Underbara vanilj och blåbärsbullar

 
Redan söndag, jag vet inte vart den här helgen tog vägen riktigt :)? Var iaf in i stan igår och äntligen hittade jag plankor till plankstek, de har varit slut i varenda affär jag gått in i sedan.. ja, ett halvår tillbaks säker! Jag stod bara och gapade när jag såg att det låg ett par kvar på hyllan, folk lär väl ha undrat :)! Nu har de iaf precis förbrännts i ugnen så ikväll blir det invigning, cant wait!
 
Nu till något helt annat, förutom kolasnittar så blev det även en sats vanilj och blåbärsbullar i fredags, jag gör bullarna stora för att de ska påminnas om riktiga kondisbullar och doppar dom i socker innan servering :). För att få bullarna riktigt saftiga och fina så försök att se upp med att använda för mycket mjöl, låt degen arbetas länge i maskin så att du får den riktigt elastisk, då slipper du ofta även att använda något mjöl vid utbakningen.
 

 
Bulldeg:
50 g jäst
5 dl mjölk (3%)
½ tsk salt
1 dl socker
3 tsk stött kardemumma
200 g rumsvarmt smör
ca 14 dl vetemjöl
 
Smula ner jästen i bunken och tillsätt lite av deg vätskan som du innan värmt upp till 37 grader. Låt jästen smälta ner innan salt, socker och kardemumma tillsätts. Tärna upp smöret i bitar och klicka ner i vätskan, tillsätt därefter mjölet lite i sänder. Låt därefter din bakmaskin arbeta degen riktigt elastisk och fin i 10-15 minuter på medelhög hastighet. Jag lovar att du kommer märka skillnaden om du knådar degen lite längre än vanligt. Täck över bunken med lock eller plastfolie (en handduk kan torka ut degen) och lås jäsa upp till dubbel storlek ca 1 timme.
 
När degen har jäst färdigt tas den upp på bakbord och knådas lite lätt, dela i två delar och kavla ut varje del till en stor rektangel.
 
 
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
3 msk socker
3 msk vaniiljsocker
ca 1½-2 dl blåbärssylt
 
Blanda ihop smör med socker och vaniljsocker och bred ut över din utkavlade bulldeg. Täck halva rektangeln med ett tunt lager blåbärssylt och vik därefter över över den andra halvan. Skär ca 2 cm tjocka remsor av degen och snurra ihop till bullar, lägg ändarna underst. Det blir några avbrott med att tvätta händerna då det kan bli lite kladdigt med sylten så se upp med att använda för mycket. Bullarna läggs på en plåt klädd med bakplåtspapper för att jäsa upp till dubbel storlek ännu en gång täck över med plastfolie. Se till att du får en riktigt varm ugn, 250 grader och grädda bullarna i ca 8 min. Låt svala på galler under handduk.



Klicka här för att se hur jag snurrar mina bullar.
 
Topping
strösocker
smält smör
 
Innan bullarna serveras penslar du ovansidan med smält smör och doppar i strösocker, så gott!
 
 
Min karl var okontaktbar vid provsmakningen, de här bullarna är bara så goda!
 
 


Kommentarer
Lovisa

åh jag älskar verkligen blåbär, det där måste jag pröva någon dag =D Dock när jag bakar bullar m.m använder jag inte kardemumma, jag är inte ett så stort fan av det =)

Svar: Det tycker jag absolut att du ska :), kardemumman är ju en smaksak men jag älskar den :).
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-02 @ 15:01:07
URL: http://loovis.blogg.se/
Therese

Men åååå så gott!!! Blåbär är ju så gott och jag hade faktiskt tänkt baka blåbärsbullar nån dag framöver, men nu blev jag ju sjukt sugen:)

2012-09-02 @ 15:06:13
URL: http://therese-gottochblandat.blogspot.com
Ida

Jag bakar knappt aldrig bullar, men om man inte har någon bakmaskin .. hur länge ska det knådas för hand?

Svar: Egentligen ska du ju knåda längre än vad maskinen gör eftersom det inte ger samma effekt, det kan ju dock kännas lite långrandigt att stå och handknåda så pass länge men försök håll ut en kvart iaf :).
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-02 @ 15:09:51
URL: http://enjoylifeforreal.blogg.se
Marja - Baka Sockerfritt

Vad snyggt "ihopsnurrade" de var!

Svar: Tack snälla :)
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-02 @ 18:06:24
URL: http://bakasockerfritt.blogg.se/
kiwiberries

det där låter bara såå underbart!

2012-09-02 @ 18:36:01
URL: http://kiwiberries.blogg.se/
Ebba M

Åhhhh så underbart! Älskar blåbär, ska verkligen göra det i veckan!

2012-09-02 @ 21:14:47
URL: http://iphotography.blogg.se
Mitt skafferi

Mmm, vad gott. Jag har en massa blåbär kvar i frysen så det här ska jag absolut testa!

2012-09-02 @ 21:51:34
URL: http://mskafferi.blogg.se
Kristin @ The Chocolate Box

Vilka fina! Och måste vara jättegott med vanilj och blåbär :)

2012-09-02 @ 22:58:33
URL: http://www.thechocolatebox.se
Maria

Jag funderar på hur länge ungefär bullarna ska jäsa andra gången, när de ska jäsa till dubbel storlek. Är det en timme till?

Svar: Det beror lite på, jag brukar ställa dem ovanpå spisen så får de värme ifrån ugnen då brukar jäsningen gå ganska snabbt, men en 40 min brukar räcka för att de ska ha fått igång en bra jäsning :). Lycka till!
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-05 @ 20:09:01
Sofia

Åh dom såg helt underbara ut! =D

2012-09-13 @ 18:00:44
URL: http://www.sofiayit.blogg.se
Molly

Hur många bullar blir det ungefär?

2012-09-13 @ 18:03:51
Gabbi

Gud så fina de blev! Va pysslig du är :) jag älskar också att baka!

Svar: Tack snälla :)
cookiesndreams.blogg.se

2012-09-27 @ 21:00:07
URL: http://gubbsi.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin