Kantarellsås

Har ni vart ut och plockat svamp ännu? Har sett många som fått korgarna fulla när de har vart ute, själv har jag inte provat lyckan ännu men det får bli snart. Jag har dock inte den rätta "svampnäsan" utan kommer inte helt osannolikt komma hem med en ganska tom korg, förra året hittade jag inte en enda gul kantarell, trattkantareller däremot växte lite överallt och dem är ju inte fy skam heller att fylla frysen med inför hösten och vintern :). Härom dagen när jag gjorde västerbottenpaj till kräftskivan fuskade jag och köpte lite färska kantareller till pajen, och de som blev över av dessa fick slinka ner i en svampsås till helgens goda middag! Nu vill jag gärna veta vilken eran favorit svamp är? Vad är erat bästa recept med svamp?
 
 
Recept:
1 dl förvällda kantareller
½ lök
20 g smör
1 msk mjöl
2½-3 dl grädde/matlagningsgrädde
1 msk kalvfond
salt och peppar
 
Borsta svampen fri från jord och smuts och dela den i mindre bitar. Låt svampen förvälla i botten på en varm kastrull, tillsätt sedan fint hackad lök samt smör som tillsammans får fräsa en stund. Rör ner mjölet till en redning och vispa därefter ner grädden i sänder tills såsen blir klumpfri. Smaksätt med lite koncentrerad kalvfond, salt och peppar från kvarn, låt smakerna puttra ihop. Jag gillar smaken på knorr's kalvfond men den kan givetvis bytas ut mot valfri sort, eller har du kanske tillgång till steksky under matlagningen så använd självklart den istället för fonden!
 
När ni har det här enkla och supergoda receptet har ni inga ursäkter för att inte slänga ihop en supergod kantarellsås till helgens festmiddag :)
 
 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin