Bearnaisesås

Fick en förfrågan av en läsare att lägga ut ett bearnaisesås recept för någon vecka sedan så idag blev det hemmagjord bea till lördagsmiddagen. Många är rädda och tar gärna ett steg bakåt när man pratar om att göra egen bearnaise, ta ett steg frammåt ist! Det gäller bara att förbereda sig (precis som på tv) och ha alla moment färdiga när dom behövs. En stark högerarm kan vara ett bra tips också :) ta gärna hjälp av någon under vispningen då armarna inte riktigt räcker till annars.
Jag är ingen bearnaisesås fantatiker men det ändrades ikväll måste jag erkänna! Verkligen stor skillnad mot köpt som luktar surt smör i min mening. Så våga prova göra din egen bearnaisesås nästa gång!

Recept
3½ msk vitvinsvinäger
2 tsk torkad dragon
2-3 st finhackade scharlottenlökar
6 msk vatten
5 äggulor
ca 400 g smält smör
10 vitpepparkorn

Lägg din dragon i vinägern en stund innan du börjar så det får ligga och dra sig. Sätt en kastrull på plattan och häll i vinägerblandningen med vattnet, vitpepparn och den hackade löken, låt reducera ner till ungefär hälften, sila sedan av så du får endast vätskan.

Vätskan sätter du sedan i en skål över vattenbad, vattenbadet får inte koka, vispa ner äggulorna en i taget. Nu börjar hårdträningen, det är vispa och åter vispa som gäller, du ska nu försiktigt tillsätta lite av de smälta smöret i din sås, börja med att droppa i smöret under vispning (det är en stor fördel att vara två så man kan hjälpas åt och byta av varann). Efter ett tag kan du låta smöret rinna i, mer i ett jämt flöde. Ha i så mycket smör tills du känner att du har en bra konsistens 400 gram behöver inte gå åt, använd inte slammet som blir i botten.
När du känner dig nöjd tar du av bunken från vattenbadet och kryddar med dragon och salt, smaka av.
 

Bearnaisesås när den är som bäst!
Trackback

bloglovin