frukost Äpplen

Jag har lessnat på köpt müsli och sen får man den aldrig riktigt som man vill ha den alltid är det någon del man ogillar, i mitt fall russin som dom lyckas trycka ner i var och varenda sort.
På senaste tiden har jag mest kört på olika frön till yoghurten/kesellan men idag kände jag mig lite duktig och impulsiv så nu har jag gjort egen müsli. Det är busenkelt och du väljer ju själv vad du vill stoppa i. Jag gjorde en variant med äpplen dels för att jag hade så många hemma men också för att det är gott såklart, men bara fantasin sätter sina gränser :).
Den står och svalnar nu så jag har inte hunnit provsmaka ännu men är den godkänd och ni är nyfikna på receptet så dyker det upp lite senare :).

God morgon mina vänner

Frukostdags i norrhagen med massa energi, nu kan dagen börja! Tänk att imorgon är det mars månad då börjar våren närma sig på riktigt bara en sån sak får mig att hoppa upp :). Vad har ni för planer för dagen?

.

Couscous sallad






Idag blev det sallad till middag bestående av kyckling, avocado, tomat, babyspenat, röd och friseesallad, ruccola, fetaost, pinjenötter och couscous som jag kokat i buljong tillsammans med hackad lök. En dressing till det på yoghurt, vitlök och örter samt nybakt surdegsbröd med färskost. Snabb, god och fräsch middag som passar alldeles utmärkt nu när det börjar nalkas vår!
Vad åt ni till middag?

Surdegsbak

Nu så får ni som varit nyfikna på surdegsburken jag köpte för ett par dagar sedan titta hit! Imorse kände jag att de var på tiden att ta mig an den där surdegsburken som har tittat på mig varje gång jag öppnat kylskåpet senaste dagarna. Jag följde anvisningarna som följer med den färdigköpta surdegen och det gick ganska bra, degen jäste som in i bomben och jag gjorde två fina limpor. Eller dom var fina ett tag sen under jäsningen började dom dessvärre flyta ut lite på plåten det blev med andra ord ganska platta bröd, iaf inte lika höga som jag ville ha dom. Smaken var det inget fel på så jag kan tänka mig att använda likadan surdeg igen, men det är nog att göra från grunden som gäller ändå. Jag är absolut ingen hejjare på surdeg tvärtom det här var mitt första bröd så jag måste nog ge det lite mera övning!

Är sugen på att göra min egen surdeg nu igen, måste bara ha lite bättre tålamod den här gången! Jag tar mer än gärna emot tips från er som brukar baka med surdeg!





Ovan ser ni receptet.
Istället för att sätta in en form med vatten direkt i ugnen så väntade jag och kastade in vatten när jag stoppade in bröden ist, har alltid gjort så förut och det funkade även denna gång med ett resultat av en härlig skorpa. Om bröden börjar bli alldeles för mörka så lägg lite folie över som skyddar. Jag hade även i valnötter och lite honung för mer smak.

Om du också vill prova göra surdegsbröd på bara fyra timmar så hittar du surdegen i kyldisken bland jästen.

Kryddförvaring

Fick höra av en trogen läsare att han gärna ville ha tips på kryddhyllor eller liknande i brist på skåpplats. Jag har kikat runt runt lite och just en speciell hylla ämnad för kryddor behöver inte va de rätta, de gäller att hitta en som man själv vill ämna för kryddor, vill man att det ska va en kryddhylla då blir det en kryddhylla :).

Något som är väldigt fint tycker jag är trapp/steghyllor, dom lutar du bara mot väggen och där får du plats med alla dina kryddor både på burk och i krukor, sedan kan du tex ha dina kokböcker och favorit muggar på de nedre planen. Jag ser heller inte varför en vanlig tavellist skulle funka, som är i lagom storlek och har en liten kant som håller kryddorna där dom ska sätt två lister under varandra så får du plats med en hel del.

Foto: Mio
Här hittar du en annan variant på en "steghylla".

Vill man inte ha en hylla så blir det fint med bara nån korg i trä eller plåtburk som man kan ha på bänken nära tillhands. Sedan finns det superbilliga kryddhållare som man lägger i sina lådor på Ikea-här.


Foto: Broarne / Mio


Kokboksfynd

Hur glad blev inte jag igår när jag hittade tre kokböcker på bokrean som fick följa med hem. Det fick bli böcker från Per Morberg, Leila Lindholm och Jamie Oliver jag älskar att titta på deras matlagningsprogram! Nu har jag därmed att bläddra i ett tag framöver och få inspiration av massa nya recept och ideer. Det blir en win win situation för både mig och er med andra ord :). Jag älskar att alla böckerna har vackra bilder till recepten dom lockar så mycket mer då, håller ni inte med?





(där ser ni visst en glimt av mina nya vårfiltar också, kunde inte hålla mig :)

För er som också vill komma över dessa kap så finns dem på bland annat bokus, adlibris och akademibokhandeln.

Frukost

Ja då var det måndag igen mina vänner, sitter med lilla mercedes i knät och ska precis äta frukost bestående av lite frukt och en äggmacka, lite soffmys hinner jag allt med innan jag ska iväg. Vad startar ni morgonen med?

Veteskorpor med kardemumma

Nybakta kardemumma skorpor med ost och smör till kvällsfikat, såå gott :).

Recept
:
25 g jäst
75 g margarin
2½ dl mjölk
2 tsk kardemumma
3/4 dl socker
½ tsk salt
6-7 dl mjöl
1 ägg till pensling


Smält smöret och blanda ut med mjölken, när vätskan är fingervarm blandas den ut med jästen i en bunke. Tillsätt socker, salt och kardemumma innan du har i mjölet i sänder. Knåda till en fin smidig deg och kom ihåg, hellre för lite än för mycket mjöl. Låt jäsa till minst dubbel storlek ca 50 min.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta ut den till två längder som du lägger på en plåt med bakplåtspapper, låt åter degen jäsa ungefär 30 min.

Pensla dina längder med ägg innan dom åker in i ugnen ca 13-15 min eller tills dom fått fin färg i 200 grader.



Skär vetelängderna i 2-3 cm tjocka skivor och dela dom på hälften, läg som på en plåt igen med snittytan uppåt.
In med plåten i ugnen 175 grader, efter 10-12 min stänger du av ugnen men låter skorporna stå kvar tills dom blivit helt torra. Förvara skorporna i en burk.



Någon som vart sugen? :)

Godmorgon

Vaknade tidigt idag, tassade i tofflorna och smög upp :), fler som har vart vakna ett tag redan? Min plan nu på morgonen var att sätta igång med ett surdegbröd, ni kommer ihåg surdegsburken jag köpte på affären va? ..Men hipp som happ så står de nu en vetedeg och jäser på bänken i hopp om att få bli skorpor. Vad hände där egentligen? Jag vart så sugen på riktigt goda kardemummaskorpor helst så ska dom smaka som mormors annars kommer ett moln av besvikelse att lägga sig över Norrhagen. Ska bara mumsa klart på mina frukosthallon här nu innan jag går och bakar ut degen, så får ni hålla tummarna för ett bra resultat och en nöjd Jenny :).

Igår lade jag ut ett recept på bearnaisesås efter att en läsare önskat sig ett sådant, är det fler som har önskemål om vad jag ska lägga upp här så lämna en liten kommentar så ska jag göra mitt bästa!
Stor Kram!

hallon

Fruktsallad

Fruktsallad är inte att förakta, så gott och vilka sommarkänslor jag fick!
Lördagsmyset bestod av färska jordgubbar, hallon, mango, kiwi, banan och nätmelon med lite vaniljkesella som pricken över i. Vad är eran favorit i fruktsalladen?





Tänk på att servera frukter och bär rumstempurerade då kommer smakerna fram så mycket bättre.

Bearnaisesås

Fick en förfrågan av en läsare att lägga ut ett bearnaisesås recept för någon vecka sedan så idag blev det hemmagjord bea till lördagsmiddagen. Många är rädda och tar gärna ett steg bakåt när man pratar om att göra egen bearnaise, ta ett steg frammåt ist! Det gäller bara att förbereda sig (precis som på tv) och ha alla moment färdiga när dom behövs. En stark högerarm kan vara ett bra tips också :) ta gärna hjälp av någon under vispningen då armarna inte riktigt räcker till annars.
Jag är ingen bearnaisesås fantatiker men det ändrades ikväll måste jag erkänna! Verkligen stor skillnad mot köpt som luktar surt smör i min mening. Så våga prova göra din egen bearnaisesås nästa gång!

Recept
3½ msk vitvinsvinäger
2 tsk torkad dragon
2-3 st finhackade scharlottenlökar
6 msk vatten
5 äggulor
ca 400 g smält smör
10 vitpepparkorn

Lägg din dragon i vinägern en stund innan du börjar så det får ligga och dra sig. Sätt en kastrull på plattan och häll i vinägerblandningen med vattnet, vitpepparn och den hackade löken, låt reducera ner till ungefär hälften, sila sedan av så du får endast vätskan.

Vätskan sätter du sedan i en skål över vattenbad, vattenbadet får inte koka, vispa ner äggulorna en i taget. Nu börjar hårdträningen, det är vispa och åter vispa som gäller, du ska nu försiktigt tillsätta lite av de smälta smöret i din sås, börja med att droppa i smöret under vispning (det är en stor fördel att vara två så man kan hjälpas åt och byta av varann). Efter ett tag kan du låta smöret rinna i, mer i ett jämt flöde. Ha i så mycket smör tills du känner att du har en bra konsistens 400 gram behöver inte gå åt, använd inte slammet som blir i botten.
När du känner dig nöjd tar du av bunken från vattenbadet och kryddar med dragon och salt, smaka av.
 

Bearnaisesås när den är som bäst!

Krämig spenat och fetaostpaj

Nu ska ni få ta del av gårdagens middag, en spenat och fetaostpaj och jag måste nog börja med att säga att de va den godaste pajen jag har ätit på länge! Riktigt krämig och god smak så nästa gång ni gör paj tycker jag att ni provar den här! Pajen är vegitarisk men vill du ha den mer matig skulle lite stekt bacon eller lax kunna passa att ha i. Hoppas ni gillar den :)!

Pajdeg:

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 äggulor
1 krm salt
2 msk kallt vatten



Kör ihop alla ingredienser till pajdegen i en matberedare, ta ut och forma degen till en klump. Lägg degen på ett bakplåtspapper och kavla ut den tunt så den täcker en pajform, lite mjöl kan behövas för att underlätta kavlingen. Lägg försiktigt över degen i en pajform och tryck till kanterna fint, skär bort de som hänger utanför kanterna och spara till sen. Nagga botten med en gaffel innan du ställer in degen i frysen ca 30 min.
Förgrädda pajskalet ca 10 min i 200 grader.

Degen som vart över kavlar du ut igen och skär fina remsor som du kan lägga över pajen i ett rutmönster innan den åker in i ugnen.

Fyllning:
150 g fetaost
150 g färsk bladspenat
1 hackad lök
100 g soltorkade tomater



Stek löken med spenaten i lite olivolja tills spenaten har krympt markant. Häll i spenat röran i pajdegsformen tillsammans med tärnad feta ost och soltorkade tomater i lagom stora bitar.

Äggstanning:
3 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
dragon
salt och peppar

Rör ihop allt till äggstanningen, var försiktig med salt då fetaosten och tomaterna är väldigt salta. Häll över stanningen i pajformen och lägg över din remsor av pajdeg, pensla med lite ägg eller vatten.

Grädda i 175 grader i ca 40 minuter, eller tills pajen har fått fin färg och verkar fast.





Vi åt den här underbara pajen med lite varmrökt lax och en härlig sallad.

Vårkänslor

Fick riktiga vårkänslor idag när jag gick ut, delar med mig av den energin till er med lite krispiga vårtulpaner!








Knäckigt fröbröd

Nu mina vänner så är jag med på banan igen :). Som ni såg så fick jag ett infall igår kväll att baka hårtbröd, de här brödet kanske varken ser eller låter så fruktansvärt gott men det är de! Och nyttigheten ska vi inte tala om :)! Förutom att bara ha det här brödet som bröd så skulle jag kunna tänka mig att göra små ost kex av dom eller ha tillsammans med några grönsaker och dippa en kväll. Nåväl det är busenkelt att göra så här får ni receptet! Självklart kan ni byta ut någon frösort eller krusaklin om ni tex är glutenintoleranta.

Recept
2 dl majsmjöl
3/4 dl linfrön
3/4 dl sesamfrön
½ dl pumpafrön
½ dl krusakli
½ tsk salt
2 3/4 dl vatten
3/4 dl rapsolja



Börja med att blanda alla de torra ingredienserna hacka eventuellt upp pumpafrön något då dom är ganska stora. Jag använde krossade linfrön men de måste gå lika bra med hela!
Koka upp vattnet tillsammans med oljan och blanda sedan ihop vätskan med de torra ingredienserna.
Klä en plåt med bakplåtspapper och stjälp upp brödmassan på pappret. Nu ska du trycka ut degen till ett tunt lager så de täcker hela plåten ungefär, detta gör du lättast med händerna (vänta något så inte degen är för varm innan du sticker dit fingrarna). Strö gärna över lite flingsalt.



Jag använde en pizzaslicer och skärde upp lagom stora brödbitar innan jag satte in plåten i ugnen i 1 h på 150 grader. När tiden har gått ska bröden vara helt hårda, är dom inte riktigt de kan du stänga av, öppna ugnsluckan och låta de stå kvar på eftervärmen.

Låt brödet svalna, gärna på galler.





Så här såg min frukost ut, dom smakade super med lite färskost :)! Så sätt igång nu och gör de här smarriga knäckiga fröbrödet!

Teaser

Äntligen har jag tagit lång helg, precis slagit mig ner i soffan med hjärtat och småkissarna, det brinner i brasan och man känner hur lugnet har lagt sig över Norrhagen. Det har blivit lite dåligt med uppdatering idag, tiden har bara sprungit bort helt enkelt. Men imorgon ska ni få receptet på ett knäckebröd som jag precis har satt in i ugnen, ni får en liten lockande bild så länge :).

Tänkte även passa på att nämna att Cookies N Dreams nu har en facebooksida, så för er som vill få uppdateringar där finns gilla knappen bland mina länkar :).

Sov sött!

Små bärpajer

Smulpajer uppskattas av dom flesta och går och variera med dina favorit bär eller frukter. Vill du inte göra en enda stor paj så ser det festligt ut om alla får varsin liten form när man serverar. Jag gillar att blanda med olika bär, men hyllar även en vanlig äppel eller blåbärspaj! Att göra en smulpaj går fort och passar perfekt om du vill ha något snabbt till kvällsfikat, efterrätt eller får gäster :)! Variera gärna med olika mjöl sorter eller gryn!

Smuldeg:
100 g margarin
2 dl vetemjöl

1 dl havre
½-1 dl socker
2 tsk vaniljsocker

(2 tsk kanel

1 tsk kardemumma
½ tsk malen ingefära)

Bär
1 äpple
ca 150 g hallon och blåbär
Några jordgubbar
1 msk potatismjöl

Skiva äpplet och jordgubbarna lägg tillsammans med hallon och blåbären i 4 små ungsfasta formar, fyll med ganska mycket bär för de kommer sjunka ihop sen när de åker in i ugnen. Sikta lite potatismjöl över.





Rör ihop alla ingredienser till smuldegen med en elvisp sluta vispa när det börjar bli små klumpar. Vill du inte ha havre i degen byter du ut de mot vetemjöl. Strö degen över bären i formarna och sätt in i ugnen 175 g ca 20 min eller tills dom börjar få färg. Det blir gott med lite kanel, kardemumma och ingefära i smuldegen speciellt tillsammans äpplena men dom kan självklart uteslutas. Servera gärna pajerna varma med vaniljkesella eller lite glass.

Lunch



Lite lunch tips såhär till tisdagen, såhär såg våran lunch ut igår :). Varma mackor med ost, vitlöksost och skinka samt en frukttallrik med massa apelsin och nätmelon. Ta in frukt i målen, varför inte göra en sallad med jordgubbar eller äpple?

Välkomna Sparris in i köket

Visste ni att sparris är en av de grönsaker som innehåller flest näringsämnen? Sparrisen är bland annat rik på folat, C och K vitamin, folat är tex bra för dig som är eller planerar att bli gravid.
Innan du tillagar din sparris så bryter du av den nedre delen, den kan va lite träig. Om du håller sparrisen i varsin ände och bryter så kommer den gå av precis där det träiga börjar. Skala gärna nederdelen på stjälken lite.
När du tillagar din sparris så kokar du den i saltat vatten någon minut eller steker den med smör och salt i panna, pressa gärna i en vitlöksklyfta i pannan mot slutet.

Surdeg på burk

Jag har hört nånstans halvt med ena örat att man kan köpa surdeg på affären, men det är inte förrän idag jag korsade min väg med en färdig surdeg på burk i kyldiskarna. Den stod där och tittade på mig och nästan bad om att få följa med hem, och efter mina misslyckade försök till surdeg innan (luktade hemskt) så var jag inte sen att nappa :). Jag ska ge de en chans så får ni se sen hur resultatet blev! Surdegen kommer ifrån Kronjäst och finns både i flytande och torkad pulveriserad.
Jag är riktigt nyfiken på hur detta kommer gå, någon som har provat med färdigköpt surdeg?

Härliga morgon

Sitter med grötskålen i högsta hugg och har solen i ögonen medans jag njuter av måndagen! Jag känner mig riktigt pigg idag, kan man bli annat när solen strålar såhär?! Hur har eran start på dagen varit?
Nu ska jag fundera ut veckans mat så jag kan ta mig ner och handla.
Kram!



Baktips

Vi som bakar å donar i köket vet att bakplåtspapper går åt som smör, även fast man köper hela tiden så är det slut varje gång man behöver, hur detta fenomen går till har jag frågat mig många gånger?

Men nu sen en tid tillbaka har jag köpt en "ugnsduk" som går att använda hur många gånger som helst, det är bara torka av dom lätt med disktrasan när du har använt dom. Den här duken har en glatt yta, ligger där den ligger utan att knöla till sig och du behöver inte oroa dig för att något fastnar! Jag har köpt mina på clas ohlson för 39:- styck vilket blir bra mycket billigare i längden än att springa och köpa bakplåtspapper för jämnan.

Mörkt sirapsbröd

Vem älskar inte doften av nybakt bröd? Det ligger en lätt välkomnande doft i hela huset nu efter dagens brödbak. Det fick bli en enkel sirapslimpa idag som vart vansinnigt god! Ett recept som kommer användas många gånger.

Recept:
2½ dl naturell yoghurt (3-4% fetthalt)
20 g jäst
3/4 dl mörk sirap
1 tsk salt
4-5 dl vetemjöl special
2 dl rågmjöl


Smält smör och värm tillsammans med yoghurten till 37 grader, blanda degvätskan med jästen och tillsätt sirap och salt. Ha i mjölet lite i taget och knåda till en elastisk fin deg.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.

När degen jäst färdigt knådar du den smidig på mjölat bakbord, forma till en limpa och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Lägg en bakduk över degen och låt ännu en gång jäsa upp till dubbel storlek.
Sikta lite vetemjöl över din deg och gör några snitt med vass kniv, ställ in i ugn ca 40 min 200 grader. Släng in några isbitar i botten av ugnen så år du en fin skorpa på brödet. Täck över brödet med folie efter ungefär halva tiden så brödet inte blir för mörkt.





Låt svalna något innan du skär i ditt nygräddade bröd. Brödet smakar ljuvligt ljummet med smör och några ostskivor.
Det här blir mitt bidrag till månadens sötsak.

Frukost i Norrhagen





Frukostinspiration
Startar söndagen med kiwi och färska jordgubbar, pumpa och solroskärnor, lite kesella samt ett kokt ägg.

Fondue

Igårkväll bjöds det på fondue. Det är en sån där sak jag går riktigt länge och längtar efter för man äter det inte så ofta. Det är så mysigt att sitta vid middagsbordet när de är kallt och burrigt ute och plocka små lökar, köttbitar och ostar på sina små pinnar och stoppa i fonduegrytan som puttrar i mitten på bordet. Det tar lite tid att äta men det är bara positivt här hemma, man umgås ju med sina kära under tiden!
Vad är din favorit i fonduegrytan?



Vad ska ni äta för gott en lördag som denna?

Pannkakor i stora lass

Eftersom min sambo och jag inte kommer ses så mycket den här helgen så lyxade vi till det med nygräddade pannkakor och färska jordgubbar till frukost. De börjar mer och mer bli vanligt med amerikanska tjocka pannkakor även här i Sverige men jag måste få säga att dom slår inte en hederlig tunnpannkaka! Jag hade färska jordgubbar, lite vaniljglass, kanel och ringlad honung på mina pannkakor UTSÖKT :).
Hur vill ni ha era pannkakor, har ni något extra knep för att få smeten perfekt eller vad kan ni inte vara utan till pannkakan?








Jordgubbar är rika på antioxdanter, C och B vitaminer.

Chokladkaka med Kokostosca

Min frys skriker efter kakor och snäll som jag är har jag bakat idag, det blev en kokostoscakaka. Grunden är en kladdkaka som sedan får ett lager med seg kokostosca över sig. Den är barnsligt god för att vara så enkel vilket gör det svårt att bara ta en bit :).  Den här kakan passar perfekt att frysa och plocka fram om du får gäster då den är godast riktigt kall.

Kladdkaksbotten:
3½ dl socker
4 ägg
200 g smör
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 krm salt
3 tsk vaniljsocker

Kokostosca:
100 g smör
2 dl grädde
250 g kokosflingor
1 ½ dl sirap
1 dl socker

Vispa ihop ägg med socker till kakan innan du har i resten av ingredienserna. Vispa till en slät smet.
Klä en ungsform (mått ca 25x30) med bakplåtspapper innan du häller i smeten. In med kakan i ugnen 200grader ca 15 min.



Under tiden som kakan gräddas gör du kokostoscan. Lägg alla ingredienser till toscan i en kastrull, låt koka upp och småputtra i 5 min.
När kakan har vart inne i 15 minuter tar du ut den och lägger försiktigt på din varma kokostosca i ett fint jämt lager, ställ in kakan igen i ca 10 min. Din tosca kommer ha en fin gyllene färg när den är klar.

Låt kakan svalna och skär upp den i bitar när den är helt kall. Förvaras i kyl eller frys för längre tid.

Hallonsmoothie

Den här ljuvliga smoothien började jag min dag med idag, så nu pigg ända ut i fingertopparna delar jag med mig av innehållet till er ;).

1 Mandarin
1 Banan
1 Kiwi
1 dl frysta Hallon
½ dl naturell yoghurt
Vaniljsocker/honung



Plocka fram mixern för du ska de mixas :), lägg ner alla frukter och bär samt yoghurten och mixa ihop till en slät smoothie ha eventuellt i lite vaniljsocker eller flytande honung. Häll genast upp i glas och drick när den är kall.
Njut av en underbar start på dagen, Yum!

sött som Vaniljsocker

Brukar ni baka med vaniljstång? Isf ska ni få ett litet spartips av mig som ger er användning av absolut hela vaniljstången :). Så släng inte stången när ni är klara med den utan lägg den på tork några dagar så kan du enkelt göra ditt eget naturliga vaniljsocker som slår alla andra exemplar!

1 dl strösocker
1 torkad överbliven vanljstång



Mixa samman sockret med din torkade vaniljstång, sila därefter vaniljsockret så eventuella bitar försvinner. Häll upp i en fin liten burk och fyll på eftersom! Jag köper nästa aldrig vaniljsocker längre, och med tanke på att vanlijstängerna är ganska dyra så varför inte passa på att utnyttja till sista smulan :)!

vaniljsocker

Helstekt entrecote med duchessmos

Jag fortsätter att lägga ut våran alla hjärtans dag meny. Kan bara säga att det smakade ljuvligt och fick 10 stjärnor av min andra hälft. Inget krångel bara god mat :).
Det serverades helstekt dovhjorts entrecote med krämigt duchessmos, till det en härlig sallad och bearnaisesås.

Recept
2 pers

Duchessmos:

600 g kokt potatis
30 g smör
ca ½ dl grädde
1 stor äggula
Salt och vitpeppar




Vispa den kokta potatisen tillsammans med smöret och grädden tills du får en konsistens du gillar, tillsätt sedan 1 äggula och krydda efter smak (en gnutta aromat i duchessmoset tycker jag gör susen). Spritsa moset i små fina ugnsformar, det är lagom att ställa in moset i ugnen när köttet är klart, vrid upp till 200 grader och sätt på varmluften. Klara när dom har fått en fin färg!

Kött
:
entrecote i bit ca 500g
rosmarin
2-3 hackade vitlökar
dragon
salt
svartpeppar
1½ msk olja




Gör en snabb marinad med oljan, vitlöken samt kryddorna, mängd efter eget tycke. Putsa ditt kött fint innan du masserar in din marinad i köttet. Låt ligga framme i rumstempratur och dra till sig smakerna ca 1h. Bryn köttet snabbt i het panna så det får fin färg runt hela köttet.
Stick i en stektermometer i köttet och sätt in i ugnen på en plåt i 100 grader. Stek till den innertemperaturen du föredrar.

Medium rare = 56 grader
Medium = 60-62 grader
Well done = 66-68 grader




Viktigt att du låter köttet vila ca 15 minuter innan du skär i det.





Hjärtlig Chokladsufflé med hallongömma

Det blev inte så mycket uppdaterat igår, vi hade mys på hög nivå här hemma på alla hjärtans dag med massa god mat :). Jag tänkte börja med att lägga ut efterrätten en ljuvlig choklad sufflé med hallongömma! Många drar sig för att göra sufflé, snälla gör inte det :) man kan bara bli bättre om man provar! Det här var min första gång men inte sista vill jag lova :)!

En luftig sufflé med små hallon överraskningar.

Recept:
75 g grädde
2 äggulor
100 g choklad (70%)
1 tsk maizena
1 vaniljstång
3 äggvitor
30 g socker
hallon


Smöra (använd smält smör och pensel) och sockra (noga) små ungfasta formar. Räcker till mellan 3-4 st beroende på storlek. Ställ formarna i frysen medans du gör smeten.

Häll grädde, äggulor, choklad, maizena samt fröna från en urskrapad vaniljstång i en kastrull. Låt koka upp under ständig omrörning tills chokladen har smält, ta från plattan.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum medans du häller i sockret lite i sänder.

Rör försiktigt ner lite av äggvite skummet i chokladsmeten innan du rör ihop allting till en jämn smet. Fyll dina formar näst intill upp till kanten, tryck försiktigt ner några hallon i mitten på varje sufflé.


Ställ in i ugnen 10-12 min i 190 grader. Det är nu the break or make kommer, första gången bli tiden lite av en chansning man måste lära känna sin ugn helt enkelt :). Håll koll sista minuterna när dina sufflèer reser sig snyggt över kanten! Jag hade mina inne 10min 45sek, dom var aningens lösa i mitten så dom kunde nog behövt några sek till. Övriga konstistensen var sådär luftigt dallrig så de bara försvinner i munnen, så för att vara första gången känner jag mig riktigt nöjd!

Servera genast, gärna med vaniljglass!





Hallona dyker upp som små varma överraskningar i sufflén.
Lycka till!!

Alla hjärtans dag







Svar

Hur glad blev inte jag när jag såg att jag hade fått två frågor igår av två fina läsare :)!!


Vad är ditt favoritrecept? Ett som du alltid kommer tilbaka till och som alltid funkar, oavsett årstid, tillställning osv!.:) /Lotte

Hej Lotte! Vad roligt att du bröt tystnaden med första frågan :).
Det finns alldeles för många bra recept för att jag ska kunna välja en favorit, men något jag tycker passar in på alla ovanstående kriterier så säger jag nog pannacotta. Jag är en sucker för efterrätter och pannacotta känns alltid som ett säkert kort, än så länge har ingen blivit besviken på detta enkla men vansinngt goda recept :). Sen går det ju att variera smakerna efter årstid tex saffran till jul men den som står sig längst är ändå vanilj :)!




Hej!
Jag tycker din blogg är toppen och imorrn ska jag prova mig på att göra glassen :) Jag klurar bara på varför du inte skriver ut några mått i dina recept? /Mia

Hej! Det värmer jätte mycket att du säger de!
Jadu nu satte du mig lite på pottan känns de som, jag vet nu att jag har vart dålig att skriva ut mått i mina middagsrecept, det är helt enkelt för att jag smakar mig fram och går på känslan när jag lagar mat, när det kommer till kryddningen tex får man smaka sig fram tills de passar en själv, det jag tycker är perfekt passar inte för någon annan tex. När jag hämtar inspiration från recept kollar jag på ingredienserna och sen sammanställer jag de efter eget tycke. Det är endast när jag bakar som måtten faktiskt åker fram.
Men nu när du upplyst mig om detta ska jag bli duktigare på att plocka fram måtten när jag lagar mat. Det är sånt här jag vill och behöver höra så jag kan göra det enklare för er.
Vilken glass var det du tänkte göra jag har skrivit mått i min hemgjorda glass men undrar du över någon speciell sak så fråga mig :)! Kan verkligen tipsa dig om denna glass bomb annars :). Lycka till!!

Våga fråga :)

Vad säger ni, ska vi ta och bryta av de flödande matinläggen med en frågestund? Jag vet ju trots allt att det finns några trogna återkommande bloggläsare här varje dag och någon borde väl ha en fråga som jag kan få sätta tänderna i :)! Fråga vad ni vill det är väl på tiden att vi börjar få veta mer om varandra nu inte sant!? Om jag nu skulle få någon liten kommentar här i from av en fråga så svarar jag troget på de senare ikväll eller under morgondagen! Så, nu får ni sköta resten :)...

Lyxig fiskgratäng

Tänkte visa en lite lyxigare variant på fiskgratäng med färsk lax och smakrik västerbottenost. Den här rätten passar utmärkt att bjuda på om man är några stycken då det är så behändigt med allt i samma form, förbered och ställ in i ugnen innan gästerna kommer.

Potatismos:
Potatis
Smör
Mjölk
Äggula


Börja med att göra potatismoset genom att tillsätta smör, mjölk och äggula i potatisen, vispa kraftigt och smaka av med salt och peppar. Låt moset svalna så att du lättare kan spritsa den runt kanterna i formen sedan.

Laxrullar:
Lax (räkna med 200g per port)
Västerbottenost


Skiva den färska laxen i tunna skivor, salta och peppra på laxskivorna innan du lägger på hyvlad västerbottenost och rullar ihop till små laxrullar. Lägg laxrullarna i mitten av en ugnsform, lämna plats i kanterna för potatismoset.




Sås:
Redning
Grädde
Mjölk
Fiskfond


Gör en enkel vit sås med grädde och mjölk och tillsätt fiskfond efter smak. Salt och Peppar.


Spritsa nu ditt potatismos fint i kanterna av laxen och häll sedan över din fisksås i mitten. Lägg eventuellt lite extra västerbottenost över dina laxrullar för mer smak.
Grädda i ugn 200 grader ca 30 min eller tills moset fått färg och laxen är genomgräddad.
Garnera gärna din gratäng med rom och rödlök.



Kan garantera att det smakar ljuvligt :).

En blogg med GO

Det finns så många bloggar här i internetvärlden och ibland kan det vara svårt att hitta rätt, det kan ta lång tid att hitta ett guldkorn vill säga. Jag tänkte tipsa om en tjej som har det. Man får följa hennes fatrfyllda liv och väg till att bli kostrådgivare, något hon brinner massor för i samband med träning. Så behöver du hitta inspiration till fler nyttiga vardagsrecept eller komma igång med att berika ditt liv med träning så tycker jag definitivt att du ska titta in.

Jag ger ett litet smakprov på Ellens snabba, smala köttfärssoppa! 



Du Behöver:
Köttfärs
Paprika
Kokosmjölk
Morötter
Sambal oelek
.......
...

Vill du ha hela receptet? Klicka här!

99,3% jordnötter

Min sambo köpte hem jordnötssmör häromdagen, han råkar nämligen veta att jag tycker väldigt mycket om de :). Det är dock inget jag köper hem längre för det är ju inte det nyttigaste man kan äta, däremot köpte mamma hem någon burk ibland när jag bodde hemma, burken hann oftast knappt öppnas förrän vi syskon hade tömt den.

För att komma till saken, den här burken med jordnötssmör är ekologisk och innehåller bara jordnötter och havssalt. Alltså inget socker, härdat fett eller vegitabilisk olja som de jordnötssmöret som finns på affären oftast innehåller. Imorse kunde jag inte hålla mig från att provsmaka längre, jag måste säga att jag var lite skeptisk innan men den va suuper god! Kan tillägga att det smakar amazing på rostad macka :), och är ett mycket bättre alternativ till dig som använder jordnötssmör i bakning och matlagning. Jordnötssmöret hittar du här.



Visste ni att i USA äter en familj omkring 12 kilo jordnötssmör om året.

Lördagsmys med skagen

Här kommer gårdagskvällen i bilder :)





Vi dukade fram lördagsmyset framför teven bestående av en skagenröra, kallrökt lax och självklart lite smågodis :). Hur har eran helg varit?

Skagenröra bestående av:
2½ dl Creme fraich
1 burk Ishavsrom
½ Hackad gul lök
6 st Crabsticks
En handfull Räkor
1 Ägg
Färsk dill
Salt och peppar

Ute i Risdjungeln

Mintosa Jasmin ris är ett hett tips till er som aldrig hittar någon riktigt bra rissort. Jag hör om många som tycker det är svårt m.m att koka ris och få det bra, byt ris för det är jätte lätt att koka det sköter ju sig självt.
Mintosa Jasmin ris är thailändskt och finns i de flesta små thai livsmedelsbutiker men jag har även stött på det på City gross faktiskt. Så är ni missnöjda med erat ris tycker jag ni ska kolla efter det nästa gång ni handlar!

Så här kokar ni ris utan att misslyckas:

Mått per portion: 1dl ris och 1½ dl vatten.

Koka upp vattnet till riset på högsta temperaturen, när vattnet kokar häller du snabbt i riset och vrider ner plattan på lägsta värmen. Ställ kl på 20 min så är det klart.
Använd lock hela tiden, enda gången locket ska av är för att hälla i riset.

Så det var dagens tips :).



Sött att ge bort

När man går bort på middag är det alltid en fin gest att ge något till värden, blommor är väl de mest vanliga men något annat väldigt uppskattat är att ge ätbara ting. En fin honung, choklad, kaffe eller någon krydda känns som säkra kort. Riktigt uppskattat blir de förstås om du gjort något själv, ett tips är min lemoncurd som du hittar här.

Nordljus
har många söta små gå bort presenter i deras shop:




Foto: Nordljus

Dovhjortsgryta

Här kommer fredagens middagsinspiration, en härligt smakrik gryta med kött som faller sönder under gaffeln. Jag älskar grytor och skulle lätt kunna skippa riset och bara ha en brödbit till att doppa med :).

Du behöver:

Valfri köttbit
Kryddig småkorv
Grädde
Vatten
Creme fraich
Buljong/fond, hemgjord eller köpt (jag använde en viltfond)
Bacon
Morötter
Lök
Pickels
Soya
Peppar
Torkad chili


Börja alltid med att fräsa köttet och kryddorna när du gör en gryta. I den här fallet fräser du även med korven så smakerna verkligen frigörs! På med vätska i den mängd du vill ha i form av grädde och vatten, även fonden åker i. Låt puttra tills köttet smälter i munnen innan du har i grönsakerna eventuellt lite creme fraich och det frästa baconet, pickelsen kan du vänta med tills grytan nästan är hel klar. Min gryta stod på spisen i ca 2 timmar men jag hade ett väldigt mört kött redan från början. Så låt det ta den tid det tar, inte skynda på :). Fyll på med vätska vid behov och red grytan en gnutta i slutet om den är för blaskig. Glöm inte att smaka av, det är ju halva nöjet med att ha nått puttrande på spisen!
Morotsbrödet jag bakade tidigare idag kom väl till användning vid middagsbordet, de passade perfekt till den rykande grytan.



Dagen efter när grytan har fått stå till sig så är den bara ännu godare, så gör med fördel en stor mängd så det räcker även dagen efter :).

Morotsbröd

Så kära vänner :), då kommer recept på morotsbröd, perfekt till helgfrukosten. Hoppas det smakar!

Recept:
25 g jäst
3 dl naturell yoghurt
2 msk honung
1 tsk salt
2 st rivna stora morötter
2½-3 dl vetemjöl
2½dl grahamsmjöl
pumpafrön
solrosfrön


Värm yoghurten till 37 grader i en kastrull och blanda därefter ut den med jästen tills all jäst har löst sig, tillsätt salt, honung samt morötter. Tillsätt mjölet och knåda till en fin deg. Låt jäsa under bakduk minst 60 min, eventuellt längre då degen har ganska lång startsträcka.

Knåda degen väl på mjölat bakbord tills du har en fin smidig deg, forma till en rund limpa och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Låt ditt bröd jäsa i ca 40 min.



Pensla brödet med yoghurt och strö över solrosfrön, pumpafrön och flingsalt innan det gräddas i ugnen ca 40 min i 200 grader. Kasta snabbt in några isbitar som hjälper till att ge en hård härlig skorpa på brödet.

Bröd för hela slanten

Burr! Här var de riktigt kall imorse när jag tassade upp, men nu äntligen så börjar brasan göra sitt. Är mitt uppe i att baka bröd (fck förfrågningar om fler bröd recept) dessvärre var degen väldigt trögstartad men nu när vi börjar få upp värmen här så ska den nog börja jäsa på riktigt :). Jag hade så mycket morötter hemma så de får bli morotsbröd, ni som vill ha receptet får kika in här senare under eftermiddagen!

När jag ända pratar bröd, så provade jag att göra början på en surdeg för någon vecka sedan, de gick jätte bra typ första två dagarna sen höll jag på att kräkas när jag luktade i burken, så de åkte i sophinken. Provade både med rågmjöl och vetemjöl men samma sak båda gångerna. Ni som har gjort surdeg, ska det lukta som en.. förlåt mitt ordval, spya? Jag gav iaf upp, men tar gärna emot tips från er!


Tillökning i Lot´s living

Fick denna otroligt söta lilla kanna från Lot´s living serien av våra fina gäster vi hade ikväll, blev helt kär :). Perfekt att hälla mjölken i till kaffet eller ha som en söt liten vas. Och den passar ju perfekt här med mina ljusstakar från samma serie, eller hur!
Nästa köp får bli dom fina hjärtformade assietterna.



Uppfriskande Havre och Bär Smoothie


En uppfriskande smoothie med massa vitaminer och fibrer i som känns riktigt mättande på morgonen!

1 dl frysta hallon och blåbär
några färska jordgubbar
1 kiwi
1-1½ dl Proviva fruktdryck Blåbär
2 msk havre


Mixa samman allt tills du får en slät yta! Njut av din energirika smoothie!

Vitlök och Chili Kyckling

Efter gårdagens underbara men mäktiga kroppkakor kände vi att vi behövde något fräsch och som går snabbt att slänga ihop! Kyckling med en härlig sallad och lite god ost skulle passa perfekt och så fick det bli :).
Dagens middag blev vitlöks och chili marinerad kyckling med sallad och halloumiost. Mums!

Du Behöver för 2 pers:

Till Kycklingen:
2 Kyckling fileér
2 små torkade Chili
2-3 Vitlöksklyftor
3 msk Olivolja
Dragon
Vitpeppar
Salt

Sallad:
Ruccola
Tomat
Avocado
Sockerärtor
Fetaost
Halloumiost

Sås:
Keso
Pesto



Häll en skvätt olivolja i en skål och blanda den med 3 pressade vitlöksklyftor, 3 små torkade chili, dragon, salt, peppar samt eventulla andra örter du kan tänkas tycka om, lite rivet citronskal passar även utmärkt i. Massera in marinaden i dina kyckling fileér, jag brukar dela på dom så jag får två lite tynre bitar. Låt kycklingen ligga och dra till sig smakerna medans du gör salladen.



Blanchera dina sockerärtor snabbt och blanda ihop dom med resten av salladsingredienserna, gör gärna en dressing till din sallad om du inte vill ha den naturell.

Blanda samman pesto och keso efter smak och tycke så har du din "sås" klar.

Stek din kyckling samt halloumiosten på medelhög värme och servera tillsammans med salladen och pestokeson!

God Morgon

Mornarna bara försvinner här hemma, sängen var alldeles för skön idag med! Jag som annars brukar vara så morgonpigg, hoppas de kommer tillbaks till våren :). Hur har eran morgon vart, studsar ni upp eller ligger ni kvar och myser i oändligheten :)? Nu ska jag gå och leta upp något gott som jag kan väcka min kärlek med på sängen! De finns lite delade meningar om just frukost/brunch på sängen men här hemma gillas de, just att nån har gått och tassat på tå och gjort iordning något gott, det känns ju nästan som man fyller år då, hihi!

Kroppkakor

Så var även tisdagen kommen denna vecka och självklart tänker jag bjuda på ännu ett middags recept, jag ger en hyllning ännu en gång till husmanskost. Idag bjöd vi över min mor och far på middag och det serverades kroppkakor, något jag förstod skulle uppskattas :). Kroppkakor kanske inte faller alla i smaken men jag tycker det kan vara underbart gott någon gång i mellan åt och det är inte alls svårt att göra själv lite pyssligt bara :). Detta recept ger ca 14 ganska stora kroppkakor så halvera om du inte vill ha så många!

Du behöver:
800 g kokt potatis
2 ägg
4 dl mjöl
250 g fläsk
1 hackad stor lök
175 g färs
ca 2 tsk kryddpeppar
salt
smör



Skär fläsket i små tärningar och stek tillsammans med färsen och löken, jag använder dovhjortsfärs men ta den färs du får tag i eller byt ut mot enbart fläsk. Krydda blandningen med salt och kryddpeppar.

Pressa den kokta potatisen i en bunke och blanda ihop med äggen och mjölet.

För att enklast få till kroppkakorna brukar jag forma en bit av potatis blandningen till en liten plätt och sedan lägga fläskröran i mitten. Nyp sedan åt så alla kanter möter varandra innan du rullar den till en boll, kläm lite på bollen så eventuell luft trycks ut. Du gör detta enklast med mjölade händer.
Koka eller stek sedan dina kroppkakor, om du kokar dom så är dom klara när dom flyter upp, detta tar bara några minuter. Det går utmärkt att frysa in de kroppkakor som inte går åt!





Jag gjorde en enkel sallad till på rårivna morötter och äpplen med citronsaft över.
Servera gärna kroppkakorna med lingonsylt och smält smör.

Lampjakt

Våran ena hall lampa gick sönder för några veckor sedan, har suttit och letat mig fördärvad nu efter en likadan eftersom vi hade två av dom (hade ingen lust att köpa två helt nya) och till min glädje hittade jag precis en som nu är på väg hem till oss :). Men det var svårt att blunda för alla fina lampor man stötte på under letandets gång. Bjuder på ett litet urval i den stora lampdjungeln som finns där ute.

Satsa på flera lampor fast med svagare ljus när du ljussätter ditt rum.


Foto Nordljus


Foto: Designonline

Mellanmål

Ett mellanmålstips från mig som ger massa energi bestående av kesella, varma och färska blåbär, dinkelflingor, pumpakärnor ovh solrosfrön.

Mat hela veckan

Då var det måndag, alltså ny vecka och med denna vecka tänkte jag att vi kunde införa ett tema. Det har blivit lite snålt med middagstips på sistonde så nu tänkte jag försöka lägga ut ett middagsförslag varje dag den här veckan, iaf mån-fre till att börja med så får jag se vad ni tycker sen :).
Hur brukar ni göra med veckans mat, skriver ni en vecko lista och handlar därefter eller får ni infall dag för dag? Det är skönt att ha allt hemma inför veckans mat men jag har en tendens att alltid glömma något när jag veckohandlar.
Ska iaf sätta mig och skriva nån form av handlingslista nu så får ni kika in senare ikväll och ta del av vad det blev idag :). Ha en underbar måndag!



Tekakor

Jag älskar att gå och dra mig på söndagsmornar och äta en sen frukost/lunch, imorse bestämde jag mig att vi behövde lite nybakt bröd att starta dagen med. Det fick bli tekakor, dom blir underbart goda med en aningens sötma av honung om man gör dom själv (dom på affären är inte ens värda att köpa). Sen kommer dom passa så bra ihop med min lemon curd också :)!



1 pkt jäst (50g)
5 dl mjölk
4 msk honung
2 äggulor
1 tsk salt
200 g smör
12-14 dl mjöl

Smula jästen i en bunke, värm mjölken tillsammans med honungen till 37 grader och blanda väl med jästen.
Tillsätt äggulor och salt i degvätskan innan du har i mjöl och det rumstempurerade smöret. Rör tills du har fått en smidig fin deg.
Ett tips är att inte stirra sig blind på mjöl mängden utan känna sig fram hur degen känns, oftast häller jag bara mjöl direkt från påsen. Gör hellre degen lite för kladdig innan du jäser den i ca 50 minuter.

Knåda degen på bakbord och dela den i 16-20 bitar, rulla ihop till små bollar och platta sedan ut dom på en plåt klädd med bakplåtspapper. Nagga bröden med en gaffel innan du låter dom jäsa ytterligare 30 min.
Gräddas 8min i 225grader.

Tekakorna går utmärkt att frysa in.

Köksdetaljer




Det blir mycket roligare att baka när man har fina formar, skålar och redskap att plocka fram, de här sakerna står högt på min önskelista ifrån Nordljus :).

Solskenskaka

Här kommer ett recept på en enkel men väldigt god kaka som passar perfekt att slänga ihop om du väntar besök i helgen :), jag kallar den solskenskaka men har hört flera olika namn.

Smet:
4 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
ev citron saft


Vaniljfyllning
125 g smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker


Vispa ägg och socker riktigt fluffigt, minst 3 minuter. Koka upp mjölken och ha i den i smeten tillsammans med resten av ingredienserna, vänd försiktigt ner tills du har en fin smet. Häll i smord springform och sätt in i ugnen ca 35-40 min i 175 grader.

Koka upp ingredienserna till vaniljfyllningen, dela den färdiggräddade kakan på mitten och lägg fyllningen där i mellan. Kakan blir riktigt saftig och god!



Vinter

Vilken härlig vinterdag, det glittrar ute när solens strålar möter snön. Visserligen är det kallt, väldigt kallt ute men vad gör det när brasan sprakar för fullt här inne. Jag har precis bakat lite medans sambon är ute med snöslungan, en solskenskaka fick det bli till helgens fika, ni får recept senare idag :). Vad har ni för planer i helgen?





Mercedes och Nalle verkar minsann ha bestämt sig för att inte lämna soffan idag, ingen kan se så rofylld ut som en belåten katt.



Med ett stort leende

Imorse när jag gick in på bloggen fick jag en positiv överraskning, massa besökare hade vart in under natten och lämnat sina fotspår. Jag fick se att fina Linda som driver Kryddburken hade nämnt mig i ett inlägg och skrivit några jätte fina rader. Det betyder jätte mycket för mig att hon tror på det jag försöker göra och nå ut med. Jag har följt Kryddburken länge och det är en sån där blogg jag kan klicka mig in på flera gånger dagligen i hopp om nya inlägg från Lindas kök. Och till er som på något sätt har missat att titta in på Kryddburken så är det dags.


Kycklingwok med glasnudlar

Igår kväll serverades det nudelwok i hopp om att byta ut kylan utanför dörren med lite minnen från ett varmt Thailand. Det funkade en stund :), ungefär tills de blev dags att springa och lägga i mer ved i kaminen. Men nu när äntligen Februari har kommit till oss så känns inte våren långt borta, bara att det är ljust ute en bit efter fyra känns fantastiskt!

2 Kyckling fileer
Glasnudlar
1 liten burk Bambuskott
1 liten burk Vattenkastanjer
1 stor Morot
1 Lök
1 Paprika

Vitlök
Ingefära
Fisksås
Thailändsk ljus soya (Thin soy sauce, Healthy boy brand)
Sweet chili

En wok kan du variera i oändligheten, oftast har du mer än du tror hemma som kan åka rakt ner i pannan. Ovanför ser du iaf vad jag använde mig av den här gången om du vill ha lite tips!

Börja med att steka strimlad kyckling, morötter och lök, när köttet börjar bli klart kan du tillsätta resten av grönsakerna och de kokta nudlarna (gör enligt anvisning på paketet). Smaksätt med ingefära (helst färsk), hackad vitlök, fisksås, sweet chili och ljus soya. Soyan finns att köpa i thailändska småbutiker den är ljusare och enligt mig mycket godare än den kinesiska som vi annars är vana vid, dom går inte att jämföra.
Pressa eventuellt lite lime över när det är klart för servering.



Hitta din inspiration

Jag älskar att baka, laga mat och bara umgås i köket. När jag bodde hemma lagade vi i familjen ofta mat tillsammans och mina föräldrar har alltid varit duktiga på att servera hemlagad god mat. Vi kunde sitta vid köksbordet och umgås i flera timmar på helgerna. Att köket är hjärtat i hemmet är något jag bär med mig från min uppväxt, mat är något man ska njuta av inte ett måste. Det ska vara roligt att skapa och prova nya saker så försök inte provocera fram något till tallriken, den enkla vägen behöver inte vara sämre än den mest avancerade. Försök hitta din inspirationskälla till att skapa i köket, om det så är från matlagnings program, tidningar, matbloggar, dina föräldrar eller kokböcker.


American pancakes till frukost mitt på manhattan

Stekta havre äpplen

Blir ni som jag sugna på lite kvällsfika när ni sjunkit ner i soffan på kvällen? Tänkte ge ett tips på något jätte gott och som går på nolltid att göra iordning, Stekta äpplen.

Du behöver
Äpple
Kanel
Kardemumma
Muscovadosocker
Havre
smör

Skala och skär äpplet i tärningar, lägg direkt i varm stekpanna tillsammans med en klick smör. Krydda äpplena med så mycket kanel, kardemumma och socker du tycker blir bäst och häll tillsist på havren (ganska mycket havre för det liksom försvinner :). Stek nån minut tills äppelbitarna är mjuka. Servera gärna med lite kesellavanilj/naturell.


Äpplena tillsammans med havren och kryddorna ger en smak av äppelpaj :)

Råraka med fläsk och lingon

Ibland vinner det enkla, det var ovanligt tyst vid matbordet idag när det serverades råraka med fläsk, lingonsylt och vitkålssallad. Råraka gör du enkelt genom att riva potatis, salta peppra och steka små plättar i stekpanna med smör, svårare än så är det inte.


Husmanskost när den är som bäst

Hemgjord glass

Igår provade jag på att göra egen glass för första gången, har vart lite skeptisk till att göra utan glassmaskin men måste säga att det gick förvånandsvärt bra. Du kan variera detta recept med oändliga smakkombinationer så låt fantasin flöda.

4 dl grädde
5 äggulor
3/4 dl florsocker
1 st vaniljstång

Koka upp ½ dl grädde med 1 urskrapad vaniljstång även stängerna kokas med, låt därefter svala. Vispa under tiden resten av grädden, ganska hårt vispad ska den va. Florsocker och äggulorna hälls i en egen bunke och vispas samman ett par minuter tills det är fluffigt rör sedan ner vaniljen innan du blandar ihop allt med den vispade grädden. Häll smeten i en form och ställ genast in i frysen.
För att undvika iskristaller bör du under nerfrysningen ta ut glassen med en halvtimmes mellanrum och röra om väl tills dess att glassen är fryst, ung 4 timmar.



Vill du ha någon smak på glassen går det bra att tillsätta vad du vill ha, jag hade i ca 1 dl hackade kanderade pecannötter och 1dl chokladknappar. Du kanderar enkelt dina nötter med lite florsocker i en smörad stekpanna.
Andra exempel på smaksättning är: hallon, blåbär, citron, mango, daim, kola, välj din favorit!



När man gör hemgjord glass utan glassmaskin är det lättast att lyckas med vanlig grädde, ska man ge sig på lättare varianter på tex yoghurt eller mjölk kan en glassmaskin vara en bra investering eftersom den rör om under hela frysningstiden.



Toppa med kolasås (jag har gjort en på kondenserad mjölk) choklad och nötter eller ät glassen precis som den är.

bloglovin