Grattis till...

 
Tävlingen som drogs igång här för två veckor sedan i samarbete med webshopen Zalando avslutades i söndags och det är hög tid för att presentera vem som hade lyckan med sig :).
Men först vill jag gärna höra vad ni tyckte om tävlingen och utbudet i webshopen? Det finns så mycket att välja på och ni lyckades plocka ut några riktiga godbitar måste jag säga. Jag skulle själv kunna klicka ner både ett och annat i varukorgen, speciellt ifrån kökskategorin!
 
Den som vann denna gång och kommer få ett paket hemskickat är Maria Larsson:
 
"Så många fina saker men när jag såg min drömkaraff som jag önskat mig länge nu så fanns det ju inget annat val. Håller tummarna att den äntligen får komma hem till mig och delar inlägget på Facebook :)"

Grattis till dig och hoppas du får mycket nytta av din efterlängtade karaff som ni andra kan skåda nertill :)!! Jag skickar iväg ett mail till dig och skulle uppskatta om du svarar så fort du ser det här glada beskedet :).
 
 
 
 
 

Banoffee pie

Ni glömmer väl inte bort att det är sista dagen för att vara med i den pågående tävlingen idag? Klicka här för att komma dit, du har fortfarande en stor vinstchans!
 
 Precis som flera utav er gissade igår så var det en banoffee pie som stod på kvällen dessertmeny :). Jag har tidigare uttryckt min kärlek till kolan man kokar av kondenserad mjölk och kan inte annat än att fortsätta i den banan! Om fler är lika tokiga i söt kola som jag så är det här en efterrätt ni borde sätta på prova på listan till nästa middagsbjudning. Namnet på pajen är en ihopsättning av banan och toffee, alltså banoffee och hur gott låter inte det ;)? Är ni inte övertygande ännu så borde ni bli det efter bilderna!
 
 
Var beredda på att den här pajen blir ganska mastig så suget stillas ganska snabbt efter en bit, vilket iofs är bra :).
 
 
Recept:
12 st digestivekex
100 g smält smör
 
400 g kondenserad mjölk (sötad)
1½ dl grädde
1 dl yoghurt 10%
1 tsk vaniljsocker
2 st bananer
 
70 g pecannötter
½ dl florsocker
 
Mixa digestivekexen till smulor och blanda ihop med det smälta smöret. Tryck ut massan i en pajform, gärna en form med avtagbar kant! Grädda pajskalet i 175 g i 10 minuter och låt sedan svalna. För att få fram kolan av den kondenserade mjölken så kokas burken (utan etikett) i en kastrull med vatten i ca 2-2½ timme. Fyll på med vatten imellanåt så att burken hålls under vattenytan vid kokningen. Låt burken svalna i ett kallt vattenbad när den kokat färdigt.
Vispa grädde och rör ut med yoghurt samt vaniljsocker, Vill du enbart ha grädde så går det självklart bra, jag tycker att yoghurten bryter av lite mot den söta kolan. Bre ut din kola i pajskalet och toppa med gräddblandningen. Skiva över bananerna och toppa med kanderade pecannötter.
Nötterna kanderar du i en het panna tillsammans med florsockret, hacka upp nötterna något innan och låt dem sedan svalna efter att de kanderats.
 
 
Välj en springform om du vill kunna servera fina bitar, pajen kan vara lite svårt att få upp ur en vanlig pajform fick jag erfara!
 
 
Du kommer inte få några besvikna miner när den här pajen ställs fram på bordet, en perfekt efterrätt när suget skriker efter något sött :).
 

Norrhagen bjuder på frukt och bär (och efterrätt)

 De senaste dagarna har spenderats i solen med min stora kärlek, picknicväskan har packats om mornarna och avnjutits vid vattnet någonstans :). Det har bjudits på sena grillkvällar och den här kvällen är ingen undantag. Ska försöka vara framme med kameran ikväll, har blivit förslappad av solen de senaste dagarna!
 
 
Har provsmakat de första hallonen från gården idag, så gudomligt goda :)! Lite mognare än de på bilden dock som jag knäppte kort på bara för någon dag sedan, det går fort nu när värmen äntligen har slagit sig till ro en stund! Ska försöka ta till vara på dom små bären innan alla kryp hinner före, någon som har förslag på något lite sådär extra gott med hallon kanske :)? Har även spanat in körsbärsträdet de senaste dagarna men dom där söta småfåglarna är inte helt för att dela verkar det som!
 
 
Äpplena börjar även dom växa på sig, och det är ingen liten mängd äpplen vill jag lova. Får kanske ta en vecka med tema äpplen sen på allt man kan göra eller vad säger ni?
 
 
Förbereder kvällens efterrätt, någon som kan gissa på vad det blir :)?
 
 
 
 

Rättikagratäng

Hej mina fina, hur har ni det? Själv har jag dragit på mig en riktig förskylning som inte tycks vilja släppa, har därför bara slappat idag och varit lite frånvarande i helgen, men förhoppningsvis känner jag mig mycket piggare imorgon! Om inte annat så kommer jag sprudla av lycka i hela kroppen för min kära syster kommer hem i några veckor!!
 
Nu ska ni få recept på något riktigt gott och kanske lite okänt för många?? Vi får se vad ni har att säga om detta recept :). Rättikagratäng, har ni smakat det tidigare? Känner att det kan passa bra nu när det kan vara svårt att få tag i bra potatis som passar till gratäng. Egentligen är det inte så stor skillnad på just potatisgratäng och rättikagratäng, det ser likadant ut och man använder sig iprincip utan samma ingredienser men det smakar kanske inte riktigt likadant :). Rättikan är en släkting till rädisan och påminner om den lite i konsistens, smaken är något besk och kanske inte direkt framträdande eller speciell men den gör sig riktigt bra i en gratäng och känns lite "lättare" än potatis i magen.
 
Recept:
800 g rättika
5 dl grädde
3 vitlöksklyftor
1 lök
200 g västerbottenost
salt och peppar
 
Skala och skiva din rättika i tunna skivor, lägg ner i en kastrull tillsammans med grädde pressad vitlök salt och peppar. Låt småsjuda i 20 minuter, häll sedan över rättikan och grädden i en form där du varvar med riven ost och en skivad lök. Ställ in formen i varm ugn 175 grader och grädda i ca 20-30 minuter. Det går såklart att göra gratängen enbart i ugnen, men kokar du rättikan innan så blir gratängen krämigare av min erfarenhet :).
 
 
Jag hade knäppt ett kort på den fina rättikan innan gratängen gjordes för er som inte är bekant med rotfrukten, men den har försvunnit upp i det blå verkar det som, får leta vidare så kanske den dyker upp på facebooksidan! Här är iaf den smarriga färdiga gratängen. Tycker definitivt att det här är något som ni ska ge ett försök!
 
 
 

Laddar upp med smoothie under bakning

Hela huset doftar gott utav kaksmet, hallon och choklad. Solen skiner ute så medans kakan sköter sig själv i ugnen mixades en fräsch smoothie med smaker av mango och hallon ihop som avnjöts i gassande solsken. Vid det här laget vet ni ju redan om min passion för mango och just i en smoothie gör den sig så bra :). Receptet nedan räcker till två mindre glas, men behöver du lite extra energi så behåll allting för dig själv!
 
Recept
1 mango
1½ dl frysta hallon
1½ dl juice
saft från ½ lime
1 tsk vaniljsocker
 
Skär ur fruktköttet ifrån mangon och mixa samman med hallon valfri juice samt limesaft, se till innan så att mangon är riktigt mogen och fin i fruktköttet. Tillsätt eventuellt 1 tsk vaniljsocker. Den här smoothien blir riktigt rik på c-vitamin och får en frisk härlig smak där hallonen håller drycken kall.
 
 
Att smoothien får en riktigt härlig färg gör den bara mer inbjudande!
 
 
Ni får en liten sneak peak ovan om vad som komma skall :)..
 
 
 
 
 

Svalkande flädersaft

Det har blivit lite dålig update, jag passar på att njuta av semestern, solen och havet. Och av att döma på besökarstatistiken och antal kommentarer nu under sommar månaderna så är det flera som gör detsamma :)! Jag hoppas i alla fall att det är sommaren som lockar er ifrån datorns värld, eller är det något annat som har minskat antalet besökare? Ni får gärna dela med er om något har blivit mindre bra/saknas här på bloggen så att jag kan bättra mig :)! Men nu är det hög tid för ett nytt recept!
 
Jag var aldrig någon fantast utav fläder när jag var mindre, men nu tycker jag att det är en utav de godare safterna som man gör själv. Kanske inget som man dricker året om men just till sommaren så svalkar den fräsha flädersaften så bra, ett måste från mig är att den ska vara iskall :)!
Har du ett blommande fläderträd hemma, ta isf vara på dessa blommor! Det tar ett par dagar innan saften är klar men du behöver inte anstränga dig under tiden mer än att göra iordning saftblandningen och ställa undan den på ett svalt ställe. Efter några dagar har du den bästa törstsläckaren en varm sommardag.
 
 
Flädersaften plockades fram till kvällsfika i solen en varm sommarkväll.
 
 
Recept:
1 l vatten
1 kg socker
20 st fläderblomsklasar
2½ citron
30 g citronsyra
 
Skaka av alla fläderblomsklasar noga och låt den ligga en stund så alla eventuella små gäster flyttar ut, blommorna ska gärna vara fullt bommande. Skiva citronerna och varva tillsammans med fläder och socker i en stor kastrull/hink/bytta. Se till att citronsyran har blandats ut i sockret först bara. Koka upp 1 l vatten och häll det sedan över din fläder och citron blandning. På med ett lock och ställ svalt i ca 4 dygn, Jag ställde min i jordkällaren så det kan vara lite tajt att få plats i kylskåpet.
När saften är klar silas den av genom en silduk och hälles upp i flaskor. Dela upp saften i mindre flaskor som du kan frysa in och ta upp efter behov. Står saften framme för länge kan den nämligen börja jäsa lite.
 
 
 
I bakgrunden skymtar ni våran lilla stuga med jordkällaren där saften har fått stå till sig :). Det här receptet ger dig ungefär 1½ l saft, vill du ha mer saft än så eller kanske planerar att ge bort i present så gör en dubbel sats!
 
Ni glömmer väl inte bort att delta i tävlingen?

Sommartårta med blåbär och smultron

Så var det tårtdags igen! Och den här tårtan går inte av för hackor vill jag lova :).
 
Veckan började med semester och födelsedagsfirande här hemma, så skulle flera måndagar se ut! Jag tog med glädje på mig att ordna fika vilket bestod av en sommrig tårta med marängbotten och massa bär. Bottnarna till den här tårtan blir lite härligt sega då det är en blandning av både maräng och vanlig kakbotten. Den fylls sedan med en vanilj/grädd blandning som är späckad utav jordgubbar. Jag trotsade även regnet som hällde ner här i måndags förmiddag och begav mig ut för att plocka smultron och blåbär, man får passa på att ta till vara på det som skogen erbjuder nu :)!
Den här tårtan passar utmärkt om man är ett stort sällskap, gör då två stycken bottnar istället för att dela på en så får du en jättelik tårta!
 
 
Tårtbotten:
1 dl socker
3 äggulor
150 g smält smör
1 dl grädde
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Maräng:
3 äggvitor
2 dl socker
 
Vispa ihop socker och äggulor till kaksmeten, spar vitorna till marängen. Smält smör och blanda ihop med grädden innan vätskan hälls ner i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna för sig innan allt rörs samman. Bred ut kaksmeten på en plåt med bakplåtspapper i ett tunt lager.
Vispa ihop äggvitor och socker till en fast maräng. Jag använde mig utan min assistent då kan inte hunnit prova visparna till den ännu blir ju mest degar annars men wow säger jag bara :)! Längtar till nästa gång nått ska vispas ordentligt haha. Bred ut marängen över kaksmeten på plåten och grädda i ca 25 minuter i 175 grader. Du ser på marängen när den fått tillräckligt med färg då är den är klar! Låt botten svalna innan du delar den på mitten.
 
 
 
Brukar ni ut i skogen och plocka bär, vad isf?
 
Fyllning:
3 dl grädde
1 l jordgubbar
 
Vaniljkräm:
1½ dl mjölk
1 dl grädde
1 vaniljstång
½ dl socker
2 gulor
1½ msk majsstärkelse
 
Koka upp mjölk och grädde tillsammans med socker och 1 urskrapad vaniljstång. Ta kastrullen av plattan och låt stå några minuter innan vaniljstången plockas ur. Blanda ihop gulorna med majsstärkelsen, häll blandningen i kastrullen under omrörning. Sätt tillbaks kastrullen på plattan och låt krämen tjockna under vispning, krämen ska inte koka. Låt svalna i kallt vattenbad.
Vispa grädden och skär jordgubbarna i små tärningar, mosa eventuellt till dom lite. Blanda ihop din grädde med vaniljkräm och jordgubbar och fyll en av maränghalvorna med blandningen. Lägg på den andra maränghalvan som ett lock.
 
 
Åskan tog en paus och solen kikade fram lagom till fotograferingen :).
 
 
Älskar min söta lilla bricka med små handtag i trä!
 
Garnering:
4 dl smultron och blåbär
jordgubbar
 
 Snygga till kanterna lite och skär en jämn linje.
Garnera tårtan med nyplockade smultron och blåbär samt några söta jordgubbar.
 
 
 
 Kan näst intill garantera att den här tårtan kommer gå hem i de flesta sällskap, den är super god och får vem som helst på fall! Blir orolig om ni inte har blivit sugna vid det här laget!
 
 

Tävlingsdags i samarbete med Zalando

Det syntes att det var många tävlingssugna läsare igår när jag hintade på Cookies N Dreams facebooksida om att en ny tävling var på gång på bloggen. Det här är en tävling som verkligen alla kan delta i, ni får nämligen välja priset själva! Den här gången har Cookies N Dreams ett samarbete med Zalando.se vilka också gör den här tävlingen möjlig. Har ni tidigare surfat in på Zalando hemsida så känner ni redan till det stora utbudet med allt ifrån inredning till kläder och skor. Om inte så är det dags att luta sig bekvämt tillbaks i stolen, rulla lite på axlarna för att sedan kika runt vad dem har att erbjuda du har nämligen chansen att vinna det som just du fastnar för i den här fina webshopen under kategorin Hem.
 
Ställ in skärpan nu för här kommer tävlingsregler:
  • Surfa in på Zalandos sida för köks och heminredning, eller klicka direkt på bilden nedan. Kika noga igenom sortimentet efter just din favorit bland varorna, och länka denna till mig i kommentarsfältet under detta inlägg (varan får kosta max 600 kr). Skriv gärna en kort kommentar om vad du fastnade för med Zalandos webshop.
  • Sen är det dags för dig att sprida tävlingen, du kan välja att antingen länka vidare tävlingen på din facebooksida genom att kopiera länken till tävlingsinlägget eller skriva ett blogginlägg där tävlingen nämns med länkar. Använd isf gärna bilden nedan :). Glöm inte nämna i kommentaren vilket sätt du valt.
  • Glöm inte att skriva med namn och mailadress så att jag vid tävlingens slut kan ta kontakt med den lyckliga vinnaren (det är i vanlig ordning bara jag som ser mailadressen).
 
 
Tävlingen avslutas:  29/7 kl: 23:59
 
 
 
För att kicka igång inspirationen så har jag valt ut några utav mina favoriter från Zalandos webshop:
(klicka på bilderna för att komma till varan)
 

Är på jakt efter en liknande köksvåg och den här snygga vågen ifrån bloomingville har precis vad jag söker.
En hängmatta för sommarens lata dagar och en supersnygg salladsskål att pryda köksbänken med.
Nu ska det bli spännande att se vilken eran favorit blir ifrån Zalandos fina shop!
 
 
 
 
 
 
 

Grilltips ..(och bloggtips)

Äntligen är det dags för att sammanställa lite grillinspiration, för ni minns väl mitt grilltips? Tipsen blev ganska få denna gång till inspirationsinlägget men ack vilka godbitar, kvaliten är det med andra ord inga problem med :). Fyra mat/bak bloggande tjejer anslöt sig och bloggade om sina grilltips till inspirationsinlägget, och vilka duktiga tjejer dessutom jag råder er att kika in hos varenda en av dom och inte bara spana in grillinläggen utan granska arkivet efter fler godbitar. En utav dom, Andrea är en gammal vän som jag följer noga, de andra tjejerna har jag hittat här genom bloggen och har nu kommit till att kika in även hos dom med jämna mellanrum! Då kör vi :)!
 
 
Andrea har alltid något spännande nytt som jag vill prova och dessa chilimarinerade räkor är inget undantag!

 
Therese bjuder på grillad beef sandwich med djävulssås och jag föll som en fura!
 
 
 
Sandra tipsar om doftande potatisknyten direkt från grillen serverad med örtsås och grillade ribs!
 
 
Maria tog en paus ifrån bakandet och gjorde iordning sin egna grillmarinad serverat med en härlig potatissallad!
 
 
Njut av grilltipsen nu och fäll gärna en kommentar om vad som önskas bli nästa inspirationsinlägg, har inte bestämt mig ännu så jag är öppen för förslag!
 
 
 

Lyckan från smultron

 En dag kvar nu och sen sluter jag upp med alla glada semesterfirare! Jag hoppas på långa dagar i solen på bryggan, goda middagar på altanen, glass i mängder och massa tid med dem jag håller kärt. Har dock stora tvivel på den första punkten, men nu kan det väl inte finnas något regn kvar i himlen snart :)? Ska upp tidigt imorgon så det har vart en lugn kväll med en god middag bestående av rättikagratäng och grillat. Har ni testat rättikagratäng, kanske ett recept som borde läggas ut här? Efter maten gick jag upp i skogskanten bakom huset och plockade en handfull blåbär och smultron, tillräckligt för att avnjutas tillsammans med en sked vaniljglass till efterrätt. Bara myggen vill ge med sig lite snart så blir de blåbärsplock i en större mängd, så gott till paj, kräm, sylt eller i smoothien :). Börjar bli dags för att plocka lite svamp med, brukar ni ut i skogen och plocka bär/svamp? Vad är eran favorit?
 
 
Smultron är mina favoriter dom är så små och söta i smaken, till och med bättre än jordgubbar :). Synd att de tar sån tid att plocka bara om man vill ha en större mängd. Jag finner lyckan av att bara se smultron på ett strå, det ger mig lite barndomsminnen och sen att man knappt behöver kliva utanför dörren för att plocka är bara ännu ett plus :).
 
 
Vad gillar ni bäst av alla söta bär sommaren erbjuder, smultron, blåbär, hallon, jordgubbar, något annat?
 

En sommarkväll i Norrhagen

Finns det något bättre än att bo på landet en vacker sommarkväll? Jag suger dagligen åt mig energi av hur vackert och fridfullt jag har där jag bor. Vill dela med mig till er av lugnet som omger mig på det sätt jag kan, i bilder :).
 
 
Får aldrig nog av alla dessa vackra blommor.
 
 
Flädersaft pågång! Jag älskar att kunna ta till vara på det som växer i trädgården.
 
 
Hallonen frodas och jag kan knappt bärga mig tills dom mognat.
 
 
Potatisen längtar liksom jag efter lite mera sol :)
 
 
Kaprifol, hur somrigt låter inte bara namnet på den blomman!
 
 
Baggen är en riktig liten "solkatt" och önskar er liksom jag en trevlig helg med massa sol
 
 
 
 
 
 

Himmelska chokladkakor med vaniljglass

 Ja ni.. det var ett tag sedan nu jag lade ut något eget sött recept här på bloggen, många av Arlas söta bakverk har tittat fram här och under tiden så har jag funderat ihop en massa inspiration i huvudet som jag vill prova och dela med mig av till er! Jag har funderat på en riktigt chokladig kaka fullspäckad av chokladbitar ett tag nu, och det var precis vad jag fick till. Jag har valt att använda både ljus och mörk choklad men självklart kan du byta ut till enbart mörk eller vad du nu må föredra. Dom blir lite härligt kladdkakesega och chokladbitarna är mer än välkomna i varje tugga!
 
Ett måste för alla chokladälskare att prova det här receptet!
 
 
Recept för 18-20 st kakor:
2 ägg
2 dl ljust muscovadosocker
80 g smör
200 g mörk choklad
2 dl mjöl
½ tsk bakpulver
½ krm salt
250 g ljus choklad
 
Vispa ihop ägg med socker, smält smöret och rör ner det i smeten. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad eller i micron, rör ner chokladen i äggsmeten tills den fördelats jämnt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och hacka upp den ljusa chokladen i bitar. Blanda ner mjölblandning och choklad till en jämn smet. Klicka glest ut små kakor på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 7-8 min i 200 grader. Låt kakorna svalna av något på plåten, när de har stelnat till något läggs dem över på ett galler för att svalna helt. Förvara kakorna i en tät burk eller frys in överblivna kakor.
 
 
Ett hett tips är att inte smaka på smeten, iaf inte om du vill ha någon kvar till själva kakorna! Den är försvinnande god :).
 
 
De här choklad kakorna är to die for och för att göra dem ännu godare så kan du klämma en glasskula mellan två kakor, helst en gammal hederlig vaniljglass :). Dem blir lite som ben & jerry glassarna om ni har provat dom :)?
 
 
 

Vitlöksfrästa champinjoner och brysselkål

Tänkte jag skulle dela med mig av ett snabbt tillbehör till middagen, ibland vill man byta ut den kalla salladen mot tillagade grönsaker. Ett gott tips ifrån mig är att snabbt fräsa på skivade färska champinjoner och brysselkål i lite olivolja, använd dig av ungefär hälften hälften. När de har fräst några minuter i pannan och svampen börjat få lite färg så tillsätter du hackad vitlök efter smak och kryddar med flingsalt och peppar ifrån kvarnen. Fräs ytterligare någon minut innan det är färdigt för servering.
 
Du behöver:
ca 150 g brysselkål
ca 100-150 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
flingsalt och peppar
 
Receptet är lagom som tillbehör för ca 2-3 pers.
 
 
Såhär såg våran middag ut för nån vecka sedan, hasselbackspotatis med kalvschnitzel, kapris och pepparsås. Till serverades vitlöksfrästa champinjoner och brysselkål, de gjorde gott i magen :).
 
 
 
 
 

En fortsatt söt sommar

Den 15onde Maj så hade jag 30 st härliga recept ifrån Arla att se fram emot, inte bara jag ni också för den delen. Igår publicerades det sista receptet här på bloggen och provlagningsuppdraget ifrån Arla har därmed kommit till sin ände. En hel uppsjö av bakverk, tårtor, glass och kakor har gåtts igenom, kommer ni ihåg första inlägget på de utsökta mazarinerna och hemkokt körsbärssylt? Dem går inte jämföras med de som köps i affären!
För mig har det vart superroligt att prova alla dessa recept, man hamnar lätt i sin egen lilla "bakbubbla" och många utav dessa recept skulle jag inte ha provat i vanliga fall. Alla recept kan givetvis inte falla en i smaken men jag har fått många lärdomar och framför allt ideer till nya recept som i sinom tid kommer dyka upp här. Men framför allt så har jag stött på några riktiga guldklimpar längs vägen, de recept som jag föll lite extra för och verkligen kan rekomendera er att prova är först och främst den underbara chokladfondanten, körsbärssylt, superenkla smörstekta rabarber, den sagolika hallonfluffen, fräscha frasiga blåbärspajerna och absolut även den rårörda hallonsaften.

Nu är både jag och dem på Arla mycket nyfikna på om någon provat något utav dessa recept som ingått i provlagningsuppdraget? Hur tycker ni att uppdraget och recepten har varit? Berätta gärna så jag vet vad ni läsare tycker och tänker, är det något som vart extra bra eller mindre bra, kanske ett samarbete ni kan tänkas se igen här på bloggen? Nu förväntar jag mig en massa synpunkter ifrån er :)!
 


Avslutar provlagningsuppdraget med en bild på Arlas Red velvet cake som bakades i helgen, för recept på denna kaka klickar ni här.

Värd en repris

 Vi har precis avnjutit måndagsmiddagen och är nu mätta och belåtna i magarna :). Det serverades laxburgare med mangosalsa och fetaostkräm. Ni som hängt här länge känner kanske igen receptet? Och för er som har missat, ajabaja!! Hur som helst så är vissa recept värda en påminnelse här på bloggen och det här är definitivt ett av dom. Om jag inte minns fel så var det här det första av mina receptet som uppmärksammades på blogg.se framsida? Tycker ni att det här ser gott ut och verkar vara något för er så kommer ni till receptet här.
 
 
När jag gick tillbaks i arkivet idag för att få fram receptet till er så kunde jag inte låta bli att le lite åt dom gamla inläggen, allt ser huller om buller ut och bilderna.. mja jag har iaf utvecklats med kameran och det är roligt att kunna märka själv :)!
 
 
Jag är helt frälst i den här mangosalsan, sen bor det troligvis en liten mangofanatiker inom mig. Önskar, önskar, önskar bara att mangon här hemma var lika god som den i mexico! Burgarna blir så goda och gör en perfekt kombo tillsammans med mangosalsan och fetaostkrämen, vem kan motstå??
 
 
 

Lakritsglass med en smak av citrus

 
 
Jag kan få ett riktigt saltlakrits begär nångång emellanåt och en sådan gång står turkisk peppar högt upp på vill ha listan. Om någon mer än jag är en dyrkade av saltlakrits så ska ni spana in den här glassen :).
 
Receptet på den här glassen är egentligen till för att göra glasspinnar, och jag tror verkligen att dom går hem hos dom små när till och med glasspinnen kan ätas. Jag gjorde dock inga glasspinnar av den här glassen utan den åkte ner direkt i en bunke vilket går precis lika bra men kanske inte imponerar fullt lika mycket hos den mindre generationen :).
 
Recept på ca ½ l glass eller 8 st glasspinnar
1½ dl grädde
250 g kesella citrus
1 äggula
½ dl vit sirap
10 st turkisk peppar karameller
8 st mjuka lakritspinnar
 
Vispa upp grädden och blanda ihop med kesella, äggulan och sirap. Stöt dina turkiska peppar godisar i en mortel till små smulor och blanda ner i glassmeten. Häll upp glassen i glassformar och sätt ner en godisstång som pinne eller frys ner direkt i en bunke. Vid det senare förslaget är det bra om du tar ut och rör i glassen några gånger under nedfrysningen. Om du vill se resultatet av glasspinnarna så kan du göra det här hos Arla.
 
 
 Jag älskar när man kliver in på ett liten glasscafe där man kan välja och vraka bland alla härliga spännande glasssorter! Mina blickar dras ofta mot kola/toffee eller choklad, just lakrits har jag tidigare hoppat över och föredragigt i ren godisform, men nu med recept på den här glassen i min ägo så kan jag göra min egna lakritsglass när suget faller in. Någon som tänker prova :)?
 
 
 

Päron och ädelostpaj

Har ni kanske recepttorka inför helgen? Isf kunde det inte komma lägligare för nu kör vi igång med ett recept på en smarrig paj! Jag har tidigare lagt ut ett recept på bacon och ädelostpaj, den här pajen går också under ädelostens tecken men tillsammans med päron. Päron och ädelost passar utmärkt tillsammans vare sig det är i en sallad, eller på ostbrickan och den här pajen blir inget undantag :). Passar perfekt till sommarens buffebord, lunchbjudning eller middag, pajen är god både varm som kall. 
 
Pajdeg:
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
en nypa salt
2 msk kallt vatten
 
Tärna smöret och nyp ihop med mjölet till en smulig massa, tillsätt salt och vatten och forma till en deg. Alternativt så kör du bara ihop alla ingredienser i matberedaren, snabbt och smidigt men lite mera disk :). Tryck ut pajdegen i en form med lite högre kant. Ställ in i kylen ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 min i 200 grader.  
 
Fyllning:
1 dl creme draich
1½ dl mjölk
1½ dl grädde
3 ägg
1 äggula
200 g ädelost
2 st päron
salt och svartpeppar
 
Vispa ihop ägg med mjölk, grädde och creme fraich, salta och peppra efter smak. Skala och skär dina päron i skivor, smula ner ädelosten i pajformen och lägg päronen ovanpå osten i en fin cirkel. Häll tillsist över äggstanningen. Grädda pajen i 175 grader i ca 40 min eller tills pajen nästan stannat upp helt, låt pajen stå en stund innan servering täck över med folie så håller den sig varm.
 
 
Det var faktiskt på en examen för någon månad sen som just en päron och ädelostpaj fanns med på buffebordet, och självklart kunde jag inte låta bli att komponera ihop min egna! Har ingen bätte bild att bjuda på för tillfället då pajen slukades innan chansen dök upp (ett gott betyg med andra ord), men som ni ser på bilden blir det en stor hög paj som räcker till många bitar :). Tycker definitivt det här receptet är något ni ska prova på!
 
Avslutar med att önska alla härliga därute en trevlig helg, med massa sol, skratt och vila! 

Mörkt bröd med krusakli och havre

Tidigare har jag oftast bakat bröd på mornarna då det har passat in mot mina jobbtider, men nu för en period har jag fått andra jobbtider och någon tid för brödbak om mornarna existerar inte för tillfället. Så brödbaket och ätandet har därför trappats ner lite just nu och de senaste gångerna har jag passat på att baka bröd på kvällen precis innan sänggång och får då kliva upp på morgonen till ett färskt nybakt bröd istället :). Ett filmjölksbröd behöver ofta stå till sig innan man skär i det så att baka sent på kvällen och äta nästa morgon gör bara det här brödet gott. Förvara brödet inlindad i en handduk så håller det sig färskt i ett par dagar framme.
 
Recept för 1 limpa:
4 dl filmjölk
3/4 dl mörk sirap
½ dl rågkross, (uppkokad och svälld i 1 dl vatten)
1 dl havre
1 dl dinkelflingor
½ dl linfrön
1 dl krusakli
1 tsk bikarbonat
3 dl rågmjöl
3 dl rågsikt
 
Blanda ut sirap i filmjölken, tillsätt sedan resten av ingredienserna och rör samman till en rätt så kladdig degsmet. Kom ihåg att koka upp och svälla rågkrossen innan den åker i brödet. Täck en brödform med bakplåtspapper och klicka i smeten. Strö över lite krusakli och linfrön på brödet innan limpan gräddas i 175 grader i 75 minuter. En bit in i gräddningen kan brödet behöva täckas över med lite folie så det inte blir för mörkt. När gräddningen är färdig tas limpan ur formen och ställs för att svalna på galler. Förvara sedan inlindad i handduk.
 
 
Krusaklin gör brödet fiberrikt och linfröna håller brödet saftigt.
 
 
Ett riktigt saftigt och gott frukostbröd som man står sig på. Har ni testat något utav alla mina filmjölksbröds recept, vilket isf?

Sommrig fryst hallontårta med lime

Glass får man väl ändå aldrig nog av, jag är en sån som gärna äter glass året runt och just på sommaren blir det ett måste! Jag blir lika glad varje gång jag stöter på ett recept på glass som funkar bra utan glassmaskin då jag inte har en i mina ägor :). Och självklart delar jag som vanligt med mig till er de gånger jag stöter på ett litet guldkorn på vägen!
Den här hallontårtan fanns med i provlagningsuppdraget ifrån Arla, eller glassen som kanske beskriver den bättre är riktigt fräsh med smaker från lime och hallon. Tårtan får en lite isig glasskonsistens, men funkar perfekt som en fräsh svalka en varm sommardag.
 
Recept:
2 dl grädde
500 g kesella hallon
2 ägg
1½ dl florsocker
250 g hallon
saft samt skal från 1 lime
10 savaiordikex/fingers
färsk mynta
 
Låt vispen gå varm i det här receptet! Dela äggulor ifrån vitorna i varsina skålar, vispa upp vitorna till ett hårt fluff och gulorna fluffiga tillsammans med florsocker. Tillsist ska grädden vispas upp, rör ner grädden, kesellan och äggulevispen i äggvitorna, riv skalet ifrån en lime samt pressa ur saften. Rör ihop till en jämn smet. Ta fram en form, gärna en brödform och täck den med plastfolie, häll i smeten och varva med kexen och hälften av hallonen. Täck över med plastfolie och ställ i frysen ca 5 timmar innan servering.
 
 
Stjälp upp glasstårtan på ett fint fat och dekorera med resten utav hallonen samt mynta om du har tillgång till det. Om glassen har stått i frysen länge innan servering kan det vara bra att ställa in den i kylskåpet ett tag innan så att den inte är stenhård. 
 
 
I Arlas recept används saviordikex men då jag inte fick tag i dessa fick jag nöja mig med fingers, som även det funkade utmärkt :).
 
Hur mycket glass äter ni under sommaren, eller det kanske helt enkelt inte är någon skillnad på vinter och sommartid :)?? På tal om glass, nu ska vi ut och äta mjukglass!
 
 
 

6 månader med Cookies N Dreams

 Inte trodde jag den 3 januari 2012 dagen när namnet till den här bloggen spånades fram att omkring 400-500 unika läsare skulle kika in här varje dag, det är lätt för mig att bara se en siffra på skärmen men ni sitter ju där ute på riktigt framför varsin dator. Om jag kan inspirera någon genom den här bloggen till att baka eget bröd, läsa mer på innehållsförteckningar eller göra mer mat från grunden så har jag fått en stjärnvinst, det är vad det handlar om för mig.
 
Ett halvår har med andra ord passerat sen jag startade bloggen precis på datumet. Jag gick in med noll förhoppningar när bloggen startades, idag vill jag inte ta tillbaks något ni ger mig så mycket energi att fortsätta!
Jag tittade tillbaks lite i arkivet och har redan glömt bort vissa saker som tex att jag i början även gav stor plats åt inredning på bloggen. Sakta med säkert tog den ena hälften över den andra och bloggen fick mer och mer fokus på enbart mat och bak. Det betyder inte att jag inte brinner för fina hem och inredning längre, utan det som gav mig mest och även er med tanke på responsen här var alla recept. Jag känner att jag är inne på rätt väg och hittat ett sätt där jag kan dela mitt intresse till flera, ni kommer förmodligen aldrig stöta på en meny som ringer lyxresturang och stjärnkockar här inne men det vet ni säkert lika väl som jag vid det här laget, fokus ligger mer på enkelheten i recepten, med bra råvaror och tillagat med kärlek.
 
 
 
Ni som har hängt med ett tag har säkert frågor som svar inte har dykt upp på ännu, tveka inte att skriva en liten kommentar här eller på Cookies N Dreams facebooksida och fråga vad som helst:)!
 
 
 
 

bloglovin