Gott till ostbrickan

Då var det plötsligt mindre än en vecka kvar till julafton :), känner ni er stressade med allt bestyr eller har lugnet infunnit sig? Vi ska in och handla de sista klapparna idag sen ska vi mysa lite med bio och ta de lugnt! Men innan dess hade jag tänkt få ut de här inlägget såklart! Lite tillbehör till ostbrickan står på schemat, de här kan vara ett tips till nyår kanske :)? Jag har gjort en supergod päronkompott ifrån arla samarbetet, det receptet hittar ni här. Den är smaksatt med lite rosmarin men har ni svårt för den smaken så varför inte smaksätta med lite ingefära istället :)? Sen passade jag även på att testa karameliserad smördeg med vinägersirap, riktigt spröda och fina små "kex" blir de och sirapen ger en härlig kontrast. Är det något som låter lockande och skulle kunna passa till era favorit ostar? Här kommer recepten :).
 
Päronkompott:
2 st päron
3 msk honung
1 msk smör
1 tsk hackad rosmarin
 
Skala och tärna päronen och häll upp honung samt smör i en stekpanna. När smöret och honungen börjar bli lite gyllene åker päronen samt rosmarinen i. Låt puttra ihop på svag värme till en kompott. Häll upp i en fin liten burk när det är klart.
 
Rostade mandlar:
3/4 dl skållad och skalad mandel
1 msk olivolja
flingsalt
 
Lägg mandeln på en plåt med olivoljan och ställ in i ugnen i 175 grader i ca 10-15. Håll koll så att dem inte bränns eller börjar bli för mörka! När dem är klara tar du ut dem och lägger dem på ett papper för att torka, strö över flingsalt.
 
 
 
Den goda kompotten förvaras i kylen men var noga med att ta fram den i tid innan den ska serveras så den hinner bli rumstempererad. 
 
 
Karameliserad smördeg:
1 ark smördeg
3 msk florsocker
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl socker
2 msk färsk timjan
 
Kavla ut smördegen ganska tunnt och skär den i remsor, ca 2x10 cm. Lägg på en plåt imellan två ark bakplåtspapper, placera även en plåt över och sätt in i ugnen i 175 grader i 15 min. Efter en kvart tas den översta plåten och bakpappret bort, sikta över florcoker över remsorna och sätt tillbaks plåten överst in i ugnen med grillfuntionen på. Låt stå ca 1 min tils florsockret smält då är dina små smördegskex klara! Lägg på ett galler för att svalna.
 
 
Vinägersirap
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl socker
2 msk färsk timjan
 
Koka ihop socker och vinäger till en sirap. Låt den svalna och ringla sedan över smördegen precis innan servering. Strö eventuellt över lite färsk timjan. Sirapen gör sig riktigt bra ovanpå kexen och ger en sötsyrlig smak.
 
 
Smördegskexen blir otroligt frasiga och goda och florsockret ger den lilla extra piffen tillsammans med den syrliga sirapen :). 


Kommentarer
vonskareng

underbara tips!

2012-12-18 @ 15:11:38
URL: http://www.vonskareng.blogg.se
Ninni - Foto & Vardag

ååh så läckert

2012-12-19 @ 10:42:00
URL: http://ninnzan.se/
Sofia

Ser mumsigt ut! :-)

2012-12-19 @ 17:32:10
URL: http://lovejournal.blogg.se/
Eleonore- jultävlingar!

Vilka härliga tips, perfekt till nyårets ostbricka :D

2012-12-19 @ 17:58:05
URL: http://fikamed.wordpress.com
Ester ^^

Mums! :) kika gärna in på min blogg ~

2012-12-20 @ 17:20:50
URL: http://littlemissester.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin