Rättikagratäng

Hej mina fina, hur har ni det? Själv har jag dragit på mig en riktig förskylning som inte tycks vilja släppa, har därför bara slappat idag och varit lite frånvarande i helgen, men förhoppningsvis känner jag mig mycket piggare imorgon! Om inte annat så kommer jag sprudla av lycka i hela kroppen för min kära syster kommer hem i några veckor!!
 
Nu ska ni få recept på något riktigt gott och kanske lite okänt för många?? Vi får se vad ni har att säga om detta recept :). Rättikagratäng, har ni smakat det tidigare? Känner att det kan passa bra nu när det kan vara svårt att få tag i bra potatis som passar till gratäng. Egentligen är det inte så stor skillnad på just potatisgratäng och rättikagratäng, det ser likadant ut och man använder sig iprincip utan samma ingredienser men det smakar kanske inte riktigt likadant :). Rättikan är en släkting till rädisan och påminner om den lite i konsistens, smaken är något besk och kanske inte direkt framträdande eller speciell men den gör sig riktigt bra i en gratäng och känns lite "lättare" än potatis i magen.
 
Recept:
800 g rättika
5 dl grädde
3 vitlöksklyftor
1 lök
200 g västerbottenost
salt och peppar
 
Skala och skiva din rättika i tunna skivor, lägg ner i en kastrull tillsammans med grädde pressad vitlök salt och peppar. Låt småsjuda i 20 minuter, häll sedan över rättikan och grädden i en form där du varvar med riven ost och en skivad lök. Ställ in formen i varm ugn 175 grader och grädda i ca 20-30 minuter. Det går såklart att göra gratängen enbart i ugnen, men kokar du rättikan innan så blir gratängen krämigare av min erfarenhet :).
 
 
Jag hade knäppt ett kort på den fina rättikan innan gratängen gjordes för er som inte är bekant med rotfrukten, men den har försvunnit upp i det blå verkar det som, får leta vidare så kanske den dyker upp på facebooksidan! Här är iaf den smarriga färdiga gratängen. Tycker definitivt att det här är något som ni ska ge ett försök!
 
 
 


Kommentarer
Sandra

Spännande! Stod i affären och kollade på rättika häromdagen och funderade på vad man kunde göra med den. Nu har jag ju ett recept att prova :)

2012-07-24 @ 07:04:58
URL: http://www.sandrasmatkrypin.se
Marja - Baka Sockerfritt

Låter riktigt gott, älskar västerbottenost. Länge sedan jag smakda rättika däremot.

2012-07-25 @ 13:14:44
URL: http://bakasockerfritt.blogg.se/
Andrea

Det där har jag funderat på förut men inte gjort än. Men nu ska jag definitivt göra det när du testat och skrivit att den var god =)Hoppas förkylningen ger med sig och att du är på banan igen!

2012-07-26 @ 11:12:13
URL: http://friskusen.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin