Mörkt sirapsbröd

Vem älskar inte doften av nybakt bröd? Det ligger en lätt välkomnande doft i hela huset nu efter dagens brödbak. Det fick bli en enkel sirapslimpa idag som vart vansinnigt god! Ett recept som kommer användas många gånger.

Recept:
2½ dl naturell yoghurt (3-4% fetthalt)
20 g jäst
3/4 dl mörk sirap
1 tsk salt
4-5 dl vetemjöl special
2 dl rågmjöl


Smält smör och värm tillsammans med yoghurten till 37 grader, blanda degvätskan med jästen och tillsätt sirap och salt. Ha i mjölet lite i taget och knåda till en elastisk fin deg.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.

När degen jäst färdigt knådar du den smidig på mjölat bakbord, forma till en limpa och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg en bakduk över degen och låt ännu en gång jäsa upp till dubbel storlek.
Sikta lite vetemjöl över din deg och gör några snitt med vass kniv, ställ in i ugn ca 40 min 200 grader. Släng in några isbitar i botten av ugnen så år du en fin skorpa på brödet. Täck över brödet med folie efter ungefär halva tiden så brödet inte blir för mörkt.





Låt svalna något innan du skär i ditt nygräddade bröd. Brödet smakar ljuvligt ljummet med smör och några ostskivor.
Det här blir mitt bidrag till månadens sötsak.
Trackback

bloglovin