalna och förvara sedan i kylskåp.


Mandelflarn:
50 g smör
½ msk mjölk
½dl socker
½ msk honung
1 msk vetemjöl
1 dl sötmandel

Hacka mandeln ganska smått, smält smöret i en kastrull och lägg i resten av ingredienserna. Låt allting puttra ihop någon minut. Värm upp ugnen till 175 grader, klicka ut din smet på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tänk på att inte ta för stora skedar med smet och att hålla stora mellan rum emellan annars kommer flarna att flyta ihop. Grädda i ca 6 minuteri varm ugn. Låt som stelna till lite när flarnen är färdiga innan du försiktigt kan lossa på dom, för att få form på flarnen kan du böja dom över ett galler/glas.

 

Du gör enkelt fina korgar av flarnen genom att forma dom över undersidan på ett glas.

 



Vänd upp glassen på ett fat och skär i skivor eller forma i fina kulor direkt ur bunken, servera med en sked av äppelkompotten och en stort mandelflarn på sidan av.

Den här goda desserten är ännu en utav Arlas godbitar, här hittar du recepten på kanelparfait, mandelflarn och äppelkompott!

Köksstök och påminnelse

 
God förmiddag mina sköna! Har bökat och stökat i köket mest hela morgonen, en härlig doft av kanel ligger i hela huset just nu. Ni skymtar en av sakerna på bilden nedan, äppelkompott, kunde inte låta bli att ta lite på morgongröten då det är en utmärkt ersättare för sylt/äppelmos :)!

Vad jag egentligen tänkte in och säga eller påminna er om är att det är sista chansen att vara med och tävla om Mutti produkterna (plus mycket mer) idag, det är inte många som är med ännu så du har stor chans att vinna den här fina vinsten! här kommer du till tävlingen.

 


Macadamianöt och chiafrö bröd

Jag vaknade först rätt så tidigt imorse men när jag tittade ut på regnrusket så bestämde jag mig för att ligga kvar i sängen. Det slutade med att vi låg och drog oss länge, länge, så skönt och mysigt men det gör att jag känner mig lite förslappad resten av dagen. Känns det igen? Nu sitter jag i alla fall placerad här framför datorn med två spinnandes kalla och frussna missar i knät, nyss inkommna från regnet.

Jag har precis fyllt på magen med en skiva av ett riktigt gott bröd som jag tänkte dela med mig receptet utav till er. Jag testade en ny frösort i det här brödet som jag kom över, nämligen chiafrön. Har ni hört talas om det här lilla fröet tidigare? Om inte så tycker jag att ni ska lägga namnet på minnet, chiafröet kommer ursprungligen från Mexico och är ett utav världens mest näringsrika livsmedel.

 

Recept:
4dl filmjölk
3/4 dl mörk sirap
2 morötter
2 msk olja
3 msk chiafrön
1 dl macadamian
1½ dl havregryn
2 dl rågmjöl
ca 3½ dl vetemjöl med fullkorn
1½ tsk bikarbonat

Tillvägagångssättet för det här filmjölksbrödet är inge krånligare än vid något annat filmjölksbröd. Riv morötterna grovt och hacka upp nötterna innan du rör ihop alltsammans, börja först med de blöta ingredienserna och forsätt med de torra tills du har en bra kladdig konsistens. Klä en brödform med bakplåtspapper och klicka i degsmeten, strö gärna över lite nötter och havre. Grädda i 175 grader i 75 minuter, täck eventuellt över med lite folie mot slutet om det börjar bli för mörkt. Som alltid ska du låta ett filmjölksbröd stå tills sig något och svalna lite innan du hugger in. Håller sig färskt och gott i minst ett par dagar.

 

Såhär ser dom små mirakelfröna ut, för att enkelt beskriva chiafröet så innehåller det bland annat: mycket mer omega 3 än lax, mer magnesium än broccoli, mer protein än havre, mer kalcium än mjölk och mer järn än spenat.

bloglovin