Surdegsbröd med äpple och morötter

 Bakade som sagt mitt första egna surdegsbröd igår. Jag älskar att baka bröd men är långt ifrån där jag vill vara och just surdeg behöver jag verkligen få prova mig fram med för att känna efter vad som funkar bra och inte. Den närmaste tiden kommer nog med andra ord bestå av lite surdegsbak här hemma :). Jag är ingen bagare och kan inte alla surdegsknep eller olika sätten att baka med degen på, men som tur är så finns det så många andra bra sidor som beskriver detta som vi alla har möjlighet att grotta ner oss i :).. Jag gjorde det lite enkelt för mig såhär första gången, brödet vart riktigt gott iaf och det måste ju räknas om något :)!
 
 
 
Recept för 2 stora bröd:
6 dl vatten 37 grader
20 g jäst
3/4 dl mörksirap
2 msk flingsalt
2 dl rågsurdeg
4 dl rågmjöl
ca 12 dl vetemjöl
100 g rivna morötter
100 g rivet äpple
175 g valnötter
 
Smula jästen och blanda ut med vattnet, tillsätt sirap, salt samt din rågsur. Häll i mjölet i sänder i vätskan och låt arbeta ihop till en deg. Låt degen arbetas i maskin på medelhög hastighet i ca 12 minuter tills den känns riktigt smidig. Knåda därefter för hand in äpple, morot samt hela valnötter i degen innan den ställs för jäsning under bakduk till dubbel storlek i minst ca 90 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite lätt, forma till två avlånga limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader i samma veva så den hinner bli riktigt varm. Låt bröden jäsa upp igen i ca 90 min eller till dubbel storlek. När du satt in bröden i ugnen vrider du ner till 225 grader och kastar in lite vatten i botten utav ugnen, det hjälper till att få en fin skorpa. Grädda bröden i ca 30-35 min.
 
 
Har kommit underfund med att jag behöver skaffa mig några jäskorgar så bröden håller sig på plats under jäsning. I dagsläget brukar jag lösa det med flaskor invirade i bakdukar, inte den bästa lösningen men man tager vad man haver :)!!
 
 
Skarp som man är så gick jag ut och fotade mitt under gräddningen av brödet, mitt minne är ungefär som en guldfisk ibland så i samma veva som jag stängde ytterdörren var brödet som bortblåst ur hjärnan. Så ja, där låg jag mitt på vedbacken och fotade lite jordnötssmör, tänkte på hur gott det skulle bli på mitt nygräddade surdegsbröd! Bröd?! Tur att kameran hängde runt halsen annars hade den flygit i backen i all hast. Nå väl, brödet klarade sig bra med undantag från några lite för mörka skiftningar på vissa ställen.. Men det bästa av allt, det smakade gudomligt med mitt hemgjorda jordnötssmör :)!!
 
 
 
 


Kommentarer
♥ ♥ ♥ BAMBI - har gjort Daimkladdkaka! ♥ ♥ ♥

Så gott! Skulle vilja baka lite mer eget bröd :)

Ha en fin måndag :)

2012-08-13 @ 15:12:17
URL: http://bambi.blogg.se
sofia

Vad gott, saftigt och fint brödet ser ut!

Svar: Tack, det vart en riktig hit här hemma :)
cookiesndreams.blogg.se

2012-08-14 @ 09:49:49
URL: http://bakverket.wordpress.com
Mirre - En Fotograferande hundtoka

Ohh det lät smaskigt

2012-08-20 @ 23:02:21
URL: http://myflowergirl.blogg.se
anders brandin

Kvinnor vill ju gärna framhålla deras förträffliget att göra fler saker samtidigt ok men baka bröd oc göra något annat tror jag ej funkar

Svar: Haha, jaja det här kan du se som ett undantag! Annars brukar jag få en hel del gjort under jäsning och gräddningstider :) annars går ju flera timmar till spillo!
cookiesndreams.blogg.se

2013-04-19 @ 04:43:11
Anders

Hej tack för att du svara, visst jag håller på att måla samtidigt som jag bakar ett fruktbröd ett recept från Järnas hemsida givetvis lite improviserade ingredienser tider och rutiner det blev bra men inte riktigt nöjd så i veckan gör jag en test till samtidigt som jag målar men det gäller att komma ihåg vad som finns i ugnen, ha en bra dag

2013-04-20 @ 07:01:00


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin