Krusbärssylt med smak av kardemumma och vanilj

God kväll raringar!
 
Jag fick chansen att plocka lite krusbär i förra veckan, inte mig emot! Gillar verkligen det syrliga skalet och det söta innehållet som krusbären gömmer. Bären åkte raka vägen ner i en kastrull för att omvandlas till sylt, och tro det eller ej men jag har hittat ett nytt kall till havregrynsgröten, krusbärssylten har petat ner äppelmoset från tillbehörslistan. Hur i h* gick det till :)? Vi får se hur länge det håller för nu står det väl inte på förrän det är dags att göra äppelmos också! Vad har ni helst till gröten?

Jag smaksatte min krusbärssylt med kardemumma och vanilj, vilket vart en riktig smakförhöjare!
 
 
Mercedes gömmer sig i bakgrunden :)
 
Recept:
1 kg krusbär
½ dl vatten
500-600 g syltsocker
1½ tsk kardemummakärnor
1 vaniljstång
 
Häll krusbären tillsammans med vattnet i en kastrull och låt dem stå på spisen. Vattnet hjälper till att få krusbären att börja mjukna i början sen kommer de safta ur sig rejält, låt puttra några minuter. Tillsätt därefter sockret, en urskrapad vaniljstång och stötta kardemummakärnor, låt småkoka ca 15 minuter tills bären är mjuka, skumma av under tiden. Jag behåller gärna lite struktur på sylten så man ser att det är riktiga krusbär men vill du ha en slätare sylt så kan man ta upp och mixa bären efter att de kokat upp första gången och sen sätta tillbaks dem på plattan för att tillsätta resten av ingredienserna. Häll upp sylten på varma, rena burkar och tätförslut locket direkt!
 
 
Jag lät vaniljstången förlja med ner i burken för att ge ännu mer smak :). Den här sylten kan lika väl användas som en god marmelad!
 
 
 


Kommentarer
Beatrice

Allra helst lägger jag frysta röda vinbär i botten på grötskålen och häller gröten ovanpå. De tinar snabbt och smakar som nyplockade. Hemmagjort äppelmos, helt utan socker är minst lika gott. Bara att skala, klyfta och kärna ur äpplena och låta dem sjunka ihop i en kastrull med ett minimum av vatten på bottnen. Alternativt i mikron. Moset är godast lite bitigt enligt mig och håller sig länge i frysen och nån vecka eller två när det tinat (men så länge brukar det inte räcka ;))

Svar: Det lät gott med röda vinbär :). Ja hemgjort äppelmos är det bästa såklart, när jag var liten åt jag det fryst som glass. Är inte fullt lika tokig i det idag kanske hihi :)..
cookiesndreams.blogg.se

2012-08-22 @ 23:18:44
sara

tack för vaniljen, har fått den nu :)

åhh krusbär!! vill göra den, kan man köpa krusbär eller måste man plocka? :)

Svar: Vad bra att en hittade fram :)! Självklart kan du köpa krusbären, det gäller bara att hitta dom :)
cookiesndreams.blogg.se

2012-08-22 @ 23:24:23
URL: http://misssteinholtz.blogg.se
Erica AKA Tomtens Dotter

Gott! När jag bytte lägenhet för något år sedan skickade jag iväg min krusbärsbuske (som bott i kruka på min uteplats) till mina föräldrars trädgård. Tre år har den inte gett några bär alls, men i år har den fullkomligt svämmat över. Äntligen. Tyvärr lyckades min semester misstajma mognaden på krusbären (men jag tajmade rödvinbär i alla fall) så jag får avvakta. Just nu har jag i alla fall tre kilo i tryggt förvar i mina föräldrars frys. Kardemumma och vanilj låter jättegott i sylten. För två år sedan gjorde jag en krusbärssylt som jag smaksatte med kanel. Det blev också fantastiskt gott.

Svar: Busken kände väl på sig att den skulle få ha alla bär för sig själv kanske :).. Har inte själv någon buske på tomten utan länsade hos en vän! Du får göra något gott av alla vinbär istället, det är inte fy skam det heller :). Funderade lite på kanel innan jag bestämde mig vad roligt att höra att det var en god kombination även de :)!!
cookiesndreams.blogg.se

2012-08-27 @ 18:24:20
URL: http://tomtensdotter.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin