Smördegsinbakad dovhjortsbiff med potatiskaka

Ja då börjar helgen lida mot sitt slut, hur har ni haft det? Jag har haft en riktigt skön helg men den har gått fort precis som alla helger brukar på något konstigt sätt :). Idag har det lagats en riktigt god middag då jag och min sambo inte har hunnit njuta av helgen tillsammans förrän idag, då får man ta vara lite extra på sista helgmyset. Det blev smördegsinbakad dovhjortsbiff, potatiskaka och hemgjord bearnaisesås. Så nu sitter vi på soffan mätta och belåtna av en riktigt god måltid med snön som yr utanför! Jag har tänt massa ljus och det sprakar i kamin så lugnet ligger verkligen över Norrhagen just nu! Om ett litet tag slår vi igång en film och plockar fram efterrätten, sålänge får ni njuta av att läsa receptet och förhoppningsvis inspireras till en härlig måltid!


Smördegsinbakad dovhjortsbiff

ca 500 g hjortbiff eller annat kött
3 st champinjoner
3 st sharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk grädde
1 ½ msk kalvfond
1½ tsk svartvinbärsgele
1 ark smördeg
salt och peppar



Tärna svamp och lök fint och hacka vitlöken, fräs på i varm panna så all vätska försvinner. Tillsätt grädde, fond och svartvinbärsgelenoch låt alltsammans puttra ihop. Ställ åt sidan medans du kryddar köttet med salt och peppar och sedan bryner köttbiten snabbt i smörad het panna på alla sidor.

Lägg ut din smördeg på en bit plastfolie, kavla gärna ut den lite extra så att smördegen inte är så tjock. Lägg ut din svamp och lök röra på smördegen och tillsist köttet. Förslut smördegen runt om köttbiten och skär bort överbliven deg, ta hjälp av plastfolien att vrida åt degen riktigt hårt runt köttet så att inga luftbubblor är kvar. Pensla med ägg, stick in en termometer och stek färdigt i ugnen i ca 175-200 grader till den innertemperatur du föredrar, om smördegen börjar bli för mörk täcker du över med folie.
Låt köttet vila minst 15 minuter innan du skär i det.


Potatiskaka 2 pers:
2-3 stora potatisar
1 ägg
1 äggula
1 1/4 dl grädde
2 vitlöksklyftor
1 sharlottenlök
gräslök
sat och peppar



Skiva din potatis, lök och gräslök, varva dem i två små portionsformar ända upp till kanten. Vispa ihop ägg, grädde och pressad vitlök med salt och peppar. Häll över vätskan i formarna. Grädda dina potatiskakor i 175 grader i ca 50 minuter. Ta ut och låt dom stå till sig lite, täck med folie så håller dom värmen.
Servera antingen i formarna eller stjälp upp potatiskakorna direkt på tallriken.



Jag serverade middagen med hemgjord bearnaisesås, receptet hittar du här. Samt smörstekta haricots verts.
Smaklig måltid :).





Kommentarer
Tanja

va duktig du verkar vara på mat och bak=)

2012-04-01 @ 19:44:03
URL: http://tanjaselma.blogg.se/
Fru P

Jag vill bara säga du har otroligt fin och inspirerande blogg!! Så fort jag har lite mer tid i livet ska jag prova några av dina recept!!



Ha de så gott



Mvh



Fru P

2012-04-01 @ 20:01:47
URL: http://frup.gblogg.se/
Sandra

Ojojoj, va gott det såg ut! Du är verkligen jätteduktig. Du har så många recept jag vill prova så jag sparar dem under favoriter så jag hita dem när jag vil ha en riktig mumsmiddag :)

2012-04-02 @ 07:04:02
URL: http://www.sandrasmatkrypin.se
Anonym

Det där var en riktig söndagsmiddag. Kan väl inte bli så mycket bättre.

Vad rekommenderar du för dricka till detta?

2012-04-02 @ 16:25:59


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

bloglovin