Svalkande flädersaft

Det har blivit lite dålig update, jag passar på att njuta av semestern, solen och havet. Och av att döma på besökarstatistiken och antal kommentarer nu under sommar månaderna så är det flera som gör detsamma :)! Jag hoppas i alla fall att det är sommaren som lockar er ifrån datorns värld, eller är det något annat som har minskat antalet besökare? Ni får gärna dela med er om något har blivit mindre bra/saknas här på bloggen så att jag kan bättra mig :)! Men nu är det hög tid för ett nytt recept!
 
Jag var aldrig någon fantast utav fläder när jag var mindre, men nu tycker jag att det är en utav de godare safterna som man gör själv. Kanske inget som man dricker året om men just till sommaren så svalkar den fräsha flädersaften så bra, ett måste från mig är att den ska vara iskall :)!
Har du ett blommande fläderträd hemma, ta isf vara på dessa blommor! Det tar ett par dagar innan saften är klar men du behöver inte anstränga dig under tiden mer än att göra iordning saftblandningen och ställa undan den på ett svalt ställe. Efter några dagar har du den bästa törstsläckaren en varm sommardag.
 
 
Flädersaften plockades fram till kvällsfika i solen en varm sommarkväll.
 
 
Recept:
1 l vatten
1 kg socker
20 st fläderblomsklasar
2½ citron
30 g citronsyra
 
Skaka av alla fläderblomsklasar noga och låt den ligga en stund så alla eventuella små gäster flyttar ut, blommorna ska gärna vara fullt bommande. Skiva citronerna och varva tillsammans med fläder och socker i en stor kastrull/hink/bytta. Se till att citronsyran har blandats ut i sockret först bara. Koka upp 1 l vatten och häll det sedan över din fläder och citron blandning. På med ett lock och ställ svalt i ca 4 dygn, Jag ställde min i jordkällaren så det kan vara lite tajt att få plats i kylskåpet.
När saften är klar silas den av genom en silduk och hälles upp i flaskor. Dela upp saften i mindre flaskor som du kan frysa in och ta upp efter behov. Står saften framme för länge kan den nämligen börja jäsa lite.
 
 
 
I bakgrunden skymtar ni våran lilla stuga med jordkällaren där saften har fått stå till sig :). Det här receptet ger dig ungefär 1½ l saft, vill du ha mer saft än så eller kanske planerar att ge bort i present så gör en dubbel sats!
 
Ni glömmer väl inte bort att delta i tävlingen?


Kommentarer
Marias Bakglädje <3

Gott! Jag har gjort i ordning älgörtssaft idag som ska dra några dagar. Smakar ungefär som fläder. Bra kompensation då det inte växer fläder där jag bor! :)

Svar: Jag såg precis det Maria, har inte hört talas om älgört förut så blev lite nyfiken :)!! Vart bor du?
cookiesndreams.blogg.se

2012-07-19 @ 20:15:45
URL: http://mariasbakgladje.blogg.se
jessica

Flädersaft är min favorit saft:)

Svar: Ja visst är det gott Jessica, brukar du också göra egen :)?
cookiesndreams.blogg.se

2012-07-19 @ 20:26:20
URL: http://annajessicasofia.blogg.se
sabina mammastårtor

oh ser gott ut!

2012-07-19 @ 20:47:01
URL: http://www.mammastartor.blogg.se
Marias Bakglädje <3

Älgört växer i diket och typ vid strandkanter där det är fuktig mark. Det doftar gott och man kan även göra te på bladen, vilket jag också provat :) Jag bor i norra jämtland. Jag har aldrig sett en fläderbuske här, men jag kanske bara har missat dem! ^^ Men jag tror inte de växer här.

2012-07-20 @ 08:53:44
URL: http://mariasbakgladje.blogg.se
jessica

Har gjort egen en gång, å den blev super god men va många år sen nu... Kanske skulle göra det igen! :)

2012-07-20 @ 09:35:09
URL: http://annajessicasofia.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin