Kolasnittar

Sitter uppkrupen i fåtöljen framför datorn med en filt och lilla Lo i knät, att säga att det regnar ute är en mild beskrivning men ibland är sådana dagar välbehövliga. Ruskigt väder ger en tillåtelse att tända lite ljus zappa bland tv-kanalerna och bara vara. Den här helgen ska jag försöka njuta av ledigt varje sekund :). Imorse väcktes jag tidigt av två små tassar som stod och trampade på magen och efter lite gos klev jag upp ur sängen och plockade fram min älskade assistent! Det var med andra ord dags för lite bullbak i Norrhagen, medans degen jäste så han jag även med att göra lite kolasnittar som ni ska få recept på nu. Dessa kakor är så enkla och en favorit hos mig som är svag för allt som börjar på kola, tyvärr så bakar jag dem allt för sällan. Fler som är sugna på att göra de här goda småkakorna?


 
Recept för kolasnittar:
100 g smör
3/4 dl socker
½ dl ljus sirap
2 krm äkta vaniljpulver
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk malen ingefära
 
Vispa smöret mjukt och krämigt tillsammans med socker, sirap och vanilj. Rör ihop de torra ingredenserna och blanda ihop de med smörsmeten. Jag tycker det är enklast att använda händerna i detta moment. Dela kakdegen i två bitar och rulla ut till två långa längder. Lägg längderna på en plåt innan du försiktigt plattar till dem något, tryck sedan med undersidan av en gaffel för att få lite fina räfflor på kakorna. Grädda i 175 grader i ca 15 min. Låt kakorna svalna något på plåten innan du skär den till små kakor. Låt därefter kolasnittarna svalna helt på plåten. Kakorna blir härligt sega i mitten och knapriga runt om :).
 
 
Ingefäran ger kakorna det där lilla extra!
 


Är det kanske fler än jag som passat på att bakat lite i godan ro hemma idag, vad isf :)?

Vaniljinspiration

Är ni tokiga i vanilj så ska ni titta in de här goda recepten som alla har något gemensamt, just de, vanilj :). Jag ville ju ha in goda recept från er läsare innehållandes den goda kryddan och nedan följer de som dök upp bland kommentarerna under mitt inlägg där jag smaksatte svartvinbärssaft med vanilj. Trenden i inspirationsinläggen håller i sig och det är fortfarande bara tjejer som är med och delar med sig, men tre duktiga sådana! För er som är sugna att se mer av de goda recepten så klickar ni på respektive bild :)!
 
Erica delar med sig av sin sommriga blandsaft innehållandes rabarber, röda vinbär och vanilj!
 
 
I Sandras matkrypin bjuds det på små söta hasselnötsformar fyllda med vaniljkräm och färska bär!
 
 
Hos Therese hittar vi det här härliga receptet på en hemmagjord bärsås med en skvätt vanilj och självklart vaniljglass!
 
 
Vad vill ni att nästa inspirationsinlägg ska handla om :)?

Sesambönor

Jag gillar verkligen kokta grönsaker, framförallt bönor av alla dess slag även morötter måste tilläggas..! Speciellt till hösten brukar jag koka mer grönsaker och den börjar ju faktiskt bli lite på ingång nu (var 4 grader ute när jag steg upp imorse..), till sommaren föredrar jag annars mer en kall krispig sallad :). Här kommer iaf ett snabbt, gott och enkelt tips på att piffa till dina bönor till middagen!
 
Sesambönor:
150 g haricots verts
1½ msk sesamfrön
1-2 vitlöksklyftor
olivolja
flingsalt
 
Koka bönorna mjuka i lite lättsaltat vatten det kan ta lite olika tid men ung 5-10 min, eventuellt längre om du föredrar dom riktigt mjuka. Häll av vattnet och ställ tillbaks kstrullen med bönorna på plattan. Häll över en skvätt olja, sesamfrön och pressad vitlök, låt de fräsa runt en stund i botten av kastrullen innan de läggs upp på fat. Strö flingsalt över innan servering.
 

Söndagsbröd med havre och chiafrön

Jag älskar söndagsmornar, brukar oftast försöka tassa upp tidigt för att sätta igång ett bröd på jäsning. Under tiden brödet jäser hinner jag med en massa annat och lagom tills sambon kommer upp har vi ett nybakt bröd att njuta av till frukost. Och det var precis hur jag startade gårdagen, jag funkar bäst när jag går upp i tid, om inte så blir jag lite utav förslappad och gör inte allt det som jag tänkt mig att göra, fler som känner igen sig? Brödet som jag bakade igår är ett enkelt men väldigt gott bröd, chiafröna hjälper till att hålla brödet saftigt längre då de binder vätska precis som linfrön. Brukar ni baka bröd till helgen? Börjar ni väl baka ert egna bröd så kommer det bli väldigt svårt att sluta kan jag säga av erfarenhet :).
 
 
 
Recept för 1 limpa
20 g jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl chiafrön
1 msk flingsalt
½ dl honung
2 dl havre
1 dl rågsikt
4½ dl vetemjöl
 
Smula ner jästen i bakmaskinen och blanda ut med ljummet vatten ca 37 grader. Häll i chiafrön honung och flingsalt innan de torra ingredienserna tillsätts. Låt degen arbetas i maskin i 12 min eller knåda noga på mjölat bakbord. Ställ degen för att jäsa upp till dubbel storlek ca 60 min, täck över med bakhandduk eller plastlock. När degen jäst färdigt tas den upp på mjölat bakbord och knådas lite lätt innan dden formas till en limpa. Lägg brödet i en smord brödform och låt ännu en gång jäsa upp under bakduk till dubbel storlek i ca 60 min. Ställ in brödet i varm ugn 225 grader och grädda i ca 30 min, sänk ner till 200 grader efter 10 min. Låt brödet svalna av lite på galler. Förvara brödet i plastpåse.
 
 
 
Färskt bröd hör helgen till :).
 
 
 
 

Bake a cake

Som ni kanske sett på facebooksidan för Cookies N Dreams så har jag pysslat med en tårta. Antar att ni som följer bloggen är en anings förvirrade just nu, jag har ju tidigare nämnt att tårtor och Jenny inte går ihop, not a good match! Håll i er nu.. MEN (där kom det), så fick jag en beställning på en tårta och med någon sorts skräckblandad förtjusning så tog jag mig an beställningen. Har haft ett stort frågetecken i pannan hela veckan, har läst på olika tårtbloggar om dittan och dattan, den ena säger ofta emot den andra men oj vilken inspiration det finns att hämta i utsmyckning säger jag bara. Jag har hållit mig på plan mark här eftersom det var första gången och försökt att inse mina begränsningar även fast jag gärna skulle handlat på mig bakredskap för en hel årslön, det finns ju hur mycket som helst men frågan är bara om man verkligen behöver allt det där?!
 
(Det spöregnade ute när jag hade min enda chans till att fotografera, därav de lite murriga bilderna.)
 
 
Min stora fasa var marsipanen, att fylla en tårta med något gott fixar jag men att täcka den snyggt kändes värre. I slutändan blev jag ändå nöjd med resultatet, marsipanen gick utan några svårigheter bra att kavla ut och jag lyckades få den slät runt tårtan :). Längs kanten gjorde jag en kantdekor i figurmarsipan, ett enkelt sätt att piffa till tårtan lite!
 
 
Tårtan är fylld med hallonmousse, vaniljkräm och vit chokladfluff, sedan spacklade jag med grädde och täckte med marsipan. Fjärilar och den söta kronan är gjord i sugarpaste.
 
 
Fjärilarna kommer lätt till liv om man låter dom torka så att vingarna lyfter lite.
 
 
Även om jag känner att jag inte är bästa vän med alla dessa massor så ser jag fram emot att göra flera tårtor och få lära mig mera längs vägen!
 
 
Tårtan fick iaf ett gott betyg av födelsedagsbarnet, det är väl det som räknas :).
 
 
 

Dreamy peanutbutter chocolate chip cookies!

Oj oj oj, det blev ett långt namn på en kaka. Men en god kaka måste ju ha ett bra namn eller hur :)? Vi har haft lite dille på jordnötssmör här hemma en period så varför inte dilla på lite extra och baka lite jordnötskakor och ännu bättre upp, fyllda med mörka choklad bitar! Godast är dom precis när de fått svalna av, då är dem härligt mjuka i mitten med ett lite hårdare skal. Om du tänker ge dig på receptet och baka dessa små jordnötskakor så kan jag bara tipsa er om att även baka de här underbara chokladkakorna när ni är i farten, COOKIEHEAVEN! Så börja fredagen med att insupa lite bilder här nedan (en riktig gottis början på helgen ska alla ha), det blev en hel drös då jag inte kunde bestämma mig, blir så ibland :)!
 
 
 
Fatet känner ni igen va? Mitt älskade kakfat som även Cookies N Dreams loggan pryds av :).
 
 
 
Som sagt, låt bli smeten om du vill ha några kakor kvar att bjuda på!
 
Recept:
2 ägg
2 dl ljust muscovadosocker
75 g smält smör
2 dl jordnötssmör
2 dl mjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk riktigt vaniljpulver
200 g mörkt choklad 70%
 
Vispa ihop ägg med socker och häll i det smälta smöret. Rör ner jordnötssmöret tills du får en jämn smet. Blanda ihop de torra ingredienserna för sig och hacka chokladen grovt. Blanda ner mjölblandningen samt chokladen i smeten. Rulla ihop små bollar och lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i 200 grader i ca 9 min. Låt svalna något på plåten innan de läggs över på ett galler för att svalna helt.
 
 
Recept på ditt egna jordnötssmör till kakorna hittar du här.
 
 
Hur kommer det sig att kakorna ser godare ut ogräddade och hur kan kaksmet vara sågott? Några utav livets svårare frågor!
 

Krusbärssylt med smak av kardemumma och vanilj

God kväll raringar!
 
Jag fick chansen att plocka lite krusbär i förra veckan, inte mig emot! Gillar verkligen det syrliga skalet och det söta innehållet som krusbären gömmer. Bären åkte raka vägen ner i en kastrull för att omvandlas till sylt, och tro det eller ej men jag har hittat ett nytt kall till havregrynsgröten, krusbärssylten har petat ner äppelmoset från tillbehörslistan. Hur i h* gick det till :)? Vi får se hur länge det håller för nu står det väl inte på förrän det är dags att göra äppelmos också! Vad har ni helst till gröten?

Jag smaksatte min krusbärssylt med kardemumma och vanilj, vilket vart en riktig smakförhöjare!
 
 
Mercedes gömmer sig i bakgrunden :)
 
Recept:
1 kg krusbär
½ dl vatten
500-600 g syltsocker
1½ tsk kardemummakärnor
1 vaniljstång
 
Häll krusbären tillsammans med vattnet i en kastrull och låt dem stå på spisen. Vattnet hjälper till att få krusbären att börja mjukna i början sen kommer de safta ur sig rejält, låt puttra några minuter. Tillsätt därefter sockret, en urskrapad vaniljstång och stötta kardemummakärnor, låt småkoka ca 15 minuter tills bären är mjuka, skumma av under tiden. Jag behåller gärna lite struktur på sylten så man ser att det är riktiga krusbär men vill du ha en slätare sylt så kan man ta upp och mixa bären efter att de kokat upp första gången och sen sätta tillbaks dem på plattan för att tillsätta resten av ingredienserna. Häll upp sylten på varma, rena burkar och tätförslut locket direkt!
 
 
Jag lät vaniljstången förlja med ner i burken för att ge ännu mer smak :). Den här sylten kan lika väl användas som en god marmelad!
 
 
 

Solskenskaka med det lilla extra

God morgon!
Visst är det skönt att vakna upp till helg? Nu bär det strax av ut på sjön för min del och jag räknar med en härlig dag i solen :). Så medans jag ligger och latar mig i solskenet så får ni njuta av en solskenskaka som bakades häromdagen, det låter rättvist va? Grunden till kakan är just en solskenskaka som jag fyllde med 2 dl av den goda blåhallonsylten som jag lade upp igår (kan självklart bytas ut mot vanlig hallonsylt). Kakan är ju hur god som helst rakt av som den är med den goda vaniljen i mitten men sylten gav det där lilla extra och kakan blev ännu saftigare!
 
 
Solskenskaka passar perfekt att slänga ihop en förmiddag om du ska få besök, den är så god i sin enkelhet och går hem hos de flesta :)
 
 
Recept på min solskenskaka hittar du här.
 
 
 

Blåhallonsylt

Kände för att lyxa till det lite idag så helgen fick startas extra tidigt :)! Skönt att komma hem tidigt och hinna med en del innan middagen ska förberedas. Har precis kommit ifrån spisen då jag har kokat ihop lite marmelad, fick nämligen guldchansen att ta till vara på en väns krusbärsbuske :)! Det doftar ljuvligt i huset nu, det gör det ju iofs rätt ofta här hemma hihi ;)! Men nu är det inte krusbär som ligger i fokus utan blåhallonen som jag delade med mig av tidigare i veckan, det blev ingen jätteskörd men ½ kg fick jag till min stora glädje ihop! Hade lite besultsångest på hur jag skulle ta hand om dessa små ljuveler men tillslut fick det bli sylt som även någon här föreslog och den smakade fantastisk gott. Sylten blev härligt frisk och balanserades med en lagom mängd sötma. Blåhallon är inte det lättaste att få tag på så se till att ta tillvara på de små bären om du får chansen.
 
 
Älskar den riktigt mattblåa färgen som bären har!
 
Recept:
½ kg blåhallon
1½-2 dl syltsocker
1/4 dl vatten
 
Skölj hallonen noga. Mät upp bär och vatten i en kastrull, koka upp på svag värme innan sockret tillsätt. Vill du ha en sötare sylt så använd mer socker. Låt sylten småkoka i ca 10 minuter, ta under tiden bort eventuellt skum med en sked. Häll upp sylten i en väl rengjord och varm burk med tätförslutande lock, locket sätts på direkt.
 
 
Sylten är lika god kall till frukostgröten som varm till en kula vaniljglass!
 

Ett paket vanilj!

Många verkar ha uppskattat den senaste tävlingen som drogs igång här på bloggen där ett paket med vaniljstänger ifrån Verde Balam stod i vinstpotten :). Tävlingen avslutades igår så det är dags att meddela en glad vinnare som får chansen att prova dessa! Eftersom intresset hos er läsare var ganska stort vid den här tävlingen så kanske en liknande tävling kan ordnas igen med andra vaniljprodukter :)!
 
Grattis Sara Steinholtz, du har vunnit en förpackning med fem vaniljstänger! Jag hoppas du får glädje och användning av den här fina vaniljen!
 
Du har ett mail väntandes på dig i din inkorg :).
 
 

Svartvinbärssaft med några droppar vanilj och kommande inspirationsinlägg!

När vi ändå har vart lite inne på vaniljspåret här senaste veckan (vinnaren av vaniljtävlingen kommer upp senare idag) så kan vi väl lika gärna dra igång ett inspirationsinlägg med denna härliga krydda? Det här blir med andra ord det tredje inspirationsinlägget! Vaniljen kan användas till så otroligt mycket så nu vill jag se en massa härliga inlägg ifrån er :)! Sålänge som vanilj ingår i receptet ni vill bidra med så finns inga gränser. Kommer ni ihåg hur det går till? Ni spånar fram era bästa recept med i detta fall vanilj (kanske någon ny spännande smakkombination?), gör ett härligt litet blogginlägg om detta med en fin bild och länkar bidraget i kommentarerna nedan. Om ni vill får ni gärna länka hit i blogginlägget så att fler kan vara med att inspirera eller inpireras. Jag kommer när tiden är ute att göra ett stor(?) vaniljinspirationsinlägg med länkar till recepten samt era fina bilder på bidragen. Låter det som en kul grej?
Sista dagen att komma med ditt recept är den 29/8.
 
Det brukar vara en massa duktiga tjejer som bidrar med sina recept till detta, men kanske får vi även se någon kille den här gången?
 
Här kommer mitt bidrag, svartvinbärssaft med vanilj!
Svartvinbärssaft måste väl ändå vara bland den godaste saften, inga invändningar på det nu :)! Kommer ihåg när vi var mindre och skulle hjälpa till att plocka av vinbärsbuskarna hemma så att mamma kunde koka saft, det utbrasts väl inte direkt några glädjetjut under den proceduren men så fort saftmajan slets fram så vart det spännande. En riktig "saftmaskin" där bären åkte i kastrullen och kom ut som färdig saft ur en gummislang direkt ner i flaskorna, det kändes då som ren och skär magi :). Idag verkar det inte lika vanligt att folk har en saftmaja hemma, eller så står dom någonstans långt in på vinden? Rätta mig om jag har fel nu!!
 
Det går ju självklart utmärkt att göra saft utan en maja men den underlättar en hel del och den sköter iprincip allting själv medans du kan pyssla med annat!
 
 
För 1 liter saft:
1 kg svarta vinbär
½ kg socker
vaniljextrakt
(ev konserveringsmedel enligt anvisning)
 
För 1 liter färdig koncentrerad saft krävs ungefär 1 kg svartvinbär och ½ kg socker. I en saftmaja så fyller man den undre delen med vatten och den översta delen med socker och bär. Saftmajan ställs på en varm platta, vattnet kommer nu ånga sönder bären så att saften rinner ner i den mellersta kastrulldelen (detta kan ta upp till en timme beroende på hur mycket saft du tänkt göra), därifrån tappas saften direkt upp i väl rengjorda varma flaskor. Fyll ända upp till kanten och tätförslut korken. Tillsätt konserveringsmedel (t.ex. atamon) i saften enligt anvisningar på flaskan.
 
Om du inte har en saftmaja går det såklart bra att koka direkt i en kastrull. Koka då upp bären tillsammans med vatten, räkna på 3 dl vatten per liter bär. Koka bären i en ca 15 min och sila sedan ut saften genom en silduk. Saften ska nu bara kokas upp tillsammans med sockret till det lösts sig sen är den redo att tappas upp på väl rengjorda flaskor.
 
 
I en utav saftflaskorna hällde jag i lite vaniljextrakt innan saften tappades upp, det vart en väldigt god och uppskattad smakkombination där vaniljen trädde fram som en härlig eftersmak. Till ca ½ l saft använde jag 1½-2 tsk extrakt. Smaka dig fram!
 
 
Gör egna etiketter till flaskorna så ser dom lite finare ut och blir en perfekt gå-bort present :)! Här har jag bara bränt lite runt ett papper och knytit med ett fint snöre runt flaskan, gjort på nolltid!

Lyckan av blåhallon!

Lyckan när blåhallon fanns på kvällens lilla fisketur var total :). Metandet gavs snabbt upp och jag låg mest och klängde bland snåren efter de största bären (fisk vart det med andra ord ont om)! Nu ska det bara funderas ut något gott recept till dessa godbitar, får sova på saken eller så kanske någon utav er har ett bra förslag?
 
 
Blåhallon är släkt med björnbär och smakar lite som en korsning av just björnbär och hallon tycker jag.
 
 
Jag kom väl inte undan helt smärtfritt, bären växte inte direkt på de mest riskfria ställena, gärna i en slänt omgiven av taggbuskar och tusen mygg (såg ut som jag sprutat botox i pannan innan kvällen var slut) men det var det värt :),.
 
 

 
 
 

Jordnötssmör

Sen den första gången jag smakade jordnötssmör så har jag vart fast. Det är inte direkt något jag äter varje dag utan jag får mer vissa perioder med stora cravings! De senaste dagarna har vart just en sån period men det beror nog mest på att jag gjorde eget jordnötssmör häromdagen. Jordnötssmör kan inte finnas i min närhet utan att det tar slut så enkelt är det bara :). När jag var mindre så kan jag bara minnas skippy varianten men idag finns det ju betydligt bättre förslag att välja på marknaden som enbart består av jordnötter och lite salt. Priset kan dock kännas lite saftigt på vissa burkar och man kan lätt komma undan markant mycket billigare genom att göra sitt egna smör. Vilket ni strax kommer upptäcka är super enkelt, nästan löjligt enkelt faktiskt om så klart fantastisk gott :)!!
 
Så ni som använder mycket jordnötssmör till bakning/matlagning, gör ni erat egna smör?
 
 
Recept:
400 g salta jordnötter
ev 1 tsk vaniljsocker
 
Häll jordnötterna i en mixer och mixa tills det liknar jordnötssmör. I början kommer jordnötterna bli mest smuliga och torra, så det kan underlätta om man mixar lite i taget för att mixern ska orka gå runt men efter ett tag släpper det och jordnötterna blir liksom lite oljiga så att det bildar ett jordnötssmör. Vill du som jag ha ditt smör lite cruncy så spar ca 75 g jordnötter som du mixar till små små bitar och därefter rör ner i jordnötssmöret. Jordnötssmöret är nu färdigt precis som det är, jag smaksatte mitt med nån tsk vaniljsocker men det smakar så gott utan också! Förvara jordnötssmöret i kylskåp.
 
 
Det går riktigt bra att använda redan färdigsaltade jordnötter, men självklart kan du använda osaltade och salta i efterhand efter egen smak! Varför inte fylla en söt burk och ge bort i present?
 
 
Den ena burken vart nästan tom på nolltid och den andra rövades bort igår :). Får nog bli en ny omgång idag!
 
Vem älskar inte jordnötssmör på en god smörgås?!

Surdegsbröd med äpple och morötter

 Bakade som sagt mitt första egna surdegsbröd igår. Jag älskar att baka bröd men är långt ifrån där jag vill vara och just surdeg behöver jag verkligen få prova mig fram med för att känna efter vad som funkar bra och inte. Den närmaste tiden kommer nog med andra ord bestå av lite surdegsbak här hemma :). Jag är ingen bagare och kan inte alla surdegsknep eller olika sätten att baka med degen på, men som tur är så finns det så många andra bra sidor som beskriver detta som vi alla har möjlighet att grotta ner oss i :).. Jag gjorde det lite enkelt för mig såhär första gången, brödet vart riktigt gott iaf och det måste ju räknas om något :)!
 
 
 
Recept för 2 stora bröd:
6 dl vatten 37 grader
20 g jäst
3/4 dl mörksirap
2 msk flingsalt
2 dl rågsurdeg
4 dl rågmjöl
ca 12 dl vetemjöl
100 g rivna morötter
100 g rivet äpple
175 g valnötter
 
Smula jästen och blanda ut med vattnet, tillsätt sirap, salt samt din rågsur. Häll i mjölet i sänder i vätskan och låt arbeta ihop till en deg. Låt degen arbetas i maskin på medelhög hastighet i ca 12 minuter tills den känns riktigt smidig. Knåda därefter för hand in äpple, morot samt hela valnötter i degen innan den ställs för jäsning under bakduk till dubbel storlek i minst ca 90 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite lätt, forma till två avlånga limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader i samma veva så den hinner bli riktigt varm. Låt bröden jäsa upp igen i ca 90 min eller till dubbel storlek. När du satt in bröden i ugnen vrider du ner till 225 grader och kastar in lite vatten i botten utav ugnen, det hjälper till att få en fin skorpa. Grädda bröden i ca 30-35 min.
 
 
Har kommit underfund med att jag behöver skaffa mig några jäskorgar så bröden håller sig på plats under jäsning. I dagsläget brukar jag lösa det med flaskor invirade i bakdukar, inte den bästa lösningen men man tager vad man haver :)!!
 
 
Skarp som man är så gick jag ut och fotade mitt under gräddningen av brödet, mitt minne är ungefär som en guldfisk ibland så i samma veva som jag stängde ytterdörren var brödet som bortblåst ur hjärnan. Så ja, där låg jag mitt på vedbacken och fotade lite jordnötssmör, tänkte på hur gott det skulle bli på mitt nygräddade surdegsbröd! Bröd?! Tur att kameran hängde runt halsen annars hade den flygit i backen i all hast. Nå väl, brödet klarade sig bra med undantag från några lite för mörka skiftningar på vissa ställen.. Men det bästa av allt, det smakade gudomligt med mitt hemgjorda jordnötssmör :)!!
 
 
 
 

Surdegsgrund

 Ni som följt med här länge kanske kommer ihåg mina försök till att starta en surdeg i vintras? Någon slängdes i sopen för att jag fick kräkkänningar av lukten och de andra kom aldrig riktigt igång. Vi har inte direkt en jämn temperatur hemma under vinterhalvåret, om dagarna är det riktigt varmt och gott från brasan men sen sjunker temperaturen på nätterna vilket surdegen inte trivdes så bra med. Med andra ord så upptäckte jag att surdegen kan vara lite kinkig och behöva lite omvårdnad. I Förra veckan gav jag degen åter ett nytt försök medans vi har en jämn temperatur i hemmet och det gick över förväntan. Surdegen bubblade på för glatta livet och gapade stort när det var dags för matning! Så nu ska jag öva på mitt surdegsbak, gjorde första brödet igår och det smakade jättegott men det såg inte helt och hållet ut som jag hade önskat :).. Övning ger färdighet!
  
Vill ni också passa på att öva lite surdegsbak med mig och experimentera själva så har ni recept på en rågsur nedan! Jag har läst någonstans att det är lättare att få igång en bra rågsurdeg än vete det var därför jag började med råg.
 
Dag 1
2 dl rågmjöl
2 dl ljummet vatten
1 msk honung
 
Blanda ihop mjöl, vatten och honung i en bunke, ställ undan degen med locket på glänt. Surdegen måste få syre. I surdegen så kommer det nu bildas jästsvampar och mjölksyrabakterier.
 
Dag 3
1 dl rågmjöl
1 dl ljummet vatten
 
Nu när du plockar fram surdegen så borde den ha kommit igång och höjts med en massa små bubblor. Mata degen med mer mjöl och vatten och ställ åter undan ett dygn med locket på glänt.
 
Dag 4
1 dl rågmjöl
1 dl ljummet vattnet
 
Mata degen med mjöl och vatten. Imorgon har du en färdig surdeg att använda för bakning.
 
När surdegen inte ska användas ställs den in i kylskåpet med locket på (degen ska vara aktiv när den ställs in i kylen). Kvällen innan du ska baka med surdegen tar du fram den i rumstemperatur igen och matar den så att bakterierna hinner kan komma igång. Sålänge som du underhåller din surdeg och matar den så kan den överleva iprincip hur länge som helst.
 
 
Bubblorna i surdegen är ett gott tecken och visar att den "lever".
 

Morgonpyssel

Gick upp tidigt imorse och började småpyssla i köket. Älskar att tassa upp tidiga mornar för att baka bröd eller dylikt, då har man hela dagen kvar sedan efter att man är klar och ändå har man hunnit med massor redan :). Kan tillägga att mitt första riktiga surdegsbröd står och jäser för fulla muggar just nu och det ska bli riktigt spännande att få se resultatet! Vart så glad när jag äntligen fick igång min surdeg! Men imorse var det inte bara bröd som stod i centrum utan det har pysslats med lite utav varje redan. Ni får lite bilder så länge i väntan på recepten!
 
Hur har ni startat eran helg??
 
 
 
Köpte dessa söta burkar från IB Laursen igår, du kan hitta dom och den söta washitejpen här.
 
 
 Nå, vad är det för smarrigt på bilderna :)?
 
 
 

Kycklingspett med jordnötssås

Det var en period när jag bodde hemma som mycket thailändsk mat ställdes fram på bordet, det var mycket ris, starka maträtter, olika wokar och vårrullar, vi fastnade allihopa för den här goda maten och fick prova många nya spännande ingredienser. Än idag är thailändsk mat en utav mina favoriter, jag var i himmelriket när jag och sambon var i thailand för två år sedan. Iaf, en utav favoriterna (förutom vårrullar, jag älskar vårrullar) har blivit kycklingspett med jordnötssås som lagades till gårdagens middag vilket många utav er redan har skymtat på facebook! Jordnötssås ska vara rätt så stark men du styr hettan själv med mängden currypasta, det här receptet ger absolut ingen glöd i munnen :)!
 
 
Recept för ca 3 port:
 
ca 500-600 g Kyckling file
 
Marinad:
½ msk gurkmeja
½ tsk chilipulver
1 msk farinsocker
1½ mskk olja
1 tsk fisksås
 
Blanda ihop alla kryddor med olja och fisksås till en marinad, strimla kycklingen och vänd ner i marinaden så att allting blir täckt. Låt ligga och dra en timme innan kycklingen träs på grillpinnar, kycklingen räcker till ca 6 st spett. Grilla kycklingen eller tillaga i ugnen på 200 grader i ca 20-25 minuter. Tillagar du spetten i ugnen är ett bra tips att lägga ett bakplåtspapper i en form innan spätten läggs ner. Gurkmejan färgar av sig ordentligt så det kan vara skönt att slippa den disken.
 
 
Lägg spetten från kant till kant över formen så får du en bra tillagning på kycklingen.
 
 
Sås:
100 g jordnötter
1/3 finhackad gullök
1-1½ msk röd currypasta
1 msk olja
400 g kokosmjölk
1½ msk fisksås
1 msk farinsocker
limesaft
 
Mixa hälften av jordnötterna till en massa och den andra hälften hackar du upp i grova bitar. Häll oljan i en varm kastrull, fräs på löken tillsammans med currypastan och de grovt hackade jordnötterna innan kokosmjölken hälls i. Låt allting koka upp innan jordnötsmassan åker i tillsammans med fisksås samt farinsocker. Låt såsen puttra ihop, smaka tillsist av med lite limesaft innan servering. Vill du ha lite mer smak och hetta i såsen så använd 1½ msk currypasta.
 
 
Jag gjorde en snabb gurksallad till, i vanliga fall använder jag inte så mycket gurka men här bryter den av bra med lite svalka samt fräshhet ifrån limen.
 
Gurksallad:
100 g gurka
½ röd lök
1 tsk farinsocker
limesaft
 
Hyvla gurkan i tunna, långa strimlor med hjälp av en osthyvel, skär tunna ringar av rödlöken och lägg tillsammans i en skål med gurkan och lite socker. Pressa över saft från ungefär en halv lime och rör om tills all blir täckt.
 
 
Servera tillsammans med lite rykande ris! Här ser ni vilket ris jag använder.
 
 
Smaklig måltid :)!

Var med och tävla om Mexikansk vanilj

Vanilj är en utav mina absoluta favoritkryddor, det finns inget med vaniljen som jag inte gillar. Jag har nästan alltid vaniljstänger hemma som ofta används till bakning av olika slag. När jag har använt en vaniljstång lägger jag den alltid därefter på tork i köksfönstret för att sedan mixas ner till mitt egna vaniljsocker. Stängerna brukar ha ett ganska saftigt pris när de köps direkt i affär så på detta sätt tar jag till vara på allt.
 
För ett tag sedan så startade min syster och hennes fästman upp ett företag vid namn Verde Balam i Mexico där poängen är att öka försäljningen av ekologiska produkter, deras första produkt att visas på marknaden är just vanilj. Vaniljen härstammar ifrån Mexiko och det kändes som en bra naturlig produkt för dom att börja med, jag har vart så nyfiken på att få se deras produkter sen jag först hörde talas om deras projekt och nu har jag äntligen fått mitt första prov på den här fina vaniljen. Den kommer i tre olika utföranden, vaniljstänger, vaniljpulver samt vaniljextrakt. Vaniljen doftar underbart och är inte helt lika den man köper här i butik utan lite mer "kryddigare" i sin doft och smak.
 
Vill du prova på denna goda vanilj?
Cookies N Dreams lottar nu ut en förpackning med 5 stycken vaniljstänger i samarbete med Verde Balam. Det enda du behöver göra är att gilla Cookies n Dreams och Verde Balam på facebook. Du kommer snabbt dit genom att klicka på namnen.
 
Skriv en kommentar nedan att du gillat sidorna så är du med i utlottningen, glöm inte att skriva med namn och mailadress!
 
Tävlingen avslutas 15/8 -12 kl 23:59
 
 
Vainilla är det spanska namnet för vanilj och betyder liten kapsel.
 

 
Vaniljen kommer ifrån Vanilla Planifolia orkiden.
 

Torskbiffar med färska örter

Det finns så många sätt att piffa till vardagsmaten på utan någon större ansträngning eller tid. Jag vet att jag ofta nämner att vi ska bli duktigare på att göra saker ifrån grunden men det kan inte nämnas tillräckligt. Varje gång jag handlar så kan jag inte låta bli att se alla färdiga köttbullar, fiskpinnar till och med pannkakor som åker ner i korgarna. För mig så handlar inte mat om att bara få någonting i magen utan det ska vara en lugn stunds njutning med familjen och man ska känna sig belåten efteråt. Det tar inte så mycket längre tid att panera en egen fisk eller rulla köttbullar och då bestämmer du själv vad som är i maten.
 
Igår till middag blev det torskbiffar med gräslök och dragon direkt från kryddlandet, älskar att använda färska kryddor det känns så fräscht på något sätt :). Dessa biffar är superenkla och ett snabbt sätt att piffa upp vardagsmaten lite!
 
 
Recept för 4 biffar:
400 g torskfile
2 msk potatismjöl
1 äggula
2 msk hackad färsk gräslök
1 msk hackad färsk dragon
flingsalt och nymald peppar
 
Hacka upp torsken i bitar och blanda samman med potatismjöl samt äggulan. Hacka upp gräslök samt dragon fint som du sedan tillsätter i fiskblandningen, krydda med flingsalt och peppar. Forma fisken till fyra små burgare som plattas till något, stek burgarna på medelhög värme i olja ett par minuter på varje sida. Se till att inte översteka biffarna så de blir torra, när fiskköttet blir vitt är dom klara.
 
 
Örterna kan du givetvis variera efter vad du har hemma, jag älskar både gräslök och dragon med ett annat tips är att använda lite persilja i biffarna.
 
 
Jag serverade dessa smarriga torskbiffar tillsammans med färska örter, hemgjort potatismos, vaxbönor och nygjord majonäs. Biffarna bli supergoda och är ett bra sätt att variera sina fiskrecept med :). 
 
 
Vill du också göra egen majonäs? Recept finner du här eller genom att klicka på bilden ovan.

Kantarellsås

Har ni vart ut och plockat svamp ännu? Har sett många som fått korgarna fulla när de har vart ute, själv har jag inte provat lyckan ännu men det får bli snart. Jag har dock inte den rätta "svampnäsan" utan kommer inte helt osannolikt komma hem med en ganska tom korg, förra året hittade jag inte en enda gul kantarell, trattkantareller däremot växte lite överallt och dem är ju inte fy skam heller att fylla frysen med inför hösten och vintern :). Härom dagen när jag gjorde västerbottenpaj till kräftskivan fuskade jag och köpte lite färska kantareller till pajen, och de som blev över av dessa fick slinka ner i en svampsås till helgens goda middag! Nu vill jag gärna veta vilken eran favorit svamp är? Vad är erat bästa recept med svamp?
 
 
Recept:
1 dl förvällda kantareller
½ lök
20 g smör
1 msk mjöl
2½-3 dl grädde/matlagningsgrädde
1 msk kalvfond
salt och peppar
 
Borsta svampen fri från jord och smuts och dela den i mindre bitar. Låt svampen förvälla i botten på en varm kastrull, tillsätt sedan fint hackad lök samt smör som tillsammans får fräsa en stund. Rör ner mjölet till en redning och vispa därefter ner grädden i sänder tills såsen blir klumpfri. Smaksätt med lite koncentrerad kalvfond, salt och peppar från kvarn, låt smakerna puttra ihop. Jag gillar smaken på knorr's kalvfond men den kan givetvis bytas ut mot valfri sort, eller har du kanske tillgång till steksky under matlagningen så använd självklart den istället för fonden!
 
När ni har det här enkla och supergoda receptet har ni inga ursäkter för att inte slänga ihop en supergod kantarellsås till helgens festmiddag :)
 
 
 
 
 
 

Chiascones

God morgon! Känner att det var ett tag sedan jag började min morgon här, måste bli ändring på det för det här känns som en så bra start för att komma igång med dagen, som i detta fall ska börjas med att spenderas i den värmande solen! 
 
Sen jag såg chiafrön i hyllan på affären så har dom blivit en riktig vän i skafferiet som åker fram och tillbaks. Har man tillgång till nyttigheterna som fröet ger med sig så ska man väl ändå ta till vara på det, eller hur :)? Har ni testat att baka med fröet ännu? Igår morse så åkte fröpaketet fram igen för att förgylla några scones, mina scones blir sällan helt "vanliga" utan det brukar ha en tendens att åka i både ett och annat! De här gången blev det tre stycken olika frösorter: chia, lin och solrosfrön, jag tycker sconesen blir lite roligare och framför allt godare om man piffar till dom lite samt varierar mjölsorterna.
 
Recept för 2 stora bröd
2½ dl vetemjöl
2½ dl råksikt
3/4 dl krusakli
75 g smör
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk chiafrön
2 msk linfrön
2 msk solrosfrön
3 dl yoghurt 10%
 
Tärna smöret och nyp ihop det tillsammans med mjölet till en smulig massa, blanda ner resten av de torra ingredienserna samt frösorterna innan yoghurten rörs ner. Knåda ihop tills du har en jämn deg i handen. Dela degen i två delar som formas till runda plättar, lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skär ett kryss i scones och nagga med en gaffel, pensla tillsist med lite yoghurt över bröden innan de gräddas i 225 grader i ca 15 min.
Servera bröden nygräddade!
 
 
Istället för mjölk så använder jag nästan alltid filmjölk, kvarg eller yoghurt (turkisk som alltid finns hemma) till sconesbaket då jag tycker att brödet blir mycket saftigare!
 
 
Alla småfröer kikar fram och gör brödet lite extra fint, sen ett extra plus att både chia och linfrö håller det saftigt!
 

Gör den godaste pajen till kräftskivan

I veckan bjöds det på sommarens första kräftskiva här i lilla norris. Egentligen finns det saker som jag gillar bättre än kräftor men det smakar så fasansfullt gott den där första gången som dom ställs fram på bordet! Man äter kräftor så sällan därför uppskattas dem så när tiden väl är inne! Men nog för att kräftor är gott i sig så finns det tillbehör som jag inte gärna är utan på en kräftskiva och den viktigaste är såklart västerbottenpajen som gärna får piffas till med lite kantareller :). Jag har tidigare lagt upp ett recept på min godaste västerbottenpaj och tänkte påminna er om den i detta nu. Receptet utesluter dock kantareller men det är bara att tillsätta efter egen smak, jag brukar ungefär fylla botten av pajskalet med stekta kantareller så blir de sådär svenskt "lagom"!
 
Har ni någonting som ni inte kan vara utan till kräftskivan, det kan vara mat eller kanske gör ni något pyssel som egna hattar och bordsdekoration? Tipsa gärna om det nedan så att vi alla får ta del och kanske hitta nya favoriter, ordet är ert :).
 
 
Vill du testa min paj, klicka på bilden ovan för att komma till receptet!
 
 
 

bloglovin