Surdegsgrund

 Ni som följt med här länge kanske kommer ihåg mina försök till att starta en surdeg i vintras? Någon slängdes i sopen för att jag fick kräkkänningar av lukten och de andra kom aldrig riktigt igång. Vi har inte direkt en jämn temperatur hemma under vinterhalvåret, om dagarna är det riktigt varmt och gott från brasan men sen sjunker temperaturen på nätterna vilket surdegen inte trivdes så bra med. Med andra ord så upptäckte jag att surdegen kan vara lite kinkig och behöva lite omvårdnad. I Förra veckan gav jag degen åter ett nytt försök medans vi har en jämn temperatur i hemmet och det gick över förväntan. Surdegen bubblade på för glatta livet och gapade stort när det var dags för matning! Så nu ska jag öva på mitt surdegsbak, gjorde första brödet igår och det smakade jättegott men det såg inte helt och hållet ut som jag hade önskat :).. Övning ger färdighet!
  
Vill ni också passa på att öva lite surdegsbak med mig och experimentera själva så har ni recept på en rågsur nedan! Jag har läst någonstans att det är lättare att få igång en bra rågsurdeg än vete det var därför jag började med råg.
 
Dag 1
2 dl rågmjöl
2 dl ljummet vatten
1 msk honung
 
Blanda ihop mjöl, vatten och honung i en bunke, ställ undan degen med locket på glänt. Surdegen måste få syre. I surdegen så kommer det nu bildas jästsvampar och mjölksyrabakterier.
 
Dag 3
1 dl rågmjöl
1 dl ljummet vatten
 
Nu när du plockar fram surdegen så borde den ha kommit igång och höjts med en massa små bubblor. Mata degen med mer mjöl och vatten och ställ åter undan ett dygn med locket på glänt.
 
Dag 4
1 dl rågmjöl
1 dl ljummet vattnet
 
Mata degen med mjöl och vatten. Imorgon har du en färdig surdeg att använda för bakning.
 
När surdegen inte ska användas ställs den in i kylskåpet med locket på (degen ska vara aktiv när den ställs in i kylen). Kvällen innan du ska baka med surdegen tar du fram den i rumstemperatur igen och matar den så att bakterierna hinner kan komma igång. Sålänge som du underhåller din surdeg och matar den så kan den överleva iprincip hur länge som helst.
 
 
Bubblorna i surdegen är ett gott tecken och visar att den "lever".
 


Kommentarer
Mårtenssons kök

Spännande med projekt, hoppas det funkar bättre denna gången!

Svar: Ja visst är det :), det är roligt att prova sig fram med nya saker! Tack så hemskt mycket :)!!
cookiesndreams.blogg.se

2012-08-12 @ 20:45:42
URL: http://martenssonskok.blogspot.com
Sandras Matkrypin

Åh, jag har planerat att starta en surdeg om ca en månd när min semester är slut så det här inlägget sparar jag bland favoriter :) Ser fram emot fler smarriga suregsbrödsrecept!

2012-08-13 @ 10:09:06
URL: http://www.sandrasmatkrypin.se
Food around my World

Har varit sugen att pröva surdeg jättelänge nu.. Ska pröva detta recept! Är det något du tyckte funkat bra?

Svar: Att få igång surdegsgrunden var inga problem utifrån denna grund! Däremot så har jag inte blivit vän att baka med surdeg ännu! Men jag tycker absolut att du ska ge det ett försök :)
cookiesndreams.blogg.se

2012-11-06 @ 19:48:26
URL: http://foodaroundmyworld.blogg.se
Anonym

Hej,
Hur ofta ska man mata den när man har den i kylen? :)

Svar: Då matar du den inte alls :), det är först kvällen innan du ska baka med surdegen då du tar fram den i rumstemperatur igen som den ska matas!
cookiesndreams.blogg.se

2013-03-07 @ 22:02:44


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin