Lusselelle

Lusselelle lusselellee :), min sambo och jag har sjungit på den låten sen början av november, det värsta är bara att vi inte kan mer än just de ordet haha kanske någon som kan fortsätta sången med en mening till så att vi kan utöka vårat vokabulär??  
 
Jag var tidig med lussebullarna i år :), det är alltid så mysig julstämning hemma när det luktar saffran och nybakt och första lussebullen smakar alltid underbart! Men för min del så är det bara nån vecka om året fram till lucia som suget finns efter dessa bullar, sen brukar det vara som bortblåst hur goda de än må va :). Lussebullar är iaf det första receptet ifrån Arla samarbetet som dyker upp här och jag blev mycket glad när jag såg att receptet var väldigt likt de jag brukar använda mig utav. Det enda jag har ändrat på här är att använda rumsvarmt smör vilket gör bullarna saftigare och du får en bättre deg! Sen minskade jag ner lite på mjölmängden (använde 15 dl ist för 17 dl) men det där får man känna på degen hur mycket som behövs :). Du hittar receptet även här
 
 
Recept blir ca 24 saftiga lussebullar
50 g jäst
5 dl mjölk
250g kvarg
3 pkt saffran
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
100 rumsvarmt smör
ca 15-17 dl vetemjöl special
 
Garnering
25 g smält smör
strösocker
 
Plocka fram din assistent om du har en och smula ner jästen i bunken, värm upp mjölk tillsammans med kvarg till 37 grader, blanda därefter ner vätskan med jästen tills jästen har lösts upp. Tillsätt socker, salt saffran och tärna ner smöret, se till att smöret har hunnit bli riktigt rumsvarmt annars kan du göra det i micron några sekunder. Nu är det dags för mjölet att arbetas ner, är du van vid degar och hur du vill att dem ska kännas så är det bara hälla direkt från påsen annars måttar du. Men stirra dig aldrig blind på mjölmängden, ibland behövs de mer ibland mindre! Låt degen arbetas i ca 10 min i maskin eller knåda knåda knåda för hand i ca 15 min tills degen känns riktigt smidig. Jäs därefter upp till dubbel storlek under lock eller plastfolie om du har de annars bakhandduk.
 

 
 När degen jäst färdig kommer det roliga :), jag delade degen i två och gjorde kringlor av hälften och den andra halvan snurrade jag ihop med smör och riven vitchoklad som fyllning! Såhär snurrar du bullar. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt för att jäsa ca 30 min. Täck över med antingen en bakhandduk eller plastfolie.
 
Grädda bullarna i 225 grader i ca 10 min. När dem är klara så penslar du på smält smör och doppar dem i strösocker :), mums! De här blir bäst om man gör direkt innan servering så de bullar du ska frysa in lämnar du orörda tills dess att de ska ätas! Mina snurror penslade jag med ägg och strödde på pärlsocker innan gräddningen!
 
 
Nu är vi redo för lucia :). Jag lovar er att det här är ett kanon recept på riktigt saftiga, goda bullar!
 

De fina lyktorna och faten hittar du här.
 
Trevlig första advent på er :)!
 
 


Kommentarer
Nastasja

ÅH! Är det dags för mig att testa att baka för första gången i mitt liv och köra på lussebullar kanske? Första advent och allt... haha. Ser supergott ut!

Svar: Haha det är klart du ska baka :D, de här bullarna blir kanon :)
cookiesndreams.blogg.se

2012-12-02 @ 12:13:43
URL: http://thefoodtrain.blogg.se
F

om jag inte minns fel så går den såhär;

lusse lelle lusse lelle
elva nätter före jul
lusse lelle lusse lelle
elva nätter före jul

vi äro hitkomna
så näst före jul
vi äro hitkomna
så näst före jul

eller något sådant!

Svar: Man tackar :), då får jag börja öva nu då!
cookiesndreams.blogg.se

2012-12-02 @ 13:11:20
Nastasja

Nu har jag bakat dessa, haha! Ska degen vara kladdig efter första jäsningen? Tyckte det var så svårt att forma bullarna för att degen bara fastnade över hela händerna. Är det även meningen att man ska knåda den efter jäsningen eller är det bara att köra på och forma direkt? De blev fula men goda ;) Haha.

Svar: Den ska inte vara så det kladdar över hela händerna, degen ska vara hanterbar men inte torr :)! På med mjöl efter första jäsningen om den är för kladdig, bättre att tillsätta mera efteråt än att degen fått för mycket mjöl från början. Gör du degen i maskin eller för hand? Gör man för hand brukar oftast lite mera mjöl gå åt! Arbetas degen i en maskin kan man få den riktigt elastisk och fin och då brukar inte lika mycket mjöl behövas av min erfarenhet.. Försök gå lite på känsla hur du vill ha degen :)! Och det som räknas är ju att dom smakar gott :)! Vad roligt att du provade receptet!!
cookiesndreams.blogg.se

2012-12-02 @ 20:09:26
URL: http://thefoodtrain.blogg.se
ALMAS

dom där såg ju helt galet goda ut!

2012-12-02 @ 21:27:46
URL: http://almawiola.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin