Helstekt entrecote med duchessmos

Jag fortsätter att lägga ut våran alla hjärtans dag meny. Kan bara säga att det smakade ljuvligt och fick 10 stjärnor av min andra hälft. Inget krångel bara god mat :).
Det serverades helstekt dovhjorts entrecote med krämigt duchessmos, till det en härlig sallad och bearnaisesås.

Recept
2 pers

Duchessmos:

600 g kokt potatis
30 g smör
ca ½ dl grädde
1 stor äggula
Salt och vitpeppar




Vispa den kokta potatisen tillsammans med smöret och grädden tills du får en konsistens du gillar, tillsätt sedan 1 äggula och krydda efter smak (en gnutta aromat i duchessmoset tycker jag gör susen). Spritsa moset i små fina ugnsformar, det är lagom att ställa in moset i ugnen när köttet är klart, vrid upp till 200 grader och sätt på varmluften. Klara när dom har fått en fin färg!

Kött
:
entrecote i bit ca 500g
rosmarin
2-3 hackade vitlökar
dragon
salt
svartpeppar
1½ msk olja




Gör en snabb marinad med oljan, vitlöken samt kryddorna, mängd efter eget tycke. Putsa ditt kött fint innan du masserar in din marinad i köttet. Låt ligga framme i rumstempratur och dra till sig smakerna ca 1h. Bryn köttet snabbt i het panna så det får fin färg runt hela köttet.
Stick i en stektermometer i köttet och sätt in i ugnen på en plåt i 100 grader. Stek till den innertemperaturen du föredrar.

Medium rare = 56 grader
Medium = 60-62 grader
Well done = 66-68 grader




Viktigt att du låter köttet vila ca 15 minuter innan du skär i det.







Kommentarer
Gubben

Det ser fantastiskt gott ut, men vem fan har råd med hjortentrecóte mitt i veckan.

2012-02-16 @ 18:51:06
Alba

Oj vad det ser gott ut! Detta måste jag testa hemma. Jag börjar bli trött på köpt bearnaisesås och skulle vilja laga egen, har du något bra recept du kan tänka dig att dela med dig av i ett inlägg? Skulle bli oerhört tacksam. Tack för en bra blogg! :)

2012-02-17 @ 18:19:49
Jenny

Hej Alba! Tack! Håll utkik nästa helg så ska jag försöka dela med mig av ett bra bearnaisesås recept :)

2012-02-18 @ 10:49:40
URL: http://cookiesndreams.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin