Små krustader med laxröra

Passar på att önska er ett gott nytt år såhär på nyårsaftons eftermiddagen :)! Det blir en lugn nyårsafton för min del då jag måste vara pigg och alert imorgon bitti men kommer iaf få vara med min stora kärek vid tolvslaget och innan de äta en god middag med nära och kära! Jag hoppas att ni alla får en kanon kväll och skålar in det nya året med goda vänner! Imorgon ska jag fundera på vad jag ska sätta upp för mål inför 2013 :), de känns bättre med lite olika mål än nyårslöften och det är bra att få sträva eller se fram emot något! Hur brukar ni göra?
 
Det här är det sista utav Arla julrecepten som dyker upp här i bloggen och det sista receptet för iår med för den delen! Jag hade hoppats hinna lägga ut fler nu under julen men det har kommit lite imellan som ni säkert förstår och som jag sagt förut så finns ju bladet i mataffären med alla recept! Men nu fokuserar vi på dessa små krustader med en härlig laxröra, perfekt att ställa fram när man får gäster och middagen tar en stund till på sig!
 
 
Receptet hittar ni även här
200 g varmrökt lax
1 burk cremefraich gourmet med smak utav dill och svartpeppar
små krustader
röd/svart stenbitsrom
färsk dill
 
Ja ni ser väl redan att det här är busenkelt! Det enda du behöver göra är att blanda laxen som du skär upp något med cremefraich, jag hittade dock inte just den här cremefraichen utan valde en vanlig och hackade ner färsk dill och nymalen svartpeppar samt salt. Det går bra vilket som! Klicka upp röran i krustaderna, garnera sedan med rom och färsk dill.
 
 
Det finns ju en uppsjö av enkla röror att stoppa i krustaderna, vilket är ditt bästa tips?
 
Hur har ni tyckt att Arlas julrecept varit? Något som vart extra bra/dåligt i jämförelse mot sommar recepten? Jag älskar ju att baka men vi kan ju inte trycka i oss hur mycket som helst här hemma men här var det ju blandat både med mat och sött och det passade riktigt bra såhär innan jul! Skriv gärna nån rad här med lite feedback om vad du har tyckt, och kolla gärna tillbaks lite i arkivet :)!!  

Frasiga äppeldesserter

Det vart visst en liten välbehövlig paus ifrån datorn och bloggandet under julhelgen, men jag antar att ni inte haft så mycket tid över för det heller! Jag fick två supermysiga dagar med en massa julfirande med familj och god mat förstås! Sen var det jobb som stod på schemat men nu har jag en ledig helg framför mig :). Har inte ens hunnit kikat in här för att önska er en god jul ännu, så jag känner att jag får ta och börja med det :). GOD JUL och GOTT NYTT ÅR! Jag hoppas att ni fick en kanon jul och kunde lägga stressen åt sidan på självaste julafton iaf och kanske blivit bortskämda med lite fina paket :)? Nu sitter jag nersjunken i soffan och väntar på mat, min kära sambo bestämde sig för att överraska mig med middag (?!?) och det hade jag väldigt svårt att säga nej till! Men nu är det inte middag det är fokus på just här utan en efterrätt, kanske kan vara något till nyårsfirandet tänkte jag! Ett frasigt äppelflarn med ingefärskräm eller kall vaniljglass hur låter de? Receptet ingår i Arlasamarbetet och ni kan hitta det här. I det ursprunliga recetet ska man använda citrongräs men jag bytte ut det mot rivet citronskal och tillsatte även lite vanilj.
 

Recept för ca 4 port:
2 ark smördeg
2 st äpplen
rivet skal ifrån 1/2-1 citron
50 g rumsvarmt smör
50 g råsocker
1/2 tsk vaniljextrakt
 
Kavla ut smördegen något och snygga till lite i kanterna. Skiva äpplena tunnt och behåll gärna skalet på det ser lite extra fint ut då :). Lägg äpplena omlott på smördegsarken, kanterna kan du vika upp lite snyggt innan allting läggs över på en plåt. Vispa ihop smör med socker, citron och vanilj och bred över ett lager uppepå äpplena. Grädda i mitten utav ugnen i ca 15 min i 200 grader.
 
När flarnen tas ut ur ugnen ska de vara gyllene och alldeles frasiga i kanterna, dela flarnen på hälften och servera med glass spom jag gjorde eller med en spännande ingefärskräm. För recept på ingefärskrämen klickar ni här.
 
 
Min smördeg var på rulle så jag gjorde i portions fyrkanter istället för att använda mig utav de rektangulära arken. Jag lovar dig att det här blir otroligt gott och sen går det så snabbt att slänga ihop! Smakerna kan du ju variera med vad du gillar tex kanel, kardemumma, eller ingefära men jag tyckte att citronen gav en härlig fräshör till flarnen :). Pudra över lite florsocker innan servering så ser det extra fint ut!
 
 
Haha kunde inte låta bli att lägga ut den här, Nalle sprang omkring med nosen i vädret och försökte se sin chans att komma närmre godsakerna när jag fotade. Det vart en nitlott för henne tyvärr! Men desto mer till oss andra :).

Disco i pepparkakshuset!

Förra helgen så hade jag och mamma vårat lilla pepparkakshusbak ihop, det har blivit en liten mysig tradition nu att vi gör våra egna hus :). Lite sneda och vinda kan de ju bli när man gör själv men sålänge man är noga med mallarna så brukar det inte vara några större problem och det mesta kan man åtgärda med lite glasyr. Självklart behöver du ju inte göra egna mallar när de finns så fina färdia husdelar att köpa, vi tycker bara att det är en rolig grej :). Allting gick frid och fröjd tills vi skulle sätta ihop huset, vanligtvis så smälter vi socker det har alltid funkat för oss och det sitter ju som bergen sen! Men.. nu har vi hört så många som pratar om hur enkelt det är att sätta ihop med glasyr så det var liksom siktet, dock så efter några tappra försök och svordomar så åkte det smälta sockret fram istället. Vad har ni för tricks som sätter ihop med glasyr? Jag har inte tålamod att vänta på att allting ska hinna stelna innan nästa moment! Med sockret går allting så smidigt och snabbt bara doppa lite och trycka ihop så tål huset de mesta sen!
 
Förstår att de flesta utav er har bakat era pepparkakor redan, jag är ju minst sagt lite sen med detta inlägg. Men ni vet hur det är veckan innan jul, man hinner inte riktigt med allting som man kanske tänkt och i detta fall blev det lite brist på tid över till datorn och bloggen..
 
 
Ja.. hihi tyvärr så finns väl spritsteknik i någon gen som hoppade över mig tydligen.. Men ser ni så snyggt lila det lyser haha ;), mamma kom hem så glad över att ha köpt små belysningar, det visade sig visst att den ena var rosa och den andra lila så vi fick riktiga partystugor :).
 
Receptet räckte för oss till två hus och lite vanliga pepparkakor:
 225 g smör
2 dl grädde
2 dl sirap
3 dl socker
2,5 msk kanel
1 msk malen ingefära
1,5 msk malen nejlika
1 msk bikarbonat
ca 12 dl mjöl

Lägg smöret tillsammans med sirap i en kastrull, när allting smält tar du av den från plattan och tillsätter grädden så att det svalnar lite. Häll socker och kryddor i en bunke och blanda ner vätskan. Jrefter mjölet tillsammans med bikarbonaten och blanda väl till en jämn och fin deg. Jag använde mig utav assistenten när jag gjorde pepparkaksdegen men det går bra för hand också
 
Degen kan se och kännas ganska lös men den stelnar på sig! Lägg degen i en bunke med lock och låt helst vila ett dygn innan du börjar baka! Det här receptet ger dig en riktigt bra och god deg som är lätt att baka med :).
 
 
Ett tips för att få jämna kanter är att kavla direkt på bakplåtspapper så att du slipper hålla på och flytta runt de uttryckta pepparkakorna.Tänk också på att göra glasyren rätt tjock och fast så att den inte rinner ihop när du dekorerar, samt att gärna dekorera en dag innan du sätter ihop huset!
 
 
På taket satte jag en liten snöflinga, kommer ni ihåg formen jag visade ifrån pepparkakeland?

Fira jul med rocky road

Hej mina små tomtenissar :), hur har ni det såhär när det bara är en helg mellan oss och julafton :)? Är granen pyntad eller väntar ni tills kvällen före julafton? Jag är lite besviken för i våran lilla stuga finns det liksom ingen plats för en gran, tror varje år att jag ska lyckas klämma in en men jag får ha en bamse gran som kompensation när vi flyttat till ett stort hus helt enkelt! Sålänge får jag avundas er som får njuta av en gran i hemmet och kanske gå och lukta på mamma och pappas när den är pyntad och fin :). Idag har jag iaf fått lite julkänsla av något annat, rocky road stod på dagens bakschema, eller jag baka och baka det är så enkelt så man kan säga att man slänger ihop det ist. Till rocky road behöver du dina favorit kolor, nötter och marschmallows :), och såklart lite choklad, mörk, ljus eller vit de väljer du själv! Arla hade ett recept på rocky road med i julmagasinet som ingår i samarbetet, jag höll mig kanske inte riktigt till receptet men inom rimliga gränser :).
 
 
Visst ser det smarrigt ut ;)? Med en härlig julebrasa i bakgrunden och allt!
 
 
Rocky road:
200 g kola
100 g skumtomtar
2 dl jordnötter
1 1/2 dl cornflakes
300 g mörk choklad
100 g nougat
 
 
Jag mest bara hällde i lite när jag skulle göra rocky roaden, jag utgick ifrån arlas recept såklart men är ingen fantast av skumtomtar så de böt jag ut sen tillsatte jag lite pistagenötter och öste i dumlekola (glömde tyvärr att väga kolan innan). Nedan ser ni iaf på ett ungefär vad jag tog :).
 
ca 250 g dumlekola
100 g mini marschmallows
1 dl pistagenötter
1 dl jordnötter
1 1/2 dl cornflakes
300 g mörk choklad
100 g nougat
 
Tips på annat du kan tillsätta kan vara, bounty, snickers, cashewnötter eller pecannötter :).
 
 
När du bestämt vad du vill ha i så gör du bara såhär:
Bryt chokladen och smält den i en skål tillsammans emd nougaten i micron. Ta ut och rör om med jämna mellanrum. Skär kolan i bitar och klipp eventuella skumtomtar i bitar. Häll därefter ner alla ingredienser i chokladen och rör om tills allting blivit täckt utav choklad. Häll upp din smet i en form klädd med bakplåtspapper och låt stelna framme över natten. När chokladen stelnat skär du upp rocky roaden i bitar och mumsar :).
 
 
Rocky road blir godast när det inte är allt för mycket choklad runt om, den ska liksom mest fungera som ett lim och vara tillräckligt för att hålla ihop alla godsaker, då har man lyckats :).
 
 
Ställde fram ett fat på vardagsrumsbordet för att det såg lite fint ut, tog ungefär 20 min så låg det bara en ensam stackare kvar på fatet. Gott betyg från min käresta :).

Gott till ostbrickan

Då var det plötsligt mindre än en vecka kvar till julafton :), känner ni er stressade med allt bestyr eller har lugnet infunnit sig? Vi ska in och handla de sista klapparna idag sen ska vi mysa lite med bio och ta de lugnt! Men innan dess hade jag tänkt få ut de här inlägget såklart! Lite tillbehör till ostbrickan står på schemat, de här kan vara ett tips till nyår kanske :)? Jag har gjort en supergod päronkompott ifrån arla samarbetet, det receptet hittar ni här. Den är smaksatt med lite rosmarin men har ni svårt för den smaken så varför inte smaksätta med lite ingefära istället :)? Sen passade jag även på att testa karameliserad smördeg med vinägersirap, riktigt spröda och fina små "kex" blir de och sirapen ger en härlig kontrast. Är det något som låter lockande och skulle kunna passa till era favorit ostar? Här kommer recepten :).
 
Päronkompott:
2 st päron
3 msk honung
1 msk smör
1 tsk hackad rosmarin
 
Skala och tärna päronen och häll upp honung samt smör i en stekpanna. När smöret och honungen börjar bli lite gyllene åker päronen samt rosmarinen i. Låt puttra ihop på svag värme till en kompott. Häll upp i en fin liten burk när det är klart.
 
Rostade mandlar:
3/4 dl skållad och skalad mandel
1 msk olivolja
flingsalt
 
Lägg mandeln på en plåt med olivoljan och ställ in i ugnen i 175 grader i ca 10-15. Håll koll så att dem inte bränns eller börjar bli för mörka! När dem är klara tar du ut dem och lägger dem på ett papper för att torka, strö över flingsalt.
 
 
 
Den goda kompotten förvaras i kylen men var noga med att ta fram den i tid innan den ska serveras så den hinner bli rumstempererad. 
 
 
Karameliserad smördeg:
1 ark smördeg
3 msk florsocker
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl socker
2 msk färsk timjan
 
Kavla ut smördegen ganska tunnt och skär den i remsor, ca 2x10 cm. Lägg på en plåt imellan två ark bakplåtspapper, placera även en plåt över och sätt in i ugnen i 175 grader i 15 min. Efter en kvart tas den översta plåten och bakpappret bort, sikta över florcoker över remsorna och sätt tillbaks plåten överst in i ugnen med grillfuntionen på. Låt stå ca 1 min tils florsockret smält då är dina små smördegskex klara! Lägg på ett galler för att svalna.
 
 
Vinägersirap
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl socker
2 msk färsk timjan
 
Koka ihop socker och vinäger till en sirap. Låt den svalna och ringla sedan över smördegen precis innan servering. Strö eventuellt över lite färsk timjan. Sirapen gör sig riktigt bra ovanpå kexen och ger en sötsyrlig smak.
 
 
Smördegskexen blir otroligt frasiga och goda och florsockret ger den lilla extra piffen tillsammans med den syrliga sirapen :). 

Hemmagjord daim

Och så kom även tredje advent :), har inte hunnit tända det tredje ljuset än men det får bli nu till söndagsmyset :). Helgen har bestått av ganska mycket bakning, jag och min mamma har pysslat med pepparkakshus en liten tradition som vi har :)! Haha, ni ska få se husen sen om ni törs! Förutom pepparkakor så har jag hunnit göra lite daim, riktigt mumsigt måste jag säga, daimen är ännu ett arla recept ur julsamarbetet som ni hittar här. I orginalreceptet har dom mörk choklad men jag valde en ljusare choklad till mitt bak. Det här är absolut ett godis som jag kommer göra igen och om ni planerar en dag med massa julbak kan den här kanske på komma med på listan ;)?
 
 
Recept:
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl ljus sirap
2 1/2 dl socker
 
200 g mörkchoklad / mjölkchoklad
50 g vit choklad
 
Häll grädde, sirap och socker i en kastrul och låt koka upp, ta en ganska stor kastrull så att du inte få kola över hela spisen :). Låt det koka ihop tills kolan uppnår 130 grader, kom ihåg att rör om då och då! När kolan nått rätt temperatur så häller du upp den i en form klädd med bakplåtspapper, storlek ca 20x30 cm. Låt stelna över natten. Smält din choklad, mörk eller ljus de väljer du själv :), bre den sedan över den stelnade kolan. 
 
 
 
Om du vill så kan du göra små hjärtmönster med den vita chokladen genom att spritsa ut små prickar och sedan dra igenom med en tandpetare. Detta måste förstås göra medan chokladen fortfarande inte har stelnat. Skär nu din daim i bitar, det blir ca 25 st! Förvara i kylskåp.
 
 
Fick den här fina brickan utav mormor härom dagen, supersöt den har redan fått en plats på vedspisen och kommer användas flitigt :).
 
 

Tre sorters tryfflar

Glad lucia på er (eller vad man säger)! Har ni lussat idag eller kanske vart och tittat på något fint tåg? Själv har de inte blivit mycket av den saken, jag missade t.o.m luciatåget imorse på tv eftersom jag jobbade natt :(, men blev bjuden på en smarrig saffranskaka av en vän till fika nu på eftermiddagen så det fick väl bli mitt lucia firande :D. Har iaf hunnit med att rulla ihop lite tryfflar idag, tre olika sorter stod i kylen och väntade på att bli omhändertagna och färdigställda ;). Det här här recepten ingår alla i arla samarbetet och de spännande smakerna är: glöggtryffel,
saffranstryffel och så min favorit utav smakerna pepparkakstryffel. Så nu är kylen fylld av små tryfflar tur att jag bara gjorde halv sats utav alla recepten :).. 
 
Nu borde de finnas en tryffel här för varje smak kan jag tycka, vilken blir eran favorit? :)
 
 
Jag börjar med receptet på den som vart min favorit :)!
 
Pepparkakstryffel ca 20 st:
1 msk honung
1 msk sirap
1 dl grädde
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen kanel
225 g mjölkchoklad (jag använde marabou)
1 msk smör
 
pepparkakor att krossa
 
Häll sirap och honung i en kastrull och låt puttra tills de börjar mörkna lite, tillsätt varm grädde och pepparkakskryddorna och låt koka upp innan det tas från värmen. Hacka chokladen och rör ner i den varma vätskan tills all choklad har smält. Rör därefter även ner smöret! Häll upp i en skål och låt stå framme för att svalna över natten. Ställ sedan in din tryffel i kylen en stund så att det stelnar lagom så att du kan rulla ihop fina tryfflar, doppa tryfflarna i pepparkakssmulor och förvara sedan svalt i kylskåp.
 
 
Riktigt gott med det kripspiga utav pepparkakan runt om och själva tryffeln vart riktigt god och julig med pepparkakskryddorna inuti.
 
 
Jag kan erkänna att jag var lite smått skeptisk till glöggtryffeln i början men den vart faktiskt över förväntan och jag är väl inte den största glöggdrickaren direkt. Passar perfekt till glöggminglet!
 
Glöggtryffel ca 20 st:
3/4 dl grädde
2 msk muscovadosocker
1/2 dl glögg
175 g mörk choklad (70%)
25 g smör
 
kakao
 
 Koka upp grädde, glögg samt socker och hacka din choklad. Rör ner chokladen i den varma grädd och glöggblandningen och tillsätt därefter smöret. Häll upp smeten i en skål och låt svalna över natten, ställ därefter kallt i kylskåpet en stund så att du lättare kan forma tryffeln till bollar. Rulla tryfflarna i kakao och förvara därefter i kylen. 
 
 
Saffranstryffeln fastnade jag inte riktigt för på samma sätt som de andra, jag kan ha lite svårt för vit choklad då jag tycker att det är för sött. Men annars så funkade smakerna riktigt bra ihop med saffranet så är du en diggare utav vit choklad så kan denna vara något för dig!
 
Saffranstryffel ca 20 st:
1 dl grädde
1 msk socker
1 msk honung
1 pkt saffran
225 vit choklad
 
råsocker
 
Tillvägagångsättet vörjar ni väl lära er nu men vi tar det en gång till :). Koka upp grädde, socker, saffran och honung och rör ner din hackade vita choklad tills du får en slät smet. Tillsätt därefter smöret och blanda noga. Häll upp smeten i en skål och låt svalna över natten, ställ därefter kallt i kylskåp en stund så att du lättare kan forma tryffeln till bollar. Rulla tryfflarna i råsocker och förvara därefter i kylskåp.
 
 
Fick lite lussebulle känslan utav denna :).
 

Godaste pepparkakan

God kväll! Jag sa ju att jag skulle dela med mig av ett till recept på mjuk pepparkaka, de som jag alltid bakar efter :). Den här pepparkakan blir precis så som jag vill ha den, riktigt mjuk, saftig och med en härlig smak ifrån pepparkakskryddorna, ett måste nu till jul ;). Min mormor brukar ha lingonsylt i kakan och alla vet ju att mormödrar är bäst på att baka så de har jag självklart tagit fasta på :)! Det var en tjej som skrev bland kommentarerna här för några dagar sedan att hon letade efter ett bra recept på mjuk pepparkaka som kunde leva upp till den som hennes mormor bakade,  om du provar detta så hoppas de här iaf kan komma någonstans där i närheten :). 
 
 
Recept:
100 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl farinsocker
2 ägg
1 1/2 dl filmjölk
1 dl lingonsylt
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 1/2 msk kanel
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk malen nejlika
 
Tärna ner det rumsvarma smöret i en skål och vispa ihop det tillsammans med sockret, knäck därefter i ett ägg i taget under vispning. Rör ner filmjölk samt lingonsylt och sedan de torra ingredienserna som du först har blandat ihop i en skål för sig. Jag brukar grädda min kaka i en avlång brödform som jag täcker med bakplåtspapper då jag helst vill slippa ströbröd runtom på den här kakan. Grädda i 175 grader i ca 50-55 min. 50 min brukar vara perfekt i min ugn men känn efter med en sticka innan du tar ut kakan men det gör inget om den är lite lite kladdig när du tar ut den, det gör bara att kakan bli ännu saftigare :). Låt kakan svalna lite innan du hugger in, därefter brukar jag förvara pepparkakan inlindad i bakplåtspappret ifrån gräddningen med en handduk över.   
 

Det ska vara farinsocker och inget annat i den här kakan :), det ger en god smak och hjälper till att få pepparkakan mörk och fin!
 
 
Kakan slukades i ett naffs här hemma och fick med andra ord ett väldigt gott betyg utav sambo samt bror :)!! Nu vet ni vad ni ska baka lagom till lucia!
 
God natt!

Kanelpannacotta med lingontäcke

Igår fick vi en riktig försmak utav julen i form utav janssons (jag har suktat efter det i flera dagar innan) ägghalvor och lite goda ostar :), och till efterrätt hade jag gjort ett nytt recept ifrån arlas provlagningsuppdrag. Kanelpannacotta med ett lingontäcke, hur gott och juligt låter inte det :)? Det här var ett utav de recepten som jag såg mest fram emot att få prova på och jag kan inte påstå att jag vart besviken! När jag gör pannacotta i vanliga fall så använder jag mig enbart utav grädde som bas men här består största delen utav gräddfil så den blir inte riktigt lika len men samtidigt mycket lättare då gräddfilen inte är så fet, sen tillför både gräddfilen och lingonen en härlig syrlighet :). Perfekt som efterrätt nu till julen efter all tung mat med andra ord! 
 
 
Recept för 4 port:
1½ dl grädde
1 vaniljstång
2 tsk kanel
3/4 dl socker
1½ gelatinblad
3 dl gräddfil
 
Topping
1 dl socker
1½ dl lingon
 
Koka upp grädde, socker, kanel samt en urskrapad vaniljstång. Ta från plattan efter första bubblorna och rör ner gelatinet som innan fått svälla i kallt vatten, därefter tillsätts även gräddfilen och alltsammans rörs ihop till en jämn smet. Häll upp smeten i fyra glas eller små skålar och ställ sedan kallt i kylskåpet för att stelna. Eftersom du rör ner den kalla gräddfilen i grädden så hjälper det till att korta ner stelningstiden lite men räkna ändå med att de ska stå kallt i ca 3 timmar.
 
Receptet finner du även här.
 
 
Häll upp pannacottan i fina glas eller små glasskålar, det här är en så enkel efterrätt att få vacker till serveringen utan knappt någon ansträngning alls!
 
 
Under tiden pannacottan stelnar så kan du röra ihop lingon med socker i en kastrull och låta de koka ihop tills allt socker smälts ner, ställ därefter åt sidan för att svalna. Garnera pannacottan med lingonen innan servering!
 
 
Det ser inte så tokigt ut va :)? 
 
 
Förresten, jag lade till googles översättningsverktyg här på bloggen igår, ni hittar den uppe i vänstra hörnet :). Fick höra från min syster på andra sidan jorden att de måste kunna översätta till spanska hihi, så hej hej mina mexikanska vänner :D!
 

Vinnaren i rimtävlingen är..

Dags att presentera vinnaren i rimtävlingen i samarbete med Arla som avslutades i fredags :)! Det var roligt att se alla era förslag på rimmen och vad som kundes tänka gömma sig i paketet :). Vad tyckte ni om tävlingen, var det för svårt eller är det något ni vill se igen innan jul :)? Nåja, i paketet fanns i alla fall som många gissade en fin bakform men även en check på 100 kr för Arla produkter! 
 
Den lyckliga vinnaren som får paketet hemskickat är: Kristin!
 
Med gissningen:
"Vad klurigt! Jag gissar att det ena är en bakform. Sen tänkte jag också på check, men jag tänkte presentcheck, som ett presentkort alltså :)"
 
 Jag har mailat dig Kristin :), svara så fort du ser detta!
 

Tomtegröt

God morgon mina tomtenissar! Imorgon är det andra advent redan, grämer mig lite att jag legat sjuk hela första veckan men får väl ta vara på de som är kvar nu :). Här startades morgonen med lite grötfrukost, inte vilken gröt som helst utan tomtegröt såklart! ..Eller risgrynsgröt som det kanske bättre heter, det här är något jag bara äter några enstaka gånger just kring jul så då blir det extra gott :). Det tar visserligen en stund för gröten att koka men det mesta sköter ju sig självt och man kan pyssla med annat under tiden!
 
Det här receptet ingår i Arla samarbetet och ger ca 4 port risgrynsgröt:
1 msk smör
1 liter mjölk gärna gammeldags
1 1/2 dl grötris
1/2 tsk salt
1 kanelstång
 
Smält smöret i en kastrull och tillsätt ca 3 dl utav mjölken, grötriset samt salt. Låt det koka upp på svag värme och småkoka i ca 10 minuter innan resten utav mjölken samt kanelstången åker i. Återigen låter du den blivande gröten koka upp sedan får de småkoka på svag värme under lock i ca 50 min, rör om i gröten då och då så att det inte fastnar i botten. Jag använde mellanmjölk när jag kokade men de är vilket som, i arlas recept har de använt sig utav deras gammaldagsa mjölk för enlite lyxigare variant men de går även att använda vatten och mjölk tillsammans om man vill de.
 
 
Jag äter gröten med kanel och socker men även gärna en klick riktigt smör i mitten som får smälta ut :).
 
 
Ni glömmer väl inte att ställa ut gröt till tomten ;)?
 

Frostblomma

Ja de vart lite tomt här några dagar, jag har bara vilat, vilat och åter vilat så nu börjar de här bacillerna äntligen att drivas ut! Om bara denna hosta kunde ge sig också :)! Hur har ni haft det? Vi har iaf blivit totalt insnöade här hemma de senaste dagarna så nu omges huset av ett vackert vinterland! Har ni också fått en massa snö hemma? Jag ska visa lite bilder härifrån så fort jag orkar ut med kameran, känns som att vi bor mitt i ett julkort just nu :)! Men sålänge bjuder jag på lite andra bilder och pyssel.
 
 
Istället för att använda en kruka till min fina ljung här så band jag in den i grönmossa, det ser ombonat och mysigt ut när man möts av det på farstun.
 
 
 Knyt åt hårt så att man inte ser snöret så mycket, sen kan du dekorera med något fint, jag använde lite söta bjällror som knöts fast med fina band. Nej.. nu blir det något varmt att dricka för min del, vi hörs kanske till kvällen igen annars får ni ha en supermysig fredag!
 

Godaste korianderbullarna

Är helt däckad idag, har gått med en förkylning länge och igår tyckte den att det var läge att bryta ut totalt, så nu vill jag ha era bästa huskurs tips? Hade planerat en bakdag med det gick lite i stöpet.. får ta det senare i veckan istället, har bara legat och tittat på serier hela dagen och något vettigare än så lär det inte bli. Förresten har ni lagt märke till den nya julheadern som dök upp här igår kväll :), fin va?? 
 
Ett litet recept ska jag väl kunna dela med mig av trots att jag ligger i soffan som en kokong nerbäddad i filtar. Gjorde några riktigt goda köttbullar häromdagen som jag valde ut ur Arlas julmagasin, ni kan hitta receptet även här. Köttbullar är något som jag gladeligen borde göra var och varannan dag, i alla fall om ni skulle fråga min älskade pojkvän :D.. Han är lite utav en köttfärs fantast, köttbullar, biffar, burgare, köttfärssås you name it och han hoppar i taket hihi. Nåja, jag är väl inte den som är den när det kommer till hemgjorda köttbullar heller :), och på julbordet vill jag gärna att det ska stå en skål (bredvid prinskorven såklart, hihi) och dessa platsar helt klart där. Köttbullarna fick en härlig smak av all koriander och vitlök och kommer helt klart att dyka upp igen på middagsbordet här hemma.
 
Recept:
400 g fläskfärs
1 ägg
3 salladslökar
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 msk torkad koriander
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1/2 tsk chilipulver
1 krm vitpeppar
 
Fläskfärs är inget jag använder mig utav så ofta men det blev riktigt gott i de här köttbullarna :). Börja med att svälla ströbrödet i mjölken. Hacka därefter löken (går lika bra med 1 gullök) och blanda ihop den tillsammans med färs, ägg, det svällda ströbrödet, hackad vitlök samt kryddorna. I arlas recept använder de färsk koriander, det fick jag dock inte tag på så torkad fick fungera lika bra :). När du blandat ihop allt kan det vara läge att smaka av färsen, jag brukar steka en liten liten bit snabbt i pannan innan jag rullar ihop att köttbullarna för att försäkra mig om att de är tillräckligt kryddade! Stek köttbullarna runtom i smör eller olja tills de är helt genomstekta.
 
 
Hann inte knäppa så många bilder innan dessa godbitar slukades!

 
Vad tycker ni om köttbullar på julbordet, är dem för barnen eller är ni där och nallar lika mycket som jag :)?
 

Mumsa på en mjuk pepparkaka

Pepparkaka avnjuter jag helst i mjuk form, en riktigt god mjuk pepparkaka såhär i december sitter aldrig fel :). Det här va faktiskt det första receptet jag kastade mig över i arlas julmagasin och ni finner deras recept även här. Pepparkakan är inte riktigt som den som jag själv brukar göra till jul men får helt klart tummen upp och det är alltid roligt att prova olika recept så att man inte missar små guldklipmar! För er som är nyfikna så ska jag försöka hinna slänga in min variant av mjuk pepparkaka här lite senare, den blir farligt god :)..
 
 
Vad föredrar ni, mjuka eller hårda pepparkakor? Är det förresten någon som har satt igång med pepparkakshusbygget i år ännu? Jag sitter och funderar på hur mitt hus ska se ut, mamma och jag ska nämligen baka våra hus i helgen tänkte vi! Det blir ett litet projekt minst sagt, förra året låg det pepparkaksmallar och bitar över hela köket, men det är mysigt och roligt :)!! Nej.. nu återgår vi till den mjuka pepparkakan istället, här kommer den:
 
Recept:
2 ägg
2 dl socker
100 g smör
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk malen nejlika
2 tsk malen kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
 
Vispa ihop ägg med socker tills de blir vitt och poröst, smält smöret och blanda ner gräddfilen innan allt rörs sammans med äggsmeten. Bland ihop de torra ingredienserna i en skål för sig och vänd ner det i kaksmeten. Smöra samt bröa en form innan smeten hälls i och kakan gräddas i ca 40-45 min i 175 grader.
 
Känn efter med en liten sticka så att kakan är färdig innan den tas ut ur ugnen, vänd därefter upp kakan på ett fat och låt svalna lite granna sen är det bara att hugga in :)! 
 
 
Jag älskar dessa söta band som jag hittade här! Ja.. nu kanske det inte är varje dag man dekorerar en kaka med ett snöre men det ser ju lite extra omsorgsfullt att knyta ett vackert band om tex en present när man ska bort :).
 
 
Doften av nybakt pepparkaka är ju näst intill oslagbar nu innan jul, jag önskar nästan att det fanns på sprayflaska  :) hihi, skulle gå och dutta med den i hela huset!

Första julljuset tänt!

Här är årets adventsljusstake med den omtalade gröna mossan som fick ligga och tina många timmar på köksbänken igår efter att ha begravts under snön :P.. Dekorerat har jag gjort med lite kanelstänger och torkade äppelskivor, juligt och fint eller hur :)?
 
 
 
 Just att torka äpplen som dekoration kan man ju använda till paketinslagning också genom att fästa någon på ett fint snöre eller liknande. Kan komma med lite pakettips till julklapparna sen om så önskas!
 
 
Passade på att göra en till min söta lilla mamma också när jag ändå var igång :). Hade dock inga fler siffror så jag gjorde egna med små ettiketter och söta band, sen skrev jag sifforna med en krita. Man får använda vad som finns i lådorna! 
 
 
 
De små svamparna rotade jag fram i jullådan, om jag inte minns fel köpte jag dem till förra årets ljusstake :).
 

Vilket adventsljusstake tycker ni blev finast :)??

Julklappsdags -Tävling

Har ni myst lite extra idag på första advent? Kanske bakat lussebullar?? Här har vi mest pysslat lite hemma och nu ska jag ska strax göra iordning min adventsljusstake! Hade visst lagt ut mossan på altanen så den var ganska stelfrusen efter ungefär en halv meter snö och -12 grader, kan ju tillägga att det var plus och grönt på backen för bara några dagar sen när denna aktion ägde rum :D.. Nu är det i alla fall lite tävlingsdags! Första arla receptet dök ju upp idag så då passar det väl bra att fortsätta i det spåret, tävlingen är med andra ord sponsrad av Arla och ingår i samarbetet :). Eftersom det är juletider så har jag slagit in vinsten i ett paket, så ni ska nu få gissa vad som kan finnas där i med hjälp utav ett litet rim! Fick ta hjälp utav min svåger med rimmet, han bokstavligen rabblar rim i sömnen (han borde kanske ha en rimverkstad såhär till jul?!).
 
Såhär lyder rimmet:
 
Få styrsel på kaka, när du än tänkt baka!
När det är dags för kola och knäck, kan det hjälpa med denna .....?
 
Såhär går tävlingen till:
  • Paketet innehåller två saker och det gäller nu för dig att gissa vad det kan vara med hjälp av rimmet.
  • Första raden avslöjar den ena klappen och i den andra raden fattas ett rimmande ord på fem bokstäver som ger dig den andra klappen :).
  • När du tror dig veta vad det kan vara är det dags att gissa nedan i kommentarsfältet, kom ihåg att skriva namn samt mailadress bara. Du får en chans till dina gissningar.
  • När tävlingen är avslutad så lottar jag bland de som gissat rätt, eller kommit närmast i sina gissningar!
Tävlingen avslutas fredag 7/12 kl 23:59
 
 
Då är det bara att sätta igång och gissa :).
 
 
Lycka till :)!!

Lusselelle

Lusselelle lusselellee :), min sambo och jag har sjungit på den låten sen början av november, det värsta är bara att vi inte kan mer än just de ordet haha kanske någon som kan fortsätta sången med en mening till så att vi kan utöka vårat vokabulär??  
 
Jag var tidig med lussebullarna i år :), det är alltid så mysig julstämning hemma när det luktar saffran och nybakt och första lussebullen smakar alltid underbart! Men för min del så är det bara nån vecka om året fram till lucia som suget finns efter dessa bullar, sen brukar det vara som bortblåst hur goda de än må va :). Lussebullar är iaf det första receptet ifrån Arla samarbetet som dyker upp här och jag blev mycket glad när jag såg att receptet var väldigt likt de jag brukar använda mig utav. Det enda jag har ändrat på här är att använda rumsvarmt smör vilket gör bullarna saftigare och du får en bättre deg! Sen minskade jag ner lite på mjölmängden (använde 15 dl ist för 17 dl) men det där får man känna på degen hur mycket som behövs :). Du hittar receptet även här
 
 
Recept blir ca 24 saftiga lussebullar
50 g jäst
5 dl mjölk
250g kvarg
3 pkt saffran
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
100 rumsvarmt smör
ca 15-17 dl vetemjöl special
 
Garnering
25 g smält smör
strösocker
 
Plocka fram din assistent om du har en och smula ner jästen i bunken, värm upp mjölk tillsammans med kvarg till 37 grader, blanda därefter ner vätskan med jästen tills jästen har lösts upp. Tillsätt socker, salt saffran och tärna ner smöret, se till att smöret har hunnit bli riktigt rumsvarmt annars kan du göra det i micron några sekunder. Nu är det dags för mjölet att arbetas ner, är du van vid degar och hur du vill att dem ska kännas så är det bara hälla direkt från påsen annars måttar du. Men stirra dig aldrig blind på mjölmängden, ibland behövs de mer ibland mindre! Låt degen arbetas i ca 10 min i maskin eller knåda knåda knåda för hand i ca 15 min tills degen känns riktigt smidig. Jäs därefter upp till dubbel storlek under lock eller plastfolie om du har de annars bakhandduk.
 

 
 När degen jäst färdig kommer det roliga :), jag delade degen i två och gjorde kringlor av hälften och den andra halvan snurrade jag ihop med smör och riven vitchoklad som fyllning! Såhär snurrar du bullar. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt för att jäsa ca 30 min. Täck över med antingen en bakhandduk eller plastfolie.
 
Grädda bullarna i 225 grader i ca 10 min. När dem är klara så penslar du på smält smör och doppar dem i strösocker :), mums! De här blir bäst om man gör direkt innan servering så de bullar du ska frysa in lämnar du orörda tills dess att de ska ätas! Mina snurror penslade jag med ägg och strödde på pärlsocker innan gräddningen!
 
 
Nu är vi redo för lucia :). Jag lovar er att det här är ett kanon recept på riktigt saftiga, goda bullar!
 

De fina lyktorna och faten hittar du här.
 
Trevlig första advent på er :)!
 
 

Juletider med Arla

Då var det dags för en liten ny presentation här, eller ny och ny en favorit i repris kanske jag kan säga istället va :)? Jag har ju hintat om att det skulle komma ett samarbete med arla nu till jul liknande det som ägde rum i somras här på bloggen! Vissa utav er kanske redan har sett Arlas julmagasin som är ute i butik nu isf har ni kanske också redan snappat upp att jag fanns med i en liten notis längst bak i bladet som provlagerska utav dessa smarriga recept! Den här gången har jag valt att göra mina favoriter ur julmagasinet som jag hoppas att ni också kommer gilla och få lite nya ideer utav :)! Jag tänkte mig som så att det första receptet dyker upp imorgon på första advent så kan jag ägna mig åt julen här hemma en dag till :), ni kanske vill se lite bilder sen?
 
Här kommer iaf bilden på julmagasinet håll utkik efter den nästa gång du går ner och handlar :)! 
 
 
 
Köpte ny dator igår by the way :) så nu kommer jag bara sitta och fippla i soffan framför brasan hela vintern. Lite nya roliga bildprogram fanns även som ni kanske ser på bilden ovan! Min lilla mercedes däremot ser måttligt road ut att jag inte längre har någon plats över i knät! 
 
 

bloglovin