Krämig spenat och fetaostpaj

Nu ska ni få ta del av gårdagens middag, en spenat och fetaostpaj och jag måste nog börja med att säga att de va den godaste pajen jag har ätit på länge! Riktigt krämig och god smak så nästa gång ni gör paj tycker jag att ni provar den här! Pajen är vegitarisk men vill du ha den mer matig skulle lite stekt bacon eller lax kunna passa att ha i. Hoppas ni gillar den :)!

Pajdeg:

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 äggulor
1 krm salt
2 msk kallt vatten



Kör ihop alla ingredienser till pajdegen i en matberedare, ta ut och forma degen till en klump. Lägg degen på ett bakplåtspapper och kavla ut den tunt så den täcker en pajform, lite mjöl kan behövas för att underlätta kavlingen. Lägg försiktigt över degen i en pajform och tryck till kanterna fint, skär bort de som hänger utanför kanterna och spara till sen. Nagga botten med en gaffel innan du ställer in degen i frysen ca 30 min.
Förgrädda pajskalet ca 10 min i 200 grader.

Degen som vart över kavlar du ut igen och skär fina remsor som du kan lägga över pajen i ett rutmönster innan den åker in i ugnen.

Fyllning:
150 g fetaost
150 g färsk bladspenat
1 hackad lök
100 g soltorkade tomater



Stek löken med spenaten i lite olivolja tills spenaten har krympt markant. Häll i spenat röran i pajdegsformen tillsammans med tärnad feta ost och soltorkade tomater i lagom stora bitar.

Äggstanning:
3 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
dragon
salt och peppar

Rör ihop allt till äggstanningen, var försiktig med salt då fetaosten och tomaterna är väldigt salta. Häll över stanningen i pajformen och lägg över din remsor av pajdeg, pensla med lite ägg eller vatten.

Grädda i 175 grader i ca 40 minuter, eller tills pajen har fått fin färg och verkar fast.





Vi åt den här underbara pajen med lite varmrökt lax och en härlig sallad.
Trackback

bloglovin