Söta äppelpajer

Äppelpaj är min kära sambos favorit paj, helst precis nytagen ur ugnen men en riktigt god vaniljglass. Igår kände jag mig lite extra snäll så äppelpaj skulle det bli, dock i en liten annorlunda tappning. Jag köpte hem de finaste gröna och röda äpplena jag kunde lägga min blick på på affären. Äpplena skulle få bli mina formar och bli små äppelpajer i sig, skulle det gått åt pipan så stod en form redo i hörnet. Men det gick galant, inte ett äpple gick sönder och hur söta ser dom inte ut, jag stod och ojjade mig ett tag innan dom åkte in i ugnen synd bara att jag gjorde dom på kvällen då bilderna inte fick ut sin fulla rätt. Nåväl, det blir som en vanlig paj fast i äpplet fruktköttet åker tillbaks i och deg läggs på toppen!

Recept:


Pajdeg för 4 äpplen
2 dl vetemjöl
90 g smör
1½ msk socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt vatten

Formar och Fyllning
4 äpplen
1 msk kanel
1½ tsk vaniljsocker
3 msk farinsocker
1 tsk kardemumma
½ msk potatismjöl
citron

Häll mjöl och socker i en bunke, nyp ihop tärnat smör med mjölet tills allt är fördelat. Tillsätt då det kalla vattnet och knåda snabbt ihop till en fast deg. Vira in degen i plastfolie och lägg i kylen någon timme för att vila.
När egen är färdig så kavlar du ut den ganska tunnt på mjölat bakbord så den inte fastnar, skär remsor av din deg och väv ihop någa remsor med varandra. Skär runt om i kanterna så du får en fyrkant. Lägg in dina deg lock i kylen medans du förbereder dina äpplen.



Skär av toppen på dina äpplen och gröp ur dom med en sked, lägg dina äppelbitar (utom kärnhus förstås) i en skål. Kan tillägga att dom röda äpplena var lättare att gröpa ut än dom gröna som var lite hårdare. När äpplena är urkröpta så häller du lite citron över så att dom inte hinner bli bruna. Blanda dina äppelbitar med vanilj och farinsocker, potatismjöl och kryddorna. Fyll sedan dina äpplen med äppelbitarna, försök få i allt! Till sist lägger du över dina deg lock och kramar till lite runt om så dom formar sig efter äpplet. Pensla degen med kallt vatten och strö lite farinsocker över. Grädda dina pajer i 175 grader i ca 25-30 minuter. Servera nygräddade med vaniljglass eller en klick vaniljkesella.





Ett nytt sätt att servera äppelpaj på mina vänner i perfekt stora portionsformar dessutom! Det är lite pilligt och tar längre tid men ack så söta och framförallt goda :).
Mina äppelpajer är med i månadens sötsak.


Kommentarer
Sabina

Va gott det ser ut

2012-04-10 @ 11:27:19
URL: http://mammastartor.blogg.se/
Camilla

Va söta! Mannen måste blivit mer än nöjd:)

2012-04-10 @ 12:11:27
URL: http://millastraning.blogg.se/
Julia

De blev verkligen jätte fina :)!

2012-04-10 @ 12:27:03
URL: http://ibland.nu/
Ida

Ser jättegott ut, dom måste jag göra till min födelsedagsfika:)

2012-04-10 @ 12:42:50
URL: http://Http://izzaliljans.blogg.se
CJ

Yum!

2012-04-10 @ 13:13:34
URL: http://cjs.blogg.se/
Jessica

Vilken smart grej ! Gillar´t ! =)

2012-04-10 @ 13:25:42
URL: http://mylittlecupcake.blogg.se/
-Sofie

Men gudars så rart. :) har gjort fyllda paprikor men aldrig äpplen. Nu blev jag ju funderingen på äppelpaj!! :D

2012-04-10 @ 16:44:36
URL: http://sofiekleist.blogg.se/
Nastasja

Åh! Vilken rolig grej! Perfekt som efterrätt eller fika ju :)

2012-04-10 @ 18:41:39
URL: http://thefoodtrain.blogg.se/
Louise

Jättefina bilder ju :)

2012-04-10 @ 19:48:48
HaNzA

Gud va sööta !! Det ska jag prova någon gång ! Jättefin och Bra blogg får jättemycket inspiration ifrån din Blogg ! TACK ! :)

2012-04-10 @ 20:59:06
URL: http://Www.hanza.devote.se
sandra

Men fy tusan vad söta de blev :)

2012-04-11 @ 09:00:26
URL: http://atilio.blogg.se/
Jen Fotografi - Fotograf i Västervik

Men va fiffigt, det måste ju testas! Har dock aldrig ens gjort vanlig paj, köper alltid färdig ;)

2012-04-11 @ 17:38:55
URL: http://jenfotografi.blogg.se/
Anna

Så fina! Ser ju supersmarrigt ut! :) Älskar paj med rutnätsdeg ovanpå. Ser så fint ut :)

2012-04-11 @ 22:39:15
URL: http://kallhuvud.blogg.se/
Malin

Har sett liknande pa tumblr forut och velat prova! Tack for receptet. :)

2012-04-13 @ 17:10:41
URL: http://piccadillytears.blogg.se/
bakaoannat

åh vad smart att fylla det i ur gröpta äpplen :D måste jag testa nästa gång :)

2012-04-30 @ 17:18:48
URL: http://bakaoannat.devote.se
Sara på Vardag.nu

Men gud vad söta! Fiffigt :)

2012-04-30 @ 18:32:33
URL: http://vardag.nu


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin